Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.10.23. 13:28
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A forint gyengül, de ezt most az európai recessziós félelmek táplálják, a befektetők minden európai papírt eladnak és a pénzüket amerikai papírokba fektetik. A lengyel zloty-nál, a román lejnél és az ukrán hrivnyánál mutatkozó rendkívül erős eladói nyomás is közrejátszik a forint értékvesztésében. A forint/euró árfolyama elérte a 286-ot. Történelmi mélypont. Kicsit visszajött, de 285-286 között mozog a kurzus.
  • Az euró folyamatosan drágul, a devizapiacokon már ismét a 283-as forintszint fölött kereskednek vele. Az elmúlt percekben több 284 forint fölötti kötést is regisztráltak.
  • Miközben szerdán Donimique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója Pakisztánnal kapcsolatban is közleményt adott ki, a pakisztáni kormányzat cáfolta, hogy hivatalosan megkeresték volna az IMF-et pénzügyi segítség igénybe vétele céljából. Tegnap az IMF közleményében még azt írta, hogy a pakisztáni hatóságok megkeresték a Valutaalapot, hogy pénzügyi segítséget kérjenek egy gazdasági program végrehajtásához, mivel az ország komoly fizetési mérleg problémákkal küzd. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Londonban már látják a szép magyar jövőt

    Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint előbb-utóbb vissza fog térni a bizalom a forint iránt, és továbbra is várható, hogy Magyarország jövőre az euróövezeti csatlakozás előtt kötelező ERM-II. átváltási rendszer tagja lesz. A citybeli szakértők megállapították azt is, hogy a magyar hatóságok számára hozzáférhető külső finanszírozási források és a tartalékok bőven elégségesek a rövid lejáratú külső kötelezettségek fedezéséhez.
  • cikkünk a témában:

    Európai hírek rántják magukkal a forintot

    11 órakor meredek esés vette kezdetét az európai tőzsdéken (a magyar börze a nemzeti ünnep miatt ma és munkaszüneti nap lévén holnap is zárva). Akkor jelent meg egy nagyon kedvezőtlen makrogazdasági adat, amely felerősítette azokat a félelmeket, hogy Európában komoly recesszió lehet. Elég volt egy rossz hír - igaz, az nagyon rosszra sikeredett - Európából és gyorsan süllyedni kezdtek a tőzsdék. A forint pedig gyengül.
  • A reggeli és délelőtti viszonylagos nyugalom után újabb gyengülési hullám indult a feltörekvő piaci devizák között a forint esetében is, így a magyar fizetőeszköz ismét a tegnap este felállított új történelmi mélypontja felé tart az euróval szemben. Az orosz és ukrán államadósság visszafizetésével kapcsolatos rendkívüli feszültség nyomán az ukrán hrivnya ma újabb 4 százalékot zuhant, ami az ukrán gazdaság problémáin keresztül a magyar piacot többek között az OTP árfolyamán érintheti. (Portfolio.hu)
  • A zuhanás felgyorsult a bécsi parketten: az OMV 6, a Raiffeisen 5 százalékos csökkenést mutat, az ATX mínusz 3,2 százalékon áll. Az Erste még jól tartja magát, hiszen mindössze 0,5 százalékkal értékelődött le. A frankfurti tőzsde szintén 3 százalék fölött esett, jelenleg 3,44 százalékos mínuszban van.
  • Az elmúlt percekben felgyorsult az európai vezető és térségi piacok vesztesége. A varsói tőzsde már csaknem 7 százalékos mínuszban van, a frankfurti több mint 4 százalékot esett. A londoni index 2,56 százalékon áll - természetesen mínuszban -, a prágai börze 1, a moszkvai IRTS fél százalékot gyengült. A párizsi CAC 1,4 százalékos mínuszba csúszott.
  • Rekord alacsonyra esett az ukrán hrivnya árfolyama a dollárhoz képest csütörtökön délelőtt, és emiatt az ukrán jegybank dolláreladásba kezdett. Az ukrán központi bank csütörtökön már a negyedik egymást követő napon volt kénytelen beavatkozni a hrivnya védelmében. A jegybanki intervencióra azután került sor, hogy a dollár 6,0 hrivnyára erősödött, miután szerdán 5,5-5,6 hrivnyán jegyezték. (MTI)
  • A török líra kezdeti 4 százalékot meghaladó gyengülését eredményezte a török jegybanknak az a csütörtöki döntése, hogy 16,75 százalékon tartja az alapkamatot. A döntés után a líra 28 havi mélypontja esett a dollárhoz képest a bankközi devizapiacon: akkor 1,7 líra ért 1 dollárt a szerda késő esti 1,63 líra után. Röviddel 10.30 óra után a dollárt 1,6710 lírán jegyezték. (MTI)
  • Délelőtt 11-kor igen rossz makrogazdasági adatok láttak napvilágot az eurózónában: az ipari megrendelés állománya a 0,4 százalékos prognózissal szemben 6,6 százalékkal esett vissza, amire a tőzsdék éles negatív fordulatot vettek. A DAX jelenleg 2,5 százalékos mínuszban áll, míg a CAC 40 és az FTSE 1 százalékot esett eddig. Az amerikai határidős részvényindexek a ma reggeli emelkedés után szintén lekonyultak, az S&P futures +5, a Nasdaq futures -4, a Dow futures pedig +46 ponton áll. (Portfolio.hu)
  • Az elmúlt félórában az euró ára fokozatosan emelkedett, az árfolyama most már tartósan 278 forint fölött van. A prágai és a moszkvai IRTS index kivételével az európai vezető és regionális tőzsdék mindegyike mínuszba fordult: a londoni tőzsde 0,8, a frankfurti 1,85, a varsói már 4,32 százalékos veszteségben áll.
  • cikkünk a témában:

