Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A hosszan tartó recessziótól való félelmek erősödése miatt az amerikai dollár ma tovább gyengült az euróval szemben. Az előttünk álló rövid héten ugyanis újabb olyan adatok érkezhetnek a lakáspiaci és a feldolgozóipari folyamatok alakulásáról, amelyek azt bizonyíthatják, hogy az amerikai gazdaság az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságába került. Múlt héten szerdán még 1,3950 körüli szinten jártak az euro/dollár jegyzések, ma hajnalban pedig 1,4076 körüli szinten kezdődött a kereskedés. A reggeli órákban tovább gyengült a dollár az auróval szemben, jelenleg 1,4240 körüli szinten mozog az árfolyam - legutóbb december 19-én volt ilyen gyenge a dollár az euróval szemben. (Portfolio.hu)
  • Öt nap után elvileg ma újra zajlik a forintkereskedés a hazai bankkközi piacon, ám ennek alig van nyoma. A múlt szerdai záráshoz képest 0,8 százalékos a gyengülés, ám ennek a látványosan illikvid piacon semmi jelentősége. Múlt héten kedden 263 körül zárt a forint/euró árfolyam, ma pedig az a néhány jegyzés, ami a rendszerbe került, 265 körül történt. Ugyanakkor a teljesen kihalt piacon nincs sok értelme ezt méricskélni, és - hacsak nem történik valami rendkívüli - ez a hét meglehetősen eseménytelen lesz a hazai fizetőeszköz életében. Hasonlóan unalmas a kép a lengyel és a török piacon is. (Portfolio.hu)
  • 0,6 százalékos csökkenéssel nyitott a BUX. Bár az OTP-részvények még halvány pluszban kezdték a kereskedést, ám perceken belül már másfél százalékos mínuszba sikerült kerülniük. A Mol-papírok ennél is rosszabbul jártak, a nyitás után öt perccel 3 százalék feletti esést mutatnak.
  • A luxuscikkeket gyártó Chanel francia cég az év végével mintegy 200 alkalmazottjától kénytelen megválni. A La Tribune című francia lap online kiadása szerint a válság nem kíméli e céget sem, amelynek forgalma a CGT szakszervezet adatai szerint az idén stagnál. A létszámleépítés elsősorban a határozott időre szóló szerződéssel rendelkezőket, illetve a részmunkaidőben foglalkoztatottakat érinti. A 90 évvel ezelőtt Coco Chanel által alapított cég a ruhákon kívül parfümöket, kozmetikumokat, ékszereket és órákat is gyárt. (MTI)
  • Pénteken emelkedéssel indult a részvénykereskedés a Wall Street-en. A kezdeti növekedéshez hozzájárult a General Motors jelentős árfolyam növekedése a cégnek arra a bejelentésére, hogy pénzügyi vállalata, a GMAC LLC bankholdinggá alakulhatott az amerikai jegybank (Fed) engedélyével. Ez azt jelenti, hogy részt vehet a kormány segélyprogramjában és ezzel elkerülheti a csődöt. A kiskereskedelmi cégek részvényei ugyanakkor gyengültek azokra az adatokra, hogy a karácsonyi szezonban az ágazati eladások 2-4 százalékkal csökkentek a tavalyi év azonos időszakához képest, miközben decemberen 8 százalékos volt az eladás visszaesése.

    A New York-i tőzsde DJIA mutatója az első percekben 41 ponttal 8509 pontra nőtt, a Nasdaq technológiai piac vezető indexe 4,28 ponttal 1529 pontra erősödött. Mintegy 20 perccel később közel hasonló szinten álltak a tőzsdemutatók.

