Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Magyarország nem számíthat semmi jóra

    Már augusztusban megkezdődött az export csökkenése, ezt követi majd az importé is. És a bankokból lassan elfogy a pénz. Az elemzők szerint a legutóbbi külkereskedelmi adatok alapján nincsenek jó kilátásai a magyar gazdaságnak.
  • cikkünk a témában:

    Magyarország a nyolcadik legveszélyeztetettebb

    Magyarország 8. helyen tartózkodik azon a listán, amit a Credit Suisse állított össze a feltörekvő piaci országok makrogazdasági kockázatait vizsgálva. A rangsor szerint a Izland a legsérülékenyebb ország, a már jelenleg is komoly válsággal szembenálló országot kivétel nélkül kelet-európai államok követik a sorban. A képzeletbeli dobogó második fokára Bulgária lépett fel, a harmadik helyezett Észtország lett.
  • Legalábbis ezt gondolja Mirek Topolánek cseh miniszterelnök, aki szerint az unió kormányainak ez a döntése oda vezet, hogy a betétek átvándorolnak egyik országból a másikba. Az eljárás ellentmond az európai stratégiának és aláássa az Európai Unió stabilitási szerződését, mondta Topolánek, hozzátéve: az Európai Unió legközelebbi csúcstalálkozóján Csehország - amely csak a betétgarancia 50 ezer euróra emeléséről döntött - meg fogja vétózni azokat a javaslatokat, amelyek ellentétesek az unió közösségi alapelveivel. (MTI)
  • A portugál kormány adócsökkentéssel és kedvezményes hitelekkel igyekszik átsegíteni a válságos időszakon a kisvállalatokat. José Socrates miniszterelnök közölte, jövőre 12,5 százalékra mérséklik a társasági adó 25 százalékos normál kulcsát azon vállalatok számára, amelyek árbevétele nem haladja meg a 12 500 eurót. Ezenkívül a kormány egymilliárd euróra bővíti azt a kedvezményes hitelkeretet, amelyet kis- és közepes vállalatok vehetnek igénybe, és a kamat is alacsonyabb az irányadó kamatnál. (MTI)
  • Pluszban nyitott, délelőtt tovább emelkedett, fél tizenkettőre a nyitási érték alá csökkent a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. Az index 11.30-kor 16 427,46 ponton állt, ami a szerdai záró értékéhez képest 262,86 pontos, 1,63 százalékos emelkedés, a csütörtöki nyitásnál 181,71 ponttal alacsonyabb. A budapesti részvénypiac forgalma délelőtt 8,1 milliárd forint volt, a Mol 0,73, az OTP 6,22 százalékkal erősödött. (MTI)
  • A francia CAC 2,98 százalékos, a német DAX 1,71, a londoni FTSE 100 2,53 százalékos pluszban volt fél 11-kor.
  • Valóságos szárnyalás bontakozott ki az orosz börzéken, a Micex a nap eleji felfüggesztést követően (miután a technikai index 5 százaléknál nagyobb elmozdulást mutatott) már 15,6 százalékos, az RTS 13 százalékos pluszban van. A Micexet fel is függesztették nagy emelkedés miatt, legközelebb hétfőn lesz kereskedés.
  • Az új uniós tagállamokat eddig nem érte el az egész Európán végigsörpő pénzügyi válság – írja a New York Times. Bár a fogyasztás esik, elemzők szerint ennek nincs köze a most zajló eseményekhez. Egy a lapnak nyilatkozó szakértő meglepőnek tartja, hogy mennyire kicsi hatása van a válságnak a régióban. Ennek az egyik oka, hogy amikor megnyitották a bankpiacot az uniós csatlakozás előtt, nagyon szigorú szabályokat hoztak és megerősítették a felügyeletet is. A New York Times cikke itt olvasható.
  • Az erősödő globális kockázatvállalási hajlandósággal párhuzamosan gyengülni kezdett ma délelőtt a dollár, amely a feltörekvő piaci devizáknál erősödést okozott. A forint/euro jegyzések tegnap este 253 körül mozogtak az összehangolt nagy jegybanki kamatcsökkentések után, majd ma reggel 252 körül indult a kereskedés, 11 körül 249,50-250 között járt a kurzus a bankközi piacon. A forint/dollár kurzus a tegnap késő délutáni 186-ról ma délelőtt 11 óra előttre egészen 181 körülig esett. (Portfolio.hu)
  • Bár az elmúlt napok tetemes zuhanásai közepette az orosz tőzsde többször is felfüggesztésre került és legutóbb egészen péntekig került szüneteltetésre a kereskedés, a globális befektetői hangulat javulásával ma mégis kinyitott a piac. Az időzítés egyelőre jónak bizonyul, a Micex index ugyanis 15, az RTS pedig 11 százalékos emelkedést mutat. (Portfolio.hu)
  • Az izlandi kormány átvette a legnagyobb izlandi bank, a Kaupthing ellenőrzését. Ezzel mind a három fő izlandi bankot az izlandi pénzügyi ellenőrző hatóság felügyeli. A hatóság csütörtöki közlése szerint a lépés azért szükséges, hogy biztosítsák a normális hazai banki tevékenységet, és a hazai betétek biztonságát. A Kaupthing ugyanakkor normálisan üzemel. (MTI)
  • A nyitás után a kereskedés első órájában is emelkedett a Budapesti Értéktőzsde indexe csütörtökön. A BUX értéke a plusz 2,75 százalékos nyitás után 10 órára 16 755 pontra nőtt, ez 590 ponttal, 3,65 százalékkal magasabb a szerdai záró értékénél. Szerdán 7,32 százalékkal 16 164 pontra esett a BUX, kedden 3,05 százalékos, hétfőn 5,68 százalékos csökkenéssel zárt. Az OTP részvények ára csütörtökön 10 órára 8,16 százalékkal 4867 forintra nőtt, a Mol 4,08 százalékkal erősödött, 13 530 forinton forgott. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Kényszerszünet a szentgotthárdi autógyárban

