Tekla
8 °C
20 °C

Tízmillió dolláros sült krumpli a McDonald's-nál

2002.06.06. 11:16
Tízmillió dolláros kártérítést fizet a McDonald's amerikai gyorsétterem-lánc hindu, vegetáriánus és más csoportoknak, mivel nem tudta kizárni, hogy a sült krumplit állati zsíradékkal készíti.
A megállapodást a McDonald's peren kívül kötötte a jogvédő csoportokkal, emellett a cég bocsánatot kért, amiért a sült krumplit és a rösztit vegetáriánusként reklámozta. A közlemény hatására a New York-i tőzsdén a McDonald's részvényeinek árfolyama 22 centtel 29,28 dollárra esett.

Az amerikai cég néhány nappal korábban a honlapján megjelentetett közleményében még kizárta, hogy fizetne korábbi vendégeinek, akik több közérdekű kereset alapján kártérítési igénnyel léptek fel.

Mégis zsíros a sült krumpli

Az Egyesült Államokban élő hindu vallásúak tavaly indítottak kártérítési pert a McDonald's ellen miután kiderült, hogy a cég sült krumplija nem egészen úgy készül, ahogy azt korábban reklámozták. Az étteremlánc a kilencvenes évek elején óriási reklámkampányban hirdette, hogy ezentúl növényi olajban sütik ki a burgonyát, így a vegetáriánusok is megkóstolhatják a McDonald's sült krumpliját.

Az Index kérdésére a McDonald's magyarországi képviseletén korábban úgy nyilatkoztak: a hazai éttermekben növényi olajat használnak.