Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A pénzügyi válság utáni élénkülést szolgáló, átfogó és részletes programot dolgoz ki az Európai Bizottság egy hónapon belül - jelentette be José Manuel Durao Barroso elnök és Joaquín Almunia pénzügyi felelős szerdán. A jelenlegi 12 milliárdról 25 milliárdra javasolják emelni a válságkezelésre elkülönített pénzkeretet, amelyből éppen szerdai bejelentés szerint Magyarország kap 6,5 milliárd eurót. Brüsszelben arra számítanak: az alapból elsősorban kelet- és közép-európai tagállamok szorulnak majd segítségre, sajtóinformációk szerint Bulgária és Románia sem állhat messze attól, hogy a magyarországihoz hasonló mentőövet kérjen. (MTI)
  • Nyitás után erőteljes növekedésbe kezdett a Wall Street, a Dow Jones már plusz 0,58 százalékon, a Nasdaq 0,07 százalékon, az S&P 0,14 százalékon áll. A mozgás azonban elég hektikus, a befektetők valószínűleg a Fed kamatdöntésére várnak.
  • Németországban októberben átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly októberben a hazai szabvány szerint számolva. Szeptemberben 2,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció. EU-szabvány szerint számolva a tizenkét havi infláció 2,5 százalékra csökkent a szeptemberi 3,0 százalékról. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Londoni elemzõk szerint elülhet a magyar vihar

    Komoly hangulatjavító tényezõnek nevezték londoni feltörekvõ piaci elemzõk a Magyarország számára szerdán bejelentett, az elõzetes citybeli konszenzusnál kétszer nagyobb pénzügyi védõhálót, de hozzátették, hogy a globális környezet továbbra is bizonytalan, és lehetnek még árfolyamkilengések. Londonban ugyanakkor meredeken csökken a magyar nem fizetõvé válásra szóló határidõs biztosítási ügyletek kockázati ára.
  • Az A kategóriás részvények kereskedésének megindulása után az OTP részvényeinek értéke azonnal 3560 forintra ugrott, ez 23,3 százalékos emelkedés. A Mol 11 285 forinton, 19,7 százalékon áll, a Fotex pedig azonnal elérte a már megemelt limitet, a 25 százalékot.
  • A tegnapi hatalmas növekedés után ma mínuszban nyitottak az amerikai részvényindexek. A Dow Jones mínusz 0,46 százalékon, a Nasdaq mínusz 1,06 százalékon, az S&P mínusz 0,87 százalékon állt a kereskedés első perceiben.
  • A lengyel központi bank szerdán változatlan szinten, 6 százalékon hagyta az irányadó kamatot a piaci várakozásoknak megfelelően. A döntést követően nem történt lényeges változás a zloty árfolyamában: egy euró 3,6069 zlotyt ért közép-európai idő szerint 14 óra körül, míg a döntés előtt 3,6144 euró/zloty volt az árfolyam. Elemzők szerint a lengyel nemzeti bank azért döntött a szinten tartás mellett, mert nem akarta a pénzügyi zavarokat tovább tetézni, másrészt a lengyel gazdaság a gyengélkedés jeleit mutatja az euóróövezet gazdasági növekedésének lassulásával összhangban, ami hátrányosan érinti a lengyel exportot. (MTI)
  • Évente 0,25 százalékos készenlétí díjat kell fizetnie Magyarországnak az összesen 25 milliárd dolláros, döntően az IMF, illetve az EU és a Világbank által biztosított hitelkeretért. A keretet 2010 márciusáig tartják fent, és olyan módon biztosítják, hogy annak akár nagyobb részét lehet a rendelkezésre állási idő elején felvenni. Amennyiben igénybe veszünk a hitelt, annak éves kamata 5-6 százalék között mozogna, visszafizetni pedig 3-5 év alatt kellene. A hitelkeret egy részét közvetlenül a magyarországi bankoknak biztosítják - jelentették be a Pénzügyminisztériumban.
  • Minden A kategóriás részvényt felfüggesztettek a tőzsdén. Ezekkel 14.45-től lehet ismét kereskedni. A felfüggesztés az alábbi papírokat érinti: AAA, Állami Nyomda, Danubius, Econet, Egis, FHB, Fotex, GraphisoftPark, Humet, Linamar, MTelekom, Mol, Orco, OTP, Pannergy, Phylaxia, Rába, RFV, Richter, Synergon, TVK, Zwack.
  • Az index délután kettőkor 12 százalék fölötti pluszban, 13 169,3 ponton volt. Az A kategóriás papírok mindegyikének drágulása elért a 15 százalékos limitet. A BÉT úgy döntött, hogy 14.20-tól ezeknek a papíroknak az árelmozdulási limitjét 25 százalékra emelik. Így az OTP és a Mol akár 25 százalékkal is drágulhat ma.
  • Több mint öt perce nem volt kötés a BÉT-en egyetlen "A" kategóriás papírra sem. A Portfolio.hu rendszere szerint minden papír felfüggesztésre került. Hivatalos tájékoztatás egyelőre nincs, a BÉT-en az eddig általunk felhívni próbált munkatársak közül senki nem veszi fel a telefont. (Portfolio.hu)
  • A kínai központi bank szerdán 0,27 százalékponttal csökkentette irányadó kamatait, az egyéves kölcsönkamatot 6,66 százalékra, az egyéves betéti kamatot 3,60 százalékra.Ez a harmadik központi kamatcsökkentés Kínában másfél hónapon belül. Szeptember 15-én kezdték az enyhítést, és a második csökkentést, október 8-án, a világ mértékadó központi bankjainak aznapi, egyeztetett kamatmérsékléséhez időzítették. A kínai gazdaság bővülése, éves összehasonlításban, a harmadik negyedévben 9 százalékra lassult a második negyedévi 10,1 százalékról és az első negyedévi 10,6 százalékról. (MTI)
  • Szeptemberben 0,8 százalékkal nőtt a tartós cikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban. A piac 1,1 százalék körüli esésre számított. Az augusztusi mínusz 4,8 százalékos értéket ugyanakkor mínusz 5,5 százalékra módosította a Kereskedelmi Minisztérium. (Portfolio.hu)
  • Szeptemberben 0,8 százalékkal nőtt a tartós cikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban, míg a piac 1,1 százalék körüli esésre számított. Az augusztusi mínusz 4,8 százalékos értéket mínusz 5,5 százalékra módosította a Kereskedelmi Minisztérium. (Portfolio)
  • Az elemzői várakozásokat meghaladó egy részvényre jutó nyereségről számolhatott be a Procter & Gamble ma közzétett gyorsjelentésében, miután a társaság árat tudott emelni a negyedévben és újabb termékeket kezdett forgalmazni.

