Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A francia gazdaság élénkítésére, azon belül is elsősorban az építőiparban és a járműiparban történő befektetések támogatására 20 milliárd eurós csomagot fog csütörtökön bejelenteni Nicolas Sarkozy államfő a Renault autógyár egyik észak-franciaországi telepén - értesült a Le Parisien című napilap. A francia kormánynak a Brüsszel által vitatott bankmentő, valamint a kis- és középvállalatok támogatására bejelentett csomagjai után a gazdaságélénkítő csomag célja elsősorban a befektetések ösztönzése lesz. Jelentős része a lakásfelújításokra fordítható, 10 milliárd eurót pedig szociális lakások építésére szán a kormány. A járműipart elsősorban a fogyasztóknak nyújtott közvetlen támogatással kívánja a kormány élénkíteni a szektornak biztosítandó áfa- és hitelkamat-csökkentéssel, valamint a környezetkímélő tiszta autók fejlesztéséhez biztosított állami támogatással. A vállalatok által visszaigényelt adó és áfa kifizetésének idejét lerövidíti az állam, viszont a szociális járulékok és adókötelezettségek befizetésére több időt, illetve halasztást biztosít a cégeknek. (MTI)
  • Ma tartotta befektetői napját New Yorkban a Volvo, azonban a részvényesek nem sok pozitívummal gazdagodtak. A társaság beszámolója szerint a haszonjármű piacok harmadik negyedévben tapasztalt gyengélkedése a negyedik negyedévben is folytatódott, sőt helyenként erősödött. A társaság elbocsátásokkal és leállásokkal reagál a kereslet csökkenésére, aminek magyar vonatkozása is lehet, hiszen a győri Rába beszállítója a svéd óriásnak. A beérkező megrendelések mennyisége jelentős csökkenést mutat még mindig: az európai piacon szakadatlan a visszaesés, miközben az amerikai piacon is újraindult a visszaesés egy már eleve nyomott szintről. A fejlődő országok piaca Kelet-Európában, egyes ázsiai régiókban, valamint újabban Latin-Amerikában is torzulni kezdett - nyilatkozta Leif Johansson, a Volvo csoport vezérigazgatója egy mai New York-I befektetői napon. A menedzser szerint a nyugat-európai kamionpiac az idei negyedik negyedévben sem tudott talpra állni, ezért az itteni gyárakban december folyamán nagy leállásokat eszközölnek azért, hogy a termelést a kereslethez igazítsák. (Portfolio.hu)
  • Az Európai Unió pénzügyminiszterei elfogadták az Európai Unió gazdaságélénkítő csomagját, melynek segítségével a gazdasági válság ellen veszik fel a harcot a tagállamok. Az Ecofin rábólintott a 200 milliárd euró értékű gazdaságélénkítő csomagra, amitől Christine Lagarde francia pénzügyminiszter elmondása szerint lökést várnak az EU gazdaságai. Az állami kiadások növelése kiemelkedő szerepet tölt be a gazdasági teljesítmény stabilizálásában. A tervezet szerint az EU tagállamai GDP-jük 1,5%-át fordítanák a gazdaságaik élénkítésére, a csomag összességében 200 milliárd euró értékűre tehető, amiből 170 milliárdot az egyes tagállamok által végrehajtott intézkedések (átmeneti költségvetési élénkítés) tennének ki. A 170 milliárdban már benne vannak azok az élénkítő csomagok, amelyeket eddig bejelentettek egyes tagállamok. (Portfolio.hu)
  • Borsik János lát rá esélyt, hogy december 19.-ére megszületik a jövő évre vonatkozó bérmegállapodás az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT). Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a nehéz gazdasági helyzet miatt "nem lehet kifejezni", mennyire nehéz tárgyalásokon vannak túl. De miután a munkaadói oldal hat forduló után végre elmozdult korábbi "mindenre nemet mondó" álláspontjáról és elfogadta, hogy januártól legyen minimálbér emelés, legyen bruttó keresetnövelés, továbbá maradhat a szakmunkás bérminimum, a december 5-én, 12-én és 19-én esedékes tárgyalási napokon az összegekről is megegyezés születhet. A munkavállalók képviselői az OÉT-ben a minimálbérnek az eddigi 69 ezer forintról 76 és félezer forintra, a szakmunkás bérminimumnak a mostani 86 ezer 300 forintról 95 ezer forintra emelésére tett javaslatot. A munkaadók csak jelképes emelést tartanának elfogadhatóak. A tagszervezetei révén mintegy 120 ezer munkavállalót tömörítő ASZSZ elnöke szólt arról is, hogy a kormány hivatalos bérajánlása 4,5 százalékos inflációs előrejelzés mellett évi 4-5 százalékos bruttó keresetnövekedésre vonatkozik, ez azonban a bérek vásárlóértékének biztos visszaesését jelentené. "Szakértői számítások alapján ahhoz, hogy a reálkeresetek szinten maradjanak 2009-ben, legalább 6-6,2 százalékos bruttó keresetnövekedésre lenne szükség", mondta Borsik.
