2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Miután hétfőn egy rendezvényen jelezte Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, hogy gondolkodnak az egynapos jegybanki betéti kamatláb mérséklésén, tegnap a bank Kormányzótanácsa 50 bázisponttal, vagyis fél százalékponttal 1,5%-ra csökkentette azt január 21-i hatállyal. Ezzel párhuzamosan az egynapos jegybanki hitel kamatlába szintén 50 bázisponttal 2,5%-ra emelkedett, azaz az irányadó ráta körüli kamatfolyosó 100 bázispontosra tágult. Az intézkedések célja, hogy a kereskedelmi bankok ne a jegybankban "parkoltassák" a pénzügyi rendszerben meglévő, egyébként komoly likviditást, hanem a gazdasági válság enyhítése érdekében helyezzék azt ki a bankközi piacon, illetve hitelként a gazdaságba. (Portfolio.hu)
  • 0,4 százalékkal nyitott alacsonyabban a BUX a tegnapi záróértékénél. A főbb részvények közül az OTP kezdett gyengébben, a Mol, a Richter és az MTelekom hajszálnyi plusszal startolt.
  • Gyengültek, közel napi mélyponton zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,7 százalék (26,94 pont) csökkenéssel 1552,37 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8604,99 ponton zárt 2,5 százalék (219,35 pont) hanyatlással.

    A szakértők azt mondták, hogy miközben a csütörtökön ismertetett legújabb amerikai makrogazdasági adat nem a legborúlátóbb vélemények szerint alakult, több cég, köztük a FedEx azt jelezte, hogy komoly nehézségek elé néz.

  • Csökkent a kőolaj ára csütörtökön, miután esik a globális olajkereslet a gazdaságnövekedés lassulására. Ennek nagyobb most a hatása annál, hogy az OPEC szerdán napi 2,2 millió hordóval fogta vissza a termelését január 1-jétől. Nem végleges adatok szerint az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára 1,77 dollár gyengüléssel 43,76 dolláron fejezte be a napot Londonban februárra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 3,36 dollárral 36,70 dollárra esett a New York-i árupiacon (NYMEX) januárra. (MTI)
  • Idén az orosz olajtermelés várhatóan 488 millió tonnára, jövőre 480 millió tonnára csökken a tavalyi 490 millió tonna után - közölte az orosz gazdaságfejlesztési miniszter-helyettes. Andrej Klepacs azt mondta továbbá, hogy jövőre az orosz olajkivitel 235 millió tonnára mérséklődik az idei évre tervezett 244,4 millió tonnáról. Tavaly az orosz olajexport 258,6 millió tonna volt.

    Ami a földgáztermelést illeti, az illetékes azt mondta, hogy az az idei 665 milliárd köbméterről jövőre 670 milliárd köbméterre bővül. Oroszország tavalyi földgáztermelése 651,5 milliárd köbméter volt. Az illetékes szerint a jövő évi gázexport 208 milliárd köbméterre nő az idei 203 milliárd köbméterről. (MTI)

