Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyértelműen a hazai értékpapírpiaci feszültségek enyhülésére számítanak az általunk havi rendszerességgel megkérdezett alapkezelők. A forint árfolyama a 260-as szinten úgy tűnik helyén van a következő három hónapot tekintve, míg az állampapírpiaci hozamokban van hova csökkenni rövid és hosszú távon egyaránt. A hónap végére a 255-ös szintig erősödő forintárfolyamot egyre több szakértő tartja fundamentálisan is indokolhatónak, mely az alapkezelők rövid távú válaszaiból is kitűnik. (Portfolio.hu)
  • Az eurózónában szeptemberben már a negyedik hónapja folyamatosan csökkent a kiskereskedelmi forgalom - közölte szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala. A visszaeső fogyasztói kereslet hatására a 15 tagú eurózónában 0,2 százalékos volt a szeptemberi kiskereskedelmi forgalom visszaesése az előző hónaphoz képest, és a csökkenés 1,6 százalékos volt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. (MTI)
  • Nagyszabású konjunktúraélénkítő csomagot fogadott el szerdán a német kormány. Az elkövetkező két évre előirányzott intézkedési csomag 50 milliárd eurós pótlólagos beruházást tűz ki célul, hangsúlyozva ezen kívül kereken 1 millió munkahely biztosításának szükségességét. Szakértők szerint az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb konjunktúracsomagjáról van szó, amelynek fő célja a recesszió megelőzése. (MTI)
  • Az eurózóna szolgáltatási szektorának tevékenysége évtizedes rekordmélységbe süllyedt októberben. Az index októberre 45,8 pontra esett, szemben az elemzői várakozásokban szereplő 46,9, illetve a szeptemberi 48,4 ponttal. Október már az ötödik hónap volt, amikor az index egyfolytában a tevékenység beszűkülését jelző 50 pontos határ alatt mozgott, és ez a recesszió közeledtére utal. Az eurózóna valamennyi országában csökkent a szolgáltatások teljesítménye. A részindexek jelzik, hogy mind a szektor teljesítménye, mind pedig az új megrendelések tíz éve nem tapasztalt ütemben csökkentek. A szolgáltatások és a feldolgozóipar együttes indexe októberben 43,6 pontra esett, erősebben, mint a szakértői várakozásokban szereplő 44,6, illetve a szeptemberi 46,9 pont. A szolgáltató cégekhez beérkező megrendelések stagnálnak, emiatt a vállalatok munkahelyek leépítésére kényszerülnek. A foglalkoztatottsági alindex mélypontra süllyedt, legutóbb 2004 februárjában állt a mostani szinten. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Összeszakadt a magyar export

    Öt éve nem csökkent a magyar export. Az augusztusi 7%-os csökkenés már a válság jele.
  • A Magyarországon a Duna-Dráva Cement Kft-ét fele részben tulajdonló HeidelbergCement üzemi eredménye 664 millió euróra esett az egy évvel korábbi 716 millió euróról. Az adózott eredmény a kisebbségi részesedések után 310 millió euró volt az egy évvel korábbi 526 milliót követően. A bevétel egy felvásárlásnak köszönhetően 3,881 milliárd euróra emelkedett. Eközben az Európai Unió versenyhatóságának megbízottai házkutatást tartottak kedden az unió vezető cementgyártóinál, többek között a HeidelbergCementnél is, de nem közölték, miért. (MTI)
  • A pénzügyi válsággal kapcsolatos 1,2 milliárd eurós költség miatt több mint felével csökkent Európa legnagyobb bankcsoportja, a francia Bank Paribas profitja a harmadik negyedben. A július-szeptember közötti időszakban az adózott eredmény 56 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, 901 millió euróra 2,03 milliárdról. A bevétel 1 százalékkal 7,61 milliárd euróra esett 7,69 milliárdról. Elemzők 1,27 milliárd eurós adózott eredményt vártak. A profitcsökkenés okaként a kötvénykibocsátással kapcsolatos biztosítási költségek növekedését, illetve a Lehman Brothers, valamint az izlandi bankok összeomlását nevezték meg. A BNP Paribas részvényei az év eleje óta 20 százalékot veszítettek értékükből, s ezzel a bank egyike a legjobban szereplő pénzintézeteknek. (MTI)
  • A reggeli gyengülés után kissé erősödött a forint a devizapiacon. Nyolc óra körül még 259 forint környékén is volt az euró ára, mostanra azonban már olykor 257 forint alatt is születnek kötések.
