Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.10.23. 05:51
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Miközben az elemzők a lakossági fogyasztás csökkenését jelezték előre, az 0,6 százalékkal növekedett szeptemberben az augusztusi 0,2 százalékos mérséklődést követően - derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) csütörtökön nyilvánosságra hozott adataiból. A legfrissebb adatok alapján így a második negyedév stagnálása után 0,7 százalékkal növekedett a fogyasztás a harmadik negyedévben. A tavalyi év szeptemberéhez képest pedig 1,5 százalékkal növekedtek egy év alatt a háztartások kiadásai. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Lesben állnak a magyar bankok a hétvégén

    Az október 23-i ünnep miatt négynapos lesz itthon a hétvége: csütörtökön és pénteken azonban az összes külföldi piac nyitva tart, márpedig a forinttal és a magyar állampapírokkal nem csak nálunk kereskednek. A tőzsdének talán jót tehet a szünet, a forintot azonban megpróbálhatják megmozgatni. Ha ez sikerülne, az a jövő héten járhatna komoly következményekkel. Az MNB közbe tud avatkozni, és annyiban könnyebb dolga is van, hogy a két nap alatt jóval kisebb forgalom várható, mintha itthon is nyitva lenne a piac.
  • Már nyitáskor mínuszban voltak, és egész nap veszteségben is tartózkodtak a jelentős amerikai tőzsdeindexek. A Dow Jones végül 5,69 százalékos eséssel 8519 ponton, az S&P 6,1 százalékos csökkenéssel 897 ponton zárt. A vérengzést legjobban a Nasdaq úszta meg, az index 4,8 százalékos csökkenéssel 1615,75 ponton fejezte be a napot.
  • Öt dollárt meghaladó mértékben gyengült a kőolaj ára Londonban és New Yorkban szerdán. Nem végleges adatok szerint az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent decemberi lejárata 5,11 dollár csökkenéssel 64,61 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta szerdától legközelebbivé vált decemberi jegyzése 5,30 dollárral 66,88 dollárra süllyedt.
  • Ukrajna azt reméli, 500 millió dollár hitelt kap a Világbanktól. Az összeget az állami pénzügyi rendszer korszerűsítésére kívánja fordítani. Az ukrán pénzügyminiszter szerdán elmondta, hogy a hitel elnyeréséhez már számos feltételt teljesítettek, és a szükséges törvényi változtatást már a parlament elé terjesztette a kormány. Ukrajna az infrastrukturális tervek finanszírozásához is kérne plusz 1,5 milliárd dollár támogatást a nemzetközi szervezettől, s közben előrehaladott tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal egy 14 milliárd dolláros hitelkeretről.
  • A varsói tőzsde WIG20 indexe 7,60 százalékkal 1683,66 pontra gyengült szerdán. A tőzsdemutató 2004 augusztusa óta először zárt 1700 pont alatt. Egyebek között a legnagyobb hitelnyújtó PKO BP részvényára 6,4 százalékkal esett. A rézipari KGHM árfolyama 10,3 százalékkal csökkent, a távközlési TPSA részvényára 3,7 százalékkal süllyedt. Az olajipari PKN Orlen árfolyama 10,5 százalékkal 24,61 zlotyra hanyatlott. A varsói értéktőzsdén a Mol árfolyama 8,5 százalékos veszteséggel 131,70 zlotyn fejezte be a napot.
  • Négy százalékot meghaladó erős gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók. Az ok a banki részvények hanyatlása, valamint az energiaipari cégek részvényeinek értékvesztése (a kőolaj hordónkénti árának mintegy 4 dolláros csökkenése miatt). A válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 5,5 százalékkal 873,30 pontra esett. Az index októberben eddig mintegy 18 százalékkal zuhant. A Fortis bank egyik szakértője azt mondta, hogy a pénzügyi válság egyre szélesedik, ma már cégeket és országokat egyaránt érint, ezért nem csoda, ha a befektetők szabadulnak a részvényeiktől. Londonban a FTSE100 indexe 4,47 százalékkal (189,21 ponttal) 4040,52 pontra csökkent, Frankfurtban a DAX30 4,46 százalékkal (213,34 ponttal) 4571,07 pontra esett. Az alábbiakban közöljük, hogy milyen mértékben változott más vezető nyugat-európai tőzsdék szerdai záró értéke keddhez képest (százalékban): Zürich SMI: -4,2 Bécs ATX: -5,94 Madrid IBEX35: -8,16 Amszterdam AEX: -5,30 Helsinki OMXH25: -4,52 Brüsszel BEL20: -6,14.
  • cikkünk a témában:

    Kútba esik az IMF-támogatásunk?

