Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.10.18. 19:31
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 12 százalékkal kisebb volt az idei év első félévében a bankszektor nyeresége, mint 2007 első felében, áll a PSZÁF szombati jelentésében. Veszteséges bank így is alig van, a szektor 175,971 milliárd forint adózott nyereséget ért el az első negyedévben. A jelentés szerint továbbra is többen hiteleznek mint amennyien betéteket helyeznek el a bankokban. (MTI)
  • Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felajánlotta a szervezete New York-i székházát, egy gazdasági válságról szóló nemzetközi csúcstalálkozó helyszínének. A főtitkár a Kanadában lévő Nicolas Sarkozy francia elnököt szombaton értesítette a tervről. Sarkozy vasárnap már az USA-ban lesz, ahol José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével közösen győzködik majd az amerikai elnököt, hogy ő is támogassa a nemzetközi csúcstalálkozó tervét. A találkozóra a legfontosabb ipari országok vezetőit hívnák meg, és szeretnék, ha legkésőbb december elejére sikerülne megszervezni. (MTI)
  • A kormány 80,8 milliárddal kisebb költségvetési hiányt akar 2009-re, mint a törvény eredeti változatában volt. Az új törvényjavaslatot szombaton nyújtották be az Országgyűlésnek. A tervezett hiány így 895,1 milliárd forintra módosult. A mostani változat jóval kisebb gazdasági növekedéssel számol, mint az előző: a várható fejlődési ütemet 3 százalékról 1,2-re mérsékeltek a borús kilátások miatt. Az inflációt is alacsonyabbra lőtték be, 3,4 százalékról 2,9-re várják.
  • Az OPEC tagjai számára a kőolaj elfogadható hordónkénti minimálára 70-90 dollár - jelentette ki az olajkartell elnöke, akit egy algériai lap idézett szombaton. Sakib Helil, aki egyben algériai olajügyi miniszter, néhány nappal azelőtt nyilatkozott, hogy a jövő héten pénteken Bécsben tartják az OPEC rendkívüli miniszteri ülését. A megbeszélésen azt vitatják meg, hogy milyen hatással van az olajpiacokra a globális gazdaságnövekedés lassulása. Az elemzők azzal számolnak, hogy az OPEC termelésének csökkentéséről dönt, miután a július elején beállított rekord óta a kőolaj ára több mint a felére esett. Pénteken egy név nélkül nyilatkozó OPEC-forrás azt mondta, hogy a szervezet 1-1,5 millió hordóval csökkenti a termelését novembertől. Ezt követően Helil az algériai rádióban azt mondta, hogy várhatóan csak néhány ország dönt a termelés visszafogásáról, és ez is csak a bejelentéstől számított 40 nap elteltével lép életbe. Helil az algériai lapnak nyilatkozva rámutatott arra, hogy 70 dollár alatti olajár mellett olyan termelők, mint Kanada és Brazília, már felhagynának az olajbányászattal, mert veszteséges volna ilyen ár mellett. (MTI)
  • Pénteken mintegy öt százalékkal, a héten összesen húsz százalékkal esett az orosz RTS tőzsdemutató, részben az orosz pénzügyminiszternek a tőzsdével kapcsolatban tett borúlátó kijelentésére. Alekszej Kudrin pénteken azt jósolta, hogy a nemzetközi piaci kockázatok növekedése miatt az orosz tőzsdék mutatói még tovább fognak esni. Az RTS indexe pénteken 73 százalékkal állt a május 19-én beállított rekordja alatt, és 700 pont alá kerülve 2005 júniusa óta legalacsonyabb szinten volt.
  • cikkünk a témában:

    Gyászos a hangulat a világban

    A Merrill Lynch felmérése szerint 10 alapkezelőből 7 már biztos a világgazdaság recessziójában, miközben historikus magasságokba emelkedett a kockázatelutasítás mértéke. A felmérés készítői úgy vélik, hogy a kamatcsökkentések és a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon után tisztább lesz kép. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Elkerüli a válság a játékkonzolipart