    Ugyanakkor a menedzsment lefelé módosította 2008-ra vonatkozó várakozásainak alsó sávját, az idei évben a vállalat egy részvényre jutó nyeresége 4,15 és 4,25 dollár között lehet, míg korábban 4,18 és 4,25 dollár közötti EPS-t jósolt. A kilátások romlását a nyersanyagárak és a devizaárfolyamok volatilitásával magyarázza a vezetőség.

  • A Bosch hatvani gyárában "68 bérelt kolléga nem kapott szerződéshosszabbítást" - közölte a gyár szerdán. Közölték azt is: a Bosch csoport többi létesítményében jelenleg átszervezésekkel meg tudják oldani a kapacitásváltozásokat, és a miskolci elektromoskéziszerszám-gyárukba is át tudják csoportosítani azokat a kollégákat, akiknek "kevesebb tennivalójuk lett a közelmúltban".
  • A svéd parlament szerdán 200 milliárd dollár (1,5 billió svéd korona) értékű csomagot fogadott el a pénzügyi szektor megmentésére. A pénzösszeg módot ad a kormánynak arra, hogy hitelgaranciát biztosítson a bankoknak és a jelzáloghiteleket nyújtó pénzintézeteknek, bővítse ezzel azok likviditását a globális pénzügyi zavarok idején. Egyidejűleg kétmilliárd dollár értékű stabilitási alapot is létrehoznak az esetleg fizetési zavarba került bankok kisegítésére.

    Mats Odell, a pénzügyi piac minisztere arról tájékoztatta a parlamenti képviselőket, hogy a svéd bankok viszonylag jó helyzetben vannak, de "senki sem lehet biztos abban a mostani zavarok közepette, hogy a válság nem mélyül el." A hitelgarancia a középtávú hitelekre szól és április 30-ig lesz érvényben, de a jövő év végéig meghosszabbítható. A garanciát igénybe vevő bankoknak díjat kell fizetniük, továbbá felső vezetőik jövedelmének korlátozását is vállalniuk kell.

  • Szerdán új történelmi mélypontra esett az ukrán valuta, a hrivnya árfolyama a dollárral szemben: 7,05-7,20/dollárra. Az ukrán központi bank ismét beavatkozott, 5,70/dolláron kínálva dollárt hrivnyáért, de próbálkozása nem volt sikeres. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vasárnap közölte, hogy előzetes megállapodásra jutott Ukrajnával 16,5 milliárd dolláros, kétéves készenléti hitelkeret rendelkezésre bocsátásáról. A jóváhagyás azonban várat magára, az IMF attól is függővé tette a keret engedélyezését, hogy Ukrajnában módosítják a bankok konszolidálásához szükséges törvényeket. - Nem lehet tudni, mikortól lehet lehívni a készenléti keretből - magyarázta az árfolyamesés okát egy kereskedő a Reutersnek. (MTI)
  • Az euróval 255-256 forinton kereskednek, néha benéz 255 alá az árfolyam.
  • A párizsi CAC kicsit erősödött reggeli nyitóértékéhez képest, fél egykor 6,66 százalékon állt az index, a londoni FTSE 100 erős kezdés után jelentősen visszaesett, majd dél körül megint visszaerősödött, most plusz 5,19 százalékon áll. A német DAX mínuszban nyitott, majd még tovább esett. Dél körül azonban erőteljes erősödésnek indult az index, egészen mínusz 0,15 százalékig.
  • cikkünk a témában:

    Bankok tapsolnak a kormánynak

    A Raiffeisen a Citivel, az Erste és az UniCredit Csoporttal együtt karöltve, nagyon szívélyesen üdvözli, és igazán nagyra értékeli az IMF-mentõcsomagot.
  • Komoly hangulatjavító tényezőnek nevezték londoni feltörekvő piaci elemzők a Magyarország számára szerdán bejelentett, a vártnál kétszer nagyobb nemzetközi pénzügyi védőhálót. Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management közgazdásta szerint ha a tervnek a finanszírozás mellett része lesz a költségvetési politika további kiigazítása, akkor jó esély van Magyarország helyzetének tartós stabilizálására. Különböző londoni szakértők véleménye eltér arról, hogy mikor kezdődik az MNB kamatcsökkentése, és milyen lesz a forint árfolyama - vannak, akik a 280-as euróár újbóli elérését sem zárják ki. (MTI)
  • A Richter bejelentette, hogy a 2008. október 16-án adott megbízása alapján október 28-án 5000 db saját részvényt vásárolt a BÉT-en 25 074 forintos darabonkénti átlagáron. A Richter sajátrészvény-vásárlása a piaci forgalom 7,6 százalékát tette ki. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Hiába a válság, ettől nem lesz eurónk

    Térden csúszhatunk Brüsszelben, de amíg a magyar eurócsatlakozás nem érdeke a többségnek, nem lazítanak a szabályokon. Az egymást segítő európai államok közössége nem több illúziónál.
  • Annak ellenére, hogy 15 százalék fölé nem kerülhet az OTP árfolyama, a vevők egyre csak gyűlnek. A könyvben már egymillió darabos vételi oldal torlódott fel, várva az eladókat. Akik persze nem jönnek, látva a befektetői hangulatban beállt fordulatot.

    Ennek is köszönhető az, hogy a bankpapírok forgalma az ötmilliárd forintos szinttől nem igazán tudott mindeddig elrugaszkodni. A vételi oldalin álló egymillió darabos megbízás már több mint ezer befektetőhöz köthető, az összes részvénymennyiség 0,35 százalékát kitéve.

  • Miután elérte a 10 százalékos erősödést, tíz percig tartott a szünet az MTelekom piacán. A kereskedés ezután is erősödéssel folytatódott, a távközlési részvények jelenleg 12 százalékos pluszban, 633 forinton forognak.
  • A Lufthansa légitársaság nem halasztja későbbre fejlesztési tervei megvalósítását a globális pénzügyi válság miatt – jelentette ki Stephan Gemkow, a társaság pénzügyi vezetője. Gemkow szerdai sajtóértekezleten elmondta, hogy a légitársaság változatlanul 2,5 milliárd eurót szándékozik évente a következő három évben beruházásokra fordítani. A társaság ugyanakkor "szigorú költséggazdálkodással" lép fel a válság hatásai ellen, évente 200 millió euróval akarja csökkenteni a költségeket. A Lufthansa egy nappal Gemkow bejelentése előtt hozta nyilvánosságra, hogy leszállítja idei profitcéljait a magas olajárak és az utazások iránti kereslet mérséklődése miatt. (MTI)
  • Bár a régiós szektorhangulat is pozitív, az OTP a legjobban teljesítők között van úgy, hogy a 15 százalékos emelkedést követően a szabályok szerint ma már tovább nem emelkedhet. Már 790 ezer darab vevő várakozik a vételi oldalon, ami 19 brókercég 710 ajánlatát jelenti. Ez a mennyiség a bank összes részvényének 0,28 százalékát jelenti. (Portfolio.hu)
  • A Sterling Airways csődöt jelentett, az összes járatot törölték. A légitársaság 700 utast hagyott a londoni Gatwick repülőtéren. A vállalat számos befektetővel kezdett tárgyalásokat a cég megmentése érdekében, de nem sikerült megegyezni. (BBC Online)
  • Brüsszeli keltezésű tudósításban számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdán arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) után az Európai Unió is pénzügyi támogatásban részesíti Magyarországot. A tekintélyes német konzervatív napilap ezzel kapcsolatban idézte Joaquín Almunia pénzügyi biztos szóvivőjét, aki szerint a tagállamok egyetértettek Magyarország megsegítésében. Az újság megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint a támogatáshoz szükséges pénzügyi eszközöket nem az unió költségvetéséből vonják el, hanem az Európai Bizottság a nemzetközi tőkepiacról teremti elő a pénzt. Ezt a ritkán alkalmazott lehetőséget az unió alapszerződése biztosítja. A szóvivő utalt arra is, hogy utoljára a kilencvenes évek elején Olaszország kapott hasonló segítséget. A támogatással kapcsolatban a német lap emlékeztetett arra is, hogy a magas eladósodás miatt Magyarország ellen az Európai Unió már jóval korábban büntető eljárást kezdeményezett. (MTI)