2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tegnapi bejelentések hatására meredeken felfelé vették az irányt az európai indexek. A francia CAC 7,21 százalékkal, a német DAX 6,56 százalékkal, a londoni FTSE 100 6,57 százalékkal emelkedett.
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány: Az elsõ támadást kivédtük

    A miniszterelnök szerint az IMF-re azért van szükségünk, hogy a spekulánsok lássák, erõs szövetségeseink vannak.
  • cikkünk a témában:

    Tényleg korlátlanul öntik a pénzt mostantól a jegybankok

    Az eddigi, jellemzően egynapos likviditási tenderek korlátozott hatásfokának javítása érdekében ma reggel összehangolt intézkedéssorozatot jelentett be az amerikai, az európai, a svájci, a brit és a japán jegybank. A bejelentés legfontosabb momentuma az, hogy az amerikain kívüli négy nagy jegybank szerdától már nem az egynapos futamidejű tenderekre fókuszál, hanem hosszabb futamidejűekre, amelyeken korlátlan mennyiségű likviditást hajlandók a piacba pumpálni minden alkalommal előre meghirdetett fix kamatláb mellett.
  • Segített a forintnak az IMF bejelentése, miszerint a nemzetközi szervezet szakmai és pénzügyi segítséget is felajánlott Magyarországnak. A bankközi piacon 252 körül ingadozott a forint/euró árfolyam reggel, ám mostanra már benézett a 251-es szint alá.
  • Németország háború utáni történetének legnagyobb bankmentő csomagját dolgozta ki a hétfőre virradóan a berlini kormány. A végső számok egyelőre nem ismeretesek, de reggeli értesülések szerint az euróövezet országainak egyeztetése után a német kormány a nap folyamán egy körülbelül 400 milliárd eurós mentőprogram elfogadását tervezi. A csomag legnagyobb részét - mintegy 250-300 milliárd eurót - a bankközi hitelek állami garantálása tesz ki, míg a fennmaradó rész nagyobb hányada a bankok, illetve pénzintézetek esetleges feltőkésítését szolgálja, amit sokan egyfajta részleges államosításhoz hasonlítanak. A csomag magában foglalja azoknak a pénzügyi szabályozásoknak az enyhítését is, amelyek megkönnyítik a bankok gazdálkodását azokkal az értékpapírokkal, amelyek a kialakult válságban a piacon nem értékesíthetők. A mentőcsomagot - elfogadás után - a kormány törvénytervezet formájában a parlament elé terjeszti, amely remény szerint a hét folyamán gyorsított eljárásban jóváhagyja azt. Értesülések szerint a mentőcsomag 2009 végéig hatályos. (MTI)
  • Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója közleményben tudatta, hogy a Nemzetközi Valutaalap készen áll akár pénzügyi segítséget is nyújtani Magyarország számára. (Portfolio.hu)
  • A következő év végéig 62 ezerrel csökkenhet a bankárok száma a londoni Cityben, így a szektorban foglalkoztatottak száma a válság következtében évtizedes mélypontra zuhanhat - állítja Centre for Economics and Business Research. A CEBR előrejelzése szerint a pénzintézetek idén 28 ezer alkalmazottól, jövőre pedig újabb 34 ezer bankártól válhatnak meg. Ennek hatására a szektorban foglalkoztatottak száma 290 847 főre csökken, legutóbb 1998-ban volt ilyen alacsony érték. (Portfoilo.hu)
  • Megjött a brit kormány várva várt bejelentése, amely szerint a Royal Bank of Scotland (RBS) és a HBOS összesen 37 milliárd fontot kapnak a brit államtól. Ma még több konkrét bejelentés várható, elsősorban Franciaországból és Németországból. (Portfolio.hu)
  • Öt százalék feletti pluszban nyitott a Budapesti Értéktőzsde, a BUX 767,58 pontos, 5,27 százalékos emelkedéssel, 15 345 pontra emelkedett. A nyitás utáni percekben a újra fel kellett függeszteni több papír, köztük az OTP kereskedését - ezúttal azonban a tíz százalékot meghaladó emelkedés miatt. Fél tízre már újra minden papírral lehet kereskedeni: az OTP 3976 forinton, 10,4 százalékos pluszban, a Mol 2,7 százalékos pluszban 11 805 forinton állt, néhány kisebb részvény kivételével valamennyi papír emelkedett.
  • Támogatja az Európai Bizottság és az Európai Unió tanácsa azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tesz a pénzügyi válsággal kapcsolatos kihívások kezelésére - szögezte le hétfőn reggel brüsszeli közleményben az uniós bizottság. A testület jelezte, hogy a jelenlegi kedvezőtlen pénzügyi és gazdasági környezet "hatással van" a magyarországi pénzpiacokra. A bizottság üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készségét, hogy megfontolja technikai és pénzügyi segítség nyújtását, és jelezte, hogy folyamatos kapcsolatban marad mind a magyar hatóságokkal, mind az IMF-fel. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Három hónap alatt is erõsödhet a forint

