Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az elemzői várakozásoknak megfelelő eredményekről számolhatott be a Merck ma közzétett gyorsjelentésében. A költségcsökkentési intézkedések részeként hatalmas létszámleépítést jelentett be a társaság, alkalmazottai számát 12 százalékkal, 7200 fővel csökkenti 2011-re. A leépítések nagy része, közel 40 százaléka a társaság amerikai tevékenységeit érinti. A menedzsment várakozásai szerint 2008 és 2013 között összesen 3,8-4,2 milliárd dollár közötti megtakarítást jelenthet. (Portfolio.hu)
  • A részvényindex 2,3 százalékos mínuszig kapaszkodott föl, már csak 60 pontnyira van a napi csúcsától. Az OTP 2500 forinton, 5,7 százalékos veszteségben, a Mol 9990 forinton, ami 4,9 százalékos gyengülést jelent. A Richter viszont 3,7 százalékkal 28 510 forintra emelkedett.
  • Erős spekulációs nyomás alatt továbbra is a forint, az ez elleni küzdelemben a jegybank kamatot emelt, ezzel jelentősen drágította a spekuláció költségét – mondta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök leszögezte: a kormány támogatja az MNB-t, abban, hogy a jegybank tegyen meg mindent, amit a forint védelmében meg kell.

    A kormányfő kitért rá: miközben itthon csütörtökön négynapos hétvége kezdőik, a világban a piacok nyitva tartanak. „Budapestnek ebben a helyzetben békére és nyugalomra van szüksége”, nem hívhatja fel a figyelmet a világ előtt olyan képekkel, amelyek nyugtalanságot, randalírozást mutatnak – mondta Gyurcsány, aki arra kért minden felelős közéleti szereplőt, hívják fel erre híveik, követőik figyelmét. Aki nyugtalanságot kelt az utcákon, anyagi kárt is okoz az országnak, ami minden családnak ezrekben mérhető – mondta a miniszterelnök.

  • Sorra emelik a kamatokat ügyfeleik számára a bankok Romániában, mert ott is szükös a bankközi finanszírozás. A Román Nemzeti Bank napi ármegállapításában a bankközi piacon nyújtott lejhitelek átlagkamata kedden elérte a 49,81 százalékot. Az Unicredit Tiriac Bank az euróban nyújtott ingatlanhitelek kamatát 3 százalékponttal, a hasonló lejhitelekét 5 százalékponttal emelte az utóbbi időben, és az elkövetkezőkben svájci frankban már nem adnak kölcsönöket. A Banca Romaneasca megkétszerezte az euróban nyújtott hitelek kamatát mind a jelzáloghitelek, mind a jelzálogalapú fogyasztási hitelek esetében. A Román Kereskedelmi Bank 1,05-1,25 százalékponttal drágította a lejalapú hitelek kamatát, miközben az eurókölcsönökét nem módosította. A CR Firenze Bank 1-1,5 százalékponttal emelte mind az euró-, mind a lejhitelek kamatát. (MTI)
  • Az elemzőket is alaposan meglepő mértékű, 23,9 milliárd dolláros nettó veszteségről számolt be a Wachovia percekkel ezelőtt közzétett gyorsjelentésében. Az egyszeri költségek, leírások hatásait kiszűrve 4,8 milliárd dollárra rúgott a cég vesztesége. A veszteség részvényeként 11,88 dollárt ért el. A piacok minimális nyereségre számítottak a harmadik negyedévre. A közelmúltban a társaság megegyezett a Wells Fargo-val a felvásárlásról, az ügylet a Wachovia várakozásai szerint a negyedik negyedévben zárulhat le. A társaság részvényei 2 százalékkal értékelődtek le a nyitás előtti kereskedésben. (Portfolio.hu)
  • A nyugat-európai tőzsdék az elmúlt percekben gyorsabb esésnek indultak. A londoni FTSE már négy százalékos mínuszban van, a frankfurti DAX mínusz 3,7 százalékon áll.
  • A BUX mínusz 4,7 százalékig gyengült délután egykor, jelenleg 11 767 ponton áll. Az OTP részvények 7,5 százalékos mínuszban, a Mol 6,7 százalékos mínuszban van. Az euróval 276 forinton kereskednek.
  • Urbán László az OTP Bank vezérigazgató-helyettese nyilatkozott az elmúlt percekben a CNBC hírtelevízió élő adásában, ahol arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország nem hasonlítható össze Izlanddal.

    A devizahitelezés magas arányával kapcsolatban Urbán azzal nyugtatta a közvéleményt, hogy a forint gyengülése egyelőre csak mintegy 10%-os. 2006-ban már volt egy hasonló, huzamosabb ideig tartó forintgyengülés, és az sem tette tömegesen fizetésképtelenné a lakosságot.