    A New York-i tőzsde pénteki nyitásakor az amerikai WTI olajfajta ára 99 cent emelkedéssel 36,39 dolláron állt februárra. Ugyanerre a lejáratra a Brent ára 83 centtel 37,44 dollárra nőtt. Az eurót az amerikai tőzsdenyitás idején 1,4060 dolláron jegyezték New Yorkban a csütörtök késő esti 1,4010 dollár után. A dollár 90,31 jenről 90,49 jenre emelkedett. (MTI)

  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 380,07 pontos, 2,97 százalékos csökkenéssel, 12 404,95 ponton zárt kedden. A Mol árfolyama 5,50 százalékkal 10 300 forintra csökkent, az OTP részvények ára 2,41 százalékkal 2913 forintra esett. (MTI)
  • A mai ingatlanpiaci adatok kisebb negatív meglepetést okoztak: a használt lakások értékesítése ismét várt feletti mértékben zuhant. Novemberben 8,6 százalékkal kevesebb használt lakás (4,49 millió egység) talált gazdára, mint egy hónappal korábban, míg az elemzők 4,98 millió körüli értékre számítottak. Az új lakások értékesítési volumene is tovább csökkent Egyesült Államokban. Az évesített tényadat 407 ezer egység lett, míg a piac 415 ezer körüli értékre számított. A korábban közzétett októberi 433 ezres adatot 419 ezerre módosította a Kereskedelmi Minisztérium. (Portfolio)
  • A felülvizsgált adatok szerint decemberben 55,3 pontról 60,1 pontra emelkedett a michigani körzet fogyasztói bizalmi indexe, ami nagyobb javulásról tanúskodik az előzetes adatokhoz képest (59,1 pont). Az adat egyben pozitív meglepetésnek is számít, mivel az elemzők 58,6 pontra számítottak. (Portfolio)
  • Minimális mozgásokat mutatott ma a forint kurzusa, délben még 264,5 forintot kellett adni egy euróért, délután már csak 263,20 forintot ért egy euro. Az év végéhez és az ünnepekhez közeledve az érdeklődés minimális a piacokon, a tegnapi kereskedésben is a kamatdöntés és az azzal kapcsolatos várakozások tudták csak mozgatni a piacot. (Portfolio)
  • Emelkedésnek indultak a fő részvényindexek kedden nyitás után a Wall Street-en: a DJIA ipari mutató a nyitás követő percekben 22,62 pontos, 0,27 százalékos, a Nasdaq piac összetett mutatója 2,25 pontos, 0,15 százalékos nyereséget jelzett. Mintegy fél óra elteltével a DJIA 36,08 pontos, 0,42 százalékos, a Nasdaq mutató 10,76 pontos, 0,70 százalékos emelkedésnél járt. (MTI)
  • Fél százalékkal csökkent az amerikai GDP az idei harmadik negyedévben a múlt év azonos időszakához képest - hozta nyilvánosságra végleges növekedési adatát az amerikai kormányzat kedden. Hasonlóan gyenge teljesítményt az amerikai gazdaság legutóbb 2001. harmadik negyedében mutatott. A kormányzat korábbi becslésében is 0,5 százalékos visszaesést számolt. Az elemzők most 0,6 százalékos zsugorodást jeleztek. A múlt év utolsó negyedében volt legutóbb visszaesés az amerikai gazdaság kibocsátásában (-0,2 százalék) , de az idei első évnegyedben éves összevetésben még 0,9 százalékkal, az idei második évnegyedben pedig 2,8 százalékkal termelt többet az Egyesült Államok. Az idei harmadik negyedévi GDP-t elsősorban a lakossági fogyasztás 3,7 százalékos esése csökkentette. (MTI)
  • A várt 50 bázispont helyett 75 bázisponttal 5 százalékra csökkentette irányadó rátáját a lengyel jegybank. A monetáris tanács legutóbb egy hónappal vágott kamatot, akkor 25 bázisponttal. Akkori lépést a gazdasági folyamatok jelentős romlásával indokolta a jegybank. Mai döntésének hátterét a délután kezdődő sajtótájékoztató alkalmával ismertetik. (Portfolio)
  • A Világbank igazgatótanácsa hétfőn 975 millió dolláros hitelt nyújtásáról döntött Lengyelország számára. A pénzügyi segítség célja a kormány programjának támogatása, a képzett munkaerő növelése és az üzleti környezet javítása. Miközben a külső feltételek megnehezedtek és egyértelművé vált, hogy Lengyelország nem érzéketlen minderre, a Világbank megbízik a kormányzat gazdaságpolitikájában - áll a Világbank közleményében. (Portfolio)
  • Percekkel ezelőtt felfüggesztették a Humet részvények kereskedését a parketten, vélhetően piacbefolyásoló erejű hír készülődik. Az árfolyam 3,7 százalékos mínuszban szünetel. (Portfolio)
