Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.10.17. 20:13
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Magyar Nemzeti Bank aukcióját követően megnyugodtak a kedélyek a piacon - kommentálta a mai eseményeket egy elsődleges állampapíripiaci szereplő kereskedője. A neve elhallgatását kérő kereskedő a Fitch döntését (miszerint stabilról negatívra rontja le hazánk hosszú lejáratú adósságbesorolásának kilátását) makrogazdaságilag megalapozatlannak minősítette. (Portfolio.hu)
  • A fene sem érti, mikor miért emelkednek vagy csökkennek az amerikai tőzsdeindexek. A mai kereskedésre nézve irányadó határidős mutatók nagy esést valószínűsítettek, több nagyon kedvezőtlen makrogazdasági adat jelent meg még a kereskedés előtt, a tőzsdemutatók mínuszban is nyitottak, aztán azóta kisebb visszaesésekkel bár, de emelkednek a részvényindexek. A Dow Jones ottani idő szerint délután 2 (itteni idő szerint este 8) órakor 240 pontos, 2,7 százalékos pluszban, 9 220 ponton van. A Nasdaq és az S&P500 is magasabban áll, mint a tegnapi zárószint.
  • A Budapesti Értéktőzsde napközben 11 százalékos mínuszban is tartózkodó részvényindexe, a BUX 2,3 százalékos veszteséggel 12 928,7 ponton, a csütörtöki záróárnál 310,7 ponttal alacsonyabban zárta a kereskedést. A vezető részvények közül a Mol 3,8 százalékkal 11 000 forintra erősödött, az OTP 4,5 százalékkal 3150 forintra, a Richter 7 százalékkal 26 500 forintra, míg az MTelekom 2,3 százalékkal 599 forintra gyengült. A forgalom 46 milliárd forint volt.
  • Az előre meghirdetett keretösszegben, 50 milliárd forintért vásárolt államkötvényeket a pénteken először megtartott aukción az elsődleges forgalmazóktól a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az aukción felajánlott 25 milliárd forintnyi hároméves 2011/C államkötvényre 46 milliárd forint, a 20 milliárd forintnyi felajánlott ötéves 2012/C államkötvényre 38,4 milliárd forint, míg az 5 milliárd forintnyi felajánlott tízéves 2019/A államkötvényre 6,97 milliárd forint ajánlat érkezett. (MTI)
  • Percekkel ezelőtt hirtelen 3,505 forintig emelkedett az OTP árfolyama a korábbi 2,915 forintról egy 14,000 darabos fix kötésnek köszönhetően. A 3,505 forintos szintnél egy 14,000 darabos fix kötésre került sor, mely az OTP korábbi 2,915 forintos árfolyamánál 20%-kal magasabb szinten nkerült sor. Az OTP árfolyama ezt követően a korábbi szinteken folytatta a kereskedést, az árfolyam jelenleg 11%-os mínuszban tartózkodik a 2,950 forintos szinteknél. (Portfolio.hu)
  • Az előzetes adatok szerint októberben 70.3 pontról 57.5 pontra csökkent a michigani körzet fogyasztói bizalmi indexe. Ezzel a mutató 5 hónapos mélypontra került, aminek hátterében minden bizonnyal a pénzügyi válság súlyosbodása áll. A jelenlegi helyzet megítélése és a kilátásokkal kapcsolatos várakozások is romlottak. (Portfolio.hu)
  • A Nemzetközi Valutaalap 14 milliárd dollárral kész segíteni az ukrán bankrendszer stabilizálását. Az IMF és az ukrán vezetők pénteken tárgyaltak erről. Így Ukrajna felsorakozik azon országok - Izland, Szerbia és Magyarország - mellé, amelyek már a napokban IMF-segítséget kértek. Az ukrán elnöki titkárság vezetőhelyettese szerint először azokat a feltételeket kell kidolgozni, amelyek mellett Ukrajna a hitelhez folyamodhat. Az IMF küldöttsége egyelőre Ukrajna pénzügyi helyzetét tanulmányozza és egy héten belül olyan követelményrendszert állíthat fel, amelynek alapján a hitelről lehet tárgyalni. (MTI)