    Urbán szerint csődhullámra és így a banki portfóliók bedőlésére most is csak akkor kerülhetne sor, ha egy a jelenleginél sokkal drasztikusabb forintgyengülés következne be, ezt viszont az ország fundamentumai nem indokolják.

    (Portfolio)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 367,2 pontos eséssel 3 százalékos mínuszban állt a hét utolsó kereskedési napján, szerdán dél után nem sokkal. A vezető részvények közül az OTP 2490 forinton, 6 százalékos mínuszban állt - forgalma közelíti a 3,3 milliárd forintot -, a Mol visszatér 10 000 forint fölé, 10 170 forinton, 3,1 százalékos mínuszban volt. Az MTelekom 2,5 százalékkal 585 forintra esett, a Richter árfolyama a keddi záróval megegyező szinten volt.
  • A nyugati tőzsdeindexek továbbra is lejtmenetben, a német, brit mutató 3-4 százalékos mínuszban.
  • Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által mára kitűzött 3 éves (2012/D) államkötvény-aukción az értékesítésre meghirdetett 40 milliárd forintnyi mennyiségre csupán 16.9 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. A kibocsátó elegendő érdeklődés hiányában törölte az aukciót. A két nappal ezelőtti 6 hónapos DKJ aukció (ami egy rábocsátás lett volna) szintén sikertelen volt. (Portfolio)
  • cikkünk a témában:

    Gyanús port küldtek egy amerikai banknak

    Gyanús fehér porral töltött leveleket kapott több amerikai bankfiók és két szövetségi intézmény. A fehér por egyelőre nem tűnik veszélyesnek, valószínűleg csak kalcium.
  • Öt éve nem látott mélypontra zuhant szerdán a font azt követően, hogy a a Bank of England kormányzója azt mondta: a brit bankrendszer az első világháború kezdete óta nem volt olyan közel az összeomláshoz, mint e hónap elején. A font 1,62 dollár közelébe süllyedt. A font, amely már a hét eddigi kereskedési napjain is 5 százalékot gyengült a dollárral szemben, a nyár elején még 2 dollár felett járt. (MTI)
  • A kamatdöntés bejelentése után a forint árfolyama gyorsan 272 forint/euróig erősödött. Innen visszatért a 276-os szintre, jelenleg 274-275 között változik.
  • Bulgáriában a külföldi termelő-beruházások csökkenésére számítanak az idén, a nemzetközi pénzügyi bonyodalmak szélesebb gazdasági következményeként. "A külföldiek működőtőke-beruházásai valószínűleg 15-20 százalékkal elmaradnak idén a tavalyitól - mondta a külföldi beruházásokkal foglalkozó kormányhivatal vezetője, Sztojan Sztalev szerdán. Az első nyolc hónapban körülbelül 3 milliárd eurónyi új működőtőke érkezett Bulgáriába külföldről, és év végéig a teljes idei új összeg elérheti a 4,5-5 milliárd eurót, a tavalyi 6 milliárd után. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Rendkívüli kamatemelésről döntött az MNB