    A játékkonzolok gyártói immunisak a válságra, derül ki az NPD Group piackutató vállalat legújabb jelentéséből. A piacvezető japán Nintendo slágertermékéből, a Wii konzolból szeptemberben 687 ezer darab kelt el, ami 37 százalékos növekedés az előző hónaphoz képest. A Sony exkluzív játékokkal és szolgáltatásokkal igyekszik fenntartani a PlayStation iránti érdeklődést.
  • Németország legnagyobb bankja, a Deutsche Bank elnöke szerint bankja nem kér a kormány pénzügyi mentőtervében ígért tőkeinjekcióból: mint Josef Ackermann szombaton közölte, a Deutsche Banknak nincs szüksége állami tőkére. Mintegy indoklásul azt is hozzátette, hogy a bank a pénzügyi válság folyamán semmikor nem forgott veszélyben. A német kormány 500 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagja pénteken emelkedett törvényerőre. A csomag két fő részből áll: az állam 400 milliárd euró értékben garanciát vállalt a bankközi hitelekre, amelyek az elmúlt héten a válság következményeként összeomlással fenyegettek. További 80 milliárd eurót a kormány a bankok közvetlen pénzügyi megsegítésére irányzott elő. (MTI)
  • A vezető amerikai bankok a tőkeinjekciós terv pontos céljának tisztázására szólították fel Henry Paulson pénzügyminisztert, mivel attól tartanak, hogy ez nem tesz majd jót hírnevüknek. A bankszövetség szerint egyes bankok valóban rá vannak szorulva a kormányzat segítségére, de a többség attól tart, hogy ez hírnevük rovására lehet. Ezeknek a bankoknak egyszerűen nincs okuk arra, hogy hírnevüket, vagy gazdasági kilátásaikat ilyen kockázatnak tegyék ki - fogalmazott a levélben, Edward Yingling a bankszövetség elnöke. Yingling szerint ugyanis Amerikában számos olyan bank van, amely sem az elértéktelenedett eszközök sem a tőkehiány problémájával nem küzd. A pénzügyminisztérium még nem kommentálta a bankszövetség levelét. (Portfolio.hu)
  • Az orosz kormány hitelekkel, illetve állami hitelgarancia vállalással siet a pénzügyi válság sújtotta cégek segítségére - közölték orosz sajtóforrások a Kreml sajtóirodájától származó értesülésekre hivatkozva. Egyebek mellett energetikai, honvédelmi, építőipari, autóipari cégek kaphatnak hitelt, de a kormány megemeli a kis-és középvállalatoknak nyújtott hitelek összegét is a jelenlegi, átszámítva 341 millió dollárról 1,1 milliárdra. Az ingatlanfejlesztők is kapnak majd hitelt az állami bankoktól, hogy több lakást építsenek. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Nem várnak kamatemelést az elemzők

    Hiába szigorítana a jegybank a forint érdekében, nem teheti, mert ezzel még nehezebbé tenné a pénzáramlást.
  • cikkünk a témában:

    Kína és az arab országok a nyugat megmentői

    Állami alapok sorra vásárolnak be a leértékelt cégekben: legutóbb a svájci Credit Suisse-nek Qatar biztosított tőkét.
  • cikkünk a témában:

    400 településen nem ad hitelt az OTP

    Az RTL Híradójának értesülései szerint csaknem 400 magyarországi település lakóinak házát ezentúl nem fogadja el az OTP ingatlanfedezetként a hiteleknél. A feketelistára került települések többsége hat megyéből kerül ki, a legtöbb Borsod-Abaúj-Zemplénből. Az ingatlanközvetítő cégek szerint a feltételeken hamarosan szigoríthat a többi bank is. Egy feketelistás település az ombudsmanhoz fordul a bank döntése miatt.
  • cikkünk a témában:

    Rengeteg szenvedés előtt állunk

    Az Egyesült Államok gazdasága veszélyes recesszióra kell felkészüljön, ami rengeteg szenvedéssel jár együtt - nyilatkozta a Bloombergnek Paul Krugman, a Princeton Egyetem közgazdász professzora, aki ezen a héten nyerte el a közgazdasági Nobel-díjat. A komoly visszaesés még akkor is bekövetkezik, ha a döntéshozóknak sikerül "kiolvasztaniuk a befagyott hitelpiacokat" - tette hozzá Krugman.
  • A Graboplast Zrt. tatabányai és kecskeméti gyárából 90 embert bocsátottak el a napokban. Az elbocsátottak közül közel 70 dolgozó bérelt munkaerő volt, de saját alkalmazottaktól is meg kellett válni. Az intézkedést a rendelésállomány csökkenése miatt kellett megtenni. Tatabányán egy műszaknyi embertől váltak meg, s a hétnapos munkarendet ötnaposra csökkentették. Kecskeméten pedig úgy alakult a rendelésállomány, hogy öt napra sem tudták teljes egészében kitölteni a kapacitásokat. (MTI)
  • Ügyészek beidézték a Lehman Brothers egy tucat vezetőjét meghallgatásra a cég összeomlása körül folyó vizsgálatok részeként. Többek között a társaság vezérigazgatóját is meghallgatják - írja a CNBC. Az ügyészek annak kiderítésére fókuszálnak, hogy a Lehman Brothers vezetői tettek-e valótlan kijelentéseket a cég állapotával kapcsolatban a befektetési bank csődje előtt. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Megkezdődött a nemzeti csúcs