    A Goldman Sachs még tartja, hogy 230 forint lehet egy euró, de lehet, hogy ehhez kamatemelés kell. A válság segíthet a reformokban, mondja Zsoldos István, a Goldman Sachs makroelemzője, aki szerint a krízis jó irányba nyomhatja a politikusokat.
  • Erősödéssel indíthatnak a vezető európai tőzsdemutatók hétfőn, részben reagálva a legfejlettebb hét ipari ország hétvégi közös nyilatkozatára, amelyben azt fogalmazták meg, hogy stabilizálják a piacokat és megakadályozzák a vezető pénzügyi cégek összeomlását. Az amerikai pénzügyminiszter bejelentése szerint kollégáival agresszív tervet fogadtak el.

    Vasárnap az eurózóna kormányfői is találkoztak és közös akciótervet fogadtak el meg a pénzügyi válság leküzdésére. Ennek lényege a bankközi hitelek állami garantálása és szükség esetén a bankok újratőkésítése a banki csődök megakadályozására. Az eurózóna tagállamai külön-külön jelentik be intézkedéseiket, várhatóan még hétfőn.

    Ezekre a hírekre gyengült az euró, és emelkedett a kőolaj, valamint az arany ára. A vezető ázsiai tőzsdék jórészt nyereségen álltak, a New York-i értéktőzsde határidős jegyzései jóval a pénteki záróérték felett voltak.

    Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni tőzsde irányadó FTSE100 indexe 183 pont emelkedéssel 4115 ponton kezd, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 168 pont növekedéssel 4712 ponton indít hétfőn. Röviddel 7:30 óra után az euró 1,3514 dollárra hanyatlott a pénteki 1,3574 dollárról. A dollár 100,77 jenről 100,10 jenre gyengült. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 2,1 dollár emelkedéssel 79,80 dolláron állt. (MTI)

  • A múlt heti jelentős csökkenés után hétfőn emelkedéssel nyitott a vezető ázsiai tőzsdék többsége, amelyek a kereskedés félidején túl is a nyereséges oldalon álltak. A szakemberek ezt a pénzügyi nagyhatalmak hétvégi tárgyalásainak és határozott döntéseinek tudják be. Röviddel 6:30 óra előtt a sydney-i tőzsde 4,03 százalékos, a szöuli 2,38 százalékos, a szingapúri 1,65 százalékos, a hongkongi pedig 2,85 százalékos nyereségen volt.

