2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az MSZP a kialakult pénzügyi, gazdasági helyzetre tekintettel befejezi az eredménykampányát, jelentette be Nyakó István. A szocialisták szóvivője szerint pártjának "van annyi stílusérzéke, hogy amikor az országot ilyen pénzügyi kihívás éri, akkor nem pártkampányt folytat és nem is saját kampányával van elfoglalva, hanem az ország előtt álló feladatok megoldásával". Nyakó szeptember 28-án jelentette be, hogy országos kampányba kezd az MSZP az elmúlt két év gazdasági eredményeinek megismertetéséért. A sajtóinformációk szerint a néhány tíz millió forintos kampányt egyébként is október közepéig tervezte az MSZP szórólapokon, óriásplakáton, valamint az írott sajtóban megjelenő a hirdetéseken. (MTI)

  • A Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) Zrt. pénteken módosította az alapletéteket, aminek során margincsökkentésre és marginemelésre egyaránt sor került. A társaság közleménye szerint az elmúlt héten a napi rendszeres fedezetvizsgálaton túl négy napon volt napközbeni klíring (ez egy napközbeni, rendkívüli eljárás, azaz fedezetvizsgálat) a derivatív piacon, és egy esetben került sor azonnali klíringre a spot piacon. Tekintettel arra, hogy a KELER a teljes hazai tőkepiaci elszámolási rendszer stabilitásáért vállal felelősséget, az árfolyamok és az alaptermékek kockázatainak változása miatt hétfőtől módosítja egyes tőzsdei azonnali és határidős részvény termékek alapbiztosítékait. A részletek a KELER honlapján érhetőek el. (MTI)

  • Két órával a zárás előtt tovább esett a Dow Jones (DJIA) index a New York-i tőzsdén. Az index reggel még gyors erősödéssel kezdett a minusz hétszáz pontos nyitás után, de délutánra már jóval a csütörtöki záróár alá esett. Közép-európai idő szerint este nyolckor az index 491,91 pontos zuhanás után 8087,28 ponton állt. A Nasdaq 96,22 pontos csökkenéssel 1548,90 ponton állt. (MTI)

  • Több mint nyolc dollárral esett a kőolaj ára Londonban és New Yorkban pénteken este azokra a véleményekre, hogy ha a hitelválság miatt recesszióba kerül a világ, akkor jelentősen csökken a kőolaj iránti kereslet. Gyengítette a kőolaj árát a Nemzetközi Energiaügynökségnek (IEA) az a pénteki bejelentése is, hogy visszafogta, 0,5 százalékra mérsékelte az idei globális olajkereslet-növekedésre vonatkozó becslését. Ilyen alacsony keresletbővülési ütemre 1993 óta nem volt példa. Röviddel 19:45 óra előtt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent decemberi lejárata 8,10 dollár csökkenéssel 75,86 dolláron állt. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 8,19 dollárral 78,40 dollárra süllyedt. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Adócsökkentés, béremelés elhalasztva

    A kormány 12 pontos intézkedéscsomagot javasol. A bértárgyalásokat és az Új Tulajdonosi Programot is felfüggesztenék. A költségvetési hiányt még jobban lefaragnák. Válaszlépések a pénzügyi válságra.
  • Egyelőre még nem érkezett olyan jelzés Budapestre, hogy a német Daimler AG felfüggesztené a kecskeméti óriásberuházását, de a jelenlegi helyzetben minden helyzetre fel kell készülni - mondta Bajnai Gordon a Tv2 beszámolója szerint. A 200 milliárdos zöldmezős beruházással elkészülő Mercedes-gyár építését jövő tavasszal kezdenék.
  • cikkünk a témában:

    Estek az európai tőzsdék, de kisebbet, mint várták

    A vártnál kisebbet estek a nyugat-európai tőzsdeindexek, de még így is komolyak a veszteségek. A Royal Bank of Scotland árfolyama 25 százalékot zuhant, és tíz százalék fölötti veszteség érte a vezető cégeket is. A Volkswagen viszont szárnyalt Frankfurtban.
  • Jelentősek a veszteségek a New York-i tőzsdén, négy órával a zárás előtt a Dow Jones (DJIA) index 479,56 pontos gyengülés után 8099,63 ponton áll. Az index reggel 700 pontos veszteséggel indított, majd hamarosan száz pontos nyereségen állt, később azonban újra esésnek indult. Közép-európai idő szerint 18 órakor a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 79,08 pont csökkenéssel 1566,09 ponton volt. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 6,61 dollár csökkenéssel 79,98 dolláron volt a tőzsdezárás előtt négy órával.

