Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A BUX 26,5 pontot, 0,2 százalékot emelkedett, a Mol és az OTP részvényei vesztettek értékükből. A Mol 1,5 százalékot csökkent, 10 995 forint zártak a papírok. Az OTP 2900 forinton zárt, ez 4,6 százalékos csökkenés. Az euróval 266 forinton kereskednek.
  • A Dow Jones 212 ponttal erősödött nyitás után, ez 2,3 százalékos emelkedés. A Nasdaq 1,9 százalékkal, a S&P 2,2,4 százalékkal emelkedett.
  • A postai és logisztikai szolgáltatásokat nyújtó Deutsche Post 9500 munkahelyet szüntet meg az Egyesült Államokban: minden DHL expressz szolgáltatóközpontját bezárja, és megszünteti csak amerikai belső piaci légi- és közúti szállító tevékenységét, kiterjedt amerikai piaci veszteségei miatt. A cég hétfői közleménye szerint az új munkahelycsökkentések a már korábban bejelentett, 4500 fős leépítésen felül értendők. A DHL expressz egysége 18 ezer embert foglalkoztat. A két karcsúsítási intézkedés után maradó 3-4 ezer alkalmazott által működtetett nemzetközi expressz szállítási hálózatot a csoport nemzetközi expressz-szolgáltatási ügyfeleinek igényeihez igazítják. A lépéssel az expressz részleg 5,4 milliárd dolláros éves működési költségeit egymilliárd dollárra csökkentik. (MTI)
  • Az MNB Monetáris Tanácsa hétfői ülésén áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, a jegybanki alapkamat változtatásáról - az ülésezési rendnek megfelelően - nem tárgyalt - áll a testület közleményében.

    A monetáris tanács a legutóbbi, október 22-i rendkívüli ülésén 300 bázisponttal 11,5 százalékra emelte az addig 8,5 százalékos irányadó kamatot. Az alapkamat 2008 májusa óta volt 8,5 százalék.