  • A varsói tőzsde WIG20 indexe 0,76 százalékkal 1790,49 pontra nőtt csütörtökön. A varsói értéktőzsdén a Mol árfolyama 2,8 százalékos nyereséggel 163,00 zlotyn fejezte be a napot. (MTI)
  • Csütörtökön vegyesen zártak a nyugat-európai részvénypiacok. A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 4330,66 ponton zárt, 6,47 pont, 0,15 százalék emelkedéssel. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 4756,40 ponton zárt, 48,02 pont, 1,02 százalék nyereséggel. Párizsban a CAC-40 7,77 pontos, 0,24 százalékos gyengüléssel 3234,15 ponton fejezte be a napot. (MTI)
  • Alacsony forgalom mellett szélesen ingadozott a forint árfolyama, csütörtökön délután négy órakor 266,60/75 forinton jegyezték az eurót, 0,14 százalékkal gyengébb forint árfolyamon az előző délutáni 266,20/40 forintnál. Nap közben visszafogott forgalom mellett 265,05 és 269,70 forint között mozgott az árfolyam. A délelőtt folyamán a zloty gyengülésével párhuzamosan erősödött a forint, mivel a kereskedők megfigyelése szerint forint befektetésekbe áramoltattak át zloty befektetésekből felszabadított összegeket. Az amerikai piacok nyitása után a folyamat megfordult, a forint ismét gyengülni kezdett a dollár/forint üzletek megélénkülésével párhuzamosan. A dollár tovább gyengült a nemzetközi devizapiacokon az euróval szemben. Az EKB 1,4616 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát csütörtökre vonatkozóan az előző 1,4059 dollár után. A budapesti bankközi kereskedelemben délután 184,88/185,00 forinton jegyezték a dollárt, az előző délutáni 184,80/185,20 forintos jegyzés után. (MTI)
  • A hrivnya rendkívül nagy zuhanására hivatkozva lemondásra szólította fel ma délután tartott sajtótájékoztatóján az ukrán jegybankelnököt Julia Timosenko miniszterelnök. A felszólítás mellett a kormányfő arra kérte az államfőt, hogy nyújtson be egy beadványt a parlamentnek a jegybankelnök Volodimir Sztelmak lemondatására. (Portfolio)
  • A Phidalephiai Fed index és a Conference Board által közzétett előrejelző szerepű makroindikátorokból képzett kompozit mutató szerint a következő hónapokban a konjunktúrafolyamatok gyengülésére számíthatunk az USA-ban. A feldolgozóipari aktivitás alakulását jelző philadelphiai Fed-index -39.3 pontról -32.9 pontra emelkedett, ami kisebb pozitív meglepetést okozott, mivel az elemzők romlásra (átlagosan -40.5 pontos értékre) számítottak. (Portfolio)
  • Fél órával nyitás után esni kezdtek a tőzsdék. A Dow Jones, a Nasdaq és az S&P is mínuszban van.
  • Lengyelországban novemberben 8,9 százalékkal kevesebbet termelt az ipar, mint tavaly novemberben, közölték a lengyel statisztikai hivatalban. Az elemzők 5,6 százalékos visszaesésre számítottak. Októberhez képest 13,1 százalékkal csökkent a teljesítmény. A termelői árak 2,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit; az elemzők 2,4 százalékos tizenkét havi emelkedésre számítottak. Elemzők szerint a várnál nagyobb ipari visszaesés kikényszerítheti az újabb kamatcsökkentést a Lengyel Nemzeti Banktól. A bank novemberben, igen vonakodva, csak negyed százalékponttal enyhítette alapkamatát, tartva a zlotyi nagyobb leértékelődésétől. (MTI)
  • A hazai parketten a MOL már 1,4 százalékos mínuszban tartózkodik, a kora reggeli, 10 százalék feletti plusszok elég gyorsan elillantak. Kettőkor megint pluszban járt az olajpapír.

    Hiába emelkednek az amerikai határidős indexek, mind Európában, mind a régióban meglehetősen vegyes a képet festenek a tőzsdék. A legérdekesebb talán a BUX, mely a bíztató kezdést követően 1,3 százalékos mínuszba fordult, elsősorban a MOL beszakadásának köszönhetően. A hangulat azonban meglehetősen instabil, a délutáni USA makroadatok még átírhatják a forgatókönyvet. A régióban a cseh PX 0,6 százalékkal került feljebb, míg az orosz RTS 4 százalékot esett.

