2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány a nemzeti csúcstól várja a nemzeti felemelkedés programját

    A nemzeti csúcs alkossa meg a nemzeti felemelkedés programját - javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mai sajtótájékoztatóján. A 40-50 fős testülettől azt várja a kormányfő, hogy a következő hetekben kezdje el a munkát, és lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig.
  • Részvényvásárlásba kezd az orosz kormány a jövő héten, több milliárd dollárt költ arra, hogy életet leheljen a helyi tőzsdékbe, ahol pénteken állt a kereskedés. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány 175 milliárd rubelt (6,7 milliárd dollárt, vagyis 1200-1300 milliárd forintot) fektet be a helyi tőzsdéken idén és legalább ugyanennyit jövőre. Putyin elmondta, hogy a részvényvásárlás a nemzeti fejlesztési bank, a Vnyesekonombankon keresztül történik majd. A bejelentéssel most először kapott hivatalos megerősítést az a találgatás, hogy a kormány megkezdi a hazai részvények felvásárlását és ugyancsak először derült ki, hogy ezzel kit bíz meg. Putyin arról nem beszélt, hogy mely cégek részvényeit vásárolná az állam. A vezető orosz tőzsdemutató, az RTS, amely hétfőn rekord nagyságú egynapos veszteséggel zárt, jelenleg 65 százalékkal marad el a májusi csúcstól. (MTI)
  • A német kormány azt fontolgatja, hogy a jövő évi gazdaságnövekedési becslését nullára, vagy plusz 0,25 százalékra rontja - közölte a Dow Jones Newswires hírügynökséggel egy német kormányzati illetékes. Legutóbbi, április 24-én ismertetett előrejelzésében a német kormány az idei évre 1,7 százalékos, a jövő évre 1,2 százalékos GDP növekedéssel számolt. (MTI)
  • A fejlett ipari országokat és több fejlődő országot tömörítő Húszak csoportja (G20) szerint a világ országainak közös választ kell adniuk a globális pénzügyi válságra. A G20 tagállamainak pénzügyminiszterei megfogadták szombati washingtoni találkozójukról kiadott közös nyilatkozatukban, hogy együttműködnek a világ pénzügyi piacainak szabályozásában, felügyeletében. Noha a pénzügyi válság mélyülésével felgyorsult az utóbbi hetekben a tőke kiáramlása a feltörekvő gazdaságokból, a G20 nem fontolgat intézkedéseket a tőke menekülésének korlátozására, mert azok nem szolgálnák a válság megoldását - mondta a brazil miniszter. A G20 a hét legfejlettebb államot tömörítő G7 tagállamain kívül fejlődő országokat foglal magába, köztük olyan gyors gazdasági növekedést mutató országokat, mint Kína vagy India. (MTI)
  • A negyedik legnagyobb brit bank, a Royal Bank of Scotland 17 milliárd dollár értékű tőkeemelést tervez magánbefektetői és állami források igénybevételével. A lépésre a hitelpiaci turbulenciák erősödése miatt lenne szükség. Így az RBS lehetne az 50 milliárd dolláros brit állami csomag első haszonélvezője. (Portfolio.hu)
  • A világ vezető döntéshozói készen állnak arra, hogy a globális pénzügyi válság érdekében közös lépéseket tegyenek - közölte tegnap a Nemzetközi Valutaalap, az IMF. A szakemberek szerint a vezetőknek mielőbb meg kell hozniuk a szükséges döntéseket, a piaci szereplők ugyanis napok óta erre várnak. Bár a Washingtonban találkozó szakemberek nem jelentettek konkrét intézkedéseket, mindent megtesznek majd a hitelpiacok "kiolvasztása" érdekében - mondta Dominique Strauss-Kahn az IMF vezérigazgatója. Senki sem fogja hagyni, hogy egy fontos pénzintézet csődbe menjen - tette hozzá. A találkozó kezdetekor ugyanis Kahn elmondta, hogy a nagy bankok fizetőképességével kapcsolatos aggodalmak erősödése vezetett ahhoz, hogy a világ pénzügyi rendszere az összeomlás szélére került. A kritikusok szerint a döntéshozóknak mielőbb kell cselekedniük, hiszen hétfőn újból kinyitnak a piacok, a piaci szereplők pedig arra várnak, hogy a pénzügyi vezetők milyen javaslatokkal állnak elő. A G7-ek pénteki javaslatait sokan úgy tekintették, hogy ezek csupán még csak az első lépéseket jelentik. (Portfolio.hu)
  • A Világbank magánszektornak hitelt nyújtó vállalkozása, az IFC azt tervezi, hogy 3 milliárd dolláros alapot hoz létre a globális pénzügyi válság által leginkább sújtott szegény országok kisbankjainak a feltőkésítésére. Lars Thunell, az IFC vezérigazgatója azt mondta, hogy 1 milliárd dollárt az IFC maga teremt elő, további 2 milliárd dollárt máshonnan remél, így kormányoktól, különböző pénzügyi alapoktól, vagy kereskedelmi bankoktól. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Bankállamosítások tervein dolgozik a brit kormány

