Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Miközben a legtöbb európai piacon lefelé hajlottak a részvényindexek, dél után néhány perccel a Budapesti Értéktőzsdén a BUX 1,3 százalékos pluszban van. A 157 pontos emelkedést elsősorban a 2 százalékot erősödő OTP táplálja, a bankpapírokra az utolsó kötés 2733 forinton született, mai árfolyama 2711 és 2848 forint között változott. (Portfolio.hu)
  • A szlovák központi bank kedden változatlanul a 3,25 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatot. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak. A szlovák központi bank egyik feladata az volt, hogy az eurózónához január elsején történő csatlakozás előtt az euróöevezethez igazítsa a kamatot. Október végén a szlovák alapkamat még 4,25 százalék volt. Ezt akkor 3,75 százalékra vitte le a szlovák jegybank. Az EKB november elején hajtott végre kamatcsökkentést, 3,25 százalékra. Néhány nappal később a szlovák jegybank újabb 50 bázispontú kamatvágást hajtott végre, és ezzel a kamat az EKB által alkalmazott szintre került. (MTI)
  • Az Államadósság Kezelő Központ által mára kitűzött 3 hónapos (D090304) diszkontkincstárjegy-aukción az értékesítésre meghirdetett 30 milliárd forintnyi mennyiségre 158.6 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. A kibocsátó az erős vételi érdeklődésre való tekintettel 10 milliárddal 40 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget. A lefedettség 5,28-szoros, az aukciós átlaghozam pedig 11,12 százalékos lett. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Év végére leáll a Nokia komáromi gyára