  • Nagy-Britannia hazai összterméke 0,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben a második negyedhez képest, közölték a brit statisztikai hivatalban kedden, rontva az előző, 0,5 százalékos visszaesésre szólt becslésen. Negyedévről negyedévre utoljára 1992-ben volt GDP-csökkenés Nagy-Britanniában. Kínálati oldalról a brit gazdaságban túlnyomó szolgáltatások rontották az eredményt, benne a bankok, értékforgalmazók, biztosítók, jelzáloghitelezésre szakosodott pénzintézetek válság sújtotta teljesítményével: a szolgáltatások 0,5 százalékkal kevesebbet termeltek, mint a második negyedben. A brit szolgáltatások visszaesése a legnagyobb volt 1990 óta. Az ipar teljesítménye 1,4 százalékkal csökkent a második negyedévhez képest. (MTI)
  • Az Államadósság Kezelő Központ által mára kitűzött 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az értékesítésre meghirdetett 40 milliárd forintnyi mennyiségre 48.8 milliárd forint összegben érkezett ajánlat, 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción pedig az értékesítésre meghirdetett 40 milliárd forintnyi mennyiségre csupán 38.4 milliárd forint összegben érkezett ajánlat. A visszafogott vételi érdeklődés mellett az ÁKK a 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az eredetileg meghirdetett, míg a 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción annál 10 milliárddal kisebb (30 milliárd) mennyiséget fogadott el. (Portfolio)
  • Kedd reggel a nyugat-európai részvénypiacok, négynapi veszteségsorozat után, többnyire nyereségekkel kezdtek, rácáfolva az előzetes elemzői jóslatokra. A várakozással ellentétben viszonylag jók a bankrészvények, az első órában 2-4 százalék közötti előrelépéssel, a korábbi visszaesés kiigazítása gyanánt. Kedden a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 0,52 százalékos nyereséggel kezdett, egy óra múlva 0,65 százalékos nyereségnél tartott. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 0,03 százalékos nyereséggel indult, de egy óra múlva 0,14 százalékos veszteségben volt. Párizsban a CAC-40 0,29 százalékos nyereséggel nyitott, egy óra múlva 0,59 százalékos nyereségnél járt. (MTI)
  • Kissé erősödött a forint a budapesti bankközi devizapiacon kedden reggel. Az eurót 263,80/264,00 forinton jegyezték kedd délelőtt kilenc órakor, szemben az előző délutáni 264,00/20 forinttal. A piacon nem számítanak az árfolyam komolyabb változásra a nap folyamán, de az ünnep előtti csekély forgalomban emelkedhet a volatilitás. A dollárral szemben is erősödött a forint, a dollárt 188,40/50 forinton jegyezték az előző délutáni 188,70/90 forint után. (MTI)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 165,46 pontos csökkenéssel, 12 619,56 ponton nyitott kedden. Hétfői záró értékéhez képest 1,29 százalékkal gyengült. (MTI)
  • Lefelé indultak a részvényjegyzések hétfőn nyitás után a Wall Street-en: a tőzsde és a Nasdaq piac mutatója is a negatív tartományba ereszkedett. Ez a süllyedés azonban csak a Nasdaq esetében volt jelentősebb, meghaladva a fél százalékot, a DJIA index vesztesége percek után sem érte el a 0,15 százalékot. Pénteken a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 11,95 pont, 0,77 százalék emelkedéssel 1564,32 ponton zárt, de napközben ennél magasabban is járt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 25,88 pont, 0,30 százalék csökkenéssel 8579,11 ponton fejezte be a kereskedést. Hétfőn az euró az amerikai tőzsdenyitáskor 1,3991 dolláron állt. A New York-i tőzsde pénteki zárásakor az euró 1,3887 dollárt ért. Hétfőn az amerikai könnyűolaj jegyzése a tőzsdenyitáskor 42,74 dolláron volt, a Brent olajé Londonban 44,08 dolláron. A nyugat-európai vezető tőzsdeindexek közül a londoni FTSE-100 nyeresége 0,1 százalék volt, a frankfurti DAX-30 viszont 0,3 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 1,1 százalékos veszteségben volt. (MTI)
  • A vezető európai hitelminősítő, a Fitch Ratings hétfőn az eddiginél alacsonyabb besorolást adott Litvánia hosszú távú devizaadósságaira. A Fitch a balti állam súlyos gazdasági visszaesésével indokolta a mostantól érvényes "BBBplusz" osztályzatot. A minősítő egyidejűleg megerősítette Litvánia adósságára a negatív kilátást. A Fitch emlékeztet rá, hogy az idei 3,5 százalékos növekedés után a litván GDP jövőre 5 százalékkal is zsugorodhat, amelynek következtében a fiskális kiigazítás komoly kihívás elé állítja majd a december óta hivatalban lévő új litván kormányzatot. Ez ugyan megfelelő lépéseket tett a gazdasági bajok súlyosbodásának elkerülésére, de a sokkhatás valószínűsége, amit a megszorítások okozhatnak, nőtt. A régi kormányzat nem tudta teljesíteni adóbevételi tervét, és szociális kiadásait is terven felül növelte, amelynek eredményeképp a 0,5 százalékos GDP-arányos költségvetési deficit 2008-ra 2,7 százalék körül lesz. Litvánia hosszú futamú adóskockázati besorolása a Fitchnél eddig "A mínusz" volt. (MTI)