    Úgy volt, hogy néhány napon belül megkötjük a megállapodást a Valutaalappal, de erre még várni kell. A Magyarországnak nyújtandó esetleges IMF-segítség "még odébb van"; a Nemzetközi Valutaalap elsődlegesen Izland és az Ukrajna megsegítésével foglalkozik - idézett IMF-forrásokat a szerdai The New York Times. Több mint egy hete jelentette be a kormányfő és a pénzügyminiszter, hogy hazánk az IMF-hez fordult támogatásért, de folynak a tárgyalások. Elemzők felhívták a figyelmet, hogy ez kétélű fegyver, mert megállapodás hiányában annak elismerése, hogy a mentőintézménynek tekintett Valutaalapnál kell kopogtatnunk, olaj lehet a tűzre a forint elleni támadást intézett spekulánsokkal folytatott harcban.
  • Az elmúlt percekben 278,58 és 278,53, majd 278,63 forintos szinteken is születtek kötések az euróra, majd az árfolyam 279 forint fölé ugrott, legutóbb 279,53 forint volt. Ennél kicsivel olcsóbb, 278 forint körüli áron mozgott az euró, amikor délelőtt a jegybank a három százalékpontos kamatemelésről döntött.
  • A WTI novemberi határidős árfolyama tegnap 4,5 százalékos eséssel futott ki, a befektetők jelenleg a decemberi határidős kontraktusokra kereskednek. A jegyzések a 68 dolláros szint alatt állnak, ami a mai napra 5,4 százalékos esésnek felel meg. Az olajár esésében ezúttal a főszerepet a dollár szakadatlan erősödése játszhatja. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Választási cukorka a devizahitelesek mentőcsomagja

    Falhoz állította a bankokat a kormány a devizahiteleseket megsegítő csomaggal. Igazságtalan, népszerűséghajhászó és káros, rossz üzenetet hordozó a pakk, állítják egyöntetűen elemzők. A kormány a saját háza táján sepregessen, ha jót akar a devizahiteleseknek.
  • cikkünk a témában:

    Újabb bankok szigorítanak a devizahitelezésen

    Az egyik bank az alacsony önerős konstrukciót szüntette meg, a másik az akciókat vonta vissza, a harmadik emelt a kamatokon.
  • cikkünk a témában:

    Pluszban zárt az OTP

    A bankpapírok ára 2699 forinton zárt, ami 1,8 százalékos erősödésnek felel meg. Az OTP-részvény múlt kedd után drágult ismét. A BUX 3,4 százalékot esett, az indexet főként a 8,6 százalékkal 9600 forintra gyengülő Mol húzta le.
  • Minden jelentős tőzsdeindex mínuszban, a Nasdaq kivételével legalább 3 százalékosban van. A Nasdaq csak 0,79 százalékos esésre áll, a Dow Jones 3,53, az S&P500 3,37 százalékos mínuszban van. Nem jobb a helyzet Európában sem: a francia CAC 4,7 százalékot gyengült, a frankfurti DAX 4,27 százalékon, a londoni FTSE 3,93 százalékon áll. A térségi tőzsdék közül a varsói WIG már 7,48 százalékos bukóban van, a prágai index 3,83, a moszkvai IRTS 4,11 százalékot esik.
  • A részvényindex az elmúlt percekben a korábbi enyhe felívelés után ismét zuhanásnak indult, és 11 621 pontig esett, jelenleg 11 633 ponton 5,7 százalékos veszteségben van. A Mol ismét 10 százalékos mínuszban, 9450 forinton, az OTP 6,1 százalékos csökkenéssel 2489 forinton, az MTelekom 6,7 százalékos gyengült, és 560 forinton áll.
  • A Magyarországnak nyújtandó esetleges IMF-segítség "még odébb van", a valutaalap elsődlegesen Izland és Ukrajna megsegítésével foglalkozik - idézett IMF-forrásokat a szerdai The New York Times. IMF-források megerősítették a lapnak: miközben az izlandi és az ukrán rendkívüli hitel-megállapodás küszöbön van, tárgyalások folynak Pakisztánnal és Magyarországgal is. Az újság ugyanakkor azt írta: úgy tűnik, hogy a Pakisztánnal és Magyarországgal kötendő megállapodások "még odébb vannak". A lap megírta, hogy Magyarország a múlt héten 5,6 milliárd euró hitelt hapott az Európai Központi Banktól, hogy fedezni tudja devizahitel-törlesztéseit. "Mivel azonban a forint helyzete erősen gyengült a válság hatására, Magyarországnak további segítségre lesz szüksége a Valutaalaptól, vélik elemzők" - írta az újság. (MTI)
  • Az elmúlt percekben a devizapiacon ismét a 277-278 forintos szintre emelkedett az euró ára, a legutolsó kötés 278,53 forinton született. Ezen a szinten volt az árfolyam délelőtt, a jegybanki kamatemelés előtt is.
  • A Nemzetközi Valutaalap szerdán bejelentette, hogy Pakisztán a pénzügyi válság elkerülése érdekében a nemzetközi pénzügyi szervezethez fordult segítségért. Az IMF erről kiadott közleményében olvasható, hogy az országnak nyújtandó hitel összegét még rögzíteni kell. A magas olajárak és az országba áramló külföldi tőkebefektetések csökkenése aláásta az ország fizetési mérleg helyzetét, aminek hatására erősen csökkent a pakisztáni rúpia értéke. Az sem zárható ki, hogy az ország képtelen lesz külföldi adósságai törlesztésére. (MTI)
  • Újabb mélységeket teszteltek vissza a vezető nyugat-európai részvényindexek, a német DAX és az angol FTSE egyaránt 3,2, a francia CAC-40 3,8, a spanyol IBEX pedig 6,4 százalékot veszített értékéből. Az utóbbi benchmark ezzel alulteljesítőnek bizonyul az öreg kontinensen, miután az argentín államcsőddel kapcsolatos aggodalmak hatására számos spanyol társaság heves eladói nyomás alá került. Emellett a nyersanyagszektor mutatja a legnagyobb mértékű leértékelődést, miután a recessziós félelmek ismét előtérbe kerültek. (Portfolio.hu)
  • Mínuszban vannak nyitáskor a tőzsdeindexek. A Dow Jones 8891 ponton, 1,58 százalékos csökkenéssel kezdte a kereskedést, de már 2,27 százalékon van. A Nasdaq 0,6 százalékos, az S&P index 1,92 százalékos mínuszban áll jelenleg.
  • Az elmúlt percekben 11 663,7 pontra, 5,5 százalékos mínuszba esett a tőzsdeindex. A Mollal a felfüggesztés után ismét kereskednek, árfolyama 11 százalékos mínuszban, 9350 forinton van, a tíz legnagyobb forgalmú részvényből csak a változatlan árfolyamű Fotex nem gyengült.
  • Az olajárak csökkenése nem kíméli az olajcégek részvényeit. Miután a WTI olajárindex 69 dollárra esett, az osztrák OMV papírjai is 10 százalékos mínuszban vannak.
  • Folytatódott az olajpapírok mélyrepülése: a részvények 10,5 százalékkal 9400 forintra estek, ezért a Mol-kereskedést felfüggesztették. A BUX 5 százalékos mínuszban van.
  • A napokban jelentősen megnövekedett a forgalom a Magyar Államkincstár állampapírt forgalmazó irodáiban az elmúlt hetekben, napi egymilliárd forint értékben vásárolnak lakossági vevők állampapírt, közölte a pénzügyminisztérium. A minisztérium tájékoztatása szerint a kincstár bővített kínálattal, hosszabb ügyfélfogadási időben áll a lakosok rendelkezésére, és azt tervezi, hogy még idén novemberben elindítja az online értékpapír-forgalmazást. Ez az internetet használó ügyfelek számára nyújt az eddiginél könnyebb, kényelmesebb és gyorsabb ügyintézési lehetőséget.
  • Az elmúlt percekben gyors gyengülésbe kezdett a részvényindex, a BUX másfél órával a tőzsde zárása előtt 11 843,5 ponton, 4 százalékos mínuszban van. A mélyrepülést most a Mol gerjeszti, az olajcég részvényeivel 9600 forinton, 8,6 százalékos mínuszban kereskednek. Az MOTP 2540 forinton, 4,2 százalékos mínuszban tartózkodik.
  • Vastag mínuszban tartózkodnak a főbb amerikai határidős indexek a nyitás előtt, a Dow futures 210, az S&P futures 26, a Nasdaq futures pedig 21 ponttal került lejjebb. Gyorsjelentésből ma sincs hiány, a befektetőknek lesz mit emészteni, azonban a reakciók eddig inkább negatívak. A piaci szereplőkben ismét felerősödtek a recessziós félelmek, hiába tett közzé szikrázó gyorsjelentést az Apple, a gyenge eredményvárakozások bizonytalanságot szültek. (Portfolio.hu)
  • Az elmúlt percekben a 273 forint/eurós szint alá erősödött a forint. Az erősödés, erős kilengésekkel, a jegybanki kamatemelés bejelentése óta tart.
  • Maradi István a társaság műszaki vezérigazgató-helyettese a mai napon 8470 darab Magyar Telekom részvényt vásárolt 591 forint/darab átlagárfolyamon a Budapesti Értéktőzsdén. A tranzakciót követően Maradi István tulajdonában 8470 darab Magyar Telekom részvény van. (Portfolio.hu)
  • Az európai tőzsdeindexek többsége a BUX-nál is nagyobb mélységben jár szerda délután. Két órával a pesti börze zárása előtt a BUX 2,6 százalékos mínuszban van. A londoni FTSE 3,5, a frankfurti DAX 3,56 százalékos esésnél jár, a varsói WIG20 4,12, a moszkvai IRTS 5,5 százalékosnál, de kicsivel rosszabbul teljesít Budapestnél a 2,71 százalékos mínuszban lévő prágai börze is.
  • Szlovénia, az eurózóna tagországa kész hitelgaranciát nyújtani 8 milliárd euró összértékig a bankoknak - jelentette be Andrej Bajuk, a hivatalából távozó pénzügyminiszter. Politikai megállapodás jött létre a november végén hivatalba lépő jobbközép kormánnyal a vonatkopó rendeletről, amely 2009 végéig lesz érvényben. A rendelet célja az, hogy jelezze: az állam kész a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzésére, és a bankok hiteltevékenysége folyamatosságának biztosítására - mondta a pénzügyminiszter. (MTI)