Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Újabb forintgyengülés vette kezdetét a nyugat-európai bankközi piac zárása után. Már 279 az euró. A forint mai bő 3%-os zuhanása nem lóg ki a térség feltörekvő piaci devizáinak (lengyel zloty, dél-afrikai rand, török líra) mai, euróval szembeni teljesítményéből. A piacon úgy tartják, az MNB 280 körüli árfolyamot már nem nézne tétlenül. (A dollárral szembeni jegyzések 211-ig, a svájci frankkal szembeniek 183-ig ugrottak késő délutánra, ami mintegy 4.5%-os, illetve közel 4%-os forintzuhanásnak felel meg ezekkel a devizákkal szemben.)
  • Tiszavirágéletű volt az amerikai tőzsdeindexek pluszba kerülése. A főbb mutatók durván 1 százalék körüli esést mutatnak a tegnapi záróértékükhöz képest a kereskedés kezdete után másfél órával.
  • A brit és a német tőzsdeindex az esés után igyekezett pluszba visszakapaszkodni, de nem sokkal a tegnapi záróértéke előtt megtorpant és végül kis eséssel fejezte be a napot. Igaz, a francia részvényindexnek sikerült pluszban zárnia.
  • 2,7 százalékkal, 342 ponttal esett a BUX a tegnapi záróértékéhez képest, így 12 340 ponton fejezte be a mai napot a tőzsdeindex. Az OTP-részvények 10,1 százalékkal lett olcsóbb és 2650 forinton zárt.
  • Egy pillanatra pluszba került a Dow Jones részvényindex, ám gyorsan visszakorrigált, de csak hajszállal van a mínusz tartományban.
  • A Magyar Telekom percekkel ezelőtt jelentette be, hogy tegnap több vezető tisztségviselője is Magyar Telekom részvényeket vásárolt. A vezérigazgató közel 16 000 darabot vett. A bennfentesek közül a Telekom elnök-vezérigazgatója, Christopher Mattheisen 15 920 darab részvényt vásárolt tegnap 617 forintos átlagár mellett. Emellett a humán erőforrás vezérigazgató-helyettes Somorjai Éva 2 300 darab MTelekom részvényt vásárolt tegnap 611 forintos átlagár mellett, míg az új üzleti területek és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettes Simó György 5 000 darab részvényt vett 595 forintos átlagár mellett. (Portfolio.hu)
  • Eséssel kezdtek az amerikai részvényindexek, ám nyitás után bő háromnegyed órával már csak hajszál választja el a tőzsdemutatókat attól, hogy a veszteséget ledolgozzák.
  • A pénzpiacok likviditásának helyreállítása érdekében a Fed egy intézkedést jelentett be. A Pénzpiaci Befektetői Alap Lehetőség megengedi a speciális célú vállalatok számára (SPV), hogy pénzpiaci eszközöket vásárolhassanak. Az SPV-k az új program keretében olyan letéti jegyeket és vállalati kötvényeket vásárolhatnak, melynek lejárata 90 napnál rövidebb. A Fed indoklása szerint azért van szükség erre a lépésre, hogy mérséklődjön a pénzpiacokon megfigyelhető feszültség. A Fed hozzátette, hogy a pénzpiaci eszközök magánvásárlásának lehetősége 2009 április 30-ig él, de szükség esetén ez meghosszabbítható. (Portfolio.hu)
  • Orbán Viktor szerint a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak; a forinttal csak akkor lesz baj, ha nem sikerül megoldani a kormánnyal és a kormányfővel szembeni bizalmi válságot. A Fidesz elnöke, miután a Budapest Értéktőzsde vezetőivel tárgyalt kedden, arról is beszélt, hogy 10 milliárd eurós növekedési programra van szükség. (MTI)
  • Közel másfél százalékos eséssel kezdte a mai napot a Dow Jones részvényindex, a másik két amerikai főbb tőzsdeindex, a Nasdaq és az S&P500 is mínuszban nyitott.
  • A német és a brit tőzsdemutató után a francia is átesett a mínuszos tartományba, előbbi kettő esetében az esés folytatódik. Amerika pár perc múlva nyit.
  • Különböző mértékben, de tovább süllyedt ma mind a dollárban, mind az euróban denominált egynapos és háromhónapos londoni bankközi kamatláb referenciaértéke. Jó hír az is, hogy a nagy európai jegybankok lényegében korlátlan likviditási injekciói mellett tovább süllyedt a bankok forráshoz jutási nehézségét tükröző mutató is. Ezek a folyamatok arra utalnak, hogy kezdenek kiolvadni a pénzpiacok a hitelezés csaknem teljes befagyását követően, ami segítheti a kockázatvállalási hajlandóság emelkedését világszerte. (Portfolio.hu)
  • Délután 3 óra körül 276-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez kétéves mélypont.