    A monetáris tanács egyszerre 3 százalékpontot emelt. Az új kamatszint szerdán 11 órától érvényes. A forint erősödik, az euró ára 284 forintról 272 forintra esett.
  • A nyitás utáni zakóból megpróbáltak felállni a nyugat-európai tőzsdék, de nem tudtak pluszba kapaszkodni. Közép-európai idő szerint a német, a francia és a brit tőzsdeindexek 10 óra körül ismét esésnek indultak, most 2-3 százalék körüli a veszteség a tegnapi záróértékükhöz képest.
  • A pénzügyi válság következményeinek enyhítésére elhatározott kormányzati lépések, mindenekelőtt a kabinet mentőcsomagja növelte a német konzervatívok, s személy szerint Angela Merkel kancellár támogatottságát. Az október elejei mélypont után ismét gyors ütemben növekedett a CDU/CSU népszerűsége, amely jelenleg 37 százalékos. A nagykoalíciós partner szociáldemokraták (SPD) viszont a konzervatívoknál jóval kevesebbet "profitáltak" a válságból, támogatottságuk ugyanis stagnál, s hetek óta egyetlen százalékpontot sem növekedett. Az SPD 24 százalékon áll. (MTI)
  • Az Erste Bank Hungary Nyrt. szerdától a svájci frank alapon folyósított piaci kamatozású lakáshitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek korábban meghirdetett akciós feltételeit visszavonja, ezzel párhuzamosan új, forint és euró alapú lakáshiteleket és szabad felhasználású jelzáloghiteleket vezet be. 2008. október 22-től kezdődően valamennyi, svájci frank alapú hitelekre vonatkozó akciós ajánlatot visszavonja és ezen termékek esetében új kondíciókat állapít meg. A svájci frank alapú piaci kamatozású lakáshiteleknél a kamat évi 9,49-9,79 százalékra (teljes hiteldíj mutató - THM: 11,00-11,08 százalék), a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében évi 9,99-10,29 százalékra (THM: 11,47-11,65 százalék) változik. (MTI)
  • Magyarország makrogazdasági helyzete jelentősen eltér az izlanditól és ennek érzékeltetésére a magyar illetékesek jelentős erőfeszítéseket is tesznek - állapította meg újabb élő bejelentkezésében a CNBC Budapesten tartózkodó tudósítója. Az egyik vezető üzleti hírcsatorna munkatársa rámutatott, hogy a magyar gazdaság külső sérülékenységi mutatói lényegesen jobbak, mint az izlandiak, hazánk már négy éve az Európai Unió tagja, illetve a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank is felajánlotta a segítségét. (Portfolio.hu)
  • Pánik van a világban és ezt egyesek igyekeznek spekulatív módszerekkel kihasználni, ahogy ez a forint, a magyar állampapírok és az OTP részvényei kapcsán is megfigyelhető - hangsúlyozta a magyar piaci fejleményekkel kapcsolatos spekulatív jelleget a CNBC budapesti tudósítójának újabb élő interjújában Bajnai Gordon. Bajnai hangsúlyozta, hogy a kormány az eddig tervezettnél is nagyobb idei és jövő évi államháztartási hiánycsökkentésről döntött és ha a helyzet úgy kívánja (összhangban Gyurcsány Ferenc tegnap esti nyilatkozatával), akkor készek további deficitcsökkentést eredményező döntéseket hozni. Bajnai kiemelte, hogy a magyar bankrendszer szereplői az elmúlt években kiemelkedően profitábilisak voltak és ez még az idei évre is érvényes. A gazdasági tárcavezető szerint az Európai Központi Bank 5 milliárd eurós hitelkerete, illetve az IMF-től felajánlott potenciális pénzügyi segítség "jelzés a spekulánsoknak", hogy Magyarországnak erős támogatói vannak. (Portfolio.hu)
  • A Mol erősen figyeli az üzleti környezetet, és esetleg csökkenti üzemi és tőkeberuházási kiadásait, írta a Reuters hírügynökség. A Molnak több mint 1,2 milliárd eurót érő, felhasználatlan hitel áll rendelkezésére, amely megfelelő pénzügyi rugalmasságot ad a cégnek. "Mindazonáltal erősen figyeljük a makrogazdasági környezet mostani változásait, és felülvizsgáljuk beruházási programunkat, szigorú és fegyelmezett tőkeberuházási kiadási cél mentén" - idézte a Mol pénzügyi igazgatóját, Molnár Józsefet szerdán a Reuters hírügynökség. "A Mol esetleg csökkenti üzemi és tőkeberuházási kiadásait" - mondta Molnár a hírügynökségnek. (MTI)
  • A régióban is beszakadtak a részvénypiacok, a lengyel WIG 20 részvényindex 3,1, a cseh PX 1,5, az orosz RTS pedig 3%-kal került lejjebb tegnapi zárószintjéhez képest. (Portfolio.hu)
  • Nem kellett felfüggeszteni az OTP-részvények kereskedését, egy hajszállal a felfüggesztési határ, vagyis 10 százalékos esés előtt megállt a zuhanás. Kicsit visszajött, most mínusz 8 százalékon áll, 2450 forint az ára.
  • A nagyobb nyugati tőzsdék is lefele vették az irányt a nyitás után, a német tőzsdeindex és a brit is közel 3 százalékot esett nem egészen fél óra alatt.
  • Szerda reggel a nyitás utáni első félórában ismét 10 000 forint alá esett a Mol-részvények árfolyama. Ez közel 6 százalékos csökkenést jelent. A piacot úgy látszik nem nagyon hatotta meg a UBS felminősítése, ami azonban a korábbinál 35 százalékkal alacsonyabb, 13 000 forintos célárfolyamot tartalmazott. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    27 amerikai államban már recesszió van

    Az Egyesült Államok 27 szövetségi államában recesszió van, és további 14 annak küszöbén áll, közölte az ABC televízió kedden. Márciusban még csak 5 államban volt mérhető a recesszió. Csak az ország agrár- és az energiaszektor hajtotta középső államaiban nincs recesszió, valamint azokban, ahol az egészségügyi vagy oktatási szolgáltatások pörgetik a gazdaságot.
  • Már 9,5 százalékos mínuszban van az OPT-részvény, 2398 forint az ára. Ha még néhány forintot esik, automatikusan felfüggesztik néhány percre a kereskedést.
  • 278-ig visszakorrigált a forint a reggeli 284-es szintről az euróval szemben negyed tízkor.
  • 2 százalékos eséssel nyitott a BUX. Az OTP-részvények még nagyobbat zuhantak, 2500 forinton kezdték a napot, ez 6 százalékos esést. Most már 8 százalékos a mínusz a bankpapíroknál, 2440 forint az ár, de percenként változik.