    Most akkor miben érdemes eladósodni?

    A konkrét számítások azt mutatják, hogy az elmúlt egy év alatt a lakáscélú jelzáloghitelek esetében határozottan a devizaalapú hitelt felvevők jártak jobban A legutóbbi változásokat is figyelembe véve az induló törlesztőrészletek összehasonlításában is a devizahitel törlesztése a kedvezőbb. Aki tavaly vett fel 10 milliót frankban, most havi 13 ezerrel fizet többet. De 50 ezerrel kevesebbet, mintha forintban adósodik el. Az arányok azóta sem változtak sokat, igaz, a kockázat sem.
  • 13 százalékkal zuhantak a tegnapi zárás utáni kereskedésben az amazon.com papírjai azt követően, hogy a társaság roppant negatív kilátásokat fogalmazott meg harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A cég zuhanás az eBay részvényét is magával rántotta. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Oroszország kilóra megveszi Izlandot?

    Oroszországban még vitatott, megadja-e Moszkva az Izland által a pénzügyi válság miatt kért 4 milliárd eurós hitelt. Bár egyre erősebbek azok a vélemények, hogy a kérést el kell utasítani, komoly katonapolitikai és stratégiai érvek szólnak amellett, hogy Moszkva a kölcsönnel saját érdekszférájába vonja a NATO-tag szigetországot, amely felségvizein amerikai tengeralattjáró-elhárító rendszer működik.
  • A Reuters kereskedési adataira hivatkozva a Portfolio.hu szerint új mélypontot ért el éjszaka a forintárfolyam az euróval szemben a devizapiacokon. Egy kötés erejéig az euró 285,30 forintba került tegnap késő este. Ma délelőtt kiegyensúlyozott kereskedés folyik, a forint elleni támadásnak nincs jele: az euróval jellemzően a 276 forintos szint környékén kereskednek, egy-egy üzlet erejéig szalad az árfolyam 275 vagy 278 forint környékére.
  • A várt 0,25 százalékponttal szemben 0,5 százalékponttal 3,75 százalékra csökkentette csütörtöki döntésével az irányadó rátát a svéd jegybank. A piacok számára újabb meglepetés a tegnapi magyar 3 százalékpontos kamatemelést követi. A svéd jegybank a romló gazdasági, illetve a javuló inflációs kilátások miatt a következő hónapokra további monetáris enyhítéseket is kilátásba helyezett közleményében. (Portfolio.hu)
  • Az OPEC elnöke szerint az olajkartell arról is dönthet pénteki rendkívüli ülésén, hogy több ütemben csökkenti az olajtermelést. Sakib Helil azt mondta, hogy a miniszteri ülés dönt arról, mennyivel, és milyen ütemben mérsékeljék a termelést. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy elképzelhetőnek tart-e egy napi 2 millió hordós termelés visszafogást. Helil nem zárta ki egyben, hogy egy esetleges termeléscsökkentési döntés azonnali hatályú lesz. Az OPEC azért tart rendkívüli ülést pénteken Bécsben, mert a kőolaj ára több mint a felére esett a júliusban beállított 147 dolláros csúcsról. Több OPEC-ország véleménye szerint a lassuló világgazdasági növekedés miatt csökken a globális olajkereslet és emiatt túlkínálat alakult ki a piacokon. (MTI)
  • Negyedórával a kereskedés elindítása után a londoni FTSE 100 indexe 0,21 százalékos csökkenéssel 4032,57 ponton állt, a frankfurti DAX30 mutatója 0,98 százalékkal 4526,20 pontra hanyatlott. A szakértők szerint az európai tőzsdemutatók kezdetben követik az ázsiai tőzsdék aznapi erős hanyatlását, illetve a Wall Street szerdai komoly visszaesését, amit részben az okozott, hogy egyre nő egy globális recesszió veszélye. (MTI)
  • A Credit Suisse 1,26 milliárd svájci frankos veszteséget szenvedett el a harmadik negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 1,3 milliárdos nyereséggel. A veszteség megfelelt a cég korábban adott előrjelzésének, így nagy meglepetést nem okozott a befektetők körében. A 2,4 milliárd frankos leírás a struktúrált termékekhez kapcsolódott. A részvénykereskedés díjbevétele jelentősen csökkent. A Credit Suisse részvényeinek árfolyama 3.5%-kal esett a mai nyitást követően. (Portfolio.hu)
  • Az amerikai dollár és a japán jen további szárnyalásához vezetett a szerdai kereskedés, és a csütörtöki kezdet, miután a recessziós félelmek által egyre erősebbé váló kockázatkerülés miatt biztonságba menekülnek a befektetők. A dollár újabb közel kétéves csúcsot döntött az euróval szemben, ugyanis a csütörtök hajnali ázsiai kereskedésben egészen 1,2726-ig csúszott az árfolyam, amire legutóbb 2006 novemberében volt példa. Tegnap óta, amikor a dollárt nem tudta megállítain az 1,30-as szint, az amerikai valuta 2 százalékkal értékelődött fel az euró ellenében. (Portfolio.hu)
  • A londoni FTSE pluszban nyitott, ám már az első percekben 0,59 százalékos mínuszba esett. A frankfurti DAX 1,36 százalékos veszteségben van. Mínuszban nyitott, jelenleg 0,41 százázalékos gyengülésben van a varsói index is, míg az orosz IRTS 0,04 százalékot gyengült ma.
  • Csekély forgalomban, de a 275-276 forint/eurós szintig erősödött a reggeli kereskedésben a forint. A vételi és eladási ajánlatok közötti, nem ritkán 1-1,5 forintos különbségek azt jelzik, hogy kicsi a likviditás a piacon.
  • Csányi Sándor, a Mol igazgatóságának alelnöke október 22-én 7453 darab Mol-részvényt értékesített 9812,27 forintos darabonkénti átlagárfolyamon, ami 73,1 millió forintnyi bevételt jelent. A még mindig 5000 Mol-papírral rendelkező Csányi a tranzakció indoklásaként közölte: "Bizalmam az olajipari társaságban töretlen. Ugyan akkor az átváltoztatható kötvényprogram keretében a Mol-kötvényekre bankhitelt vettem igénybe. A kötvények átváltása miatt lejáró hitel törlesztéséhez jelent forrást a Mol-részvények értékesítéséből keletkező bevétel. A tranzakció kapcsán indokolatlan és szükségtelen az előbbieken túlmutató okokat keresni". (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Kamatemelési hullámot indíthat az MNB