    Ha nem készül autó, nem kell motor sem, mondják az Opel-motorokat gyártó cégnél, ahol elbocsátások várhatók. Egyelőre másfél hétig tartó leállást terveznek, később, ha tovább romlik a helyzet, elbocsátások is lehetnek a 700 fős cégnél.
  • Csütörtökön emelkedően nyitottak a legfontosabb nyugat-európai tőzsdék a szerdai meredek esés után. A londoni tőzsde FTSE-100-as indexe 1,4 százalékkal, a franfurti DAX30-as index 1,7 százalékkal, a párizsi CAC40-es index 2 százalékkal javult a nyitás utáni percekben.
  • Franciaország, Belgium és Luxembourg kormányai elhatározták, hogy egy évre állami garanciát nyújtanak a Dexia SA bank hiteleire. A döntést azután hozták az érintett kormányzatok, hogy a Dexia részvényei folyamatosan estek, jóllehet a három kormány a múlt héten úgy döntött, 6,4 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre, javítja a bank likviditását. Szerdán a Dexia részvényei 15 százalékkal estek. A maximum 4,5 milliárd euró értékig terjedő garanciavállaláson a belga kormány 60,5, a francia 36,5, a luxembourgi 3 százalékos mértékben osztozik. (MTI)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 444,57 pontos, 2,75 százalékos emelkedéssel, 16 609,17 ponton nyitott csütörtökön. A Mol árfolyama 1,54 százalékkal 13 200 forintra erősödött, az OTP részvények ára 6,67 százalékkal 4800 forintra nőtt. A kereskedés első perceiben az index 16 450 pontig esett, de innen visszafordult 16 500 pont fölé.
  • Az utóbbi éveknél 60 százalékkal kevesebb prémiummal lesznek kénytelen beérni az idén a pénzügyi válságtól súlyosan megtépázott londoni City befektetési bankárai, ha egyáltalán kapnak bármilyen jutalmat. A bankárok idén jó esetben 3,553 milliárd fontnyi prémiumot fognak kapni, ez csaknem ötmilliárd fonttal kevesebb a tavalyi 8,514 milliárd fontnál. (MTI)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója csütörtökön 0,5 százalékos veszteséggel zárta a napot, a jegyzések szélsőségesen ingadozták a nap folyamán. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 45,83 ponttal, azaz 0,5 százalékkal 9157,49 pontra süllyedt, ami öt éves mélypont. Legutóbb 2003 júniusában állt a Nikkei ilyen alacsony szinten. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Izland az összeomlás szélére került

    Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal rontotta több nagy nemzetközi hitelminősítő a feltörekvő piacokon aktív befektetők által is figyelt, súlyosan megrendült pénzügyi helyzetű Izland szuverén adósosztályzatait. Az egyik cégnél a besorolás a még befektetésre ajánlott alapsáv alsó szélére került. A Fitch két héten belül összesen 5 fokozattal rontotta az ország besorolását.
  • cikkünk a témában:

    Nem érdemes ingatlanba fektetni

    Bár az ingatlan egy lehetséges alternatívát jelenthetne tőzsde válság idején, Magyarországon a múlt tapasztalatai alapján ez még sem állja meg a helyét. Ugyan hazánkban nincs ingatlanpiaci összeomlás, de 2006-hoz képest jelentős értékromlás következett be a lakáspiacon, az ingatlanok értékének csökkenése miatt ez a befektetési forma nem tűnhet épp a legkedvezőbbnek. A legrosszabb helyzetben a paneltulajdonosok vannak.
  • cikkünk a témában:

    Magyarország is megérzi a válságot

    A reálgazdasági szereplők sokkal komolyabban meg fogják érezni a válságot, mint azt akár csak néhány hete is gondolhattuk, mondják az elemzők. Az európai és amerikai recesszió visszavetheti a kivitelt és a beruházásokat, a GDP növekedése 1-1,5 százalékos lesz.
  • Mindeddig sikertelenül próbálta felolvasztani a hitelpiacokat az amerikai kormány, így újabb nagyszabású lépést fontolgatnak. A New York Times értesülései szerint az USA pénzügyminisztériuma azon gondolkodik, hogy számos amerikai nagybankban részesedést szerez a bizalom helyreállítása érdekében. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    A válság véget vet a szabadpiacnak

    Alapvető fordulatot hozhat a mostani válság a piaci viszonyokban: a szabadpiacban eltöltött több száz év után eljöhet a szabályozott, kontrollált piac kora. Az állam nemcsak szabályozója, hanem egyes ágazatokban szereplője is lesz a piaci versenynek. Véget érhet a spekulációs ügyletek szabadsága és a multik korlátlan hatalma is – legalábbis így gondolja Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője, aki az Indexnek nyilatkozott a hitelválságról. A teljes interjú itt >>
  • Szlovénia korlátlan garanciát nyújt a magánszemélyek bankbetéteihez bankcsőd esetén - jelentette be szerda este a pénzügyminiszter és a központi bank elnöke. A szlovén kormány ugyanazokat a garanciákat kívánja biztosítani, mint más európai uniós tagállamok, ezért korlátlan állami garanciát vezet be a magánszemélyek és a kisvállalkozások bankbetétjeire - mondta újságíróknak Andrej Bajuk pénzügyminiszter szerda este. Hozzátette: az intézkedés átmeneti jellegű, a nemzetközi pénzügyi válság idején marad érvényben. Szlovénia eddig 22 ezer eurós (5,56 millió forint) összeghatárig garantálta a bankbetéteket. (MTI)
  • A japán központi bank (BoJ) csütörtökön mintegy 30 milliárd euró értékben (4000 milliárd jen) nyújtott rövid távú hiteleket a kereskedelmi bankoknak, hogy javítsa a piaci likviditást. A nap folyamán három alkalommal végrehajtott nyíltpiaci műveletek során a legtöbb pénzt pumpálták a pénzpiacra azóta, hogy a nemzetközi hitelpiaci válság kirobbant. A BoJ már a 17. napja folyamatosan avatkozik be a pénzpiacon. (MTI)
  • Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök bejelentette: kormánya sürgős rendeletet fogadott el, amelyben 103 ezer eurós határig garanciát vállal valamennyi bankban elhelyezett betétért. Az intézkedés célja tovább növelni az olaszországi betétesek bizalmát, akik eddig is a legnagyobb védelmet élvezték Európában. "Egyetlen olasz bank sem jut csődbe és egyetlen betétes sem kockáztat semmit. Azt akarom mondani az olaszoknak, legyenek nyugodtak" - hangoztatta a kormányfő. Szerdán a magyar kormány is bejelentette, hogy teljes vállal, kedden pedig az uniós pénzügyminiszterek határoztak arról, hogy megemelik a magánbetétek garanciájának minimumát, 20 ezerről 50 ezer euróra.