    Orbán kezet fogott Gyurcsánnyal, a korábbi gazdaságpolitikát felelőtlennek nevező Simor András a jóléti kiadások lefaragását, a szociális ellátások és a nyugdíjazási rendszer szigorítását, a nadrágszíj újabb meghúzását javasolta. Szili nemzeti békepaktumot akar, Veres János az előremenekülésről beszélt. A nemzeti csúcsot online közvetítjük.
  • A hitelválság továbbra is elkedvetleníti London központjának üzleti célú ingatlanbefektetési piacát. Összesen 1,244 milliárd angol font értékű tranzakció történt a harmadik negyedévben, amely 40 százalékkal alacsonyabb a második negyedév eredményeinél, és 2007. harmadik negyedév teljes forgalmának csupán 20 százaléka, közölte a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlantanácsadó a londoni befektetési piacról készített legfrissebb jelentésében. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Felfüggesztve a nyugdíjkorrekciós program

    A kormány megvitatta a költségvetés új változatát és felhatalmazta a pénzügyminisztert, hogy szombaton nyújtsa be azt az Országgyűlésnek - jelentette be Veres János pénzügyminiszter. Legalább szeptemberig szüneteltetik a nyugdíjkorrekciós programot és befagyasztják a családi pótlékot.
  • cikkünk a témában:

    OTP: Jegybanki beavatkozásra vár a forint

    Nem fundamentális okok miatt gyengült jelentősen a forint az elmúlt napokban az OTP elemzése szerint. A nagybank elemzői úgy vélik, rövidtávon a devizapiaci egyensúly nem állhat helyre anélkül, hogy az MNB ne lépne be devizatartalékait felhasználva a forintpiacra, és kamatemelésre is elszánhatja magát.
  • Az OTP Bank minimum 250 millió forint össznévértéken, 10 százalék fix kamatozású kötvénysorozatot értékesít, nyilvános forgalomba hozatallal - közölte a bank a BÉT honlapján. A kötvény jegyzésében kizárólag természetes személyek vehetnek részt, valamint a másodpiaci likviditás biztosítása érdekében a forgalmazó OTP Bank Nyrt. (MTI)
  • A globális pénzügyi válság nehezén már túlvagyunk - mondta Joaquín Almunia. Az Európai Bizottság pénzügyi felelőse szerint az európai kormányok összehangolt pénzügyi mentőakciói hatásosnak bizonyultak a piacok megnyugtatásra. A legrosszabb, a bankközi hitelezés bénultsága már a múlté. A tőkepiacok kezdenek pozitívan reagálni - mondta. A pénzügyi biztos szerint a tőkepiacok kezdik érzékelni, hogy egy sokkal stabilabb időszak következik, bár van még bizonytalanság, a dolgoknak vissza kell térniük a normális kerékvágásba. Almunia szerint az idei és a jövő évi gazdasági növekedést befolyásolni fogják a tőkepiacokon tapasztalható "negatív körülmények", s várakozásai szerint gyarapodni fog a munkanélküliek száma. - Alacsony növekedésű időszak vár ránk, kényes lesz a tagországok költségvetési egyensúlya - mondta a pénzügyi biztos. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Emelkednek az OTP-nél a hitelkamatok