  • A prágait leszámítva lényegében minden európai tőzsdeindex növelte értékét a mai kereskedés során. A legnagyobbat a német börze szedte magára, a DAX 3,5 százalékos pluszban zárt. A francia tőzsde a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott 1,8 százalékos emelkedésével. A britek 0,7 százalékos pluszt mondhatnak magukénak.
  • Két, alapvetően makrogazdasági hír miatt emelkednek az amerikai tőzsdeindexek. A nyitáskori 1 százalékot el nem érő pluszt csaknem leadta a Dow Jones részvényindex néhány perc alatt, aztán két hír is napvilágot látott: a három nagy ottani autógyár (a Ford, a General Motors és a Chrysler) ma osztja meg költségcsökkentési terveit az amerikai törvényhozással azért, hogy megkapja a kilátásba helyezett, 25 milliárd dollárra rúgó mentőcsomagot. Másrészt a januárban hivatalba lépő új elnök, Barack Obama bejelentette, hogy az államok kormányzóival kívánja kidolgozni a sokszáz milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját. A tengerentúli tőzsdeindexek a nyitás után másfél órával 2 százalék körüli pluszban állnak, noha néhány nem éppen szívderítő hír jelent meg a vállalati szektorból. Azt sem szabad elfelejteni, hogy tegnap 8 százalék körüli veszteséget produkáltak az amerikai tőzsdék, így a mai emelkedés tekinthető egyfajta természetes korrekciónak is.
  • Egész nap mínuszban volt a BUX, ám a kereskedés végére pluszba rántotta fel a részvényindexet a befektetői optimizmus. Elsősorban az OTP-papíroknak köszönhető a nap végi hegymenet, mert a bankrészvények voltak már 5 százaléknál is nagyobb veszteségben a nap elején, ám nap végére közel 6 százalékos emelkedéssel zárták a keddi kereskedést, 3094 forinton fejezték be a mai napot. A többi nagy részvény közül az MTelekom és a Richter csak kis emelkedést tudott produkálni, a Mol-részvények viszont másfél százalékot veszítettek értékükből.
  • 0,8 százalékos emelkedéssel indított az amerikai Dow Jones részvényindex, pedig a határidős mutatók nagyobb emelkedést valószínűsítettek. Fél óra alatt már csak 0,2 százalék maradt a nyitáskori 0,8 százalékos pluszból.
  • Litvánia leendő pénzügyminisztere nem zárta ki a külső segítség szükségességének lehetőségét. Hangsúlyozta azonban, hogy amennyiben igénybe veszi, akkor csak is legutolsó mentőövnek használja fel a balti ország. Semeta hozzátette, hogy ezen a héten egyeztet a Nemzetközi Valutaalap stábjával egy válságkezelési tervről, ami kiadáscsökkentéseket és adóemelést tartalmaz. A leendő pénzügyminiszter kifejtette, hogy a korábbi kormányzat által benyújtott költségvetési tervezetben szereplő 2.3%-os GDP-arányos államháztartási hiányt 1%-ra szeretnék lehozni. Két héttel korábban, amikor Lettország bejelentette, hogy az IMF-hez és az EU-hoz fordul, a jelenlegi litván pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy mivel jelen pillanatban nincs szükségük rá, ezért nem fontolgatják, hogy tárgyalásokat kezdeményznének az EU-val vagy a Valutaalappal. (Portfolio.hu)
  • A BUX és a cseh tőzsdeindex azon kevés európai börzemutatók közé tartozik ma, amelyek még mindig elmaradnak tegnapi értéküktől. A BUX 0,7 százalékos csökkenést mutat a tegnapi záróértékéhez képest. Ezzel szemben a brit tőzsdeindwx 1 százalékhoz közeli, a német 2 százalékot kicsit alulmúló mértékű pluszt produkált eddig.
  • Németországban 18 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba novemberben, mint az előző hónapban a külföldi autógyártók szövetségének (VDIK) adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy Európa legnagyobb gazdaságában az idei év értékesítési adatai valószínűleg a legrosszabbak lesznek a német egyesítés éve, 1990 óta. Novemberben 233 800 járművet helyeztek forgalomba, ez a munkanapokat is figyelembe véve 10 százalékos visszaesés az októberihez képest. A megelőző két hónapban is nagyjából ekkora volt a csökkenés, az év első tizenegy hónapjában 1,5 százalékkal csökkent az autók regisztrációja, 2,86 millióra. Hasonló visszaesésről számoltak be Spanyolországban, ahol majdnem fele annyi autó kapott rendszámot októberben, mint szeptemberben korábban. Franciaországban 14 százalékkal, Belgiumban 16,4 százalékkal, Olaszországban 29,5 százalékkal kevesebb új autót adtak el. (MTI)