    A tokiói tőzsde hétfőn hivatalos ünnepnap lévén nem nyitott ki. Továbbra is gyengélkedik a sanghaji tőzsde, amely 3,4 százalékos veszteségen állt, de 2,87 százalékkal gyengült a tajpeji értéktőzsde irányadó mutatója is. (MTI)

  • A Fed vasárnap engedélyt adott a Wells Fargónak, hogy megvásárolja az Egyesült Államok negyedik legnagyobb bankját, a Wachoviát. A Wells Fargo ezzel kiütötte a versenyből a Citigroupot, mely szintén tárgyalásokat kezdett a Wachoviával. Az ügylet öt napon belül lezáródhat. Reuters
  • Gyurcsány Ferenc bízik abban, hogy az ellenzék is részt vesz a nemzeti csúcson, amely nyilvános lesz. A kormányfő hangsúlyozta: azt fogja javasolni, hogy a nemzeti csúcsra meghívottak hívhassanak magukkal egy-egy szakértőt. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Az euróznában garantálják a bankok finanszírozását

    Az eurózóna országainak politikai vezetői közös akciótervben állapodtak meg a pénzügyi válság leküzdésére, melynek lényege a bankközi hitelek állami garantálása és szükség esetén a bankok újratőkésítése a banki csődök megakadályozására.
  • George Bush elnök szinte minden nap igyekszik megnyugtatni az amerikai közvéleményt, hogy nincs ok pánikra, az ország gazdaságának jövője nincs veszélyben, de mintha üzenetével már nem törődne senki, szavai hatástalanok - olvasható a liberális The Washington Post hét végi számában.

    Bush az utóbbi két hét során húsz alkalommal lépett a nyilvánosság elé, hogy közölje, "az amerikai nép bízhat a gazdaság jövőjében". A piac azonban nem hallgatott rá, folytatta a zuhanást. A Fehér Ház rózsakertjében mondott legutóbbi, pénteki elnöki beszéd előtt a Dow Jones ipari átlag 8530 ponton állt, üzenete után néhány perccel pedig 8224-re csökkent - írta Dana Milbank, az újság kolumnistája.

    Az elnök a pár perces beszéd után - "házi feladatát letudta, ismét megnyugtatta a piacokat" - leutazott Floridába, hogy adományt gyűjtsön a republikánus választási kampányhoz.

  • A pénzügyi válságnak súlyos hatásai vannak a fejlett országokban, és várhatóan jelentős következményei lesznek a feltörekvő és szegény országokban - jelentette ki Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter vasárnap, hangsúlyozva, hogy az elzárkózás és a protekcionizmus semmiképpen nem megoldás a krízisre.

    Paulson azt mondta: a feltörekvő piacgazdaságoknak "szinte bizonyosan" nehézségei fognak támadni a tőkeforrások beszerzésében, amelyek olyan fontos programok finanszírozásához szükségesek, mint az infrastrukturális fejlesztések.

    A Világbankot és a Nemzetközi Valutaalapot is sürgette: tegyenek meg mindent a felzárkózó gazdaságok megsegítésére, azért, hogy ezekben az országokban a kereskedelem bővülhessen és a szociális védőháló működőképes maradjon.

  • A világgazdasági válság magyarországi hatásairól tárgyalt vasárnap délután az SZDSZ frakcióvezetője Veres János pénzügyminiszterrel. Kóka azt akarja, hogy a Parlament kezdje meg a költségvetési plafontörvény tárgyalását, és két héten belül szavazzon róla. Az ország és a gazdaság számára egyaránt káros lenne, ha a kormány a krízisre hivatkozva teljesen feladná az adócsökkentést. (MTI)