    Közép-európai idő szerint röviddel 18 óra előtt New Yorkban az euró 1,3473 dollárra gyengült a csütörtök késő esti 1,3607 dollárról. A dollár 99,52 jenre csökkent az előző napi 99,79 jenről. Az euró 261,86 forintot ért az egy nappal korábbi 264,55 forint után (-1,02 százalék). A dollár 193,85 forinton volt a csütörtöki 194,25 forintot követően (-0,21 százalék). (MTI)

  • A pénzügyi válság ellen nem elég a nemzeti fellépés, hanem az eddiginél jóval hatékonyabb nemzetközi együttműködésre van szükség - jelentette ki pénteken a német kancellár. Angela Merkel gyökeresen új nemzetközi szabályozások kidolgozását sürgette. A nemzeti szabályozások többé nem elegendő, hanem nemzetközi intézkedésekre van szükség. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Az utolsó percekben jött fel a tõzsde

    Eséssel zárt persze a BUX, de mindössze 2,91 százalékkal. Zárás elõtt az OTP és a Richter is sokat ledolgozott a napközbeni veszteségbõl, utóbbi közel tíz százalékos pluszban zárt.
  • A jelzálog alapú amerikai hitelezési rendszer bedőlt, teljes átszervezésre van szükség - állapította meg Soros György magyar származású üzletember a The Wall Street Journal pénteki számában közölt cikkében. A pénzügyi guru szerint amíg nincs valós esélye annak, hogy az ingatlanárakat stabilizálják, addig a jelzálog alapú értékpapírok értéke csökkenni fog, és Henry Paulson pénzügyminiszter mentési erőfeszítései eredménytelenek maradnak. Soros a dán modell átvételét javasolja: a rendszer nyitott, amelyben minden jelzálogpiaci hitelező azonos feltételek mellett vehet részt, a szigorú szabályozási rendszer kereteiben. (MTI)
  • Az OTP Bank 3 628 900 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 3463 forint/darab átlagáron – jelentette be a bank a Bét honlapján. Így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 6 349 468 darabra változott.
  • cikkünk a témában:

    A jegybank tartja stabilan a forintot

    Az MNB vélhetően beavatkozott a forintpiacon, hogy ne zuhanjon tovább a hazai valuta árfolyama. Sok más deviza nagyot esett pénteken.
  • Az amerikai kormány mindent megtett és megtesz a piaci stabilitás érdekében - mondta George Bush amerikai elnök. Bush a Fed likviditásfokozó intézkedéseit és a pénzügyi mentőcsomagot említette példaként. Az elnök a válság könnyebb áthidalásának érdekében szoros együttműködést sürget a többi országgal. A tőzsdeindexek zuhanásának hátterében a fokozott bizonytalanság és a piaci szereplők növekvő aggodalma áll - mondta Bush. (Portfolio)
  • Reggel nyolc óra után nem sokkal 272-ig szaladt a forint/euró árfolyam, aztán viszonylag gyorsan visszakorrigált és a nap nagy részében a 262-265-ös sávban mozgott. Nap végére aztán kisebbet rántottak a kurzuson, 259-ig ment az árfolyam.
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe zárásra hatalmasat erősödött, az egész napos gyengélkedés után 14 577 ponton zárt. Ezzel mínusz 2,9 százalékos csökkenéssel zárta a pénteki kereskedést. Az utolsó percekben több vállalat részvénye felfelé mozdult, az OTP 3600 forinton zárt, ez mínusz 6,6 százalék a csütörtök estéhez képest. A Richter és az FHB egész nap jól teljesített, a nap végére a Richter plusz 9,5 százalékon, az FHB plusz 10,9 százalékon zárt. A nap többi vesztese a Mol, a Rába, a Fotex és az Egis voltak.
  • Miután egész nap 7-9 százalékos mínuszban voltak az európai vezető indexek, az amerikai tőzsdenyitás után a francia CAC 5,05, a német DAX 5,01, a londoni FTSE 100 4,02 százalékos mínuszban van.
  • A Magyar Nemzeti Bank nem tervezi, hogy rendkívüli kamatdöntő ülést tart - mondta Karvalist Ferenc, a jegybank alelnöke egy konferencián. "Nem tervezünk rendkívüli ülést - de rendkívüli helyzetekben minden lehetséges" - mondta Karvalits. Az ülésezési naptár szerint a következő kamatdöntésre normál esetben október 20-án kerül sor. (Portfolio)
  • Délután négy óra körül erőteljes erősödés kezdődött, a BUX 13 737 ponton állt, ez mínusz 8,5 százalékos mínusz a csütörtöki záráshoz képest. Az OTP részvények árfolyama is felfelé indultak, 3599 forinton, mínusz 6,6 százalékon állnak a papírok.
  • A lengyel WIG 20 9, a cseh PX 17, a török ISE 100 7,7, az osztrák ATX 11 százakékot esett ma. (Portfolio)
  • Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint lehet, hogy jövőre nulla százalék lesz a növekedés, azaz egyáltalán nem bővül a magyar gazdaság 2009-ben. A világban a bankok a tőkeveszteség minimalizálására törekednek, ezért csökkentik a mérlegfőösszegüket: mind a vállalatok, mind a lakosság felé visszafogják a hitelkihelyezést. A magyar kivitel jelentős nehézségekbe ütközik majd, és ez visszahat az itteni gazdasági növekedésre, mivel a legjelentősebb exportpiacainkon egyes nagy cégek mérséklik vagy leállítják termelésüket, mondta Duronelly. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Válságértekezlet a Szilícium-völgyben