  • A 10 százalékos esés utáni automatikus néhány perces kereskedésfelfüggesztés sem segített az OTP-részvénynek, a zuhanás folytatódott, most 2600 forinton, a tegnapi zárószintnél 13 százalékkal alacsonyabb szinten kereskednek a bankpapírral.
  • Az amerikai tőzsdeindexek mai mozgását, legalábbis a kezdeti mozgásukat előrejelző indikátorok azt mutatják, bő fél óra múlva, a kereskedés nyitásakor esni fognak az amerikai tőzsdeindexek, ez pedig a nyugati és természetesen az itthoni részvényárakat is most lefele taszítja.
  • Köddé vált a délelőtti optimizmus a nyugat-európai tőzsdéken, délután 2 előtt nem sokkal a főbb mutatók kivétel nélkül már alacsonyabb szinten álltak, mint a tegnapi záróértékük.
  • A magyar gazdaság növekedési üteme 2009-ben 1,3 százalékra csökkenhet. A szűkülő világgazdasági exportkereslet a külkereskedelmi forgalom dinamikájának további visszaesését valószínűsíti - írja friss jelentésében az Ecostat. Magas beruházási aktivitás az alacsony növekedési kilátások és makrokereslet miatt nem várható. A helyzetet némileg javíthatják a külső forrásból finanszírozott projektek, amelyeknél az önrész-finanszírozásra véleményük szerint előteremthetők a szükséges források. A lakossági fogyasztás volumene várhatóan stagnál 2009-ben. Ez egyrészt annak a következménye, hogy a várhatóan befagyasztott, alig növekvő bérek a háztartások rendelkezésre álló reáljövedelmét csökkentik. Másrészt a recesszió elméletileg a jövedelemszinttől függetlenül is a fogyasztási hajlandóság csökkenésével jár együtt. Harmadrészt a jelenlegi helyzetben a hitelkínálat jelentős szűkülése és drágulása is várható, ami a fogyasztás eddig hitelből finanszírozott részét automatikusan visszaveti.
  • Bár ma is a mínusz tartományban tartózkodott az OTP-részvény, délután 2 után nem sokkal egy nagyobb eladási hullám még mélyebbre taszította a bankpapír árát. Most 7 százalékos mínuszban, 2745 forintnál van. A bankpapírok ezzel közel öt éve nem látott mélységekbe süllyedtek.
  • Szombatról vasárnapra virradóra hajnali 3-kor visszaállítjuk az órákat, ekkor ér véget ugyanis a nyári időszámítás. Amerikában viszont egy hetet csúszik az átállás, így a picok a köztes időszakban egy órával korábban nyitnak majd itteni idő szerint. Hétfőtől tehát figyelnünk kell arra, hogy az amerikai tőzsdék helyi idő szerint egy órával korábban, 14:30-kor nyitnak és csak a következő héten, november 3-án állunk vissza a megszokott 15:30-as nyitásra. (Portfolio.hu)
  • Azt ajánlotta Nicolas Sarkozy francia elnök kedden az Európai Unió tagországainak, hogy hozzanak létre állami befektetési alapokat, amelyek révén elkerülhetővé válik, hogy a pénzügyi válság miatt bajba került cégek külföldi kézbe kerüljenek. Mivel a válság kezd átgyűrűzni az úgynevezett reálgazdaságba, Sarkozy úgy vélte, az unióban a pénzügyi után most meg kell fontolni egy közös gazdasági válasz kidolgozásának lehetőségét. Megismételte, fontos, hogy az EU egységesen lépjen fel a válság ellen, hiszen így erősebb. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Bankok összeolvadását hozhatja a válság

    A nagy bankcsoportok egy része, amelyet közvetlenül is megviselt a válság, az "újragondolás" során dönthet úgy, hogy akár teljesen kivonul a régióból. Ez könnyen oda is vezethet, hogy a bankok komplett közép-európai hálózatai válthatnak tulajdonost a következő években, derül ki a Deloitte Top 500 felméréséből. A válság közvetlen hatásaként már most eltűnt a szinte végtelen és olcsó finanszírozás, de a reálgazdaság növekedése is lassulni kezdett, illetve bizonyos ágazatok helyzete várhatóan jelentősen megnehezedik.