  • A válságkezelésre használt nemzetközi intézményrendszer, és benne az IMF, nem megfelelő, mondta Alekszej Kudrin a hét végén Washingtonban. Kudrin új nemzetközi megállapodásra szólított fel, ennek mintája szerinte az 1992-es maastrichti szerződés lehetne. Oroszország már javasolta új nemzetközi szervezetek felállítását, amelyeket bizonyos szerepekben átvennék az IMF, illetve a Világbank szerepét. Moszkva nehezményezi, hogy a jelenlegi szervezetek nem képviselik a világgazdaság egyes nagyobb gazdaságait, így Oroszországot és Kínát sem. (MTI)
  • A reggeli, 268-269-es szintekről 264 forintig csökkent délelőtt az euró ára. A forint erősödése itt megtört, kettő órakor 265-nél járt az árfolyam.
  • Hosszú órákon át a határon táncolt, kettő óra előtt nem sokkal 3000 forint alá esett az OTP papírok ára, jelenleg 80 forintos, 2,6 százalékos mínusszal 2960 forinton állnak a részvények. A BUX egésze is mínuszba fordult így, 12 971 ponton áll az index, ami a reggeli 2 százalékos erősödés ellenére már 0,1 százalékkal alacsonyabb, mint a pénteki záróérték. A Mol is esik, az olajpapírok 1,5 százalékkal érnek kevesebbet, 10 900 forinton forognak.
  • A Magyar Telekom múlt heti negyedéves gyorsjelentését követően két elemzői vélemény is napvilágot látott. Az HSBC mai dátumozású elemzésében a korábbi 875 forintról 700 forintra csökkentette célárát semleges ajánlás mellett. A Goldman a korábbi eladásról semlegesre emelte ajánlását, azonban 6 havi célárát 795 forintról 700 forintra mérsékelte. (Portfolio)
  • Éves szinten 12,5 százalékkal 16,93 milliárd euróra nőtt Románia idei első kilenchavi külkereskedelmi deficitje. Az időszakban ugyanakkor az export bővülésének üteme haladta meg az importét. A kivitel 18,3 százalékkal 25,58 milliárd euróra nőtt, a behozatal 15,9 százalékkal 42,51 milliárd euróra emelkdett. Szeptemberben a külkereskedelmi hiány 2,3 milliárd eurót tett ki. Ez 36 százalékkal múlta felül a tavaly szeptemberi deficitet. A tavalyi a román külkereskedelmi hiány - éves szinten - 44,4 százalékkal nőtt és 21,5 milliárd euró volt. A román hatóságok az idei évre 24 milliárd euró körüli deficittel számolnak.(MTI)
  • Vlagyimir Putyin kormánya Akcióterv a pénzügyi szektor és néhány gazdasági ágazat egészségessé tételére címmel dokumentumot tett közé a hétvégén. Ugyan a kormány honlapján közzétett új tervben még nem szerepel, de szeptemberi-októberi kotmányülések során a bankok likviditási válságának megoldására példátlan összegű, 5,4 billió rubeles támogatásról is döntöttek. A tervben tíz csoportban 55 feladatot fogalmaz meg a pénzügyi szektor, a belső kereslet, a munkaerő-piac és a kis- és középvállalkozások támogatására, az intézkedések kisebb része pedig az egyes iparágakra vonatkozik. A terv refinanszírozó és szabályozó szerepet szán a jegybanknak az értékpapírpiac szereplőire nézve, másrészt szélesíti a nyugdíjrendszer eszközeinek beruházási lehetőségeit. Az építőiparban a kormány 80 milliárd rubel értékben lakásokat vásárol az építőipari cégektől. A mezőgazdaságnak lehetőséget nyújt, hogy a nagy projekteket hitelekből finanszírozza, és fenntartja a piac védelmére hozott intézkedéseket. A terv a munkanélküliség növekedésére számítva megemelte a munkanélküliek járadékát, a válságot elsőként megszenvedő kisvállalkozásoknak pedig az állami VEB bank hiteleit és az állami megrendelésekhez való hozzáférést ígéri.(MTI)
  • Az Audi járműipari cég októberben 7,2 százalékkal több autót értékesített, mint egy évvel korábban, ugyanakkor a legnagyobb piacokon tapasztalt kereslet visszaesésre való tekintettel a karácsonyi időszakban csökkenteni szándékozik a termelést. Az ingolstadti székhelyű vállalat a gyártást a mindenkori kereslethez igazítja ingolstadti és neckarsulmi üzemében, és felmerül a karácsonyi leállás idejének esetleges meghosszabbítása is. A vállalat ezt a nehezebb időkre való felkészülésként, vagyis "megelőző intézkedésként" rendelné el a piac folyamatos beszűkülésére való tekintettel. (MTI)
  • Csehországban csökkent az infláció és a munkanélküliség októberben. Hétfőn közölt adat szerint az éves szintű októberi infláció 6,0 százalékra mérséklődött a szeptemberi 6,6 százalékról. A statisztikai hivatal ezt elsősorban az élelmiszerárak hanyatlásával, illetve a szállítási költségek - beleértve a benzinárak - csökkenésével indokolta. A Dow Jones Newswires által megkérdezett elemzők magasabb, 6,2 százalékos éves szintű októberi inflációt vártak. Havi szinten nulla százalékos inflációt mértek, miután szeptemberben 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. (MTI)