  • Noha kedden az amerikai tőzsdék nagy emelkedéssel zártak, a lelkesedés egyelőre nem terjedt át a lelkesedés. A párizsi CAC40 index jelenleg 2,3, a londoni FTSE 2,4, míg a frankfurti DAX 1,4 százalékos gyengülést mutat.
  • Az ír nyugdíjalapok egy tanácsadó cég felmérése szerint október végén egy év alatt mínusz 33 százalékos hozamot értek el a tőzsdei zuhanások miatt, ami azt jelenti, hogy 10 éves átlagban az alapok nem tudták megőrizni a megtakarítások vásárlóértékét. A veszteségük csak októberben 8,5 százalék volt. (Portfolio.hu)
  • Brutális, 8,8 százalékos pluszba lendült az orosz RTS index a nyitás követően, a szárnyalás elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt két napban zárva tartott a tőzsde. (Portfolio.hu)
  • Rekordmértékű, 76 százalékos növekedést hozott a harmadik negyedév a világ legnagyobb acélipari vállalatánál, a Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező ArcelorMittalnál. Az eredmény július-szeptember között 8,6 milliárd dollár volt, ami azonban így is de elmaradt az elemzők 8,9 milliárd dolláros várakozásától. A bevétel 38 százalékkal 35,2 milliárd dollárra emelkedett, az adózott eredmény 29 százalékkal 3,8 milliárd dollárra nőtt. A társaság átmenetileg 15 százalékkal tervezi csökkenteni a termelést, és a következő öt évben ötmilliárd dollárt akar megtakarítani. (MTI)
  • A gazdasági problémák következtében a legnagyobb amerikai bankok további jelentős létszámleépítésekre kényszerülhetnek - írja a CNBC. A Merrill Lynch 10 000 főt küldhet el, miután a céget felvásárolja a Bank of America. Az, hogy a Barclays felvásárolta a Lehman Brothers-t, újabb jelentős elbocsátásokat eredményezhet. A felvásárlási és fúziós aktivitás, illetve az elsődleges részvénykibocsátások hanyatlása jelenthet problémát a Morgan Stanley-nek, aminek eredményeként 15 százalékos leépítésre kényszerülhet a cég. (Portfolio.hu)
  • Alulsúlyozásra minősítette le, és 2600 forintos célárfolyammal látta el az OTP részvényeit a Morgan Stanley ma reggeli elemzésében. Ezt elsősorban azzal indokolták, hogy a jövőbeli eredménytermelő képesség alapos vizsgálata alapján kevés az ok a rövid távú optimizmusra. Az elemzés alapján a két szakértő azt mondja: a magyar bankrészvények piacán "korai még a zavarosban halászni". (Portfolio.hu)
  • A két héttel ezelőtti vételre való felminősítést követően ma már le is minősítette a MOL részvényeit a UBS, melynek oka, hogy az olajcég részvényeinek árfolyama csaknem elérte a befektetési bank célárát. Az ajánlás ennek megfelelően már csak semleges. Az elmúlt egy hét 58 százalékos árfolyamnövekedésében elsősorban a magyar piac csökkenő kockázata, valamint a forint erősödése játszotta a főszerepet. (Portfolio.hu)
  • A nyersolajárak csökkentek szerdán a szabadpiacon, miután véget ért az amerikai elnökválasztás lezárását övező tegnapi ralli. A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate (WTI) hordónkénti ára a keddi 6,62 dolláros emelkedés után szerdán 2,29 dollárral 68,24 dollárra süllyedt. Az északi-tengeri Brent decemberi lejárata 2,34 dollárral 64,10 dollárra esett. (MTI)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 111,68 pontos, 0,76 százalékos emelkedéssel, 14.855,02 ponton nyitott szerdán. Nyitáskor a Mol árfolyama 15 forinttal, 0,12 százalékkal 12.995 forintra nőtt. Az OTP ára 35 forinttal, 0,95 százalékkal 3.700 forintra emelkedett. Alig húsz perc alatt azonban mínuszba fordult az index, negyed tízkor már 2,2 százalékkal alacsonyabban, 14 419 ponton állt a mutató, az OTP 3,1, a Mol 4,1 százalékos mínuszba került.