    Karácsonytól új évig nyolcnapos termelési szünet lesz a Nokia komáromi gyárában. Ez a dolgozók régi igénye, és nincs összefüggésben a gazdasági válsággal, állítja a cég menedzsmentje. A munkavállalók viszont a kölcsönzött munkaerő elküldéséről, és a szabadságok kényszerű átcsoportosításáról beszélnek.
  • A tegnapi őrületes száguldás után megpihentek a nyugat-európai tőzsdék, jelenleg mérsékelt korrekció mutatkozik a részvénypiacokon. A főbb benchmarkok közül a francia CAC-40 1,6, a német DAX és az angol FTSE pedig egyaránt 1,7 százalékkal került lejjebb, a bizonytalanságot a mínuszban tartózkodó amerikai határidők mellett az Axa csökkentett eredményvárakozása, valamint a bányászati szektorból érkező negatív hírek is táplálják. (Portfolio.hu)
  • Az amerikai kormány meghosszabbítja a pénzpiaci alapokra vonatkozó garanciát, amivel a befektetők bizalmának visszaállítása a legfőbb cél. Az alapok komoly tőkekivonásokat könyvelhettek el a Lehman bedőlése után - ami a legrégebbi pénzpiaci alap haláltusájának kezdetét jelentette -, amivel közvetetten a kereskedelmi váltópiac a bajba került. A kormány által indított program keretében a garancia arra vonatkozik, hogy az alapok befektetési jegyeinek árfolyama ne csökkenhessen a lélektani 1 dolláros szint alá. (Portfolio.hu)
  • Jövőre gyengül a litván gazdaság - jelentette ki kedden a megválasztott litván kormányfő. Andrius Kubilius arról is beszélt, hogy nincs szükség a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére - amit a szomszédos Lettország már megkapott - ennek ellenére tárgyal a Valutaalap december elején Vilniusba látogató képviselőivel. Kubilius azt mondta, hogy jövőre 1,5 százalékkal csökken a GDP, Litvánia recesszióban lesz. A leköszönő szociáldemokrata vezette kormány 1,5 százalékos gazdaságnövekedést várt 2009-en. (MTI)
  • A svájci frank kedden veszített értékéből a dollárhoz és az euróhoz képest a hírre, miszerint a svájci központi banknak (SNB) még további mozgástere van a kamatcsökkentésre. A monetáris politikának meg kell őriznie a következő hónapokban is expanzív jellegét - fejtette ki Jean-Pierre Roth, az SNB elnöke. Ezt megalapozhatja az, hogy az infláció 2 százalékos szint alatt mozog. Az elemzők várakozása szerint a svájci nemzeti bank ismét csökkenti majd az irányadó kamatot, várhatóan a következő hónap elején. A bank meglepetésre a múlt héten egy százalékponttal szállította le az irányadó kamatot, azt 1 százalékra mérsékelte, hogy elkerülje a gazdasági recessziót. (MTI)
  • A 260,53 forintos szintről az elmúlt félórában 259 forint közelébe csökkent az euró ára. A legutolsó kötés 259,36 forinton volt. A dollárral szemben a reggeli 203 forintról 201 forintra erősödött a magyar valuta.
  • Csökkent a harmadik negyedévi németországi GDP a második negyedévhez képest. A német gazdaság ezzel recesszióba süllyedt, öt éve először. Kedden közölt végleges adat szerint a gazdaság 0,5 százalékkal hanyatlott a harmadik negyedben. A második negyedévben a visszaesés 0,4 százalékos volt. A harmadik negyedévi adatot elsősorban a német gazdaság motorjának számító export rontotta le. A legnagyobb európai gazdaság harmadik negyedévi GDP-je 0,8 százalékkal nőtt éves szinten, míg a második negyedévben a bővülés ütem még 1,9 százalék volt. (MTI)
  • A gazdasági növekedés idei 4 százalékról jövőre 1,5 százalék körülire lassulása, és az infláció 3 százalékos cél alá mérséklődése jelentős teret ad a cseh jegybanknak, hogy tovább mérsékelje irányadó rátáját - állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Csehországban szokásos évi konzultáción járt szakértői stábja a tegnap kiadott dokumentumban. Az üzenet azt követően született, hogy novemberben a cseh jegybank már váratlanul nagy, 75 bázispontos kamatvágást hajtott végre 2,75 százalékra. (Portfolio.hu)
  • Az év utolsó hónapjában a német fogyasztói bizalom javulása várható, mivel karácsony közeledtével a vevőket valószínűleg kevésbé érdeklik a gazdasági kilátások további romlásával kapcsolatos félelmek - derül ki a Gfk intézet legfrissebb felmérésből. A nürnbergi székhelyű intézet 2000 fogyasztó megkérdezésén alapuló felmérése szerint decemberben 1,9 pontról 2,2 pontra nőtt a német fogyasztói bizalmi index. Az index emelkedésének hátterében a fogyasztók vásárlási hajlandóságának és jövedelemvárakozásainak jelentős javulása áll. A vásárlási kedv alakulását jelző mutató -18,2 pontról -6,7 pontra, míg a jövedelemvárakozások változását jelző alindex -12,9 pontról -6,9 pontra nőtt. (Portfolio.hu)
  • Nyolc órakor 260 forintnál kicsit olcsóbb volt az euró, aminek az ára bő egy óra alatt 260,53 forintig emelkedett. A devizapiacokat láthatóan nem aggasztja a hétfői kamatcsökkentés, a forint tegnap nagyon rövid ideig gyengült, de délután már erősebb volt, mint a kamatvágás előtt.
  • A több mint 2 százalékos emelkedéssel nyitó BUX percek alatt 0,9 százalékos pluszig esett. Az OTP már csak 2,4 százalékos pluszban van, a Mol már 0,6 százalékos mínuszban.
  • A tegnapi, az elemzői konszenzusok alapján váratlan 50 bázispontos kamatcsökkentést követően ma reggel egy televíziós interjúban érzékeltette a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, hogy akár még egy idei kamatcsökkentésre sor kerülhet. Karvalits Ferenc megfogalmazása szerint idén év végéig "nem zárható ki" még egy monetáris enyhítés a jelenleg már 11 százalékos rátából. Mint ismert, tegnap tette közzé a jegybank a friss inflációs jelentését, amelyben a szakértői stáb 2010-re a közép távú inflációs cél (3 százalék) masszív alullövését vázolta a jövő évi recesszió, illetve a 2010-es igen lassú gazdasági növekedés "árnyékában". Ez és az, hogy a 20 milliárd eurós nemzetközi hitelkeret nagy segítség lehet a magyar pénzügyi rendszer stabilizálásában. (Portfolio.hu)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2 százalék fölötti, az OTP több mint 4 százalékos erősödéssel kezdte a keddi kereskedést. A nyitás utáni első percekben a BUX 1,5 százalékon, az OTP 3,4 százalékon állt. A vezető részvények közül a Mol, az MTelekom és a Richter 0,3-1,5 százalékos pluszban van.
  • A Világbank rontott Kína jövő évi gazdaságnövekedésével kapcsolatos várakozásán a globális pénzügyi válság és a világgazdaság növekedésének a lassulása miatt. A pénzintézet most azt várja, hogy 2009-ben az ázsiai ország GDP-je 7,5 százalékkal bővül. Júniusban - még mielőtt komolyra fordult a nemzetköz pénzügyi válság - a Világbank 9,2 százalékos jövő évi növekedési ütemet jósolt Kínának. Ha tényleg csak 7,5 százalékkal bővül a gazdaság, az a legkisebb ütem lesz 1990 óta. A Világbank szerint idén a kínai GDP 9,4 százalékkal nő; 2002 óta először fordul elő, hogy Kínában egyszámjegyű lesz a gazdasági növekedés üteme. (MTI)
  • Több mint öt százalék emelkedéssel zárt a tokiói értéktőzsde irányadó mutatója kedden. A 225 válogatott részvény Nikkei indexe 5,2 százalék (413,14 pont) növekedéssel 8323,93 ponton fejezte be a napot, különösen a banki részvények drágultak. (MTI)
  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa hétfőn jóváhagyta a Pakisztán megsegítését célzó új hitelprogramot. Az IMF 7,6 milliárd dollár kölcsönt nyújt Pakisztánnak, ebből mintegy 3,1 milliárd dollár azonnal lehívható. Ezt követően negyedévente veheti fel Iszlámábád a kölcsön további részleteit, miután a valutaalap ellenőrizte, hogy teljesíteni tudta-e a hitelnyújtásért vállalt feltételeket.