  • Erősen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók. Mintegy húsz perccel a kereskedés kezdete után a londoni FTSE 100 indexe 122 pontos emelkedést, a frankfurti DAX30 mutatója 135 pontos növekedést mutatott. Ugyanekkor a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 2,6 százalékkal 938,65 pontra erősödött. Erősítette a befektetői bizalmat Kínának az a vasárnapi bejelentése, hogy 2010-ig közel 600 milliárd dollárt fordít a hazai kereslet élénkítésére. A kínai tervre jelentősen drágultak a nyersanyagárak és ennek a hatására 8-10 százalékkal nőtt a bányaipari papírok árfolyama. A kőolaj drágulására 3,5-4,2 százalékkal erősödtek az olajipari részvények. A Santander árfolyama csökkent a banknak arra a bejelentésére, hogy 7,2 milliárd euró tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátással. Hétfőn reggel nyereségen álltak a Wall Street határidős mutatói, a Nasdaq 19 pontos, a DJIA 133 pontos növekedést jelzett. (MTI)
  • A Santander, Spanyolország vezető bankja mintegy 7,2 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre 1,6 milliárd (egyenként 4,5 euró értékű) új részvény kibocsátásával. A Santander viszonylag jól vészelte át a nemzetközi pénzügyi válságot, a banknak az elmúlt hetekben még három bajokkal küszködő nagy-britanniai és amerikai pénzintézetet is sikerült felvásárolnia. Október végén negyedéves eredménye 4,3 százalékkal 2,2 milliárd euróra történt növekedését jelentette be, egyben megerősítette az idei egész évi adózott eredmény 10 milliárd eurós rekordszintre történő növelésének célját. (MTI)
  • Újabb állami segítséget kaphat az AIG a piaci pletykák szerint, a mentőcsomag értéke elérheti a 150 milliárd dollárt, amelyet a mai napon, negyedéves eredményeivel párhuzamosan jelenthet be a biztosítóóriás. (Portfolio.hu)
  • Erőteljes emelkedésen mentek át hétfőn az ázsiai részvénypiacok, elsősorban az 586 milliárd dolláros kínai gazdaságélénkítő csomag hatására. A shanghaji Composite index több mint 7,3 százalékkal emelkedett, és ez ellensúlyozta a világgazdasági pangás jegyzéseket csökkentő hatását. A hongkongi Hang Seng index 4,7 százalékkal javult, és több mint 1 százalékkal emelkedtek az indexek az ausztrál, a szingapúri és a dél-koreai részvénypiacokon is. Kínában vasárnap jelentették be, hogy 4 billió jüannal (586 milliárd dollárral) ösztönzik a túlságosan gyorsan lassuló növekedést. A kínai gazdaság növekedési üteme 9 százalékra lassult az Egyesült Államok és más országok támasztotta kereslet visszaesése miatt az év harmadik negyedében, - ez öt éve a legalacsonyabb ütem. Egy évvel ezelőtt még 11,9 százalékos növekedési ütemet mértek. (MTI)
  • Több mint egy százalékkal esett hétfőn reggel a lej árfolyama az euróhoz képest, mert a Fitch Ratings hitelminősítő két fokozattal a befektetési sáv alá, az eddigi "BBB"-ről "BB plusz"-ra rontotta Románia besorolását. A Standard & Poor's után a Fitch a második nemzetközi hitelminősítő, amely spekulatív szintre süllyesztette Románia szuverén adósbesorolását. Románia az egyetlen ország az EU-ban, amelynek immár több nagy hitelminősítőnél nincs befektetésre ajánlott osztályzata. Az euró 3,7441 lejre erősödött a péntek késő esti 3,7130 lejről. Az euró eddigi hétfői napi csúcsa 3,7533 lej volt. (MTI)
  • A Fitch ma reggeli leminősítése ellenére erősödéssel kezdte a hetet a tőzsde: a BUX két százalékos pluszban nyitott, majd tovább kapaszkodott. Fél tíz előtt az index 2,6 százalékos emelkedéssel 13 321 ponton állt, minden papír értéke nőtt, az OTP 2,5, a Mol 4,5 százalékot. Tartja magát a forint is, a kora reggeli 268,20-as szintről előbb erősödés jött, 267 alá is bement az euró ára, majd kilenc után mérsékelt forintgyengüléssel 268-269 közé ment vissza.
  • Közel hat százalékkal erősödött a tokiói értéktőzsde irányadó mutatója hétfőn, Kínának arra a vasárnapi bejelentésére, hogy mintegy 600 milliárd dollárt költ a hazai kereslet növelésére. Megfigyelők szerint ez globálisan is élénkítheti a gazdaságot. Hétfőn a Nikkei225 index 498,43 pont emelkedéssel 9081,43 ponton fejezte be a napot. Pénteken 3,6 százalék veszteséggel zárt. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a Toyota Motor, amely nyereségfigyelmeztetést adott ki és ezért a részvénybesorolásán rontott több brókercég. Röviddel 8 óra után a bankközi devizapiacon az euró 1,2846 dolláron állt a péntek késő esti 1,2812 dollár után. A dollár 99,08 jenről 98,88 jenre gyengült. Ugyanekkor a Brent olajfajta hordónkénti ára 2,27 dollárral 59,62 dollárra emelkedett. (MTI/Reuters)
  • cikkünk a témában:

    Leminősítette Magyarországot a Fitch

    Több más feltörekvő piaci gazdasággal együtt Magyarország szuverén adóskockázati besorolását is leminősítette hétfőn a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a várható recesszió súlyosságára hivatkozva, megjegyezve ugyanakkor, hogy a Magyarországnak jóváhagyott pénzügyi védőcsomag jórészt megszünteti a külső finanszírozási kockázatokat.

    A Fitch 17 nagy felzárkózó gazdaság adósosztályzatának felülvizsgálata után döntött arról, hogy az eddig "BBB plusz" szintű magyar besorolást egy fokozattal "BBB"-re csökkenti. Ez továbbra is a még befektetésre ajánlott alapsávon belül van. A Fitch Ratings ezzel együtt negatívról stabilra változtatja a magyar szuverén besorolásra érvényben tartott kilátást, a 20 milliárd eurós pénzügyi csomag hatására hivatkozva, amelynek nyomán a hitelminősítő szerint jórészt megszűntek a külső finanszírozási és likviditási kockázatok Magyarország esetében. A cég a térségen belül Románia minősítését két fokozattal a befektetési sáv alá, az eddigi "BBB"-ről "BB plusz"-ra rontotta.

  • cikkünk a témában:

    A túlélésért küzd a General Motors

    A legnagyobb amerikai autógyártó vállalat, a General Motors vezetése pénteken közölte: a cég 2009-ben csődbe mehet, ha folytatódik a gazdaság mélyrepülése és az állam nem nyújt segítséget. Gyorsjelentésében a GM hatalmas, az egyszeri tételek hatásait kiszűrve részvényenként 7,35 dolláros veszteségről számolt be, miközben az elemzők 3,54 dollárt vártak. A társaság részvényei 11 százalékkal értékelődtek le. A cég a szentgotthárdi Opel-gyár tulajdonosa is, ahonnan negyven kölcsönzött dolgozót már elküldtek.
  • Napi csúcson zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,4 százalék (38,70 pont) emelkedéssel 1647,40 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8943,81 ponton zárt 2,9 százalék (248,02 pont) növekedéssel. A szakértők azt mondták, hogy a befektetők vásárolni kezdték a részvényeket, miután az előző két napban a DJIA indexe mintegy tíz százalékkal esett.

    Pénteken különösen az energiaipari és a technológiai cégek papírjai iránt volt kereslet. A piac nem reagált arra, hogy októberben a vártnál kedvezőtlenebbül alakult az amerikai foglalkoztatási adat. Megfigyelők szerint ugyanis a befektetők tisztában voltak azzal, hogy rossz lesz a szám. Nem okozott meglepetést az sem, hogy a hivatalos adat kedvezőtlenebb lett a vártnál, miután az amerikai gazdaság növekedése jelentősen lelassult. Egyes elemzők már jó előre arra figyelmeztettek, hogy a munkahelyek számának a csökkenése akár nagyobb is lehet az általánosan várt 200 ezernél, miután a magánszféra e héten megismert elbocsátási adatai hat esztendeje a legrosszabbak lettek, és továbbra is magas szinten alakult a munkanélküli segélyt első ízben kérelmezők száma is. A tényleges adat 240 ezer lett. A tőzsdemutatók emelkedését visszafogta, hogy a GM és a Ford egyaránt a vártnál nagyobb negyedéves veszteségről számolt be.

    A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 27 centtel 61,04 dollárra drágult. Tőzsdezárásra New Yorkban az euró 1,2759 dollárra erősödött a csütörtök késő esti 1,2718 dollárról. A dollár 98,11 jenre emelkedett az előző napi 97,68 jenről. Az euró 267,70 forintot ért az egy nappal korábbi 262,12 forint után (+2,13 százalék). A dollár 209,40 forinton volt a csütörtöki 205,23 forintot követően (+2,03 százalék). New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, novemberi határidőre 2,00 dollárral 733,20 dollárra erősödött.

    (MTI)

  • Nyolc magyar bankot minősített vissza pénteken a Moody's Investors Service, annak nyomán, hogy aznap Magyarország szuverén adóskockázati besorolását is egy fokozattal rontotta.

    A nemzetközi hitelminősítő péntek esti londoni bejelentése szerint az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a CIB Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, az MKB Bank, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB hosszú és rövid futamú devizabankbetéti osztályzatai változnak az eddigi "A2/Prime-1"-ről "A3/Prime-2"-re.

    A Moody's az új - változatlanul elsőrendű - osztályzatokra további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe a régi besorolások stabil kilátása után, csakúgy, mint a szuverén besorolás esetében.

    (MTI)

  • A jövő év első felében stabilizálódnak az amerikai lakóingatlan árak, ugyanakkor a folyó negyedévben jelentősen csökkenhet az amerikai GDP, mondta el Alan Greenspan egy torontói fórumon.

    Az amerikai jegybank korábbi elnöke szerint 2009 első felében stabilizálódnak az amerikai lakóingatlan árak, addig azonban további 5-10 százalékpontos csökkenésre lehet számítani.

    A Fed volt elnöke azzal számol, hogy a folyó negyedévben érezhetően csökken az amerikai hazai össztermék. Greenspan erről azután beszélt, hogy a héten több olyan előrejelzés látott napvilágot, amelyek szerint a globális recesszió elnyúlik, az eddig vártnál tovább tart majd.