  • Elfogadhatatlannak, érthetetlennek és aggodalomra okot adónak nevezte a német kormány szóvivője az egyik legnagyobb németországi bank, a Deutsche Bank elnökének a parlament által jóváhagyott pénzügyi mentőcsomaggal kapcsolatos kijelentését. Josef Ackermann egyebek között azt mondta, "szégyellné magát, ha a kormány által ígért támogatást igénybe kellene vennie." A bírálatok nyomán a bankvezető kedd délelőtt némelyest visszakozott. Kijelentette ugyanis, hogy a maga részről teljes mértékben támogatja a kormány által kidolgozott pénzügyi mentőcsomagot. Azt azonban megerősítette, hogy a Deutsche Bank nem kíván élni azzal. (MTI)
  • Számos termékre exportkedvezményeket vezetnek be a kínai hatóságok - közölte a kínai pénzügyi tárca. Az intézkedés célja a növekedés serkentése, a harmadik negyedévben ugyanis 10,1 százalékról 9 százalékra lassult a gazdaság növekedési üteme. Az exportkedvezmény összesen 3486 termékre vonatkozik majd, beleértve a textilárukat és a játékokat is. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Leállhat a jelzálog- és lakáshitelpiac

    Borúlátó várakozásaiknak adtak hangot az év hátralévő részére a Reuters közép-európai befektetési konferenciájának első napján felszólalók. A kelet-közép-európai hitelezés lassulását prognosztizálja jövő évre az UniCredit régiós vezetője, Federico Ghizzoni, aki szerint drámaian a deviza alapú hitelezés drámai csökkenése miatt Magyarországon és Romániában egy időre teljesen leállhat a jelzálog- és lakáshitelpiac, mivel nem igazán van életképes alternatíva. A tanácskozáson elhangzott: a valutaalap Litvánia kivételével az összes keleti EU-tag GDP-bővülésével kapcsolatos várakozását lefelé módosította.
  • A Richter Gedeon Nyrt. október 20-án 5000 darab saját részvényt vásárolt a tőzsdén 26 839 forintos átlagáron - közölte a gyógyszergyár a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden. Az ügylet a Richter október 16-án adott megbízása alapján teljesült: a társaság összesen 20 000 darab saját részvény vételére adott tőzsdei megbízást az UniCredit Bank Zrt. részére. Az akkori közlemény szerint a társaság a részvényeket bónusz programjához kívánja felhasználni. (MTI)
  • Bár a felmérések és a piaci szereplők tapasztalatai eddig nem mutatták a budapesti irodapiac drasztikus törését, az árulkodó jelek már látszanak. A kihasználatlansági ráta az elmúlt években nem látott 15,11 százalékos szintre ugrott. Bár a bérleti piac viszonylag élénk maradt, a rendkívül negatív hazai és a nemzetközi gazdasági környezet egyértelműen rányomja majd a bélyegét az irodapiacra is - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának legfrissebb elemzéséből. Budapesten 2 056 953 négyzetméternyi iroda van jelenleg. (Portfolio.hu)
  • Bár 11 körül már 13 ezer pont környékén is járt, dél előtt néhány perccel 12 824 ponton, 1,1 százalékos pluszban volt 7,7 milliárdos forgalomban a tőzsde részvényindexe, a BUX. A vezető papírok közül csak az OTP van mínuszban, de árfolyama némileg javult reggel óta, jelenleg -1,7 százalékon, 2899 forinton áll.
  • Az ING nem kerül állami tulajdonba, a tőkeinjekció célja a problémák megelőzése, és nem utólagos kezelése - hangsúlyozta Benczédi Balázs, az ING Alapkezelő vezérigazgatója. A holland ING-nek nyújtott állami segítség lényegében olyan tőkejuttatás, amivel a tőkemegfelelését javíthatja tovább a társaság, a lépés a magyarországi jelenlétet nem befolyásolja. (Portfolio.hu)
  • Az Államadósság Kezelő Központ által mára kitűzött 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az értékesítésre meghirdetett 40 milliárd forintnyi mennyiségre csupán 50,9 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. A kibocsátó a gyenge vételi érdeklődésre való tekintettel 5 milliárddal 35 milliárd forintra csökkentette az elfogadott mennyiséget. A lefedettség 1,27-szeres, az aukciós átlaghozam pedig 10,61 százalékos lett. A 3 hónapos kincstárjegyek aukciós átlaghozama legutóbb 2005 októberében volt ilyen magas. (Portfolio.hu)
  • A győri Rába Járműipari Holdingnál bevett gyakorlat, hogy bérelt munkaerőt is alkalmaznak akkor, ha több a megrendelés, s csökkentik a számot, ha kevesebb. "Azt tudtuk előre, hogy az igen erős első félév nem tartható tovább, ezért döntöttünk úgy, hogy kisebb létszámú bérelt munkaerőt veszünk igénybe" – nyilatkozta a Kisalföldnek Pintér István elnök-vezérigazgató. Mindhárom üzletágnál voltak és vannak ilyen munkatársak, számuk most a futóműnél százzal kevesebb, de a mostani csökkentés nincs közvetlen összefüggésben a pénzügyi válsággal.