    Vasárnapi londoni lapértesülés szerint a brit kormány kész többségi tulajdonba venni a legnagyobb brit bankokat, hogy megakadályozza a pénzügyi szektor összeomlását.
  • Egy hete még különböző módon oldották volna meg a válságot, most Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár a legteljesebb egyetértésről beszélt a vasárnapi összeurópai csúcs előtt. Azt mondták, hogy minden előkészületet, elemzést, számítást közösen végeznek. (AFP)
  • Nem jó a gazdaságnak, ha a kormány a begyűrűző pénzügyi válság miatt elhalasztja a vállalkozásokat érintő adócsökkentést. A kormánynak elég bátornak kellene lennie ahhoz, hogy például a minisztériumi kiadások visszafogásából megteremtse az adócsökkentés feltételét - mondta Szatmáry Kristóf, a Fidesz országgyűlési képviselje, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MTI-nek szombaton. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    További 20 százalékos esés jöhet

    Legrosszabb esetben még további 20 százalékot eshetnek a piacok, de egy újabb gazdasági világválságnak gyakorlatilag nulla az esélye - írja Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza. Szerinte a szükséges állami lépések megtétele legrosszabb esetben hetekbe is telhet, ez alatt az idő alatt folytatódhat a piacokon az értékvesztés. Új gazdasági világválságtól viszont nem fél a szakértő, aki ezzel optimistább véleményt mondott, mint maga az IMF.
  • cikkünk a témában:

    A külföld kezében vagyunk

    Elkerüli az összeomlást a magyar pénz- és tőkepiaci rendszer, de várhatóan nem a magyar hatóságok fellépése, hanem a globális beavatkozások hatására, vagy azért, mert felismerik a szereplők, hogy túlzottá vált a pesszimizmus - írja a Portfolio.hu-nak küldött kommentárjában egységesen több elemző is. Vagyis a magyar gazdaságpolitikának kárenyhítést kell végeznie, de igazából a turbulencia végét a külföldi hangulatváltozás jelenti majd.
  • cikkünk a témában:

    Mediterrán körútra küldi a csődközelbe jutott bank a dolgozóit

    Újabb bajba került amerikai pénzintézetről derült ki, hogy miközben arra vár, hogy az elfogadott 700 milliárd dolláros pénzügyi program keretében az állam megvásárolja a bank problémás hiteleit, luxusnyaralásra küldi dolgozóit. A Wachovia vezető brókerei Görögországba utaznak szombaton.
  • cikkünk a témában:

    Londonban nem értik, mi ez a vérfürdő

    A City elemzői szerint nincs ésszerű magyarázat a héten lezajlott globális értékpiaci mélyrepülésre. Az elmúlt kereskedési héten a világ fő tőzsdéin jegyzett részvényállomány összesített piaci tőkeértéke 2700 milliárd dollárral zuhant. Ez 500 ezer milliárd forintnak felel meg; a magyar gazdaság húsz év alatt termel ennyit.
  • A pénzpiaci problémákra globális megoldást kell találni - mondta George Bush amerikai elnök, azt követően, hogy a világ hét vezető gazdaságának pénzügyminisztereivel találkozott. Bush szerint a gazdasági válságot nem lehet egyetlen éjszaka alatt áthidalni. Közösen kerültünk ebbe a helyzetbe, ezért közösen keressük a megoldást is - tette hozzá. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Megbuktak a pénzügyminiszterek a vizsgán

    Tegnap este a világ hét vezető gazdaságának pénzügyminiszterei és jegybankárai arról tettek bizonyságot, hogy mindenre elszántak a pénzpiacok stabilizálása érdekében. A G7-ek abban bíznak, hogy az általuk megfogalmazott javaslatok segítségével visszatérhet a piaci szereplők körébe a bizalom, neves közgazdászok azonban csalódottan vélekedetek az egyeztetés eredményéről.
  • A piacoknak az embereket kell szolgálniuk - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szombaton a franciaországi Colombey-les-deux-Églises-ben, ahol Nicolas Sarkozy francia elnökkel közösen megnyitotta Charles de Gaulle egykori francia elnök emlékhelyét. A német kormányfő szerint jelenleg a piacok "kilengésének" vagyunk tanúi. Hangsúlyozta, hogy bele kell kényszeríteni a piacokat egy szociális rendbe. Ezt csak akkor lehet megtenni, ha Németország és Franciaország szorosan együttműködik, és latba veti súlyát Európáért.