    Greenspan óvatosan nyilatkozott az októberben jelentősen gyengült részvénypiacok kilátásaival kapcsolatban. Kijelentette: "nem állítanám, hogy az értéktőzsdék elérték a mélypontot".

    (MTI)

  • A szlovén kormány javaslatot fogadott el a társasági adó csökkentésére, a világgazdasági bonyodalmakra hivatkozva.

    A társasági adót már az idei évre vonatkozóan csökkenteni akarják: 20 százalékra az eddigi 22 százalékról. Jövőre 19 százalékra, 2010-ben 18 százalékra mérsékelnék a társasági adót.

    A kutatás-fejlesztés adókedvezményét 40 százalékra növelik 20 százalékról, és visszaállítják a beruházások általános, 30 százalékos adókedvezményét, írta a hírügynökség.

    Az adócsökkentés ez évre vonatkozó terhét várhatóan fedezi a költségvetés tervezett, 240 millió eurós többlete. Jövőre a kieső bevételek miatt a hiány megközelítheti az EU-ban engedélyezett mértéket, illetve kiadási megszorítások is lehetségesek, tették hozzá.

    (MTI)

  • A világválság elérte a Le Belier autóipari beszállító csoport nagykikindai leányvállalatát is, így feltehetően a most elbocsátott 150 dolgozó a válság első áldozata Szerbiában, adja hírül belgrádi hírügynökségi forrásokra hivatkozva Magyar Szó. Az újvidéki napilap internetes oldalán arról is ír, hogy a zombori Sunce étolajgyárban 107 munkás vált munkafelesleggé.

    A francia tulajdonú Le Belier autóipari beszállító csoport 150 dolgozójának mondott fel a világválságra hivatkozva Nagykikindán (Kikinda).

    A vállalat tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben a világban nagymértékben zuhant a gépkocsieladás, ezért az egyre fogyatkozó megrendelések következtében kénytelenek elbocsátani az emberek egy részét. Jelenleg 500 dolgozót foglalkoztatnak és nem terveznek újabb leépítéseket.

    (MTI)

  • Az orosz elnök gazdasági tanácsadója nem zárja ki, hogy Oroszország gazdasági növekedésének üteme jövőre 3 százalékra is lassulhat az idei, 7 százalék körüli ütemről. Arkagyij Dvorkovics a globális gazdasági-pénzügyi válsággal indokolja a nagy ütemvesztést, bár megjegyzi, hogy azért valószínűbb 4 és 5 százalék közötti GDP-növekedés. (MTI)
  • 0,2 százalékos, 30,6 pontos eséssel, de így éppen 13 ezer pont alatt, 12 989 ponton zárt a BUX. A piacra a délután kijött Moody's leminősítés már nem hatott érdemben. A részvények döntő többsége pluszban zárt, a jelentősebb papírok közül az Egis emelkedett a legtöbbet, 8,4 százalékot, a Magyar Telekom és a Richter 0,3 illetve 1 százalékot erősödött. A Mol és az OTP azonban esett, a bankpapír 1,3 százalékkal, 40 forinttal alacsonyabban, 3040 forinton zárt. A Mol kerek 2 százalékot esett, ez 230 forintot és 11 160 forintos zárást jelent.
  • A Volkswagen igazgatósági tagja és termelési igazgatója, Jochem Heizmann több mint egymillió eurót keresett múlt héten azzal, hogy az 538 eurós részvényárfolyam mellett értékesített 2,000 darabot az autógyártó papírjaiból. A Volkswagen részvények árfolyama az elmúlt hetekben azt követően kezdett szárnyalásba, hogy a Porsche bejelentette, már 74 százalékkal rendelkezik a társaságban. Ez a piacokat meglepetésként érte, akik korábban az árfolyam zuhanására fogadtak, tetemes shortzárásokba kezdtek, így két nap alatt 400 százalékkal emelkedett az árfolyam. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Leminősítette Magyarországot a Moody's

    Egy fokozattal valamennyi, magyar államadósságra érvényes hitelminősítését rontotta mai közleményében a Moody's Investors Service. Ráadásul az új besorolások további leminősítést valószínűsítű negatív kilátást kaptak, ami már a B kategóriába sorolást vetíti előre. Az euróval szembeni forintjegyzések újra a 270 feletti tartományba ugrottak a lépés miatt, illetve az egyébként is borús nemzetközi piaci hangulatban.