2024. július 5. 18:00
Spanyolország 2
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Franciaország 0
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Százezer euróra javasolja növelni az Európai Bizottság azt az értékhatárt, amelyig az Európai Unió garantálja a bankbetétek visszafizetését pénzügyi válsághelyzet esetén. Az EU brüsszeli végrehajtó testülete a jelenlegi pénzügyi válsággal foglalkozó állam- és kormányfői értekezlet előtt néhány órával kiadott javaslatával az uniós pénzügyminiszterek múlt heti elvi megállapodását ültette át hivatalos javaslatba, megtoldva azt az eredetileg elhatározott határ későbbi növelésével. A miniszterek 50 ezer eurós határban állapodtak meg. Brüsszel most azt javasolja, hogy ez azonnal lépjen hatályba, egy év múlva pedig a határ emelkedjék 100 ezer euróra. A javaslatot a miniszteri tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A tanács és a bizottság célja is az volt, hogy a jelenlegi válsághelyzetben a lehető legnagyobb mértékben megnyugtassa a befektetőket és betéteseket elhelyezett pénzük biztonságáról. (MTI)
  • A pénzügyi válság miatt Nagy-Britanniában ismét elkezdődhet az eszmecsere arról, hogy bevezessék-e az országban az eurót, vélte szerdán egy német lapinterjúban Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügy- és gazdasági miniszteri csoport (Eurogroup) elnöke. Juncker a Rheinischer Merkur című német lapnak elmondta: az euróövezeten kívül lévő országoknak - mint például Nagy-Britanniának - sokkal nehezebb megfelelő megoldást találniuk a jelenlegi pénzügyi válságra. "Ez egyes országokban ösztönzést adhat az euró bevezetéséről szóló vita újraindításának. Ha elcsitul a vihar, akkor a briteknek érdemes lesz elgondolkodniuk azon, hogy nem lenne-e jobb az unió valamennyi testületében egyenrangú félként képviseltetniük magukat" – mondta.
  • A Forma-1-es költségek csökkentésének javaslatával áll elő a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA). A globális pénzügyi válság kiváltotta tervezett lépések között szerepel, hogy például 2010-re egységesítenék a motorokat. Az elképzeléseket a jövő héten vitatják meg Genfben, a Forma-1-es csapatok szervezetével (FOTA). Ebben az idényben a Super Aguri ment csődbe, még áprilisban. A tavaly 21,4 millió fontos veszteséget elkönyvelő Williamsnek olyan brit bankok a szponzorai, amelyek a pénzügyi válságban érintettek. (MTI)
  • A Raiffeisen Bank tovább folytatja a devizahitelezést, amely azt jelenti, hogy a piaci helyzetre való tekintettel a vállalati ügyfelek esetében a svájci frank alapú hitelezést átmenetileg felfüggesztette és az euró alapú hitelezést részesítik előnyben. A lakossági ügyfelek körében a svájci frank alapú hitelezés az euró mellett továbbra is elérhető. Természetesen folyamatosan nyomon követik a piaci folyamatokat, a jelenlegi gyakorlatot alapvetően a nemzetközi pénzpiaci helyzet változtathatja meg – nyilatkozták az Indexnek a Raiffeisennél.
  • A Magyarországi Volksbank Zrt. folytatja devizahitelezését. Az új hitelek értékesítésénél ezentúl az euró és a forinthitelezésre koncentrál. Az ügyfelek érdekében további intézkedésig felfüggesztette a svájci frank és dollár alapú új hitelek folyósítását. Ez nem érinti a svájci frank illetve dollár alapú, meglévő hitelszerződéseket és a már befogadott és folyósítás előtt lévő hitelkérelmeket.

    Az intézkedést kizárólag a nemzetközi pénzpiacokon tapasztalható nagyon erős kamat- és árfolyamváltozások indokolják. Ez különösen a svájci frankot érinti, mivel a svájci frankban a kamat különbség az euróhoz képest korábban elég nagy volt ahhoz, hogy az árfolyamkockázatot kompenzálja. A kamatkülönbség ugyanakkor az elmúlt időkben olyan nagymértékben csökkent, és a volatilitás olyanképpen megnőtt, hogy az ügyfeleknek nem tanácsolják a svájci frank alapú hitelek felvételét.