    A hitelkamat 3,51 és 4,51 százalék között mozog. A 23 hónapra szóló készenléti hitelt Pakisztán arra fordíthatja, hogy helyreállítsa fizetési egyensúlyát. Hivatalosan két célt nevezett meg az IMF: Pakisztán makroökonómiai stabilitásának helyreállítása és a társadalmi stabilitás támogatása, a legrászorultabbak megsegítésének révén.

    Pakisztánnak azonnali hatállyal szüksége van négymilliárd dollár hitelre, hogy kifizesse importszámláit és időben rendezze adósságait. Az ország a hónap elején 200 millió dollár hitelt kapott az Iszlám Fejlesztési Banktól, míg Kína - várhatóan rövid időn belül - 500 millió dolláros kölcsönt nyújt neki. (MTI)

  • Óriási emelkedést produkáltak az amerikai részvényindexek. A Dow Jones 5 százalékos emelkedéssel 8443 pontig száguldott, a másik két főbb mutató, a Nasdaq és az S&P500 részvényindex 6,5 százalékot megközelítő pluszt tud felmutatni. Az optimizmus két tényezőnek köszönhető: Barack Obama, a januárban hivatalba lépő új amerikai elnök megnevezte, kikből áll majd a csapata, másrészt pedig annak köszönhető a mai száguldás, hogy az amerikai állam újabb mentőcsomagot dobott a Citigroupnak.
  • cikkünk a témában:

    Újabb óriási csomagot ígért Obama

    Barack Obama megválasztott amerikai elnök Chicagoban bemutatta az USA következő pénzügyminiszterét és a nemzetgazdasági tanács új vezetőjét. Várakozások szerint egy újabb 700 milliárdos gazdaságélénkítő csomag készül. Obama a munkahelyteremtést tartja a legfontosabb gazdasági feladatnak.
  • cikkünk a témában:

    Adóreformmal harcolnak a britek a válság ellen

    Jelentősen módosította növekedési prognózisát a brit pénzügyminisztérium. 2009-ben a korábban várt 1,75-2,25 százalékkal szemben csupán 0,75 százalékkal növekedhet a brit gazdaság - nyilatkozta Alistair Darling pénzügyminiszter a parlament előtt. A prognózisok módosításával párhuzamosan jelentős adóváltozásokat jelentettek be.
  • cikkünk a témában:

    Öt negyedévig recesszióban lehetünk

    Nagyon nem mindegy, hogy a hitelezést szépen fokozatosan fogják vissza a bankok, és hogy a világgazdaság jövő nyártól már élénkülni kezd vagy sem. Ha rosszul alakulnak a dolgok, akkor jövőre akár 1,7 százalékos gazdasági visszaesést is el kell szenvednünk. Öröm az ürömben, hogy az infláció határozottan csökkenni fog, akármi is lesz, 2010-re pedig elérjük az árstabilitást. A költségvetési hiánycsökkenés 2010-ben már elakad. Az MNB elkészítette legfrissebb makroelemzését, az Inflációs jelentést.
  • cikkünk a témában:

    Az SZDSZ megszavazza a költségvetést

    Szombaton a párt Országos Tanácsa már jelezte, hogy az ellenzékbe vonult párt megszavazza a költségvetést, és most a frakció is rábólintott. Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta, hogy ha nem kap többséget a költségvetést, akkor lemond. Erre nem lesz szüksége.
  • A csaknem egybehangzó elemzői várakozásokkal ellentétben bekövetkezett ami 50 bázispontos magyar jegybanki kamatcsökkentés hírére komoly erősödésbe kezdett a forint. Első reakcióként 264-ről pillanatokra 265-ig esett a forint az euróval szemben, majd a következő percekben a 264,50 körüli szinten mozogtak a jegyzések a bankközi piacon. A forint ereje azonban csak ezután bonatkozott ki igazán, és a jegyzések hirtelen 260 alá szaladtak. Mindeközben a dollárral szemben közel 4%-kal szárnyalt a forint napon belül. (Portfolio.hu)
  • Az állampapírok másodlagos piaca is pozitívan fogadta a Magyar Nemzeti Bank váratlannak mondható, 50 bázispontos, vagyis fél százalékpontos, 11,5-ről 11 százalékra történő kamatvágását. Egy állampapírpiaci kereskedő elmondása szerint fejlődik a likviditás a másodlagos piacon, mind a vételi, mind pedig az eladói oldal megjelenése fontos fejlemény. (Portfolio.hu)
  • Kitörő öröm uralta ma Európa és a régió részvénypiacait egyaránt, a jókedvet a Citi állami megsegítése alapozta meg és a délutáni, gyenge USA lakáspiaci adatok sem tudták letörni a lelkesedést. A briteknél 10 százalékot épphogy el nem érő, a németeknél azt meghaladó mértékben emelkedett a tőzsdeindex. A régóban is nagy volt az öröm, a cseh részvényindex, a PX 6,2, az osztrák ATX 6,8, a lengyel WIG 20 pedig 8,5%-ot izmosodott. A hazai piacon az MNB várt feletti, 50 bázispontos kamatvágása is pozitívan hatott, 15%-os plusszig hajtva az OTP árfolyamát. A BUX végül 7,6%-os emelkedéssel zárt az elmúlt hónapok átlagát jelentősen alulmúló, 12,3 milliárd forintos forgalom mellett.
  • Széles sávban ingadozott a forintárfolyam hétfőn, az euró ára 259,6 és 264 forint között változott. Jelenleg 261 forint környékén kereskednek az európai pénzzel, az utolsó kötés 261,16 forinton született.
  • A napi maximumra, 15 százalékra erősödött zárásra az OTP-részvények árfolyama, a bankpapír 2679 forinton zárt. A Mol 9,1 százalékot erősödve 9500 forinton fejezte be a kereskedést. A BUX 827 ponttal 11 735,7 pontra erősödött, ami 7,6 százalékos javulásnak felel meg.
  • Októberben 3,1 százalékkal csökkent a használt lakóingatlanok adásvétele az Egyesült Államokban szeptemberhez képest, éves szintű 4,98 millióra, közölték az amerikai ingatlanforgalmazók országos szövetségében hétfőn. Az elemzők az értékesítést éves szinten 5,03 millióra várták mérséklődni a szeptemberi, lefelé módosított 5,14 millióról. Szeptemberben 4,7 százalékkal esett vissza a forgalom az előző hónaphoz képest, a korábban megjelent előzetes adat 5,5 százalékos visszaesést valószínűsített. (MTI)