  • Komoly mértékben romlott tegnap délután a globális kockázatvállalási hajlandóság, amelynek nyomán este az amerikai, míg ma hajnalban az ázsiai piacokon következtek be zuhanások a részvénypiacokon, illetve többek között a feltörekvő kötvénypiacokon. Míg ma délre az európai részvénypiacok már pluszba lendültek, a befektetők továbbra is komoly aggodalmai nem tűntek el más piaci szegmensekben. Ennek egyik jele, hogy minden eddiginél magasabbra ugrott ma délre a brit, az olasz, a francia és az amerikai állam csődkockázatának egyik legkézenfekvőbb mutatószáma, az adott ország szuverén adósságának úgynevezett 5 éves CDS-felára. A csőkockázatok árazásban tükröződő emelkedése azzal magyarázható, hogy a fejlett országok recesszióba süllyedése mellett széleskörű mentő-, illetve gazdasági élénkítőcsomagokat hirdettek meg az országok. Ezek az intézkedések egyúttal az államadósságot is fokozzák és felvetik az adósság visszafizetésével kapcsolatos kételyeket. (Portfolio.hu)
  • Az eurózóna országaiban októberben a várt 0,3 százalékos csökkenéssel szemben gyorsabban, 0,8 százalékkal mérséklődtek a termelői árak - tette közzé adatát az Eurostat. Az adat megerősíti az infláció lassulásának tényét a recesszió sújtotta európai gazdaságokban, egyben valószínűbbé is teszi, hogy az Európai Központi Bank újabb kamatmérséklést hajt végre e héten. A bank októberben és novemberben már 50-50 bázisponttal, vagyis fél-fél százalékponttal levitte a mostani 3,25 százalékra az irányadó kamatszintet. A szakértők többsége újabb 50 bázispontos, 2,75 százalékra történő kamatmérséklésre számít, de a piac ennél nagyobb, 75 bázispontos mérséklést árazott be. (MTI)
  • A Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának döntése értelmében a társaság eredményes működése érdekében kimagasló teljesítményt nyújtó munkatársak részére jutalomként, a társaság saját részvényeiből 5 400 darab törzsrészvényt adott át - közölte a Richter Gedeon Nyrt. A vállalat emellett bejelentette: 2 700 darab saját részvényt vásárolt tőzsdén kívüli forgalomban, amit a Pénzügyminisztérium által elismert értékpapír-juttatási programjához kíván felhasználni. (MTI)
  • Az Államadósság Kezelő Központ által mára kitűzött 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az értékesítésre meghirdetett 30 milliárd forintnyi mennyiségre 121,63 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. A kibocsátó az erős vételi érdeklődésre való tekintettel 5 milliárddal 35 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget. Az aukciós átlaghozam 10,46%-os lett. A mai átlaghozam a tegnapi 3 hónapos referencia-hozamtól 29, a legutóbbi 3 hónapos kibocsátás átlaghozamától pedig 74 bázisponttal (vagyis 0,29, illetve 0,74 százalékponttal) marad el. (Portfolio.hu)
  • Akár 2 milliárd dolláros veszteséget is elkönyvelhet a Goldman Sachs november végén zárult negyedévében, amely közel ötszöröse a jelenlegi elemzői konszenzusnak - írja a The Wall Street Journal. Amióta a társaság 1999-ben tőzsdére ment, azóta nem fordult elő, hogy veszteséges negyedévet zárt volna. A Goldman Sachs szeptemberben bejelentette, hogy bankholdinggá alakul, amellyel könnyebben juthat forrásokhoz. Ez egyben azt is jelentette, hogy a bank csökkenti kockázatait és a tevékenysége jelentős váltáson megy keresztül. Úgy tűnik, hogy a társaság egyelőre nem találja a helyét az átalakult bankszektorban- írja a The Wall Street Journal. A Goldman Sachs ugyanis problémás thaiföldi autóhitelekbe, dél-koreai italgyártó kötvényeibe és hasonló kockázatos eszközökbe is fektetett a közelmúltban, amelyek nagy profitot biztosítottak. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Nem most vennék meg az oroszok az OTP-t

