Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Múlt héten nem változott az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban. A piac által várt 475 ezres értékkel szemben a friss adat 479 ezren stagnált. További negatív hírnek számít, hogy a korábbi értéket a minisztérium 479 ezerre rontotta az előzetes 478 ezres érték után. (Portfolio)
  • Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője előadásában úgy vélekedett: a magyar gazdaság számos, meghatározó makromutató alapján nem mutat borúsabb képet régióbeli társainál. A folyó fizetési mérleg hiánya, az adósság/GDP arány, a háztartások jövedelmének hiteltörlesztésre fordított hányada, a banki hitelportfóliók minősége közül egyik mutató sem kirívó a régióban. A jelenlegi válság jó alkalmat teremthet jelentős gazdasági reformok beindítására. Számottevő költségmegtakarítás lenne elérhető például az önkormányzatok számának csökkentésével, valamint az adórendszer egyszerűsítésével. Az utóbbi elsősorban a kis- és középvállalatoknak kedvezne, és nagyban hozzájárulna a gazdaság kifehérítéséhez is.
  • Az amerikai GDP 0,3 százalékkal csökkent az harmadik negyedévben. Az jobb, mint amit az elemzők vártak, ők 0,5 százalékos visszaesést prognosztizáltak. A csökkenést a fogyasztás visszaesésével magyarázzák. (Marketwatch)
  • A pénzügyi válság által sújtott gazdaság élénkítése érdekében egy konjunktúratámogató csomag elfogadására készül a német kormány. A kormányszóvivő csütörtöki közlése szerint Angela Merkel kancellár utasítására - és irányításával – jelenleg folynak az egyeztetések az egyes tárcák között. Sajtóértesülések szerint a csomag legkésőbb a jövő hét közepén kerül elfogadásra, s az elkövetkező két évre szólóan mintegy 20-25 milliárd eurót tehet ki. A támogatás legfőbb területeit különböző közlekedési projektek, továbbá épületszanálások jelentik. A csomag ezenkívül intézkedéseket foglal magában a munkahelyek védelmére. A kormány tervezi továbbá a gépjárműadó két évre történő hatályon kívül helyezését a környezetet kevéssé károsító új gépjárművek esetében. 2010-ben már adócsökkentések is szóba jöhetnek. (MTI)
  • Az Egyesült Államok legnagyobb energetikai vállalata 14,83 milliárd dolláros negyedéves nyereségről számolt be, ez jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat. A nyereség a rendkívül magas olajárnak köszönhető, a negyedév elején még 140 dollár körül volt a piacokon, az időszak végére pedig 100 dollárra esett vissza. (CNN Money)
  • Az amerikai GDP-adat nyilvánosságra hozása előtt erőteljesen felfelé indultak a nyugat-európai tőzsdék. A párizsi CAC 1,84 százalékos, a frankfurti DAX 4,69 százalékos, a londoni FTSE-100 2,45 százalékos pluszban tartózkodik. Délelőtt a londoni és a francia tőzsde még mínuszban is járt.
  • cikkünk a témában:

    Nyakunkon a válság hatodik felvonása

    Bár Európában még korai lenne bármilyen következtetést levonni a folyó gyorsjelentési szezon adataiból, az USA-ban már látszik, hogy a cégek döntõ többsége kellemes meglepetést tartogat a tényadatokat illetõen. Mégis úgy tûnik, hogy az elõretekintõ elemzõi profitvárakozások további beláthatatlan mértékû csökkenés elé néznek, ami azt jelenti, hogy a fundamentális gondolkodású piaci szereplõk továbbra sem tudnak mibe kapaszkodni a befektetési döntéseik meghozatala során. Csak a bizonytalanság biztos, nyakunkon a hitelválság hatodik stációja.
  • Világszerte több mint ezer fő elbocsátását tervezi 2012-ig a német BASF, a világ egyik vezető vegyipari konszernje. Az intézkedés része annak a hatékonyságnövelő programnak, amely 2012-től évi egy milliárd euróval javíthatja a vállalat eredményét. Erre szükség is van: a harmadik negyedévi eredmény a vártnál jóval erősebben, 38 százalékkal csökkent. (MTI)
  • Londoni elemzések szerint az eddig vártnál jelentősebb gazdasági visszaeséshez vezethetnek jövőre a több mint 25 milliárd dolláros mentőcsomaghoz szükséges kiadáscsökkentések. A JP Morgan 2009-re 1,5 százalékos GDP-visszaesést vár. A Merrill Lynch londoni elemzői is jelentősen csökkentették a magyar gazdasági növekedésre adott prognózisukat, egész éves recessziót azonban nem jósolnak: az eddigi 1,4 százalékról 0,8 százalékra rontották 2009-re szóló GDP-növekedési előrejelzésüket. (MTI)
  • Több mint húsz éve nem romlott ilyen mértékben az üzleti hangulat havonta számolt mutatója az eurózóna országaiban, mint idén szeptemberről októberre: a mutató értéke 7,1 pontot zuhant 80,4 pontra. Az októberi érték 15 év óta a legalacsonyabb. Recessziós állapotot tükröznek a mutatóban figyelembe vett tényezők, amelyek mind csökkentek szeptemberhez képest: az ipari hangulat mínusz 18 pont, a fogyasztói hangulat mínusz 23 pont, az építőipari tevékenységé mínusz 20 pont. Az elemzők is romlásra számítottak a hangulati indexben, de közel sem ilyen nagy mértékűre. (MTI)
  • A japán kormány 275 milliárd dolláros élénkítőcsomagot jelentett be. A pénzből a világ második legnagyobb gazdaságát élénkítenék azzal, hogy hitelkeretet biztosítanak vállalkozásoknak, magánembereknek. A csomag tartalmaz egy 20 milliárd dolláros segélycsomagot, melyből négytagú családok 600 dollárt kaphatnak. (CNN Money)
  • Tovább folytatódott az államapírok másodlagos piacán az erősödés a csütörtöki kereskedésben. Az Államadósság Kezelő Központ tegnapi kínálatcsökkentő lépése, miszerint idén nem lesz több kötvényaukció, jelentősen javította a piaci hangulatot. A délelőtti órákban a 3 éves 12,4 százalék körüli, az 5 éves állampapírok 11,7 százalékos hozamszint mellett forognak a piacon, mindeközben a 10 éves államkötvény hozama 9,6 százalékra esett, miközben a szerdai referenciaérték még 10,56 százalék volt.
  • cikkünk a témában:

    Kereskedői hiba van a forint furcsa mozgása hátterében

    Kereskedői hiba (trader error) áll a furcsa mozgás hátterében: az egyik nagy külföldi bankház véletlenül 254 helyett 264-es szint körül adott be jegyzést a forint/euró árfolyamra, és ez okozta a hirtelen nagy kilengést - jelezte a Portfolio.hu érdeklődésére egy budapesti devizakereskedő. A forint gyengülése azzal is magyarázható, hogy lengyel kamatvágásra vonatkozó pletykák vannak a piacon, és ez a forintot is magával húzza a lejtőn - jegyezte meg a kereskedő. A forint múlt csütörtöki történelmi mélypontja (286) óta több mint 13%-ot erősödött az eruvóal szemben és a masszív mozgás után természetes a korrekció. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány: A profitnál fontosabb a munkahely

