Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.10.24. 17:18
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gordon Brown brit miniszterelnök pénteken telefonon kereste fel Gyurcsány Ferencet, beszélgetésük tárgya a pénzügyi válság volt. A két kormányfő arról tájékozódott, hogy a másik országban milyen intézkedéseket tettek, hogy csökkentsék a pénzügyi válság negatív következményeit. A megbeszélésen szó esett a válság európai hatásairól, illetve arról, hogy a két ország milyen közös lépéseket tehet, valamint milyen megoldásokat támogathat, hogy nagyobb biztonságot teremtsenek Európán belül. (Független Hírügynökség)
  • A mai ingatlanpiaci adatok kisebb pozitív meglepetést okoztak a piacon, a használt lakások értékesítése a vártnál is gyorsabban emelkedett az USA-ban. Szeptemberben 5,5 százalékkal több használt lakás (5,18 millió egység) talált gazdára, mint egy hónappal korábban, míg az elemzők 4,95 millió körüli értékre számítottak. Ennyi használt lakást legutóbb 2007 szeptemberében adtak el. (Portfolio)
  • A szlovák parlament nagy többséggel elfogadta a teljes betétállomány biztosítására vonatkozó kormányjavaslatot, ami november 15-től lép életbe. Robert Fico miniszterelnök mindeközben hangsúlyozta, hogy az ország bankrendszere stabil alapokon nyugszik, és a központi bank részéről nincs szükség semmilyen rendkívüli beavatkozásra, vagy lépésre. A jövő januárban az euró zónához csatlakozó országban korábban 20 000 euró volt a betétbiztosítás felső határa, azonban az EU pénzügyminisztereinek októberi döntése alapján ezt amúgy is 50 000 euróra kellett emelni. (Portfolio)
  • A jelenlegi piaci árazások szerint szinte biztosra vehető, hogy jövő héten újabb 50 bázisponttal egy százalékra csökkenti irányadó rátáját a Fed. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) jövő héten kedden és szerdán tarja következő kamatmeghatározó ülését, a döntés bejelentésére este negyed kilenckor kerül sor. (Portfolio)
  • Kettő után erősödni kezdett a forint, 274-es árfolyamon is születtek kötések. Az euróval ugyanakkor rendkívül széles tartományban kereskednek, jellemzően 276 és 280 között.
  • 550 pontos, mintegy 6,3 százalékos zuhanást mutat a Dow Futures az USA-ban, ami azt jelenti, hogy elérte a lehetséges legnagyobb nyitás előtti esést, fel is függesztették a kereskedést. A limit ernyője azonban a nyitás után nem védi tovább a piacot, így senki nem tudja mi következik majd, ha másfél óra múlva elindul a kereskedés. Szerte a világból érkeznek a rosszabbnál rosszabb hírek, amelyek arra utalnak, hogy emberemlékezet óta nem látott súlyosságú recesszió köszönthet a világra. (Portfolio)
  • A WTI típusú kőolaj novemberi szállítású határidős ára jelenleg 7,6 százalékos zuhanást mutat a piacon és már csak 63,8 dollárnál tartózkodik. (Portfolio)
  • A Fitch után a Standard & Poor's is leminősítette Ukrajnát. A S&P B+-ról B-re változtatta Ukrajna hosszú lejáratú devizaadósságának besorolását. Az ukrán bankszektor megmentése komoly költségekkel járhat. Ukrajnában a pénzügyi problémák már olyannyira súlyosak, hogy az állam egyedül nem képes megoldani azokat, ezért az IMF-hez fordult segítségért. Az eddigi hírek szerint a rendkívüli IMF hitel összege elérheti a 14 milliárd dollárt, hivatalos bejelentésre azonban még nem került sor.

    Ha az IMF-fel nem sikerülne megegyezni vagy a belső politikai feszültségek miatt mégsem sikerülne a bankrendszer helyzetét stabilizálni, úgy nem kizárt, hogy újabb leminősítés vár az ukránokra.