    Sarkozy is hangsúlyozta a francia-német barátság szükségességét. "Soha nem tapasztalt válság rázza meg a világot, és sújtja Európát is. Európa csak akkor tudja megőrizni egységét és tud cselekvőképes maradni, ha Franciaország és Németország együttműködik... Működjünk együtt úgy, ahogyan Adenauer kancellár és De Gaulle tábornok tette, népeink és Európa javára" - mondta.

  • Bár csak szeptembertől gyorsultak fel igazán az események a pénzpiacon, s ez a negyedév csupán utolsó egy hónapját jelenti, az események mégis jelentős hatást gyakoroltak a világ egyik pénzügyi központjának számító Manhattan irodapiacára. Az épületek kihasználatlanságának foka máris két éves rekordot döntött, míg a frissen piacra került irodafelületek nagyság illetve az újonnan bérbevett területek nagysága közötti különbség hatszorosára nőtt 2007-hez képest. (Portfolio.hu)
  • Az eddigi 3.8%-ról 2.8%-ra vágta a feltörekvő európai régió (6 ország) átlagos jövő évi növekedési előrejelzését a hitelválság hatásaira hivatkozva pénteki elemzésében a BNP Paribas varsói elemzője. Michal Dybula azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a hitelezési folyamat teljes összeomlása - amelynek esélye növekedett az utóbbi időszakban - esetén a régió átlagos növekedése jövőre akár nulla százalékra is eshet. A globális konjunktúrakilátások - részben a hitelpiaci válság miatti - jelentős romlása a fő oka annak, hogy a térség hat országának növekedési előrejelzései jelentősen csökkennek. A növekedés újbóli felívelő szakasza a BNP Paribas elemzője szerint ráadásul lassabb is lesz, mint eddig gondolták: a 2010-es régiós átlagos növekedési előrejelzés is az eddigi 4.4%-ról 4.1%-ra mérséklődött. Michal Dybula összefoglalója szerint a régiós országok exportkilátásainak komoly romlása a vállalatok beruházási tevékenységét, majd a foglalkoztatottságot rontja, amely végül a lakossági fogyasztásba átgyűrűzve húzza vissza a GDP növekedési ütemeket. (Portfolio.hu)
  • Nyugat-európai piacainak elvesztésével indokolva csoportos létszámleépítési szándékot jelentett be a bonyhádi Medina Bőripari Kft. A Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ helyi kirendeltségének vezetője elmondta: a cég a 186 fős statisztikai létszámból 161 munkavállalót tervez elbocsátani, a munka közel egy hete szünetel. A kirendeltség vezetője, Budai Zoltán hozzátette: a cégvezetők jelenleg is tárgyalnak több külföldi partnerrel, de egyelőre eredménytelenül. (teol.hu)
  • cikkünk a témában:

    Az SZDSZ feltételeket támaszt Gyurcsány 12 pontjának elfogadásához

    Nem megy bele csak úgy Gyurcsány Ferenc tegnap bejelentett, 12 pontból álló, a pénzügyi válságra válaszul sebtében összeállított intézkedéscsomagjába az SZDSZ, a párt ragaszkodik kemény feltételeihez - így lehetne összefoglalni Fodor Gábor pártelnök és Kóka János frakcióvezető mai sajtótájékoztatóján elhangzottakat. Az SZDSZ két prominense azt követően állt az újságírók elé, hogy a liberális gazdasági kabinet megvitatta a pénzügyi válság Magyarországra leselkedő veszélyeit és a kormányfő "gyorssegély-csomagját".
  • cikkünk a témában:

    Fidesz: Adócsökkentés oldaná meg a válságot

    A Fidesz pénzügyi válságról tartott konferenciáján hiányolták Magyarországról az eurót. A párt szerint a válsághelyzet kezelésekor egy többségi támogatást élvező kormányra lenne szükség. Navracsics Tibor azt mondta, a gazdaságot pénzhez kell juttatni, hogy a pénzügyi válság ne csapjon át reálgazdasági válságba, és adócsökkentést sürgetett. Varga Mihály hasonlóan vélekedett, szerinte is csak adócsökkentéssel lehet elindulni a növekedési pályán.
  • Amerikai lapértesülések szerint a pénzpiaci helyzet miatt felfüggesztették a General Motors és a Chrysler amerikai autógyárak fúziójáról folyó előzetes tárgyalásokat. A The New York Times szerint az egyesülés esélye péntekig 50 százalékos volt, de még hetekbe telhet, amíg a körvonalazódhat a megállapodás. Az esetleges fúzió drámai hatással lenne az amúgy is gyengélkedő amerikai autóiparra. A GM részvényei péntek délelőtt 1949-es mélypontra - 4 dollárra - estek, majd a kereskedés végén kisebb, 2,7 százalékos drágulás után 4,89 dollárt értek a New York-i értéktőzsdén. (MTI)
  • Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter bejelentette: a Bush-kormányzat a 700 milliárd dolláros segélycsomag egy részéből pénzintézeti részvények vásárlását tervezi, amire az 1929-es válság óta nem volt példa az Egyesült Államokban. A banki részesedések megvásárlása a lehető legkorábban megkezdődik. Paulson arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a 700 milliárd dollárból mennyit fordítanak befagyott követelések, illetve részvények megvásárlására. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    A G7-vezetők nem ígértek semmit

    A G7-csoport pénzügyi vezetői pénteken Washingtonban összehangolt választ ígértek a nemzetközi hitelválságra. Valójában azonban semmilyen konkrét lépésről nem tudtak megállapodni. Az IMF lemondott a piac mindenhatóságáról.
  • Cáfolta pénteken a londoni székhelyű Greg Coffey azokat a róla Magyarországon elterjedt híreket, hogy része volt az OTP Bank részvényével folytatott tőzsdei spekulációnak. Coffey egy nagy európai fedezeti alap ausztrál nemzetiségű, Londonban dolgozó partnere. A nevében és kérésére eljáró kommunikációs iroda közölte: Coffey az idén nem kereskedett OTP-részvényekkel, és semmilyen szerepe nem volt az előállt helyzet kialakulásában. A nevében eljáró kommunikációs iroda nem kívánta megnevezni a fedezeti alapot, amelyben Coffey befektetés-kezelői minőségben részes. (MTI)
  • A G7-csoport pénzügyi vezetői pénteken Washingtonban összehangolt választ ígértek a nemzetközi hitelválságra. A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-ek pénzügyi vezetői egyetértettek, hogy egyeztetett reagálásra van szükség. Arról a brit javaslatról viszont már nem tudtak egyetértésre jutni, hogy garantálják a bankközi hitelezéseket. A globális recesszió előérzete és a pénzügyi piacokon uralkodó pánik közepette a G7-ek elismerték: a hitelpiacok 14 hónapi zavarai után a továbbiakban már nem engedhető meg az országonkénti, eseti válságmenedzselés. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Minuszban zárt a Dow Jones, a Nasdaq emelkedett

    Nyolcszáz pontos napközbeni kilengések után az utolsó fél órában megint megcsúszott a New York-i tőzsde vezető indexe, a Dow Jones végül másfél százalékos veszteséggel zárta a napot. A Nasdaq viszont, ha minimálisan, 0,3 százalékkal is, de erősödött. Esett az olajár is, ami válság idején nem meglepő. Annál meglepőbb, hogy az arany árfolyama két nap alatt közel ötven dollárt zuhant. A forint a dollárral és az euróval szemben is erősödött. (MTI)

  • A nyereséges oldalra kerültek a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken, a kereskedés leállítása előtt harminc perccel. Közép-európai idő szerint 21:30 órakor a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 27 pont emelkedéssel 1672 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8750 ponton állt 168 pont növekedéssel. (MTI)

  • A csütörtöki húsz dolláros esést követően pénteken újabb 27,5 dollárral csökkent az arany ára a New York-i tőzsde fémrészlegén. A COMEX-en most 859 dolláros árfolyamon lehet decemberi lejáratú aranyt jegyezni. Pénteken igen széles sávban, 829,00 és 936,30 dollár között mozgott a nemesfém ára. Az ezüst unciája decemberre 1,275 dollárral 10,60 dollárra, a platina unciája januárra 38,50 dollárral 1005,20 dollárra, a palládium unciája decemberre 7,20 dollárral 197,50 dollárra esett. (MTI)