Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója csütörtökön 1 százalékkal esett annak hatására, hogy az exportőr cégek jegyzése esett a kedvezőtlen globális gazdasági kilátások miatt. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 79,86 pontos esés után 7924,24 ponton végzett. Szerdán 140,41 pontos, azaz 1,79 százalékos nyereséggel 8004,10 ponton zárt. (MTI)
  • Rontotta szerdán a magyar MKB Bank több besorolását a Moody's Investors Service, a magyarországi működési környezet gyengülésére hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítő szerda esti londoni bejelentése szerint az MKB hosszú lejáratú forintbetét-besorolása az eddigi "Aa3"-ról egy fokozattal a továbbra is elsőrendű "A1"-re változik, miután a bank alapszintű hitelminősítése "Baa1"-ről "Baa2"-re romlott a közepes befektetői sávon belül. A hitelminősítő az MKB hosszú és rövid futamú devizabankbetéti osztályzatait hét másik magyar bankéval együtt - OTP Bank, OTP Jelzálogbank, CIB Bank, Kereskedelmi és Hitelbank, Erste Bank Hungary, Budapest Bank, MFB - már november 7-én visszaminősítette az addigi "A2/Prime-1"-ről "A3/Prime-2"-re, miután a magyar szuverén adósosztályzatot is egy fokozattal, "A2"-ről "A3"-ra rontotta, negatív kilátást bejelentve az új osztályzatra. (MTI)
  • Nyereségen, közel napi csúcson zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,94 százalék emelkedéssel a 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 2,05 százalék növekedéssel zárt. Az emelkedést az váltotta ki, hogy a mélyülő recesszió miatt a befektetők olyan cégek felé fordultak, amelyek még a gazdasági visszaesés idején is biztos nyereséget termelnek. Különösen a biotechnológiai papírok drágultak, de jelentősen nőtt például a Coca-Cola és a McDonald's árfolyama is. Az előbbi 4, az utóbbi 3 százalékkal drágult. Erősítette a befektetői bizalmat a hálózati berendezéseket gyártó Cisco Systems bejelentése arról, hogy egyelőre nem tervez elbocsátásokat. Ezeknek a cégeknek az árfolyamemelkedése ellensúlyozta például a Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. bányaipari cég bejelentését arról, hogy felfüggesztette az osztalékfizetést, visszafogta jövő évi kiadásait és rontott réztermelési várakozásán.
  • Jövőre 0,8 százalékkal csökken az amerikai GDP az idei 1,3 százalékos emelkedés után - véli az Institute for International Finance (IIF), amely mintegy 360 pénzügyi intézményt tömörít. Az IIF azzal számol továbbá, hogy 2009-ben az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti átlagára 55,60 dollár lesz. Az IIF szerint a globális gazdasági aktivitás jelenlegi jelentős lassulása 2009 első néhány hónapjáig tart majd, ami komolyan befolyásolja a globális kereskedelem alakulását. Ami a kőolaj árának nagy csökkenését illeti, az IIF úgy számol, hogy jövőre kiegyensúlyozott költségvetése lenne az Egyesült Arab Emírségeknek 38 dolláros átlagos olajár mellett. Kiegyensúlyozott költségvetéshez Katarnak is 38 dolláros, Kuvaitnak már 48 dolláros, Szaúd-Arábiának 51 dolláros, Iránnak 90 dollárhoz közeli átlagos olajárra lenne szüksége.
  • Szerdán a nap legnagyobb részében borúlátás uralta a vezető nyugat-európai tőzsdéket, nap végére azonban, részben New Yorktól "ösztönözve" fellendültek. Elemzők szerint a piacok már beárazták a rossz (főleg vállalati) híreket, akár fel is emelkedhetnek. Ezt a gyors szerdai emelkedést a jelentések szerint elsősorban a gyógyszeripari részvények támogatták. A visszahúzó erőt elsősorban a nyersanyagüzlet részvényei jelentették. A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300 indexe zárásra fél százalékkal 829,33 pontra tudott emelkedni. Ez azért is jelentős teljesítmény, mert a nap második felében még 2 és fél százalékos veszteségen is állt.