  • Veszteséggel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán. A tőzsdemutatók nagy csökkenéssel kezdték a napot, majd napközben a nyereséges oldalra kerültek és mintegy húsz perccel a kereskedés leállítása előtt ismét jelentősen gyengülni kezdtek. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,8 százalék (14,55 pont) csökkenéssel 1740,33 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 9258,10 ponton zárt, 2,0 százalék (189,01 pont) gyengüléssel. A DJIA indexe a héten eddig 10 százalékkal süllyedt.

    Erősítette a befektetői bizonytalanságot, hogy megkezdődött a harmadik negyedévi vállalati gyorsjelentések időszaka, és az elsőként adatismertető Alcoa alumíniumipari cég a vártnál kisebb profitról számolt be. Az Alcoa bejelentette tovább, hogy a piaci bizonytalanság miatt leállítja nagy tőkebefektetéseit. A kereskedés utolsó mintegy 30 percére az amerikai pénzügyminiszternek az a kijelentése nyomta rá a bélyegét, hogy a pénzügyi válságba került cégek állami felvásárlása csak hetek múlva veszi kezdetét. E kijelentésre az addig nyereséges oldalon álló tőzsdemutatók azonnal gyengülni kezdtek.

  • cikkünk a témában:

    Még több banki csőd jöhet

    Az amerikai pénzügyminiszter szerint a válsághelyzet nem fog gyorsan megoldódni, még sok bank mehet csődbe.
  • Nyereségen álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán, a kereskedés leállítása előtt egy órával. A tőzsdemutatók a nyitás óta eltelt öt és fél óra alatt igen nagy ívet tettek meg. A kezdeti erős gyengülés után a nyereséges oldalra kerültek. Ezután ismét a keddi záró érték alá süllyedtek, majd erősödni kezdtek. Percekkel 21 óra előtt a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 33,50 pont emelkedéssel 1788,38 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 9519,83 ponton állt 72,72 pont erősödéssel.

    Közép-európai idő szerint röviddel 21 óra előtt New Yorkban az euró 1,3687 dollárra erősödött a keddi késő esti 1,3598 dollárról. A dollár 100,15 jenre gyengült az előző napi 101,41 jenről. Az euró 251,80 forintot ért az egy nappal korábbi 250,27 forint után (+ 0,61 százalék). A dollár 183,47 forinton volt a keddi 183,89 forintot követően (- 0,23 százalék).

  • A szlovák jegybank szerdán azt közölte, hogy egyelőre nem kívánja követni a világ vezető központi bankjainak összehangolt kamatcsökkentését. A szlovák központi bank alapkamata jelenleg 4,25 százalék. Ez megfelelt az EKB kamatszintjének, de szerdán az EKB azt 3,75 százalékra csökkentette, aminek azért van jeklentősége, mert Szlovákia január 1-jén vezeti be az eurót. Mielőtt belépne az eurózónába, Szlovákia "a megfelelő pillanatban" az EKB által alkalmazott kamatszintre változtatja az alapkamatát - közölte szerdai közleményében a szlovák jegybank.