    Ne vegyék fel idei jutalmaikat, ezt kérte, és mondjanak le a jövő éviekről, erre utasította az így 30-40 százalékkal csökkenő jövedelmű állami cégvezéreket Gyurcsány Ferenc a nemzeti vagyongazdálkodási tanács csütörtöki nyilvános ülésén. A miniszterelnök szerint az állami vállalatoknak jövőre elsősorban a működőképességük megőrzésére kell koncentrálniuk. Elbocsátások mégsem lesznek, a kormányfő fontosabbnak nevezte a foglalkoztatottság szintjének megőrzését, mint a nyereséget.
  • A délelőtt folyamán lassú gyengülést lehetett megfigyelni a forintnál: 253 alatt napi csúcsához képest 255-ig kúszott el az árfolyam. Aztán meglehetősen vad ugrálás következett be: a forint azonnal 257,3-es átváltási arányig szakadt, majd követhetetlen mozgásba kezdett a két szélső érték között. Jelenleg épp 255,5 körül áll a kurzus, de szinte minden pillanatban ugrik 1-2 forintot. (Portfolio.hu)
  • Adózott eredményét 63 százalékkal 1,64 milliárd euróra (420 milliárd forintra) javította a harmadik negyedévben a fogyasztási cikkek széles körét gyártó és forgalmazó holland óriásvállalat, az Unilever. Csütörtökön beszámolt arról is, hogy eladásait is sikerült a tavalyi év azonos időszakához mérten 2 százalékkal 10,4 milliárd euróra növelni. Az eredmény javulásában jelentős szerepet játszott, hogy az Unilever több érdekeltségén túladott. Az európai piac, amely a legjelentősebb az Unilever számára, még egy százalékos bővülést sem biztosított, az amerikai csak a forgalom terén, a legkedvezőbben az ázsiai és afrikai piac alakult. (MTI)
  • A nagy nyitáskori emelkedés semmivé lett egy óra alatt, a brit és a francia tőzsdeindex már a tegnapi értékénél is alacsonyabb szintre ment. A lengyelek szintén. A németek ma is különböznek, ott pluszban maradt a börze. A BUX 4 százalék körüli pluszban van. Ahol mínuszba mentek a tőzsdeindexek, onnan aztán megint átlépték a plusz-mínusz határt, de továbbra is ott egyensúlyoznak.
  • A BASF, a világ egyik legnagyobb vegyipari konszernje óvatosabb az idei évi profitelőrejelzésében, mivel harmadik negyedévi eredménye a vártnál jóval erősebben, 38 százalékkal csökkent. A pénzügyi válság erősen éreztette hatását a negyedév vége felé, és a BASF októberben költségcsökkentő programot indított be - jelentette a konszern. (MTI)
  • A Royal Dutch Shell, Európa legnagyobb olajipari társasága adózott eredményét 22 százalékkal növelte a harmadik negyedévben - közölte a konszern. Az eredmény a harmadik negyedben a termelés visszaesése ellenére javult, mivel a nyersolajárak átlagban magasabbak voltak az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A Shell adózott eredménye 8,45 milliárd eurót (durván 2200 milliárd forintot) tett ki, szemben az egy évvel korábbi 6,92 milliárd euróval, a forgalom pedig 45 százalékkal 132 milliárd euróra nőtt. (MTI)
  • Ma délután újabb fontos makrogazdasági adat érkezik az USA-ból. Fél kettőkor a heti friss munkanélküli segélykérelmek múlt heti száma mellett a harmadik negyedéves előzetes GDP statisztika lát napvilágot. Bár a pénzügyi válság súlyosbodásának kedvezőtlen hatásai valószínűleg majd inkább csak a negyedik negyedévben jelentkeznek majd, az ingatlan és munkaerőpiaci folyamatok töretlen gyengülése miatt a negatív meglepetést nem kizárt. A jövő heti elnökválasztás előtt ez lesz az utolsó fontos gazdasági jelentés.

    A lakáspiaci korrekció folytatódása, a munkaerőpiaci folyamatok gyengülése, valamint a pénzpiaci problémák súlyosbodása miatt 2008 harmadik negyedévében negatív növekedési dinamikára számítanak az elemzők. A piaci konszenzus szerint a második negyedéves 2,8 százalékos növekedésről 0,5 százalékos visszaesés következhetett be az USA-ban a harmadik negyedévben. (Itt megjegyezzük, hogy a becslések igen széles tartományban -1,9 és +1.2 százalék között szóródtak). Ilyen gyenge értékről legutóbb a 2001-es recesszió idején tett jelentést az amerikai Kereskedelmi Minisztérium.

    A lassulás hátterében a fogyasztás csökkenése áll, ami leginkább azzal indokolható, hogy a válság súlyosbodása miatt a vállalatok és a háztartások egyaránt nehezebbem jutottak hitelhez.

    Amennyiben ma még a vártnál is kiábrándítóbb adatok érkeznek az USA-ból, úgy egyre inkább készülhetünk arra, hogy a National Bureau of Economic Research hamarosan hivatalosan is bejelenti az amerikai recessziót. Az intézet a GDP, a munkanélküliségi, a kiskereskedelmi, a jövedelmi és az ipari adatok mérlegelése után dönti el, hogy bekövetkezett-e a technikai értelemben vett recesszió. Erre jelenleg igen jó esélyt látnak az elemzők, a harmadik negyedévre a JP Morgan -0.5, a Citigroup -0.8, a negyedik negyedévre pedig mindkét bank -4.0 százalékos értéket vár. (Portfolio.hu)