  • Csaknem két évtizedes mélypontra süllyedt az amerikai tőzsdéken forgó teljes törzsrészvény-állomány GDP-arányos értéke, és az ipari alapfémek árindexének rekordütemű zuhanása is jelzi a világgazdaság "összeesését", áll a Moody's Investors Service londoni összesítésében. A nemzetközi hitelminősítő rendszeres amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek új összeállítása szerint az amerikai értékpiacokon lévő törzsrészvény-állomány piaci összértéke a december 1-jei állapot alapján 8127 milliárd dollár volt.
  • Az amerikai szolgáltatások Reuters-kezelte beszerzőmenedzser-mutatója novemberre 37,3 pontra esett az októberi 44,4 pontról. Az elemzők 44 pontot vártak. Az index almutatói közül az új megrendelések indexe, a foglalkoztatási és az árak almutatói egyaránt nagyot estek októberhez képest. A tájékozódást segíti, hogy a piac az 50 pont feletti értéket növekedésként, az az alattit az ágazat zsugorodásaként értelmezi.
  • A borzalmas amerikai makrogazdasági adatok számlájára írták szakértők, hogy az ottani tőzsdék nagy eséssel nyitottak és ezzel újabb lökést adtak az európai börzeindexek csökkenésének is. Ám a nyitáskori pesszimizmus mostanra, a nyitás után másfél órával elillant, mivel már 1 százalék körüli pluszban tartózkodnak a tengerentúli részvényindexek. Az áremelkedésben szerepe lehet annak, hogy az olajtartalékok a várakozásokkal ellentétben csökkentek. Az előzetes várakozás a nyersolaj-tartalékoknál 1,7 millió hordós növekedés volt, ehelyett 0,4 millió csökkenés következett be. Hasonló mértékű "elemzői tévedés" történt a benzintartalékoknál: a várakozásban 900 ezer hordós növekedés szerepelt, a tényszám viszont 1,6 millió hordós csökkenés volt, miként a más feldolgozott termékek (dízel- és fűtőolaj) esetében 1,6 millió hordós csökkenést mértek, jóllehet előzetesen az elemzők 0,3 millió növekedést valószínűsítettek.
  • Délután fél ötkor jelentős erősödési hullám kapta el a forintot, az euróval szembeni árfolyama pillanatok alatt az addigi 262-263-as sávból a 260-as szintet vette célba. Most 260,30 forintot ér 1 euró a bankközi piacon.
  • A The Wall Street Journal vezető cikkben figyelmeztet arra, hogy a két autóipari óriás már decemberben csődöt jelenthet. A detroiti hármak tegnap nyújtották be az amerikai törvényhozás alsóházának a terveiket, melyek alapján helyzetüket kívánják stabilizálni. A honatyák a jövőhéten szavaznak arról, hogy például a GM megkapja-e a kért összesen 18 milliárd dolláros hitelt. A Chrysler 7 milliárd dollárt kér, méghozzá december 31-ig, illetve további 6 milliárd dollárért folyamodik az energiatakarékos autófejlesztés folytatására. A három gyár közül a legkedvezőbb pénzügyi helyzetben levő Ford 9 milliárd dollár szövetségi hitelt tart szükségesnek, amit egyelőre nem kíván felhasználni. A legfrissebb információl szerint mindhárom autógyártó eladásai nagyot zuhantak novemberben éves bázison: a GM forgalma 41 százalékkal, a Fordé 31-gyel, a Chrysleré 47-tel csökkent. A USA Today arról írt, hogy a három vállalat vezérigazgatója nagylelkű gesztisra is hajlandó: ezúttal nem magánrepülőgéppel érkeztek Washingtonba, és felajánlották, hogy évi 1 dolláros fizetéssel is beérik, ha hitelhez jutnak. Ez azonban nem fogja meghatni a törvényhozókat, alaposan meg kell indokolniuk kérelmüket. A magyarázat egyik eleme lesz az is, amiről a GM vezére, Fritz Henderson nyilatkozott korábban: "ha hagynánk tönkremenni egy ekkora vállalatot, az kizárólag rossz hatással lehet, a fogyasztói bizalom derékbatörése által."
