Amerikai államcsődtől tart a piac

2009.03.12. 07:26
Alaposan megugrott az amerikai állam csődje ellen kibocsátott úgynevezett CDS-ek árfolyama. A piac azért aggódik, mert az Egyesült Államok kormánya egyre több magánszektorbeli adósságot vállal át. Az árfolyam 60 százalékkal magasabban van, mint év végén volt.

Az év végéhez képest 60 százalékkal magasabbra, 97 bázispontra ugrott az Amerikai Egyesült Államok nemfizetési kockázata ellen kibocsátott CDS-ek (hitelbiztosítási csereügylet) árfolyama, ez a növekedési ütem meghaladja a vállalati szektor csődkockázatának növekedését - mutat rá egy friss elemzés. A 97 bázispontos szám annyit tesz, hogy 97 000 dollárt kell fizetni 10 millió dollárnyi amerikai állampapír nemfizetési kockázatának biztosításaként.

Ezzel az értékkel most a piac nagyjából ugyanakkora esélyt ad annak, hogy az USA kormánya nem áll helyt fizetési kötelezettségeiért, mint teszi azt Franciaország esetében. Ezzel szemben az amerikai vállalatok CDS-felárait tömörítő index alig 30 százalékkal lett magasabb január eleje óta.

A Bank of America (BoA) elemzői szerint a CDS felárak növekedése egyértelműen arra szerepre adott reakció, amit az amerikai kormány vállal az utóbbi időben a hitelpiacokon - írja a Marketwatch. Tavaly az amerikai állam nagyobb mennyiségben vett olyan toxikus eszközöket, amelyek például a Beara Stearns csődjét is okozták. A kockázatok a privát szektorból így egyszerűen az állami szektorba vándoroltak - írja elemzésében a BoA által lenyelt Merrill Lynch szakértője.

Az emelkedő CDS-felárak elég baljós előjelnek számítanak, s aláássák a bizalmat a hitelpiacok, az amerikai gazdaság és a tőzsde feltámadásával kapcsolatban. A vicces az a történetben, hogy számos CDS kiírója az AIG, vagy hozzá kapcsolódó cégek, holott a biztosítót magának az amerikai kormánynak kellett az elmúlt egy évben állami pénzből többször kimenteni. A CDS-t vásárlóknak elég nagy kockázatot jelenthet egyébként, hogy képes-e a CDS kiírója helytállni, ha valóban bedől az, akinek a csődkockázata ellen biztosítást nyújtott. Van, aki szerint a mostani rendszer olyan, mintha a Titanic elsüllyedése ellen olyan embertől vennénk biztosítást, aki a hajón a tartózkodik.

Persze nem csak a Egyesült Államokra kiírt CDS-ek ára nőtt jelentősen az utóbbi hónapokban, hasonló okok miatt például a brit adósságok elleni biztosítások ára 160 bázispontra ugrott év eleje óta, ez 50 százalékkal magasabb a január eleji állapotnál. Az okok hasonlóak, az Egyesült Királyság statisztikai hivatala szerint a Northern Rockba, a Royal Bank of Scotlandbe és a LLoyd'sba annyi pénzt kell betolni, mint amennyi az ország egyéves GDP-je.