  • A Mol is átlépte a bűvös 10 százalékos emelkedési határt azzal, hogy 11950 forintig száguldott, ezért néhány percre fel kellett függeszteni a papír kereskedését.
  • Nyitáskor pluszban voltak a főbb európai és a térségi piacok is. A londoni FTSE 0,7 százalékos nyereségben volt a kereskedés kezdetén. A frankfurti DAX és a párizsi CAC egyaránt 2,3 százalék körüli emelkedésben volt a tőzsdenyitás utáni percekben, előbbi azóta 1,45 százalékra esett vissza. A varsói tőzsde csaknem 3, a prágai több mint 6 százalékos pluszban van, az orosz RTS index 8,5 százalékot emelkedett.
  • A reggeli kilövés után a befektetők realizálják a három nap alatti nagy nyereséget, ezzel függhet össze, hogy a BUX a kezdeti 5,7 százalékos emelkedéséből már a felét visszaadta. Az OTP-részvények voltak 10 százalék felett is, de most már 4 százalékkal állnak csak magasabban, 3700 forint körül a tegnapi záróértéküknél. A Richter-papírok 2 százalékot vesztettek tegnapi értékükből.
  • A tegnapi 14 százalék feletti emelkedést ma reggel még megtoldotta egy 5,7 százalékos plusszal a BUX. A nyitáskor nyomban fel kellett függeszteni néhány percre a Fotex-részvények kereskedését, mert 10 százaléknál nagyobbat ugrott. Az OTP egy percig bírta felfüggesztés nélkül: 9,9 százalékkal magasabban, 3900 forinton nyitott, aztán 3920 forintnál néhány percre a bankpapírok kereskedését is fel kellett függeszteni.
  • A nemzetközi hangulat adott a tegnapi rali folytatásához, azonban továbbra se felejtsük el, hogy medvepiacról beszélünk, és könnyen elképzelhető, hogy a felpattanás nem lesz tartós - véli Nyári Zsolt, a KBC Securities üzletkötője. Optimista hangvételű kereskedésre számít a szakember a reggeli órákban, a húzóerő az OTP lehet a blue chipek közt. A bankpapírok piacán folytatódhat a visszavásárlási hullám, az árfolyam 3600-3800 közt lehet a délelőtt folyamán. A MoL , a Magyar Telekom és a Richter esetében egy moderáltabb emelkedésre számít Nyári, méghozzá ebben a sorrendben. A kisebbek közül a sokat esett részvények visszakorrekciója megindulhat a mai napon, azonban nem elég egyszer hangsúlyozni, hogy bear market ralival állunk szemben. Érdemes lehet megbecsülni a 3 napi 60%-os hozamot. (Portfolio.hu)
  • Nagy meglepetésre nyereségről számolhatott be a Deutsche Bank a harmadik negyedévre ma közzétett gyorsjelentésében. A bank adózás előtti profitja 93 millió euróra rúgott, miközben az elemzők 374 millió eurós veszteségre számítottak. A cég eredményeit az Európai Unió új könyvelési szabályai segítették, aminek köszönhetően a bank lényegesen kevesebb, 1,2 milliárd eurós veszteségleírást könyvelt el az időszakban. (Portfolio.hu)
  • A mai nyitást követően várhatóan tovább folytatdóik az emelkedés az európai piacokon, legalábbis ezt lehet látni a határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint. A Dow futures (ami az amerikai tőzsde mai mozgását jelzi előre általában nagy pontossággal) a tegnapi esti jelentősebb esést követően már pluszban áll. (Portfolio.hu)
  • 2,7 milliárd eurós (közel 700 milliárd forintos) tőkejuttatást hajt végre az osztrák állam az Erste Bankban. A tőkejuttatás eredményeképpen a 2008 év végi úgynevezett Tier 1 ráta a korábban várt 7.5% helyett 10% fölé emelkedik. A tőkejuttatás speciális formában valósul meg, nem hígít, nem szavaz, nem átruházható, s 5 éven belül kell viszafizetni. A tőkejuttatás után az Erste Bank évi 8% kamatot fizet az osztrák államnak.

    A tőkejuttatás keretében az állam nem kötött ki különösebb feltételeket, az Erste Bank tovább folytathatja eddigi üzletpolitikáját. A tranzakció még az idei évben lezajlik.

    Az Erste Bank amúgy most tette közzé negyedéves jelentését is, amelyben 826,4 millió eurós (210 milliárd forintos) eredményt ért el. A rendkívüli számok egy rendkívüli tételnek voltak köszönhetőek, a bank ebben a negyedévben számolta el a Vienna Insurance Group eladásának nyereségét (602 millió euró).

    A legérdekesebb kérdés azonban nem az eredmény, hanem a tőkeemelés. A legnagyobb kérdőjel, hogy az Erstének adott tőkejuttatás elindíthat-e egy lavinát a régióban, s ez a lavina végső soron elérhet-e az OTP-hez. (Portfolio.hu)

  • Az elmúlt két hét gyakorlatát tegnap is folytatta az OTP Bank és saját részvényeiből vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén. Tegnap 85 ezer darabot vett 3545 forintos átlagáron, derül ki a BÉT honlapjáról.
  • cikkünk a témában:

    A plázákban jövőre jön el a mélypont

    A vásárlóerő visszaesése alapvetően a bevásárlóközpontok bérlőit érinti, ám az iparág szereplői abban bíznak, hogy a recesszió nem tart tovább egy-másfél évnél. Annak egyelőre nincs jele, hogy a felfokozott fejlesztési kedvet visszavetné a hitelszűke.