    Az OTP továbbra is nyújt devizaalapú hitelt, a feltételek és a kamatmértékek azonban változnak - közölte a bank pénteken. A meglévő hitelek törlesztése is drágulni fog. A megnövekedett forrásköltségeket részlegesen áthárítják az ügyfelekre. A már meglévő devizaalapú hitelszerződések körében fél százalékponttal emelkednek a kamatok. Ez például egy 5 millió forint összegű, 20 éves futamidejű japán jenes vagy svájci frankos lakáshitelnél 1200-1400 forintos havonkénti törlesztőrészlet-változást jelent. (MTI)
  • A jegybank volt elnöke és a bankszövetség főtitkára szerint is elodázhatatlan az adócsökkentés. Adót muszáj csökkenteni - jelentette ki Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem professzora, volt jegybankelnök, aki - mint mondta - ezt az álláspontját fogja képviselni a szombati nemzeti csúcson. Utalva a pénzpiaci válságra úgy fogalmazott: ha hitelszűke lesz, kevesebb lesz a beruházás, nehezebb helyzetbe kerül a munkaerőpiac, ami a szürkegazdaságnak kedvez. Az az adórendszer, amely az aktívakat túladóztatja, a passzívakat elkerüli, nem tartható adórendszer - mondta. Bod Péter Ákos szerint Magyarországon "naptár-reformra" is szükség van. Egy év 12 hónap, s nem 13, vagy 14, s már ennek a tudomásul vétele is sokat lendítene a magyar gazdaságon - jegyezte meg. Nyers Rezső szerint elengedhetetlen "az okos adó- és járulékcsökkentés". A Magyar Bankszövetség főtitkára a fórumon szükségesnek nevezte az adóbázis szélesítését, s ugyancsak elengedhetetlennek mondta a minimálbér megadóztatását. (MTI)
  • Emelkedett a kőolaj ára pénteken Londonban és New Yorkban a pénzügyi piacokon tapasztalt élénkülésre. Az északi-tengeri Brent 1,76 dolláros emelkedéssel 69,60 dolláron fejezte be a napot. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 2,00 dollárral 71,85 dollárra nőtt. (MTI)
  • Hullámzó kereskedés után gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken. Egész nap trendkeresés folyt, aminek a következtében a tőzsdemutatók többször álltak a csütörtöki záró szint felett is. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,4 százalék (6,42 pont) gyengüléssel 1711,29 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8852,22 ponton zárt 1,4 százalék (127,04 pont) csökkenéssel. (MTI)
  • Ukrajnában Julija Timosenko miniszterelnök pénteken közölte, hogy kormánya támogatja a Prominvestbank államosítását. Azt mondta, hogy a kormány mindent megtesz ennek érdekében. A bank visszakerül az államhoz, amely átveszi a pénzintézet minden kötelezettségét. Előzőleg az ukrán parlament elnöke közleményt tett közzé, amely szerint Ukrajnában államosítják azokat a kereskedelmi bankokat, amelyek komoly gondba kerültek a pénzügyi válság miatt. A közlemény szerint a parlamenti elnök erről is tájékoztatta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Ukrajnában tárgyaló küldöttségét. (MTI)
  • Az ING holland bank és biztosító pénteken megerősítette azokat a piaci találgatásokat, hogy a harmadik negyedévet 500 millió euró veszteséggel zárta elsősorban a globális pénzügyi válság hatására. A végleges adatot november 12-én ismertetik. A múlt év harmadik negyedévét még 2,31 milliárd euró adózott eredménnyel zárta a cég, amikor a profitot növelte az ABN Amróban lévő részesedésének az eladása is. A 1991-ben alapított csoport most először zárt negyedévet veszteséggel. (MTI)
  • Nem tartott sokáig az öröm ma reggel, legalábbis a hazai parketten, ugyanis a nyitás után pár órával már zuhanórepülésbe kapcsolt a BUX. A történet érdekessége, hogy a nyugat-európai részvényindexe pluszban tartózkodtak, a régióban pedig jóval visszafogottabb eséseknek lehettünk szemtanúi, miközben a magyar tőzsde keményen szakadt. Ebben a Fitch leminősítése játszhatta a főszerepet, mely végleg elkedvetlenítette a külföldi és a hazai befektetőket. Zárásra azonban enyhültek a feszültségek, a BUX végül 2.3%-os mínuszban fejezte be a kereskedést egészen gigantikus, 46.4 milliárd forintos forgalom mellett. A régióban is eséssel zárták a hét utolsó kereskedési napját a főbb tőzsdeindexek, a lengyel WIG 20 és az orosz RTS egyaránt 6.5, az osztrák ATX 4, a cseh PX pedig 10.2%-kal került lejjebb. (Portfolio.hu)
  • Este 8 óra tájban a bankközi piacon 1 euró 264 forintot ér.