  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fogadta a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (Institute of International Finance, IIF) ügyvezető igazgatóját - közölte a kormányszóvivői iroda. A miniszterelnök beszámolt Charles H. Dallarának a nemzetközi pénzügyi válság nyomán Magyarországon kialakult helyzetről, az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén tett magyar javaslatokról, valamint azokról az intézkedésekről, amelyeket a kormány a nemzeti bankkal és a pénzügyi szervezetek képviselőivel közösen az elmúlt napokban hozott. A tájékoztatás szerint a befektetési szakember kedvezően értékelte a magyar intézkedéseket, a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Központi Bankkal létrejött magyar megállapodást pedig előremutatónak nevezte. (MTI)
  • A pénzügyi rendszer stabilitásával kapcsolatos aggodalmak erősödése miatt "BB-"-ról "B+"-ra rontotta Ukrajna hosszú lejáratú devizaadósságának minősítését a Fitch. A leminősítést az S&P is fontolgatja. A közleményből kiderül, hogy a Fitch komolyan aggódik amiatt, hogy a pénzügyi válság súlyosbodása jelentős árfolyam-leértékelődési hullámot vált majd ki Ukrajnában, ami további pénzpiaci problémák kialakulását és a konjunktúra gyengülését hozhatja magával. (Portfolio.hu)
  • A főbb tőzsdeindexek eséssel kezdték a kereskedést az Egyesült Államokban. A Dow Jones 2 százalékkal nyitott lejjebb, mint a tegnapi záróértéke, és 8800 ponton van. A Nasdaq kicsit kisebbet, az S&P500 kicsit nagyobbat esett.
  • A Magyar Nemzeti Bankban ma megbeszélést folytattak a jegybank, valamint a magyarországi bankpiac döntő többségét jelentő hét magyar kereskedelmi bank képviselői. A résztvevők egyetértettek abban, hogy bár a nemzetközi pénzügyi válság hatásaitól a magyar bankrendszer sem függetlenítheti magát, a hazai bankrendszer kellően stabil háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy a jövőben is kielégítsék a gazdasági növekedésből adódó ügyfélhitel-igényeket - olvasható az MNB közleményében. Ezért a vezető magyar bankok úgy látják: a hitelezés és ezen belül a devizában történő hitelnyújtás – bár csökkenő ütemben és a korábbiaknál szigorúbb feltételek mellett – továbbra is a megfelelő mértékben fog bővülni. Tekintettel az egyes bankok eltérő üzletpolitikájára a hitelek devizaösszetétele változni fog, nagy valószínűséggel a svájci frank alapú hitelek aránya csökkenő lesz, helyét várhatóan a forint- és az euró-alapú hitelek veszik át.
  • Az elemzők szerint hétfői ülésén változatlanul hagyja az irányadó kamatot a monetáris tanácsa, derült ki a Reuters pénteken közzétett októberi felméréséből. Az MNB a jövő év végére 7,5 százalékra mérsékli az alapkamatot az elemzők szerint. A Reuters által megkérdezett szakértők 256,50 forintos euró árfolyamot várnak az év végére és 250 forintos árfolyamot 2009 decemberére. A 12 havi októberi infláció 5,2 százalékra csökken a szeptemberi 5,7 százalékról, majd decemberre 4,85 százalékra lassul a fogyasztói árak növekedése. A jövő évi átlagos inflációt 3,75 százalékra várják a szakértők az idei 6,3 százalék után. A most készült felmérésben 1,8 százalékos idei és 1,2 százalékos jövő évi GDP növekedést prognosztizáltak. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Nagyon kemény évünk lesz jövőre

    Drasztikusan rontotta 2009-es előrejelzéseit az ICEG Európai Központ a most megjelent negyedéves jelentésében. A GDP idei növekedését 1,7, a jövő évi 1,1 százalékosra várják, de a recessziót sem tartják kizártnak. Azt mondják, növekedni fog a munkanélküliség, stagnálni a reálbérek, és bizonytalanná vált a kamatcsökkentés is.