    Valóban terjeszkedne a Szberbank Kelet-Európában felvásárlás vagy stratégiai szövetségen keresztül, ugyanakkor nem a mostani pénzügyi krízis idején - nyilatkozta az orosz pénzintézet a Reutersnek. A bank szóvivője cáfolta, hogy megvennék a Raiffeisent vagy az OTP-t.
  • cikkünk a témában:

    Megzaboláznák a spekulánsokat

    Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a jövőben szigorodni fog a fedezetialap-piac szabályozása, az eddig szinte teljes titokban működő alapok ugyanis a magas kockázatvállalás miatt potenciális veszélyforrást jelentenek. Az EU belső piaci biztosa szerint azonban figyelni kell arra is , hogy a szigorításokkal ne lehetetlenítsék el a szektort, hiszen fontos szerepet töltenek be a pénzügyi rendszerben.
  • cikkünk a témában:

    Már nem rohan részvényt venni a magyar

    Novemberben már korántsem tülekedett annyi magyar magánbefektető a BÉT kapujában, mint októberben, legalábbis ez valószínűsíthető a tőzsde összforgalmából: a kötések összértéke az egy hónappal korábbi 1324 milliárdról 692 milliárdra csökkent.
  • cikkünk a témában:

    Szorul a hurok a német milliárdos nyaka körül

    Úgy tűnik, végül összecsapnak a hullámok a tőzsdei spekulációi miatt jelentős adósságba keveredett Adolf Merckle, Németország ötödik leggazdagabb embere felett.
  • A világ legnagyobb forgalmú autógyára, a japán Toyota 10 százalékkal csökkenti a munkahelyi vezetők prémiumát, ellensúlyozandó a világgazdasági lassulás okozta forgalom- és nyereségcsökkenés hatását. Az intézkedés a csoport 8700 vezetőjét érinti, a cég keddi bejelentése szerint. Egyszersmind közölték, hogy a külföldi telephelyek után rövidesen Japánban is csökkentik a termelést. A Toyota utolsó beszámolója szerint a csoport autóiból októberben 152 101 kelt el világszerte, 25,9 százalékkal kevesebb, mint tavaly októberben. A Toyota márkákból 24,2 százalékkal 135 818-ra, a csoport luxusmárkájából, a Lexusból 37,6 százalékkal 16 283-ra csökkent az értékesítés. (MTI)
  • A Crédit Suisse AG 650 fővel csökkenti létszámát, főként a befektetői banki részlegen szüntet meg munkahelyeket - jelentett be a svájci bank. Az értesülések szerint az 50 országban mintegy 48 500 alkalmazottat foglalkoztató Crédit Suisse angliai részlegeinél csökkenti a létszámot. A Crédit Suisse létszámleépítési bejelentését a világ bankszektorát érintő létszámcsökkentések sorozata előzte meg. Világszerte szeptember óta mintegy 90 ezer állást számoltak fel a pénzügyi szektorban. A Financial Times keddi számában írt arról, hogy a HSBC bank 500 fős létszámcsökkentésre készül londoni központjában. (MTI)
  • Több mint három éves, 47,4 dolláros mélypontra esett ma reggel a WTI-típusú olaj januári határidős árfolyama, ami azt jelenti, hogy a tegnapi 9,4%-os zuhanást a kontraktus újabb 2,6%-kal fejelte meg. Az olaj árfolyama hétfőn jelentős mértékben zuhant, mely annak volt betudható, hogy a hétvégén az olajkartell, az OPEC nem csökkentette kitermelését, ahogy arra a piaci szereplők közül korábban sokan számítottak. Az elemzők és olajpiaci szakértők a korábbi 50 helyett már a 40 dolláros olajár elérhetőségéről beszélnek, és úgy gondolják azon szint foghatja meg érdemben majd a fekete arany árát. (Portfolio.hu)