  • Nyolc-tíz millióval nőhet 2010. végére a munkanélküliek száma a fejlett országokban - nyilatkozta az ezen országokat tömörítő OECD szervezet vezetője. Angel Gurria azt is közölte, hogy a teljes világot tekintve a hivatalosan munkanélkülivé váló aktív korú embertömeg száma elérheti két év múlva a 25 milliót, de legkevesebb 20 millióval nő. Véleménye szerint elsősorban az építőipar lesz az a szektor, ahonnan a következő években a legtöbb munkanélküli kerül majd ki, tekintettel arra, hogy "brutálisan" csökken az ágazat tevékenysége. Megemlítette Spanyolország és Írország esetét. Gurria szerint az európai országoknak még többet kellene költeniük gazdaságuk lendületbe hozására, különösen azt látva, milyen nagy ösztönzést ad Kína, az Egyesült Államok, vagy Japán. (MTI)
  • A világ második számú viszontbiztosítója, a német Munich Re 742 millió dollárért megveszi az amerikai AIG csoporttól annak egyik tagját, az HSB elsődleges biztosítót, amely az amerikai piacon tevékeny. A vételárat a Munich Re hitel nélkül fedezi, közölték hétfőn. A Munich Re érdeklődik az AIG kelet-európai és ázsiai elsődleges biztosítási tevékenysége iránt is. Az HSB 2000-ben került az AIG-hoz, 1,2 milliárd dollárért. Az AIG a világ legnagyobb biztosítója volt őszig, amikor majdnem csődbe jutott a másodlagos jelzálogpiaci válság és a rá következő nemzetközi pénzügyi válság miatt. A Fed és az amerikai kormány eddig 152 milliárd dollárt pumpált az AIG csoportba kölcsönök formájában, cserébe az AIG részvényre szóló kötelezvényeket adott át, amelyek elvileg a csoport majdnem 80 százalékát állami kézbe juttathatják. Azóta az AIG világszerte részesedések eladásával igyekszik csökkenteni tartozását.(MTI)
  • Annak ellenére, hogy a dollár ismét gyengülést mutat, az olajár 1,4 százalékos csökkenéssel 42,29 dollárig süllyedt. Úgy tűnik az OPEC múlt heti kitermelés csökkentésről szóló bejelentése nem tudta a piaci feszültségeket teljes mértékben enyhíteni. Az OPEC a múlt héten 2 millió hordó feletti kitermelés csökkentést jelentett be január 1-től, és végül az orosz fél is csatlakozott a kitermelés jövő évi visszafogásához 320 000 hordóval, azerbajdzsán pedig 300 ezer hordóval. A piacot mindenesetre a kitermelés visszafogása nem nyugtatta meg, ráadásul az egy héttel korábbi emelkedést követően ismét esésre került sor. (Portfolio)
  • A reggeli kereskedésben enyhe mértékben gyengült a dollár az euróval szemben, miután a péntek délutáni kereskedésben óriási szárnyalást produkált. Az ünnepek előtti napok szűk kereskedésében megnyugvást jelenthet egy ideig, hogy pénteken bejelentették az autógyárak megmentését. A délelőtti órákban tovább folytatta leértékelődését az amerikai fizetőeszköz és ismét 1.41 fölé emelkedett kurzusa. Napon belül már 1,5 százalékos gyengülést produkált az amerikai dollár az euro ellenében, miután fokozatosan tovább folytatta reggel megkezdett gyengülését. A kurzus ismét 1.41 fölé emelkedett, melynek következtében a péntek reggel tapasztalható szinteken forognak a jegyzések. (Portfolio)
  • A kínai központi bank hétfőn 0,27 százalékponttal csökkentette kamatait: az egyéves kölcsöneire 5,31 százalékra, a nála egy évre elhelyezett betétekre 2,25 százalékra változott a ráta. A lassuló export Kína gazdasági növekedését a harmadik negyedévben 9 százalékra szorította vissza éves összehasonlításban, ez 2,3 százalékponttal elmaradt az egy évvel azelőtti ütemtől. Ezért szeptember közepén a kínai központi bank enyhítésbe kezdett, azóta most ötödször csökkentette alapkamatát. (MTI)
  • Nagyon alacsony a forgalom a tőzsdén, még a vezető részvényekkel is az átlagosnál sokkal kevesebben kereskednek. Délben 23 olyan részvényt számoltunk össze, melyből egyetlen darab sem kelt el.