  • A Nemzetközi Valutaalaptól, a Világbanktól, illetve az Európai Uniótól felveendő készenléti hitellel kapcsolatban egyetlen hivatalos írásos dokumentum született Magyarországon: egy szándéklevél, amelyet a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium hétfőn ellenjegyzett. A dokumentumot a kormányfő kedd este, a kormány tagjai pedig a kormány szerdai ülésén tekintik át. A kormány a szándéklevél szövegét ezt követően, várhatóan már csütörtökön nyilvánosságra hozza - közölte a Kormányszóvivői Iroda.
  • Szerdán nem várható a forint további drágulása - írja szakértők véleményét idézve a DowJones hírügynökség. A közép-kelet-európai regionális valuták lökést kaptak kedden amiatt, hogy a befektetők az amerikai elnökválasztás előtt dollárt dobtak a piacra, e műveletek hatása azonban rövid életű. A forint közelebb van most a 255/euró szinthez, mint a 255-263-as sáv felső határához, ennek alapján szakértők "nem látnak esélyt a további erősödésre". A magyar piacokon a figyelem különben szerdán a Magyar Telekom Nyrt eredményére irányul, a várakozások szerint az adózott eredmény a harmadik negyedben 6,8 százalékkal csökkent, mivel a növekvő mobilszolgáltatási bevételek nem tudták ellensúlyozni a vonalas szolgáltatás bevételeinek pangását. A londoni bankközi piacon a forint szerda reggel, 257,12-62/eurón, 0,27 százalékkal drágább volt a keddi későinél, és 1,69 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint a tavalyi év végén. Ugyanakkor a forint 199,32-36/dollár volt, 0,45 százalékkal gyengébb a keddi későinél,és 15,01 százalékkal gyengébb, mint tavaly év végén. (MTI)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója, a Nikkei és a többi ázsiai tőzsde is emelkedett szerdán a tokiói zárás idejére. Az emelkedés oka, hogy a piacok reménykednek abban, Barack Obama győzelme után esetleg lendületbe hozza az amerikai gazdaságot. A jegyzések felfelé ívelése követte a Wall Street előző napi tendenciáját. A politikai bizonytalanság elhárulta mindesetre rövid távon nagyobb önbizalmat ad a befektetőknek, akik reménykednek egy a részvénypiacok év végi rallijében. Japán pénzügyi elemzők szerint a tokiói tőzsde szereplői nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy Obama januártól változásokat hoz a gazdaságban. A piacon az elektronikai cégek, a Sanyo, a Panasonic iránt volt elsősorban érdeklődés, de a bankok és a kereskedőházak is javultak - ennek hatására jutott a Nikkei index három heti csúcsára. A Nikkei225 index 406,64 pontos, azaz 4,46 százalékos emelkedéssel 9521,24 pontra javult. Kedden 537,62 pont (6,3 százalék) emelkedéssel 9114,60 ponton fejezte be a napot. Hétfőn zárva volt a tokiói börze, amikor a térség tőzsdéi komoly növekedéssel zártak. A Topix index 6,17 százalékkal 966,91 pontra ugrott fel. A tokiói tőzsdezáráskor a bankközi devizapiacon az euró 1,2867 dollárra gyengült, 0,0111 dollárral állt a keddi késői szint alatt. A dollár 99,55 jen, 1,4 jennel gyengébb volt a keddi későinél, és az euró 128,1 jen volt, 1,3 jennel olcsóbb, mint kedden későn. A hongkongi Hang Seng 5,7 százalékkal, a szingapúri Strait 4,41, a szöuli Kospi 2,39, a sanghaji Compisite index 3,16 százalékkal állt magasabban a tokiói zárás idején. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Magyar bankárok is utcára kerülnek

    A Merkantil Banknál már készülnek az elbocsátásokra. A GYSEV 13 százalékos leépítést tervez, egy tatabányai cégtől 400 embert küldenek el. Az Elbocsátásszámláló egy nap alatt duplázott, 3000 munkanélkülinél jár.
