Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Németország után Ausztria is bejelentette, hogy teljes garanciát vállal a lakossági megtakarításokra. Minderről Alfred Gusenbauer kancellár számolt be szerdán, a kormányülés után. Igaz, a döntést még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésükön arról döntöttek, hogy a korábbi 20 ezer eurós (mintegy 5 millió forint) garanciát 50 ezer euróra (12,5 millió forint) emelik.
  • Az egyre súlyosabb pénzügyi válság közepette meredeken növekedni fog a következő egy évben a kötelezettségeik törlesztésével leálló vállalatok aránya a globális cégadósi körben, áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott előrejelzésében. A nemzetközi hitelminősítő összesítése szerint a folyamat már javában tart: a cég által magas hozamú kategóriába sorolt vállalati adósok körében a nem törlesztők aránya az idei harmadik negyedév végén 2,8 százalék volt a második negyedév végi 2,1 százalék, illetve az egy évvel ezelőtt mért 1,3 százalék után.
  • Christine Lagarde francia gazdasági miniszter szerdán megerősítette: egy európai garanciaalap terve jelenleg nincs napirenden, de véglegesen nem zárható ki annak lehetősége. "Ezen a téren soha nem mondható, hogy soha. Nem tiltható meg, hogy új megoldásokat helyezzünk kilátásba" - fogalmazott, hozzátéve: soha nem tapasztalt helyzet alakult ki a pénzügyi intézményekben. A pénzügyi piac országonként más-más sajátosságokkal rendelkezik Európában, és túl szétdarabolt, semhogy "olyan formát találhassunk, amely matematikailag mindenkinek megfelel" - hangoztatta Lagarde.
  • cikkünk a témában:

    Az MNB közbelép, ha kell

    A jegybank kész közbelépni, ha veszélyben lenne a magyar pénzügyi rendszer stabilitása, de ennek semmi jele – jelentette ki Király Júlia, az MNB alelnöke. Az Európában kialakult bizalmi válság azért itthon is megrázkódtatásokat okozhat.
  • Az euróövezetben a második negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a GDP az első negyedhez képest, közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán második becslésként, megerősítve a szeptemberben megjelent első becslést és az augusztusban kiadott előzetes becslést. Az első negyedévben még 0,7 százalékra gyorsult a GDP-növekedés a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékról, rendre az előző negyedhez viszonyítva. A második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékos gazdasági növekedést mértek, ez szintén azonos a korábbi becslésekkel. Az első negyedévben és a tavalyi utolsó negyedben rendre 2,1-2,1 százalékos volt a GDP-többlet az egy évvel korábbihoz képest.
  • A nemzetközi piacokon minden szem az amerikai tőkepiaci felügyeletre szemeződik. Ma van utoljára érvényben az amerikai tőkepiaci felügyelet pénzügyi részvények shortolását tiltó, 2008. szeptember 18-án kelt határozata. Ha a szervezet nem lép újra közbe, akkor holnaptól szabad az út azok előtt, akik ennek a mintegy 980 papírnak az árfolyam zuhanásán akarnak keresni. A Portfolio.hu véleménye szerint a jelenlegi tőkepiaci környezetet látva elképzelhető, hogy a piaci szereplők a tiltás lejártával tömegével kezdenék "rövidre eladni" a pénzügyi cégek részvényeit, ami pedig újabb hatalmas esést generálhatna a részvénypiacokon.
  • cikkünk a témában:

    Pánik a pesti tőzsdén

    Napközben összesen 17 részvény, köztük a Mol- és az OTP-papírok kereskedését felfüggesztették, miután árfolyamuk szerdán 10 százalékot esett. A tőzsdeindex 6 százalékot meghaladó mínuszban van. A BUX értéke közelít a tavaly nyári, 30 ezer pont körüli csúcs feléhez: 15 900 pontra esett tíz órára az index. A kereskedés dél körül 16 200 ponton, 7 százalékos mínuszban volt. Az elemzők szerint ideje elkezdeni vásárolni.
  • cikkünk a témában:

    Döntöttek a brit bankok megmentéséről

    Összesen 250 milliárd font értékű, részleges államosítást is tartalmazó bankmentő programot jelentett be szerda reggel a brit kormány és a jegybank. A több mint 80 ezer milliárd forintnak megfelelő beavatkozást már napok óta várták a piacok. A csomag legfontosabb pontjai között van az állami garanciavállalás a bankközi piacon forgalmazott likviditásra.
  • cikkünk a témában:

    Az amerikai nyugdíjalapok 2000 milliárd dollárt vesztettek

    Az amerikai nyugdíjalapok 2000 milliárd dollárt vesztettek az utóbbi 15 hónapban - hangzott el a washingtoni kongresszusban egy keddi meghallgatáson. Ez az aktális, 185 forint/dolláros árfolyamon számolva 370 000 milliárd forintnak felel meg, ami a magyar gazdaság nagyjából 15 évnyi teljesítményének felel meg.
  • cikkünk a témában:

    Bedőlt a második legnagyobb izlandi bank

    Leállította a betétek kifizetését és új betétek felvételét az egyik izlandi nagybank brit érdekeltsége. Az Icesave, a második legnagyobb izlandi bank, a Landsbanki Island brit internetes pénzügyi szolgáltató érdekeltsége az ügyfeleknek fenntartott honlapján kedden csak annyit közölt, hogy "jelenleg" nem dolgozza fel a betéti és pénzkivételi igényléseket.
  • cikkünk a témában:

    Hatalmas veszteséggel zárt a japán tőzsde

    A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán tovább zuhant, és új ötéves mélypontra esett. A befektetők szinte menekülésszerűen igyekeztek szabadulni a legkülönfélébb részvényektől. A japán vállalati csődök száma másfélszeresére nőtt egy év alatt.
  • cikkünk a témában:

    A magyar nagybefektetők még nem félnek

    A hazai nagybefektetők nem kapkodnak, nem kezdték felvásárolni az állampapírokat. De a kockázatokat már kerülik.
  • cikkünk a témában:

    Megduplázzák a betétgaranciát

    Jelenleg 6 millióig van biztonságban a pénzünk, ezt 12,5 millióra emelheti a parlament az unió ajánlása értelmében. Veres János bejelentése szerint erről két hónapon belül várható döntés az országgyűlésben.