  • A BUX minimális, 0,2 százalékos veszteséggel zárta a napot, ami relatíve jó teljesítmény, mivel az európai tőzsdék többsége ennél - olykor jóval - nagyobb mínuszt hozott össze. A BUX-ot az OTP-részvények húzták le: a bankpapírok 6 százaléknál is többet veszítettek értékükből, délután fél négy tájban érték el napi minimumukat 2854 forinttal, onnan feljöttek a zárásra 2900 forintra. Az MTelekom kis mínuszt produkált, a másik két nagy részvény, a Mol és a Richter 2, illetve 3 százaléknál is nagyobbat emelkedett.
  • Hirtelen zuhanással nyitottak az USA piacok, a Dow Jones az első percekben rögtön több mint 2 százalékot zuhant, a technológiai Nasdaq kicsit több, 2,3 százalékot. Negyed órányi kerskedés után lassú korrekció kezdődött felfelé. Az olaj ára folytatta a lemorzsolódást: a Brent jegyzése 45,32 dollárnál tartott, az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára januárra 46,85 dollárnál járt a tőzsdék nyitásakor. A nyugat-európai tőzsdék közül az angol FTSE 1,5 százalékos, a frankfurti DAX-30 csaknem 3 százalékos veszteséggel várta az USA iránymutatását. A párizsi CAC-40 szintén veszteséget jelzett ekkor, 2.5 százalékkal volt keddi záró értéke alatt. (MTI)
  • A délelőtti erősödés után már gyengül a forint, az euró ára újra elérte a 263-as szintet.
  • Az amerikai cégek által bejelentett elbocsátások novemberben közel hétéves csúcsra emelkedtek, elsősorban a pénzügyi és autóipari cégeknél. Utoljára a havi adat 2002 januárban volt ennél magasabb: akkor 248 475 elbocsátást ismertettek. A novemberben közölt elbocsátások 181 671 főt érintenek, 61 százalékkal emelkedve októberhez képest és 148 százalékkal tavaly novemberhez képest. A novemberi adatokat elsősorban a Citigroup által bejelentett 52 ezer fős leépítés emelte, a pénzügyi ágazatban összesen 91 356 elbocsátást jelentettek be novemberben. (MTI)
  • 3149 forintos napi csúcsáról a reggeli emelkedés után jelentős esésben fordult az OTP: a bankrészvények fél három után már a tegnapi záráshoz képest már 5,5 százalékos minuszban voltak, 2925 forinton, ami a napi csúcshoz képest mintegy 8 százalékos esést jelent. A BUX is átfordult, míg délelőtt még a már nyitástól eső nyugati tőzsdékkel szemben emelkedni tudott, mostanra 12 527 pontra esett, ami 0,3 százalékos rontás a tegnap esti záróhoz képest. A Mol még tartja magát, az olajpapírok 1,9 százalékos pluszban, 10 200 forinton forognak, ezen kívül a vezető részvények közül csak a Richter áll jól, 27 695 forintos ára 2,6 százalékos emelkedést jelent.
  • A pénzügyi válság okozta, várhatóan gyengébb piaci helyzetre tekintettel hatvan dolgozót bocsát el nyíregyházi üzeméből a svéd Lindab Astron - közölte Pringle Gordon operatív igazgató közleményben. Az acélszerkezeteket gyártó üzemben jelenleg 250-en dolgoznak. A Lindab nyíregyházi pénzügyi vezetője, Vasvári Zsolt elmondta: a hatvan dolgozót január végéig bocsátják el. (MTI)
  • Sikertelenül zárult a 3 éves államkötvény visszavásárlási aukció szerdán, az ÁKK egyetlen ajánlatot sem fogadott el. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a 2009. augusztus 12-én lejáró, 2009/F-jelű és a 2009. október 12-én lejáró, 2009/D-jelű 3 éves lejáratú államkötvényekre hirdetett meg visszavásárlási aukciót. A 2009/F kötvényre 7 ajánlatot tettek 10,342 milliárd forint, a 2009/D kötvényre 14 ajánlatott nyújtottak be 27,526 milliárd forint értékben. Az ÁKK a felkínált kondíciók mellett egyetlen ajánlatot sem fogadott el.