  • Két nap alatt 15 százalékot veszített értékéből az ukrán hrivnya a dollárral szemben, miután a csütörtöki kereskedésben már a 9,3-as szinten is jártak a jegyzések. A mai közel 4 százalékos napi zuhanást a Bloomberg információi szerint az váltotta ki, hogy egy kormányzati illetékes szerint a devizahitelek több, mint fele bebukhat az óriási devizagyengülés következtében. (Portfolio)
  • Jól tartja magát Európa annak ellenére, hogy a német Ifo konjunktúraindex rekordmélységbe zuhant, valamint vállalati fronton több csökkentett eredményvárakozás látott napvilágot. Az amerikai határidők enyhe plussza némi támaszt jelent a piacoknak, a DAX 1,2, az FTSE 100 0,6 százalékos emelkedést mutat, míg a CAC-40 0,1 százalékot gyengült. (Portfolio)
  • A délelőtt folyamán (10 óra után) óriási csapás érte a dollárt, melynek hatására mélyrepülésbe kezdett az amerikai fizetőeszköz árfolyama. Az amerikai dollár így szeptember 26. óta nem látott mélységekbe süllyedt pillanatok alatt. Ezt követően korrekció következett, ami jelentős kilengésekről tanúskodik. Az euróval szemben, a reggeli 1,4360-80-as szintekről 1,47 fölé is szaladtak a jegyzések, ami több, mint 2 százalékos leértékelődésnek felel meg. (Portfolio)
  • A jövő évi GDP előrejelzését a szeptemberi 2 százalékos növekedésről 1,3 százalékos visszaesésre módosította a Kopint-Tárki Zrt., miközben inflációs prognózisát 3 százalékra csökkentette a szeptemberi 4,2 százalékról. A magánfogyasztás jövőre 3 százalékkal esik vissza (a korábbi előrejelzés két százalékos növekedést mutatott), a beruházásokra vonatkozó prognózis nullára változott a korábbi 5 százalékos bővülés helyett. Az ipari termelés és külkereskedelem gyakorlatilag stagnál jövőre - az export egy százalékkal nő, az import szinten marad -, a folyó fizetési és tőkemérleg 2009-ben 2,7 milliárd euró hiánnyal zárhat a korábban várt 3,7 milliárdos deficit helyett. (MTI)
  • A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti bizalmi mutatója, hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján, decemberre 82,6 pontra, mélységi rekordra csökkent a novemberi 85,8 pontról, közölték az Ifo-nál csütörtökön. Az elemzők átlagosan 84,1 pontot vártak decemberről. A mutató, száz pont alatti értékekkel, július óta jelzi a pesszimisták lassan, de biztosan növekvő többségét. A decemberi eredmény 1993. február óta a legrosszabb. (MTI)
  • Elapadni látszik a cseh gazdasági növekedés lakossági fogyasztási forrása: októberben a kiskereskedelmi forgalom 3,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, jelentették a cseh statisztikai hivatalban csütörtökön. Szeptemberben még 6,1 százalékos éves többletet mértek. Ezzel a kiskereskedelmi forgalom első tízhavi többlete, változatlan áron, mindössze 1,6 százalékos az egy évvel azelőttihez képest. (MTI)
  • Tovább mérsékelte a MOL részvényekre vonatkozó célárfolyamát ma reggel a UBS, mely így továbbra is semlegesen vélekedik a magyar olajcég papírjairól. A 11 000 forintra csökkentett célárfolyam oka a 2008 és 2012 közötti évekre várt prognózis mérséklése volt. (Portfolio.hu)
  • Csütörtökön a lengyel ipari termelés novemberi adatai várhatóan jelentős gyengülést jeleznek majd, ettől nő a nyomás az utóbbi hetekben már sokat szenvedett zlotyira, és ez nem fog használni a többi térségi valutának sem. Így a forint szerdai, csütörtök reggeli erősödése sem ígérkezik tartósnak, a 265 forintos euróár emelkedhet. (MTI)
  • A csődközelbe került amerikai Chrysler autógyár közölte: a hét végétől egy hónapra leállítja mind a 30 üzemében a termelést. A három detroiti autógyár közül a leggyengébb pénzügyi helyzetben levő vállalat a hitelpiaci válsággal és a csökkenő eladásokkal indokolta a döntést.

    A cég tájékoztatása szerint márkakereskedőik a vásárlók 20-25 százalékát veszítik el amiatt, hogy nincsenek elérhető hitelek az új autók vásárlásához. Ráadásul a Chrysler maga is arra kényszerülhet, hogy leállítsa a márkakereskedéseknek nyújtott hiteleket, mert azok a gyáraktól veszik el a forrásokat.

    A három detroiti autógyár közül kettő, a General Motors és a Chrysler hetekkel ezelőtt figyelmeztetett: szövetségi segítség hiányában már idén fizetésképtelenné válhatnak. A GM a múlt héten közölte, hogy 2009-es első negyedévi termelését 60 százalékkal tervezi csökkenteni az idei első negyedévihez képest.

    Henry Paulson pénzügyminiszter a héten azt mondta, készül a szövetségi segélycsomag a GM és Chrysler megsegítésére. A Fox News hírcsatorna értesülése szerint előbbi 8 milliárd, utóbbi 7 milliárd dollár áthidaló hitelhez fog jutni. (MTI)

  • Csökkenéssel, de napi mélypont felett végeztek a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,7 százalék (10,58 pont) gyengüléssel 1579,31 ponton fejezte be a napot. A harminc vezető ipari részvény DJIA mutatója 8824,34 ponton zárt 1,1 százalék (99,80 pont) hanyatlással. A szakértők azt mondták, hogy a Fed keddi kamatcsökkentése okozta kezdeti lelkesedés elmúlt, és a befektetők figyelmének középpontjában ismét a borús gazdasági kilátások álltak.

    Kedden a Fed újraírta a "rekordok könyvét", amikor az egynapos kamat célsávját 0 és 0,25 százalék közé vitte le, és ezzel a nem hagyományos lépéssel kívánt harcba szállni a generációk óta legfenyegetőbb recesszió ellen.