    A magyar központi bank váratlan lépése és a tőkepiacokon eluralkodó bizonytalanság hatására megnövekedtek egy esetleges kelet-európai régiós ragály (többek között Lengyelország és Románia irányába) kialakulásával kapcsolatos félelmek - foglalja össze a Financial Times a feltörekvő európai piacok szerdai fejleményeit. A magyar jegybank lépése hasonló intézkedések megtételére kényszerítheti a régió jegybankjait - írja kereskedők véleményére hivatkozva a Financial Times.
  • Két és fél százalékos csökkenéssel, de jóval napi mélypont felett zárt a tokiói értéktőzsde csütörtökön. A börze Nikkei225 indexe 2,5 százalék (213,71 pont) gyengüléssel 8460,98 ponton fejezte be a napot. Csütörtökön a tőzsdemutató hét százalékot meghaladó hanyatlással 8016 ponton is volt. Ilyen alacsonyan utoljára 2003 májusában állt. Eközben Ázsia valamennyi vezető tőzsdemutatója hanyatlott, és elemzők várakozása szerint 1,6-2,3 százalék közötti csökkenéssel indítanak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók csütörtökön. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Fehéroroszország is IMF-segítséget kér

    Újabb kelet-európai ország fordult a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) segítségért a pénzügyi válság következményeként: a nemzetközi pénzügyi szervezet vezetője szerdán bejelentette, hogy néhány napon belül tárgyalásokat kezd Fehéroroszországgal hitelkeret nyújtásáról. "A világméretű pénzügyi válság kedvezőtlenül befolyásolta a fehérorosz gazdaságot, az ország külső finanszírozáshoz való hozzájutását" - közölte Dominique Strauss-Kahn. (MTI)
  • Bár csekély forgalomban, de szerda este óta tartósan 278 forint fölött kereskedtek az euróval. A forint árfolyama ezen a szinten volt szerdán, amikor a jegybank a 3 százalékpontos kamatemelésről döntött. Éjszaka egyes kötésekben a 284 forintos szintet is elérte az euró ára, amely jelenleg a 278,82-280,12-es sávban van.
  • Néhány perccel ezelőtt az ázsiai tőzsdéken nagyot rántottak a részvényeken, az eddigi közel tíz százalékos veszteséget mutató japán részvényindex ennek hatására már csak 3 százalékos mínuszban van, a hongkongi mutató 5 százalékkal áll alacsonyabban, mint a tegnapi záróértéke.
  • Bár a magyar tőzsde a nemzeti ünnep miatt ma zárva tart, de semmiféleképpen sem jó hír, hogy az ázsiai tőzsdék ma újabb nagy esést szenvednek el. A japán tőzsdeindex egy órával zárás előtt közel 10 százalékos mínuszt mutat. Két óra múlva nyitnak a nyugat-európai és a térségbeli börzék.