  • A német autópiac nehézségei jövőre még növekednek: a német autóipari szövetség (VDA) becslése szerint Németországban 2009-ben csak 2,9 millió járművet lehet majd értékesíteni. Ez, ha legalább teljesül, akkor is az 1990-es német újraegyesítés óta a legrosszabb eredmény lenne. A VDA elnöke szerint már az idei év is igen rosszul alakul: az év végéig csak 3,1 millió új autó kap rendszámot az országban. A szövetség november elején még 3,2 milliós éves előrejelzést tett. Tavaly 3,15 millió új autót értékesítettek Németországban. November hónapban - az egy évvel korábbihoz képest - ismét közel 18 százalékkal csökkent az eladott új autók száma a német autópiacon, sőt, az év eleji, reménykeltő adatok után már október is igen gyengén alakult: 258 800 új autó kapott rendszámot, 8,2 százalékkal kevesebb, mint szeptemberben. Az év első tíz hónapjában 2,63 millió gépkocsit értékesítettek, mindössze 0,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Negyven százalékkal több felszámolás

    Válság ide vagy oda, novemberben cégalapítási láz is volt, 22 százalékkal több új társaság alakult, mint tavaly.
  • Az euróövezeti szolgáltatások Reuters-kezelte beszerzőmenedzser-mutatója novemberre 42,5 pontra, a felmérés 1998. júliusi kezdete óta a legalacsonyabbra esett az októberi 45,8 pontról, közölték szerdán végleges becslésként. A november 21-én megjelent előzetes becslés 43,3 pontra szólt, előzőleg az elemzők átlagosan 45,3 pontot valószínűsítettek novemberről. Novemberben a mutató hatodik hónapja jelezte - 50 pont alatti értékekkel -, hogy a teljesítmény csökken az előző hónaphoz képest, méghozzá gyorsuló ütemben. Novemberben már akkorát esett a teljesítmény egyik hónapról a másikra, mint még soha a felmérés történetében. (MTI)
  • Októberben 0,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben szeptemberhez képest, jelentették az EU statisztikai hivatalában. Az elemzők csak 0,4 százalékos visszaesésre számítottak. A pénzügyi válság első, ijesztő hónapjában, októberben a kiskereskedelmi forgalom 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól is. A visszaesés jóval a válság legújabb hullámverései előtt kezdődött, és az előző hónapokban mértek az októberinél nagyobb csökkenést is éves egybevetésben. Utoljára májusban volt nagyobb a forgalom az egy évvel azelőttinél, de csak 0,3 százalékkal.

    A lakosság októberben sem szenvedett hitelhiányban. A háztartások hitelállományának növekedése lassult az euróövezetben, éves összehasonlításban 3,3 százalékra a szeptemberi 3,8 százalékról, az Európai Központi Bank korábban megjelent adatai szerint. A hitelnövekedés azonban elemzők szerint nem azért lassult, mintha a bankok hirtelen sokkal szűkmarkúbbá váltak volna az ügyfelek iránt, hanem a válsághírektől, az ítéletnapi jóslatoktól, a fenyegető reálbércsökkenéstől és munkanélküliségtől megrettent ügyfelek lettek óvatosabbak, mind a hitelfelvételben, mind a bolti költekezésben. (MTI)

  • A nehéz helyzetben lévő General Motors autóipari konszern el akarja adni leányvállalatát, a svéd Saab céget. Ezt erősítette meg Frederick Henderson, a GM alelnöke a stockholmi rádiónak adott szerdai nyilatkozatában. Elmondta, hogy a GM a lehető leggyorsabb megoldáson munkálkodik. A Saab eladása a lehetséges megoldások egyike - tette hozzá. A GM 1990-ben vásárolt részesedést a Saabból, és 2000 óta a svéd vállalat kizárólagos tulajdonosa. Az amerikai konszern kedden Washingtonban 18 milliárd dolláros állami hitelért folyamodott, hogy elkerülje a fenyegető csődöt. A hitelkérelem megfogalmazásával egyidejűleg közölték azt is, hogy a GM a jövőben az amerikai piacra kíván koncentrálni. A General Motors több autómárkával rendelkezik, övé az Opel, a Saab, a Vauxhall és a Chevrolet. A legjelentősebb márka, az Opel egyedül Németországban több mint 26 ezer munkavállalót foglalkoztat. Az Opel nemrégiben mintegy egymilliárd dolláros garancia vállalását kérte a német kormánytól, hogy biztosítani tudja finanszírozását az anyavállalat csődjének esetére. Az ugyancsak gondokkal küszködő Ford autóipari konszern szintén eladásra kínálta fel svédországi leányvállalatát, a Volvot.