  • Nemzetközi mintára pénzügyi mentőügynökség felállítását tervezi a német kormány, melynek keretében 100 milliárd eurót juttatna a forráshiánnyal küzdő bankoknak - adta hírül a Reuters a Handelsblatt információira hivatkozva. A 100 milliárd eurós sürgősségi segély csak egy része egy sokkal nagyobb, 400 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagnak. Ez a csomag magában foglalná a bankközi hitelek garanciáját, továbbá a közvetlen banki finanszírozást. (Portfolio)
  • A pénzügyi válság okozta negatív sokkok ellenére Kína felgyorsítja növekedési modellének átalakítási folyamatát: támogatja a belföldi keresletet - főként a háztartások fogyasztását - és biztosítja a gyors és stabil gazdasági növekedést - írta egy közleményben Yi Gang Washingtonban, az IMF és a Világbank éves konferenciáján. A kínai gazdaság 10,1 százalékkal bővült az idei év második negyedévében, az export növekedési üteme lassult augusztusban (21,1 százalékra a júliusi 26,9 százalék után), az ország ipari termelése pedig hat éve nem látott alacsony szinten növekedett (12,8 százalék). (Portfolio)
  • A legfrissebb információk szerint a korábbi 50 milliárd font helyett 75 milliárd fonttal segítheti ki a hitelpiaci válság révén alultőkésítetté vált bankokat. A brit kormányzat 12 milliárd fonttal segítené ki a Royal Bank of Scotland -ot, 10 milliárddal a HBOS -t, míg a Lloyds TSB 7, a Barclays pedig 3 milliárdot kapna. Hivatalos bejelentés hétfőn lesz. (Portfolio)
  • cikkünk a témában:

    Drámai zuhanás a technológiai szektorban

    Miközben a Nasdaq Composite index egy hónap alatt közel 25 százalékkal, 6 éves mélypontra zuhant, a technológiai szektorral kapcsolatos aggodalmak továbbra sem enyhültek. A profitvárakozások egyre lejjebb csúsznak, a héten meginduló gyorsjelentési szezon pedig akár további kedvezőtlen híreket is hozhat és újabb mélységekbe taszíthatja a technológiai papírok árfolyamát.
  • Újabb áldozatokat szedett az elhúzódó hitelpiaci válság, a michigani székhelyű Main Street Bank és a Meridian Bank pénteken végleg bezárta kapuit. Az idén ezzel már 15-re emelkedett a bancsődök száma a tengerentúlon. (Portfolio)
  • Sok cég a kereslet csökkenése miatt termelésének a részleges leállítására kényszerül és többen felülvizsgálják eladási várakozásaikat. A Nissan cég vasárnap azt közölte, hogy soha eddig nem volt olyan gyenge az eladási mutatója, mint október első tíz napján. A japán vállalat bejelentette azt is, hogy a helyzet rosszabbodására készül Nyugat-Európában, Japánban és az Egyesült Államokban.

    Eközben a pénzügyi válságon sokat veszített amerikai Citigroup azt közölte, hogy 5,5 százalékról 3,1 százalékra csökkentette a részesedését a General Motors-ban (GM). Az első számú amerikai járműgyártó árfolyama hatvan éve legalacsonyabb szintre esett a New York-i értéktőzsdén pénteken a csökkenő amerikai autóeladások és a hitelválság miatt.

    A hétvégén látott napvilágot az az értesülés is, hogy az amerikai Ford Motor Co mintegy 20 százaléknyi részesedést tervez eladni a japán Mazda cégben, amelyben a jelenlegi tulajdonhányada 33,4 százalék. Hírek szerint a Ford japán cégeket bízott meg a részesedés eladásával.

    A Mazda bizonyos hányadot megvásárolna a felkínálásra kerülő részesedésből, de komolyan érdeklődik a Ford-tulajdonrész iránt a Sumitomo japán kereskedőház és az indiai Tata Motors is.