    (Portfolio)
  • cikkünk a témában:

    Megkezdődött a nagy elbocsátási hullám

    Tömegesen építenek le a cégek az egész világon, Amerikában ezreket rúgnak ki, Európa csak most következik.
  • cikkünk a témában:

    Most Ázsiában keresik a kiutat az európai vezetők

    Kína mindent megtesz a világgazdaságért, az EU jobb piacszabályozást akar – hangzott el a pekingi csúcson.
  • cikkünk a témában:

    Nem használ a pénzügyi mentőcsomag

    A Fed csak meghosszabbítja a válságot következetlen beavatkozásaival – állítja Anna Schwartz neves közgazdász.
  • Gyors erősödési hullám söpört végig a forint, a korona és a zloty piacán is, egy euróért jelenleg csupán 276,75 forintot adnak a piacon, a cseh és a lengyel deviza pedig már csupán 1,1, illetve 1,6 százalékos gyengülést mutat a nap folyamán. (Portfolio)
  • A francia CAC mínusz 9,94 százalékon, a német DAX mínusz 10,6 százalékon, a londoni FTSE mínusz 7,59 százalékon állt délben.
  • Egy órára felfüggesztették a kereskedést az orosz piacon, miután az RTS index 7,33 százalékot zuhant az általános negatív részvénypiaci hangulat közepette. Az esést az S&P tegnapi lépése is erősítette, miután a társaság az orosz hosszú távú államadósság értékelésének kilátását stabilról negatívra rontotta a tőkepiacok stabilizálásának megnövekedett költségeire hivatkozva. Szintén nem használt a piacnak az olaj árának további esése sem. (Portfolio)
  • Az OPEC napi másfél millió hordós termeléscsökkentésről határozott pénteken a szeptemberi átlaghoz képest. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Jövőre nagyon alacsony lesz a gazdasági növekedés

    A legoptimistább előrejelzés 1,3 százalékos növekedést vár jövőre, a pesszimistábbak 1 százalékosat.
  • A forint piacán a mai kereskedést a tegnapihoz hasonlóan a nemzetközi befektetői hangulat irányítja, az árfolyam 280 és 282 forint között mozog, de rövid időre a 283-at is átlépte. A cseh korona és a zloty is érezhető leértékelődést mutat.
  • Folytatódik az európai tőzsdék esése, a német DAX index majdnem 8 százalékos, a francia CAC-40 7,3 százalékos, a brit FTSE-100 pedig 7 százalékos mínuszban tartózkodik.
  • A Frankfurter Allgemeine Zeitung bevezetőjében megállapította, hogy a Kelet-Európában kialakult piacgazdaságok közül elsőként Magyarországot sújtja teljes dühével a pénzügyi válság. Az újság szerint a korábbi mulasztásokkal magyarázható, hogy az országot a többi posztkommunista államnál keményebben érintik a nemzetközi válság következményei. Az egykori "mintadiák" az elmúlt években – függetlenül az éppen hivatalban lévő kormánytól – lehetőségein felül élt. Ennek következményeként pedig az állami pénzügyek teljes mértékben irányíthatatlanná váltak, s ezért most az állampolgároknak nagy árat kell fizetniük.

    Az állam adósságai előreláthatóan elérik a bruttó nemzeti termék kétharmadát, s Magyarország így – az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott államok közül egyedül – nem teljesíti az eladósodás mértékével kapcsolatos maastrichti kritériumot, amely maximum 60 százalékot engedélyez. Ennek oka a lap szerint az új adósságok rendkívüli növekedése.

    Magyarország semmiképp sem olyan "csődeset", mint Izland, hanem továbbra is egy jelentős növekedési potenciállal rendelkező, s felzárkózásra kényszerített, válságokban edződött ország. Az állami pénzügyek tervezett szanálásának felgyorsítása hozzájárulhat a piacok bizalmának megszilárdításához – írta a lap, utalva arra is, hogy a közös európai valuta, az euró bevezetésének a miniszterelnök által bejelentett menetrendje ugyancsak fontos bizalomnövelő jelzés a beruházók számára. Magyarország – mint a lap írta &ndsh; négy éve tagja az EU-nak, de az euró bevezetésétől még mindig legalább négy évre áll. A lap szerint mindezzel összefüggésben a válság egyik fő tanulsága az lehet, hogy minél korábban teljesíti egy ország a házi feladatait, annál gyorsabban kerülhet a közös európai valuta védelme alá.