  • Szerda reggel a nyugat-európai részvénypiacok tovább estek, maguk mögött hagyva a keddi, átmenetinek bizonyult javulást. Nyomja a hangulatot, hogy a rövidesen megjelenő szolgáltatói beszerzőmenedzser-mutatók várhatóan minden korábbinál rosszabbak lesznek. Az olajtársaságok tovább olcsóbbodnak, annak ellenére, hogy a kőolaj csekély kiigazításban drágul. A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1 százalékos veszteséggel kezdett, az első óra vége felé szintén 1 százalékos veszteséggel 817,09 pontnál tartott, 45,77 százalékkal elmaradva az év végi értékétől.

    Szerdán a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 0,16 százalékos nyereséggel kezdett, de egy óra múlva 1,43 százalékos veszteségnél tartott. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 0,71 százalékos veszteséggel indult, egy óra múlva 2,32 százalékos veszteségben volt. Párizsban a CAC-40 0,28 százalékos veszteséggel nyitott, egy óra múlva 2,25 százalékos veszteségnél járt.

  • Románia hazai összterméke a harmadik negyedben 9,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, közölték a román statisztikai hivatalban szerdán. A második negyedévben 9,3 százalékkal, négyéves rekord ütemben bővült a román GDP, szintén éves összehasonlításban. Az első háromnegyed évben a román gazdaság átlagosan 8,9 százalékkal gyarapodott az egy évvel korábbihoz képest, a szerdán megjelent előzetes hivatalos becslés szerint. Tavaly a román GDP 6,0 százalékkal nőtt, előzőleg 2006-ban 7,7 százalékkal gyarapodott. A nagy tavalyi lassulást főleg a mezőgazdaság okozta. Idén éppen a mezőgazdaság, a hatalmas termés gyorsítja a növekedést, ez a titka annak is, miért csökken az infláció a nagy GDP-növekedés és a nagy lakossági fogyasztásnövekedés ellenére. Az Európai Bizottság a novemberben megjelent, őszi előrejelzésében idénre 8,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt Romániának, jövőre 4,7 százalékosat és 2010-re 5,0 százalékosat. (MTI)
  • Novemberben 16 éves mélypontra estek az amerikai autóértékesítések a tegnap közzétett adatok szerint. Mind a három nagy amerikai autógyártó több mint 30%-os zuhanásról számolhatott be havi értékesítéseiben az előző év azonos időszakához viszonyítva és a japán gyártók is jóval kevesebb járművet tudtak értékesíteni a lezárt hónapban. Novemberben tovább folytatódott az amerikai autóértékesítések zuhanása, a szezonálisan igazított, évesített értékesítések 10.18 millió darabra rúgtak, amely 1982 októbere óta a legalacsonyabb érték az Autodata adatai szerint. Mind a három nagy amerikai gyártó értékesítései több mint 30%-kal hanyatlottak az elmúlt hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva, miután a gazdasági lassulás és a hitellehetőségek beszűkülése visszavetette a keresletet. (Portfolio.hu)
  • A hazai fizetőeszköz árfolyama a 262-es forint/euró szinten kezdte a napot.
  • Szinte minden európai részvényindex csökkenéssel kezdte a napot, a néhány kivétel egyike a BUX.
  • 0,8 százalékos emelkedéssel kezdte a napot a BUX.
  • 3-4 százalék közötti emelkedést produkáltak az amerikai tőzsdeindexek a tegnapi kereskedés során, vagyis a felét ledolgozták a hétfői nagy zuhanásuknak.
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány szomorú lenne, ha egy nemzeti vállalat másik országé lenne

    Az OTP esetleges orosz befolyás alá kerülése ügyében mindent meg fog tenni, hogy megadja a lehetőségeiből telő leghatározottabb választ.