  • Több mint 31 milliárdos forgalomban 3,9 százalékkal 547,8 ponttal 14 743,3 pontra emelkedett kedden a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. A mutatót a kereskedés végére robbantó, csaknem 15 milliárdos forgalomban 8,8 százalékkal 3665 forintra, lényegében napi csúcsára emelkedő OTP húzta fel (a bankpapírok napi rekordja nem sokkal zárás előtt 3670 forint volt). A Mol 3,3, az MTelekom 2,3 százalékkal erősödött, a Richter változatlan árfolyamon zárt. A piacon csak hat papír gyengült, míg a nap nyertesének számító Bookline 20 százalékot erősödött.
  • Németország háború utáni történetének legnagyobb bankmentő programja után hasonlóan nagyszabású, konjunktúraélénkítő terv elfogadására készül a német kormány. Várhatóan szerdán jelentil be az elkövetkező két évre szóló, mintegy 50 milliárd eurós beruházási programot, ami egymillió munkahelyet teremthet. (MTI)
  • Már 8 százalék fölötti pluszban van az OTP-papírok árfolyama. A bankpapírokat a kereskedés utolsó negyedórájában kezdték el hatalmas tempóban vásárolni. A részvények, amelyekkel napközben 3380 forintos is kereskedtek, 3655 forintos áron mozognak, ami 8,5 százalékos erősödést jelent.
  • Szeptemberben további 2,5 százalékkal csökkent az ipari cikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban, ami kisebb negatív meglepetést okozott, mivel a piac -1,5 százalék körüli értékre számított. Az augusztusi -4 százalékos értéket most -4.3 százalékra módosította a Kereskedelmi Minisztérium. (Portfolio.hu)
  • Meredek euróövezeti, és még meredekebb brit kamatcsökkentést várnak e hétre a londoni City elemzői. A JP Morgan új előrejelzése szerint a Bank of England csütörtökön 3,50 százalékra csökkenti irányadó kamatát a jelenlegi 4,50 százalékról. A JP Morgan szerint jövő év közepére akár 2 százalékra is mérséklődhet a kamatszint. A ház az euró jelenleg 3,75 százalékos kamatának legalább fél százalékpontos enyhítését jósolja, de jövő év végére már csak 1,5 százalékos kamatszintet vár. (MTI)
  • Az euró ára reggel még a 261 forintos szintet is meghaladta, mostanra az árfolyam a 258 forintos szint alá változott.
  • Az emelkedő európai tőzsdék hangulatához igazodva erősödéssel kezdődött a kereskedés a tengerentúlon is. A New York-i piacok közül az S&P 2,2, a Dow Jones 2,1, míg a Nasdaq 1,7 százalékos erősödést mutat.
  • Az év első kilenc hónapjának átlagában nőtt, de a harmadik negyedévben már csökkent a német Beiersdorf nyeresége. A Beiersdorf adózott eredménye a harmadik negyedévben 110 millió euró volt, 16,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 132 milliónál. (MTI)
  • Az Index kedden indította útjára, és máris parlamenti szereplő lett az Elbocsátásszámláló. Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a költségvetési törvényről szóló vezérszónoki beszédében azt mondta: "A legnépszerűbb magyar internetes portál ma reggel elbocsátásszámlálót indított. Valószínűleg joggal tette, hiszen a legfrissebb hírek arról is szólnak, hogy az USA legnagyobb autógyártói felével-harmadával csökkentették a termelési terveiket. Nálunk is vannak autógyárak és más termelők is, akik szintén nem menekülhetnek el a világgazdasági válság hatásai elől. Meglehet az elbocsátásszámláló rövid időn belül több tízezret mutat."