  • Egy kongresszusi meghallgatási anyagból kiderül, hogy az AIG egy korábbi könyvvizsgálója 2007-ben már felhívta a biztosítótársaság figyelmét arra, hogy a derivatív termékeinek értékelése hibás metódusokat tartalmazhat. Az AIG által korábban könyvvizsgálóként alkalmazott Joseph St. Denis írásban figyelmeztette a társaságot arról, hogy az általa tartott credit default swapok jelentős veszteségek forrásává válhatnak. Miután a a származtatott termékekért felelős divízió vezetője a jelzést követően Denis aggodalmait nem osztotta, ő 2007 szeptemberében tiltakozásul lemondott tisztségéről. Miután a credit default swapok által garantált termékek értéke esni kezdett, az AIG 25 milliárd dolláros veszteségeket szenvedett el és csak állami beavatkozással sikerülhetett elkerülni a csődbe menetelt. Maurice Greenberg (aki az AIG vezérigazgatója volt 38 éven keresztül egészen 2005-ig) elmondása szerint miután elhagyta a társaságot, az általa hozott kontroll intézkedések többsége elgyengült, vagy leépítésre került. (Portfolio.hu)
  • Az amerikai szabályozó szervek elrendelték, hogy a Fannie Mae és a Freddie Mac, a két nemrég megmentett ottani, a 12 ezer milliárd dolláros piac felét adó jelzáloghitel-biztosító cég havonta 40 milliárd dollár értékben jelzálogkötvényeket kezdjen vásárolni, írja a Bloomberg három ügyhöz közeli forrásra hivatkozva. A lépés a 700 milliárd dolláros mentőcsomagon túl próbálná kezelni a likviditás nélkül maradt piacok problémáit. Ha a lépésekre valóban sor kerülne, azok a mentőcsomag által is megfogalmazott célok elérében segíthetnének. A jelzáloghitelpiacok stabilitásának megteremtése és likviditásának visszaállítása ugyanis a jelenlegi krízishelyzet oldásához mindenképpen hozzájárulhatna. Eközben az amerikai pénzügyminiszter megerősítette, hogy továbbra is elsőszámú prioritásuk a bankok tőkével való ellátása. A legfrissebb infromációk szerint a mentőcsomag részeként az állam nem csak a problémás értékpapírokat vásárolna meg a bankoktól, hanem azokban részesedéseket is vásárolna. (Portfolio.hu)
  • Az infláció csökkenésének és az inflációs várakozások stabilizálódásának köszönhetően újból felmerülhet a kamatcsökkentés lehetősége az eurózónában - nyilatkozta Joaquin Almunia az EU pénzügyi biztosa az IMF és a Világbank éves washingtoni konfernciáján. Szerdán az Európai Központi Bank a világ hat másik vezető jegybankjával együtt 50 bázisponttal, vagyis fél százalékponttal csökkentette irányadó rátáját és az sem zárható ki, hogy hamarosan újabb kamatvágásra kerül sor - vélik az elemzők. Az EKB irányadó rátája jelenleg 3,75 százalékon áll. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    A 13. havi nyugdíj és bér is áldozatul eshet

    A korábban tervezett 3 százaléknál kisebb jövő évi GDP-növekedés várható, ez a kiadások csökkentésére kényszeríti a kormányt, az első becslés szerint egy százalékponttal kisebb növekedés 60-80 milliárd forint bevételkiesést jelent - mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója. A közszféra béreit, a 13. havi nyugdíjat és a nyugdíjkorhatárt is érinteniük kellene a Magyarországot fenyegető pénzügyi válság elleni lépéseknek.
  • Az ázsiai központi bankok vizsgálják az összehangolt erőfeszítések lehetőségét annak érdekében, hogy választ adjanak a gazdasági növekedést és bizalmat rontó pénzügyi válságra - mondta Diwa Guinigundo, fülöp-szigeteki döntéshozó. Az ázsiai régió vezetői Washingtonban tárgyaltak a pénzügyi válságra adott esetleges válaszokról, miután a térség növekedését is negatívan érinti a pénzügyi válság. Mint ismeretes szerdán összehangolt lépéssel kamatot vágtak a világ legnagyobb jegybankjai. Ehhez csatlakozott néhány ázsiai ország (Kína, Dél-Korea, Tajvan, Hong Kong) jegybankja is. Folynak az egyeztetések a lehetséges eszközökről, de még túl korán van konkrétumokról beszélni - hangsúlyozta Guinigundo, a fülöp-szigeteki jegybank kormányzóhelyettese Washingtonban. (Portfolio.hu)