    Az Apple árfolyama azért esett, mert a cég bejelentette, vezérigazgatója, Steve Jobs nem tartja meg hagyományos nyitó előadását a jövő havi Macworld kereskedelmi fesztiválon, ami felerősítette az egészségi állapotával kapcsolatos aggodalmakat.

    Gyengítette az olajipari cégek árfolyamát a kőolaj áresése (a WTI olajfajta hordónkénti ára 40, 06 dollár), amire annak ellenére került sor, hogy szerdai döntés szerint az OPEC napi 2,2 millió hordóval csökkentette a termelését január 1-től.

  • Brutális eladói nyomás bontakozott ki pillanatok alatt a dollár piacán, melynek következtében a dollár kurzusa délután hirtelen az 1,44-es szint fölé száguldott az euróval szemben. A mai kereskedésben így már közel 3%-os gyengülést produkált az amerikai fizetőeszköz, tovább folytatódik kálváriája miután a tegnapi Fed váratlan kamatdöntés hatására is jelentősen gyengült. Piaci szereplők egyöntetűen úgy vélik, hogy a befektetők figyelme az új környezetbe került Fed-akciókra fog koncentrálódni. (Portfolio.hu)
  • Meglepetést okozott az olajkartell, az OPEC: míg a szaúdi miniszter még délben is 2 millió hordós napi csökkentésről beszélt, a hivatalos sajtótájékoztatón januártól 2,2 millió hordós kitermelés csökkentést jelentett be a világ olajkitermelésének 40%-át adó kartell. (Portfolio.hu)
  • Ma az európai tőzsdék közül messze a legnagyobb emelkedést a BUX produkálta: a részvényindex 7,5 százalékkal emelkedett. Ennek elsődleges oka az a hír, mely szerint egy közel-keleti befektető tulajdonrészt kíván szerezni a Molban. A bankpapírok a napi maximumot teljesítették, 15 százalékkal drágulva 10 350 forintra emelkedtek. Az OTP 2945 forintra, 5,7 százalékkal nőtt. A Richter 7,5, az MTelekom 1,6 százalékkal ment feljebb.
  • Szerdai ülésén egyhangúlag elfogadta az Országgyűlés gazdasági bizottsága az elnök Podolák György (MSZP) azon javaslatát, hogy újabb - elsősorban az építőipart érintő - gazdasági csúcs létrehozását kezdeményezze a testület. A gazdasági csúcs kidolgozására a bizottság Baráth Etele elnökletével munkacsoportot hozott létre. A munkacsoport feladata, hogy eldöntse: február 15-ig milyen keretek között valósulhat meg a gazdasági csúcs és melyek azok a kérdések, amelyekkel - a már elfogadott költségvetést figyelembe véve - az építőipari válsággal kapcsolatban foglalkozni kell. A bizottság szerdai ülésén mind a kormánypárt, mind a Fidesz megtette javaslatait az építőipari válság enyhítésére, valamint számos meghívott szakmai szervezetnek is lehetősége nyílt javaslatainak megtételére a testület felé. (MTI)
  • A norvég jegybank óriási kamatvágás mellett döntött mai ülésén, ugyanis irányadó rátáját 175 bázisponttal, vagyis 1,75 százalékponttal 3%-ra vágta. A döntés komoly meglepetésnek számít, ugyanis a Reuters által megkérdezett elemzők többsége csupán 100 bázispontos monetáris enyhítést várt. Legutóbb októberben mérsékelte az alapkamatot a norvég központi bank, akkor kétszer 50 bázisponttal vágott, így a mai vágás is mutatja a helyzet súlyosbodását. (Portfolio.hu)
  • Komolyabb csökkenést mutatnak a főbb amerikai határidős részvényindexek, mely arra utalhat, hogy a befektetők túlreagálták a tegnapi Fed-kamatvágást. Bár újabb makroadatok ma nem érkeztek az USA-ból, az esés mellett szól a Morgan Stanley várt alatti negyedéves gyorsjelentése is. A Dow futures 110, az S&P futures 11, a Nasdaq futures pedig 10 pontos mínuszban mozog. (Portfolio.hu)
  • 15 százalékkal drágult a Mol-részvény ma. A szabályok szerint ennél nagyobb elmozdulás nem engedélyezett egy napon, ezért 10350 forint fölé nem mehet ma az olajpapír ára. Az optimizmus - mint beszámoltunk róla - annak köszönhető, hogy hírek szerint egy közel-keleti befektető tulajdonrészt kíván szerezni a cégben.