Az IMF sem vár már semmi jót

2009.03.18. 07:28
Kiszivárgott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb gazdasági prognózisa. Eszerint két hónap alatt 1,1 százalékponttal romlottak a világgazdasági kilátások. Hivatalosan a héten jelentik be az előrejelzést.

Az idén 0,6 százalékkal visszaeshet a világgazdaság teljesítménye, jövőre pedig a korábbinál enyhébb, mindössze 2,3 százalékos lehet a növekedés mértéke világszerte. Az eurórégióban 3,2 százalékos, az Egyesült Államokban 2,6 százalékos GDP-csökkenésre számít az IMF, szemben a korábban jósolt 2 illetve 1,6 százalékos zsugorodással.

2010-re is rosszabb kilátásokkal számol a Valutalap, e szerint az Egyesült Államok gazdasága jövőre mindössze 0,2 százalékkal, az eurórégió gazdaságának teljesítménye 0,1 százalékkal javulhat.

A Valutaalap még a héten hivatalosan is nyilvánosságra hozhatja legújabb prognózisát, amely japánban a korábbi becsléseknél kétszer nagyobb, 5 százalékos visszaesést jósol, s egyedül Ázsiában számít növekedésre, ám ott is kisebb mértékűre, mint korábban várta.

Legutóbb januárban közölt az IMF világgazdasági prognózist, abban még 0,5 százalékos GDP-növekedést jelzett előre világszerte2009-re, valamint 3 százalékos növekedést 2010-re.