  • A japán központi bank, a Bank of Japan kedden rendkívüli értekezletet tartott, és likviditásnövelő intézkedésről határozott: 3 billió jent bocsát a rövid lejáratú aukciók rendelkezésére, úgy, hogy a pályázóktól egészen "BBB" minősítésig elfogad vállalati adósságot fedezetként. Eddig fedezetként csak "A" vagy jobb osztályzatú vállalati adósságot fogadott el a bank. A 0,30 százalékos alapkamatot változatlanul hagyta a japán központi bank, közölték a rendkívüli értekezlet után. Elemzők szerint a banknak most az a gondja, hogy semmiképp sem akar visszatérni a zérókamat-politikához, de mégis olajoznia kell a pénzügyi piacokat, átsegíteni a hitelezést a nehéz időszakon. A Bank of Japan elnöke, Sirakava Maszaaki kedden úgy nyilatkozott, hogy Japánban a pénzügyi piacok stabilabbak, mint a nyugati országokban, de a pénzügyi körülmények romlanak. Úgy vélte, hogy a nagyon alacsony kamatszint árt a piacok működésének. (MTI)
  • Nemcsak a BUX, hanem minden európai tőzsdeindex is esik. A német és a brit mutató 2 százalék körüli mínuszban van, a lengyel és a cseh tőzsdeindexek a BUX-hoz hasonlóan 3 százalék feletti értékvesztést szenvedtek el a nyitás utáni közel fél órában.
  • Egyelőre nem tűnik idegesnek a forint, az árfolyam a 262 forint/eurós szint körül mozog.
  • 4 százalékos eséssel nyitott a BUX. Minden nagyobb részvény is csökkent. 20 perccel a nyitás után a Mol- és az OTP-részvények 4 százalék feletti, az MTelekom- és a Ricter-papírok 2 százalék feletti veszteséget mutatnak.
  • cikkünk a témában:

    Veszteséggel zárt New York

    Hivatalosan is recesszióban van az USA, esett a Dow Jones és a Nasdaq.
  • Keresztülvihetőnek tartotta a további kamatcsökkentést Ben Bernanke Fed elnök hétfőn texasi üzletemberek előtt mondott beszédében. Közben figyelmeztetett: behatároltak a kamatcsökkentésnek az élénkítő hatásai és az amerikai gazdaság még jövőre is gyengélkedni fog.

    A Fed irányadó kamata jelenleg 1 százalék, ilyen alacsony kamatszintre az elmúlt fél évszázadban csak egyszer volt példa. Az elemzők arra számítanak, hogy a Fed következő, december 15-16-án tartandó kamatdöntő ülésén ismét a kamat csökkentéséről fognak határozni.

    Bernanke határozott intézkedéseket sürgetett az amerikai gazdaság védelmére. Közölte, hogy miután a kamatok a zéró szinthez közelítenek, a Fed a maga részéről értékpapírok vásárlásával, illetve a piacok háttértámogatásával igyekszik hozzájárulni a pénzügyi stabilitás megteremtéséhez.

    (MTI)
  • Több kaparós sorsjegy fogy az amerikai Maryland államban a gazdasági válság idején. Miközben a munkahelyek száma hónapról hónapra csökken, és a fogyasztók minden lehetséges módon takarékoskodni igyekeznek, egyre többen keresik fel a lottózókat. A fővárostól északra fekvő Maryland államban kaparós sorsjegyekből idén eddig 45 millió dollárral több fogyott, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Szeptember még szegényes bevételt produkált, ám a hónap közepén kitört pénzügyi válság óta sok árus mesés forgalmat regisztrál. (MTI)