  • Szeptemberben ismét a vártnál jóval gyorsabban csökkent a megkezdett házépítések és a kiadott építési engedélyek száma az Egyesült Államokban, a pénzpiaci problémák súlyosbodása és a hitelek nehezebb elérhetősége miatt ugyanis egyre kevesebben vásárolnak lakásokat. A várttól elmaradó adatok alapján egyre inkább beigazolódni látszanak azok a félelmek, amelyek szerint az ingatlanpiaci folyamatok stabilizációja még jócskán várta magára. Ez azért is aggasztó, mert számos közgazdász (köztük Alan Greenspan korábbi Fed elnök) szerint az amerikai gazdaság csak az ingatlanpiac stabilizációját követően indulhat el az élénkülés útján. (Portfolio.hu)
  • Állása bánta egy dél-koreai pénzpiaci elemzőnek, hogy egy tv-műsorban azt találta mondani: az emberek ezért hoznak meggondolatlan befektetési döntéseket, mert túl kapzsik. A befektetők fittyet hánytak az utóbbi hónapokban elhangzott figyelmeztetéseknek, hogy viharfelhők gyülekeznek a tőzsdék felett és ragaszkodtak befektetéseikhez, mert arra számítottak, hogy bármikor ölükbe hullhat a nagy nyereség - fejtegette Han Szang-csun, a Mirae Tőkefebektetési Oktatási Intézet helyettes vezetője. Azt hiszem, az emberek a pénzsóvárság és a profithajhászás miatt nem váltották készpénzre alapjaikat - mondta egy befektetőnek a pénteki show-műsorban, és szavai nagy visszhangot kaptak a dél-koreai médiában. (MTI)
  • Fél óra múlva nyitnak az USA-ban a tőzsdék és arra utalnak a jelek, hogy nagy esés lesz belőle. A határidős indexek - amelyek előrevetítik a napi mozgást - mind mínuszban állnak.
  • A Fitch-lépés utáni hirtelen forintgyengülés megállt és minimálisan visszakorrigált az árfolyam a 269-es szint közelébe.
  • Az előre meghirdetett keretösszegben, 50 milliárd forintért vásárolt államkötvényeket a ma először megtartott aukción az elsődleges forgalmazóktól a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az MNB tegnap tette közzé, hogy mától állampapír-aukciókat hajt végre azon elsődleges kereskedői körtől, akik vállalják a tegnap és ma bejelentett feltételek melletti árjegyzést, illetve kereskedést. (Portfolio.hu)
  • Jóváhagyta a német parlament alsóháza a kormány 500 milliárd eurós pénzügyi mentőtervét. A Bundestag péntek délelőtti vitája után, a név szerinti szavazáson 476 képviselő voksolt a csomag mellett, és 99-en - az ellenzéki Zöldek és a Baloldal pártjának képviselői - ellene foglaltak állást. Az alsóház jóváhagyása után a mentőcsomag a felsőház, a Bundesrat elé került, ott is jóváhagyták. (MTI)
  • Több millió eurónak int önként búcsút Josef Ackermann, a Deutsche Bank igazgatótanácsának elnöke. A nemzetközi pénzügyi válság miatt döntött úgy, hogy lemond eredményességhez kötött jutalmáról. A bankár közölte, hogy már értesítette a felügyelőbizottságot azon döntéséről, hogy a "szolidaritás személyes jelzéseként" lemond idei prémiumáról a munkavállalók javára, akiknek nála nagyobb szüksége van pénzre. A sajtó úgy tudja, hogy az igazgatótanács tagjai, további három felsőszintű vezető követi Ackermann példáját. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Lerontotta a magyar kilátásokat a Fitch

    Az eddigi stabilról negatívra rontotta hazánk hosszú lejáratú deviza- és forintadósságának "BBB+", illetve "A-" besorolását mai bejelentésével a Fitch Ratings. A hír azt követően érkezett, hogy tegnap az Standard and Poor's negatív kilátást valószínűsítő figyelőlistára helyezte a magyar adósságbesorolást. A Fitch bejelentésére a forint euróval szembeni árfolyama átütötte a 270-es szintet az euróval szemben.