  • A brit GDP a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal csökkent a második negyedhez képest - az elemzők 0,2 százalékos visszaesést vártak -, és 0,3 százalékkal haladta meg a tavalyi harmadik negyedévit, jelentették a brit statisztikai hivatalban pénteken előzetes becslésként. A brit gazdaság a második negyedben stagnált, az első negyedben még 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest. Az egy évvel korábbihoz képest a második negyedévben 1,5 százalékos, az első negyedben 2,3 százalékos GDP-bővülést mértek. Tavaly 3 százalékkal nőtt a brit gazdaság. (MTI)
  • A dán jegybank meglepetésszerűen 50 bázisponttal 5,5 százalékra emelte ma irányadó kamatát a dán korona gyengülése miatt. Jyske Bank közgazdásza szerint a kamatemelés szükségszerű volt a korona gyengülése miatt, de félő, hogy nyomást gyakorol a gazdaságra. A dán korona ingadozási sávja 7,46 koronás euróárfolyamhoz képest mindkét irányba 2,25 százalék. (Portfolio)
  • Az elmúlt másfél órában lassan 281-283 forintra erősödött az euró. A forint együtt mozog a régiós valutákkal.
  • Az euróövezeti szolgáltatások Reuters-kezelte beszerzőmenedzser-mutatója októberben 46,9 pontra, 2001. október óta a legalacsonyabbra csökkent a szeptemberi 48,4 pontról, a visszaesés gyorsulását jelezve hónapról hónapra, a pénteken megjelent előzetes becslés szerint. Az elemzők 47,0 pontra számítottak októberről. Hasonlóan alakult a feldolgozóipari mutató is: az előzetes becslés szerint 41,3 pontra, a felmérés tizenegy éves történetében a legalacsonyabbra esett a szeptemberi 45,0 pontról. Az elemzők 44,0 pontra számítottak októberről. Októberben mindkét mutató ötödik hónapja van 50 pont alatt, vagyis ötödik hónapja jelzi a teljesítmény romlását az előző hónaphoz képest. (MTI)
  • A világ második számú teherautógyára, a svéd Volvo AB pénteken 2 milliárd svéd koronás adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, 36 százalékkal kevesebbet a tavalyi harmadik negyedévi 3,149 milliárdnál. Az elemzők 3,58 milliárdot vártak a harmadik negyedről. A nagy lassulást azzal magyarázták, hogy a kilátások rosszak, a megrendelések Európában máris "csikorogva lefékeztek". A bevétel két százalékkal 69,604 milliárd svéd koronára nőtt 68,367 milliárdhoz képest. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Látták a bajt, de nem szóltak

    Hazudtak a hitelminősítők, tisztában voltak a kockázattal, mégis jó minősítést adtak. Közben óriási profitot zsebeltek be.
  • Az elemzői várakozásokat kismértékben felülmúló eredményekről számolhatott be a Microsoft tegnap este közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentésében, aminek hatására a társaság részvényei 4 százalékkal értékelődtek fel a zárás utáni kereskedésben.

    Az elemzők attól tartottak, hogy a társaság csökkentheti a profitvárakozásait, azonban e téren a cég nem okozott negatív meglepetést. Bár a menedzsment prognózisai elmaradnak a piaci várakozásoktól, a vezetőség 0,51 és 0,53 dollár közötti egy részvényre jutó nyereséget és 17,3 és 17,8 milliárd dollár közötti bevételt vár a folyó negyedévre.

  • Franciaországban a gyakorlatban is megkezdődött a bankmentés: pénteken hét bank kért összesen 5 milliárd euró hitelt a kormány új refinanszírozási ügynökségétől. A pénz azonnal rendelkezésre áll, és a kölcsönügyleteket napokon belül zárják, közölte az ügynökség vezetője, Michel Camdessus, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója. Nem nevezte meg a részt vevő bankokat, és nem részletezte az összeg elosztását sem. A francia kormány október 13-án határozta el, hogy összesen és maximálisan 360 milliárd euróig támogatja a bankközi hitelforgalmat és erősíti meg a pénzügyi válságban meggyengült bankokat, rövidebb és hosszabb lejáratú hitelekkel, garanciákkal és tőkefeltöltéssel.
  • 280 forintnál is drágább péntek reggel az euró, sőt, vannak jegyzések a 281-es szint felett is.
  • A japán tőzsdeindex, a Nikkei 7649 ponton zárt, ez közel 10 százalékos zuhanás a tegnapi záróértékéhez képest. A hongkongi börze mutatója 5 százalékkal csökkent.
  • Pénteken, a többi térségi valutával együtt, bizonytalan lehet a forint is, mert a dollár újfent erősödik. A legnagyobb kilengéseket a cseh koronának és a lengyel zlotyinak jósolják a kereskedők, a forint szűkebb sávban mozoghat, a hazai piacszünet miatt, írta elemzők véleményét idézve péntek reggel a Dow Jones hírügynökség. A londoni bankközi piacon a forint péntek reggel, 276,35-65/eurón, 0,05 százalékkal jobb volt a kora hajnalinál, és 9,29 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint a tavalyi év végén. Csütörtök este 276,50-277,00/euró volt.