  • A várakozásokat felülmúló eredményekről számolhatott be a Wells Fargo percekkel ezelőtt közzétett negyedéves gyorsjelentésében. A társaság 0,49 dolláros egy részvényre jutó nyereséget könyvelhetett el, amely közel 20 százalékkal haladja meg az elemzői konszenzust. (Portfolio)
  • Az OTP Bank tőke és likviditási helyzete továbbra is erős, a bank fundamentumai stabilak - nyilatkozta a Portfolio.hu-nak Urbán László, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese. A szakember szerint a legnagyobb hazai bank erősségét megkérdőjelező piaci pletykákat shortosok (a részvény árának esésére játsszók) és devizapiaci spekulánsok terjeszthetik. A hitelintézet tőkehelyzete kapcsán Urbán fontosnak tartotta kiemelni, hogy miközben a most megmentésre szoruló brit bankok Tier 1 mutatója a mentőakció után lesz 9%-os, addig az OTP Bank Garancia eladás utáni Tier 1 rátája 11% feletti. A szakember szerint félrevezető Izland, illetve az ottani bankpiac helyzetét összekötni Magyarországgal, hangsúlyosan azért, mert nálunk, erős fundamentumai révén, az OTP Bank stabilizációs erő. Urbán kiemelte, hogy az OTP Bank a nemzetközi pénzpiaci folyamatok hatásait nem ölbe tett kézzel várta, már a nyár folyamán visszafogta a vállalatfinanszírozást, leánybankjai hitelexpanzióját, így most is erős és stabil a likviditási helyzete. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Az államadósság-félelmek miatt zuhant a forint

    A jelentősen romló gazdasági környezet, a szűkülő magyarországi devizahitelezés, illetve azon félelmek miatt zuhant ma 5-6 százalékkal az euróval és a dollárral szemben a forint, hogy nőttek a magyar állam külső adósság visszafizetésével kapcsolatos félelmek - írja kommentárjában a Financial Times (FT) internetes kiadása.
  • A JP Morgan a harmadik negyedév során 527 millió dolláros nettó profitról adott számot, mely a tavalyi hasonló időszaki értéktől jelentősen, 84 százalékkal elmarad. Az azonban, hogy a bank profitot tudott termelni, az elemzői várakozások fényében mindenképpen pozitívnak tűnik. A gyorsjelentést pozitívan fogadták a befektetők, a részvények árfolyama nyitás előtt 1,8 százalékos pluszt mutatnak. (Portfolio)
  • Megnyugodni látszott a piac. Az elmúlt néhány órában a forint visszaerősödött 262,65-ös szintre.
  • Romániában az eddigi 20 ezer eurónak megfelelő összegről 50 ezer eurónak megfelelő összegre emelték fel a bankbetétekre nyújtott garancia határát - döntötte el a kormány, összhangban az Európai Unió döntésével. A román sajtó szerdai jelentése szerint a betétekre nyújtott garanciáról szóló döntés legalább egy évig lesz érvényben. (MTI)
  • Az izlandi jegybank 15,5 százalékról 12 százalékra csökkentette az alapkamatot. Néhány órával Geir Haarde miniszterelnök parlament előtt mondott beszéde előtt, melyben arról szól, mit tesz a kormány a válság leküzdésére. Az ország vezető politikusai közben továbbra is Oroszországgal tárgyalnak, hogy segítsenek leküzdeni a legnagyobb válságot Izland történelmében. (Reuters)
  • cikkünk a témában:

    165 ezer állás van veszélyben New Yorkban

    Legalább 165 ezer állás fog megszűnni New Yorkban a válság miatt a következő időszakban. A pénzügyi terület sem marad ki, itt 35 ezer munkahely van veszélyben.
  • cikkünk a témában:

    Zuhan a BUX és a forint, halott az állampapírpiac

    Ismét pánikhangulat ütötte fel magát a magyar piacon, a forint nagyon gyengül, a tőzsde hatalmasat esett, az OTP- és a Mol-részvények kereskedését fel is kellett egy időre függeszteni, az állampapírpiac továbbra sem létezik - ezt a pillanatképet lehet felvázolni a mai délelőttről.
  • cikkünk a témában:

    Növekszik a kereslet Marx művei iránt

    A nemzetközi pénzügyi válság hatására a korábbinál nagyobb megbecsülésnek örvendenek Karl Marx művei - állítja a német filozófus munkáit gondozó könyvkiadó illetékese.
  • A nyugat-európai vezető indexek tovább estek. Délben a párizsi CAC 2,92 százalékos, a frankfurti DAX 2,95 százalékos, a londoni FTSE 100 3,41 százalékos mínuszban volt.
  • cikkünk a témában:

    EU-csúcs: Sarkozy válságstábot javasol

    A hitelválság felülírja az eredeti napirendet, nincs egyetértés arról, hogy az eddigi beavatkozás elég volt-e.
  • A BUX fél 12-kor már 7 százalékos mínuszban volt, ez 1190 pontos esés, jelenleg 15 255 ponton tartózkodik. Az OTP és a Mol több mint tíz százalékot esett a tegnapi záráshoz képest.
  • Tovább zuhan a forint, a jegyzések már 267-nél járnak. Izlandhoz hasonlítanak minket a piacon és csak az a kérdés, hogy most is megkegyelmeznek-e a befektetők Magyarországnak - kommentálta a piaci hangulatot a Portfolio.hu-nak egy nagy nemzetközi szereplő budapesti devizakereskedője. Ha meg is kegyelmeznek, akkor annak is ára van (IMF-kölcsön kamatfelára) - tette hozzá. (Portfolio.hu)
  • Az OTP-részvények után a Mol-papírokat is fel kellett függeszteni néhány percre, mert 10 százaléknál nagyobbat esett a részvények ára.
  • Betétlekötési akciót indított 2008. október 13-ától lakossági ügyfeleinek az Erste Bank. Egy új, három hónapos futamidejű ismétlődő és tőkésedő betéti konstrukciót vezettek be. Az Erste KamatBiztos Betét 25 millió forintos megtakarításig évi 12 százalékos (EBKM: 12,74 százalék) kamatot fizet. A minimálisan elhelyezhető összeg 100 ezer forint, felső határa pedig 25 millió forint lehet.
  • A hét elején elfogadott, 500 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomag mielőbbi parlamenti jóváhagyását sürgette Angela Merkel német kancellár. A Bundestagban elhangzott kormánynyilatkozatában a kancellár elismerte, hogy Németország háború utáni történetének legnagyobb mentőcsomagjával az állam nagy terheket vállalt, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gazdaság, de mindenekelőtt az állampolgárok védelme érdekében a kormánynak nem volt más alternatívája. Merkel megerősítette, hogy a mentőcsomag elfogadása mindenekelőtt a bankok közötti és a bankokkal szembeni bizalom helyreállítását szolgálta, amit elengedhetetlennek nevezett. (MTI)
  • Azt követően, hogy megközelítette a 262 forint/eurós szintet a hazai valuta árfolyama, kicsit visszakorrigált és a 260-as szint körül mozog.
  • A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban nyitottak, a francia CAC 1,86 százalékkal, a német DAX 2,16 százalékkal, a londoni FTSE 100 1,91 százalékkal esett a nyitást követő percekben.
  • Percekkel ezelőtt az OTP árfolyama egészen 4,005 forintig süllyedt, ami azt jelenti, hogy a kereskedés jelenleg 10%-os mínuszban szünetel. (A kereskedést néhány perc múlva újraindítják, ám a papír ára nem eshet egy nap 15 százaléknál nagyobbat. Ma 3868 forintig eshet ezért maximum a papír.) A bankpapírok piacán reggel óta eladói nyomás tapasztalható, melyre a Merrill elemzése csak rátett egy lapáttal.
  • Kifulladni látszik a lendület a globális részvénypiacokon, a jegybanki mentőintézkedések úgy tűnik eddig tudták feledtetni a recessziós félelmeket. A nemzetközi hangulat romlása a forint/euró kurzust újra 260 közelébe emelte, sőt, néhány perccel ezelőtt a 262-es szintet is megközelítette, míg a svájci frankkal szembeni forintjegyzések a tegnapi délutáni 160-ról mostanra 167 közelébe ugrottak. A BUX 4.2%-kal került lejjebb a nyitást követően, melyben az OTP 8.1%-os esése játszik meghatározó szerepet. A régióban is mínuszba fordultak a részvényindexek, a lengyel WIG 20 1.8, a cseh PX és az orosz RTS pedig egyaránt 3.1%-ot esett. (Portfolio.hu)
  • Folytatódik a forint erőteljes hanyatlása ma délelőtt a bankközi devizapiacon, az euróval szembeni jegyzések fél 10-re a 262-es szint közelébe emelkedtek, ami ma 3.5%-os zuhanást jelent a forint szempontjából. A nemzetközi hangulatromlás mellett a piacon egyre többen beszélnek arról, hogy lényegében nincs svájci frank a magyar bankközi piacon. Ez a frankalapú hitelezés drámai visszaesését okozhatja, ami a forint iránti keresletet visszaveti, miközben a recessziós veszélyeket fokozza. Ezen szempontok is lényegesek lehetnek a forint masszív esésében. (Portfolio.hu)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 2,4 százalékos mínuszban nyitott, 400 pontot esett, jelenleg 16 052 ponton áll. A vezető részvények mind estek, az OTP 4,2 százalékot, a Mol 2,1 százalékot.
  • cikkünk a témában:

    Leépítések az autóipari beszállítóknál

    A válság elérte a Győr-Moson-Sopron megyei beszállítókat is, száznál több dolgozót küldenek el.
  • Az orosz jegybank 0,5 százalékra mérsékelte a kötelező tartalékrátát, az alacsony érték azonban csak átmenetileg, 2009 februárjáig lesz érvényben. Az intézkedést a pénzpiacok stabilizálása és a bankszektor támogatása érdekében hozták. (Portfolio)