  • Hihetetlen, de igaz: újra a napi megengedett legnagyobb mértékben, 15 százalékkal esik az OTP. A 2805 forintos limitnél az eladók sorban állnak, hogy szabaduljanak részvényeiktől.
  • Folytatódik a mélyrepülés a pesti börzén, a részvények felfüggesztése és kereskedésének újraindítása sem jelent megoldást. A részvényindex 14 óra előtt nem sokkal 1530 pontos eséssel 11 706 ponton áll, ami 11,5 százalékkal alacsonyabb a csütörtöki zárásnál.
  • Nem várnak kamatmódosítást - így kamatemelést sem - londoni felzárkózó piaci elemzők az Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülésétől, bár teljes bizonyossággal nem zárják ki az esetleges szigorítást. A citybeli elemzők visszatérő érvelése az, hogy kamatmozgatással most nem érhető el eredmény, az MNB elsődleges feladata a likviditási helyzet kezelése. (MTI)
  • A Richter árfolyamesése is meghaladta a 10 százalékot, a papír kereskedését felfüggesztették. Délután, valamivel 13 óra után a papírok 25 555 forintot értek, 2950 forinttal, 10,35 százalékkal kevesebbet mint csütörtökön záráskor. Ezt megelőzően már felfüggesztették az OTP és a Magyar Telekom kereskedését is. Az újraindítást követően továbbra is 10 százalék feletti veszteségben áll az OTP és a Magyar Telekom is. (MTI)
  • Tíz százalékos mínuszban van a pesti tőzsdeindex, a BUX 1313 pontos eséssel 11 926 ponton áll. Az MTelekom árfolyama történelmi mélypontra süllyedt, jelenleg 529 forintnál jár, ami 13,7 százalékos esést jelent. Az OTP 2900 forinton áll, ami 12,1 százalékos mínuszt jelent, tíz százaléknál nagyobbat esett a Richter, 5,7 százalékot a Mol.
  • Az elmúlt percekben ismét zuhanásnak indult a forint árfolyama, a devizapiacon az euróval már 271,15 forintos szinten is kereskedtek.
  • Perceken belül 400 pontot esett, és már 12 700 pont alatt van a pesti tőzsde részvényindexe, a BUX. A 3000 forint alá süllyedt, 10,4 százalékos mínuszt produkáló OTP-részvények kereskedését már korábban felfüggesztették. Az MTelekom 6,2 százalékos mínuszban van, a Mol 0,5, a Richter 1,8 százalékot gyengült.
  • Az orosz állam a jövő héttől vásárolni kezdi a legjelentősebb orosz vállalatok részvényeit az egyik állami tartalék, az úgynevezett jóléti alap pénzéből, jelentette be pénteken Alekszej Kudrin pénzügyminiszter, mondván: a külföldi tőke elhagyja az orosz piacot. Kudrin szerint augusztusban és szeptemberben 33 milliárd dollárt vontak ki az országból. A pénzügyminiszter szavai nyomán felgyorsult az árfolyamok zuhanása az orosz tőzsdéken: közép-európai idő szerint 11:43-ra a MICEX index 7,9 százalékot zuhant és 577,35 ponton állt, a dollárban jegyzett forgalmú RTS 5,77 százalékot esett és 672,7 pontnál tartott. (MTI)
  • Az OTP Bank a reggeli plusz után meredeket esni kezdett, délben már 3000 pont alá csökkent a részvények árfolyama. Mínusz 10 százalékos eséssel, 2953 forinton kereskednek a bank papírjaival. Az OTP kereskedését fel is függesztették. A bankpapírok árfolyama legutóbb 2004 februárjában járt 3000 forint alatt.