    Vagy száz szilícium-völgybeli technológiai cég vezérigazgatója gyűlt össze a napokban a Sand Hill Roadon, a kaliforniai Wall Streeten. Kiszivárogtak a titkos ülés részletei: a dotkombukta óta nem volt ekkora baj, mint most.
  • A WTI novemberi határidős ára már 80 dollár alá esett 6,2 százalékos mínuszba. A globális recessziós félelmek a kőolaj keresleti oldalán támasztanak aggodalmakat, melynek hatására az árfolyam a tőzsdei árzuhanással párhuzamosan zuhan. (Portfolio)
  • Húsz perccel nyitás után már csak 161 pontos mínuszban volt a Dow Jones, ez mínusz 1,88 százalékot jelent. A Nasdaq mínusz 0,65, az S&P mínusz 1,77 százalékon áll. Az árfolyamok azonban nagyon hektikusak, percenként több száz pontot ugrálnak az indexek.
  • Az EU vezetői vasárnap ismét találkoznak Párizsban - mondta Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök Nápolyban. A találkozó fő témája ismét a pénzügyi válság lesz. A francia, a német, a brit és az olasz vezetők legutóbb múlt hétvégén találkoztak a francai fővárosban, ahol csupán arról sikerült megegyezniük, hogy szükség esetén minden államnak be kell avatkoznia és meg kell mentenie a bajba került pénzintézeteket, közös mentőalapot azonban nem hoznak létre. (Portfolio.hu)
  • A Dow Jones 515 pontos mínuszban indított, ez 6 százalékos csökkenést jelent. A Nasdaq 78,4 pontot, 4,77 százalékot esett, az S&P 52 pontot,, 5,68 százalékkal nyitott gyengébben a csütörtöki zárásnál. Alig néhány perccel később a Dow Jones már mínusz hétszáz pontnál járt, vagyis 8000 pont alá csökkent az index.
  • cikkünk a témában:

    Nagy bajban az amerikai autógyárak

    A Standard & Poor's elemzője szerint az amerikai gazdaság lassulása és a csökkenő értékesítések miatt akár csődbe is mehet a Ford, a GM és a Chrysler. Az elemző hozzátette, hogy leminősíthetik a GM és a Ford hiteleit, amelyeket ő már most is a bóvli kötvény kategóriába sorol.
  • Szeptemberben 3.0 százalékkal csökkentek az importárak az USA-ban, ami nem okozott meglepetést, hiszen a piac -2.9 százalék körüli értékre számított. 2003 áprilisa óta még egyszer sem volt példa ilyen gyors ütemű árzuhanásra. Az importárak várt feletti csökkenése jó előjelként szolgál az inflációs folyamatok alakulására és a jövő héten megjelenő fogyasztói árstatisztikára nézve is. (Portfolio)
  • A BUX megragadt a mínusz tíz százalékos szinten, délután háromkor 13 396 ponton állt. Az OTP sem mozdul nagyon felfelé vagy lefelé a mínusz tíz százalékról.
  • A kínai központi bank bejelentette, hogy együttműködik majd a világ más központi bankjaival a globális pénzügyi válság legyűrésére, a kereslet növelésére és a gazdasági növekedés fenntartására. Mint ismeretes, Kína is, miként Ázsiában Dél-Korea, Hongkong és Tajvan is leszállította a hét közepén az irányadó kamatokat, követve az Egyesült Államok és Európa példáját. Kína egy hónapon belül másodszor folyamodott kamatmérsékléshez.

    A kínai jegybank, a People's Bank of China szóvivője azt is közölte, hogy monetáris politikájukat a hazai és a globális gazdasági változásokhoz igazítják. A kínai központi banknak a pénzpolitikával foglalkozó legutóbbi, harmadik negyedévi tanácskozásán megállapították, hogy az ország nem látja kedvezőnek a nemzetközi kilátásokat, de a 2000 milliárd dolláros valutatartalék birtokában az ország védelmet élvez a globális pénzügyi vihar hatásaitól és a nemzetgazdaság a kívánt irányban halad, az ország pénzügyi rendszere biztonságos és stabil.

    MTI