  • Az euróövezetben az ipar októberben 4,7 százalékkal kevesebb értékű megrendelést kapott, mint szeptemberben, és 15,1 százalékkal kevesebbet, mint tavaly októberben, jelentették az EU-statisztikai hivatalában hétfőn. Az ipari megrendelések már az előző hónapokban is csökkentek éves összehasonlításban, de a visszaesés messze nem érte el a 10 százalékot. A gyors októberi rosszabbodás - a visszaesés a legnagyobb volt a közös statisztika történetében - az akkor kitört új nemzetközi pénzügyi válság okozta ijedtséget tükrözi. Az egész EU átlagában a havi csökkenés százalékos, a tizenkét havi visszaesés 17,9 százalékos volt. Az éves visszaesés a legnagyobb volt Csehországban (24,2 százalékos) Spanyolországban (20,1 százalékos) Németországban 17,7 és Svédországban volt (17,6 százalékos). Csak két EU-országban volt több ipari megrendelés októberben az egy évvel korábbinál: Romániában (18,4 százalékkal) és Írországban (0,6 százalékkal). Szeptemberben Romániában 43,9 százalékkal, Írországban 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint Magyarországon az ipar októberben 2,2 százalékkal kevesebb értékű megrendelést kapott, mint szeptemberben, és 11,3 százalékkal kevesebbet, mint tavaly októberben. (MTI)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a mínusz 16,64 pontos nyitás után tovább gyengült hétfőn délelőtt. A BUX 11.30 órakor 12.565,60 ponton állt, ami a legutóbbi, pénteki záró értékéhez képest 98,91 pontos, 0,78 százalékos csökkenés, a hétfői nyitásnál 82,27 ponttal alacsonyabb. A részvénypiac forgalma délelőtt 3,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 340 forinttal, 3,11 százalékkal 10.600 forintra csökkent. Az OTP részvények ára 63 forinttal, 2,10 százalékkal 2.935 forintra esett. A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 0,90 százalékkal 560 forintra erősödött. A Richter papírok árfolyama 405 forinttal, 1,48 százalékkal 27.705 forintra nőtt. (MTI)
  • Heves tiltakozásokat váltott ki Szlovákiában a Szlovákiai Fogyasztók Szövetségének "feketelistája", amelyen állítólag azok a vállalkozók és kereskedők szerepelnek, akiknél a december folyamán elvégzett ellenőrzések során túlzott méretű áremeléseket állapítottak meg. Több vállalkozó is azt állítja, hogy az állítólag ellenőrzött termékeket egyáltalán nem árusítja, illetve hogy azok árát nem emelte, közölte a hét végén a Markíza kereskedelmi televízió. A fogyasztók szövetségének listáján szereplő kereskedők 30-tól 180 százalékig emelték bizonyos esetekben az áraikat. Szlovákiában január elsején vezetik be az eurót, és sok az ellenőrzés, hogy megelőzzék az indokolatlan áremeléseket. December 20-án életbe lépett az a rendelet is, amely szerint az indokolatlan árdrágítás nagyon szigorúan - akár szabadságvesztéssel is - büntethető. Az érintett vállalkozók és kereskedők most azt tervezik, hogy ha nem kérnek tőlük az illetékesek nyilvánosan elnézést, akkor esetleg jogi úton vesznek elégtételt a fogyasztók szövetségén. A Pravda című napilap szerint eddig leginkább szállodák, vendéglők és különféle üzletek vannak a feketelistán, amely nyilvánosan hozzáférhető az interneten, és folyamatosan bővül.(MTI)