Lenke
17 °C
29 °C

Indulhat az ukrán bankmentés

2009.04.02. 07:51
Az ukrán jegybank alelnöke szerint a kormányzat heteken belül megkezdheti az ország pénzintézeteinek rekapitalizációja. A kormány tervei szerint 44 milliárd hrivnyát pumpálnának a bankokba, a kiemelt fontosságú pénzintézetek tőketámogatása pedig még ebben a hónapban sor kerülhet, áll az ING elemzésében.

A kormányzat korábban úgy határozott, a legnagyobb betétbázissal rendelkező bankok a legesélyesebbek a támogatásra, a média által felkapott három bank - a Nadra, a Ukrprombank és a Rodovid bank - közül a Nadra részesülhet először tőkeemelésben helyi értesülések szerint. Az ING jegyzetében felvetette: politikai befolyásra a listán szereplő intézmények neve és sorrendje még változhat.

A bank elemzői szerint jó eséllyel pályázhat a tőkeemelésre a Finance and Credit, hiszen tulajdonosuk közeli szövetségese a miniszterelnöknek. A magas lakossági betétállomány miatt az Ukrprombank, a Privatbank, az Ukrgazbank is jó eséllyel indulhat a rekapitalizációs versenyben.

Ukrajna az elsők között fordult segítségért tavaly év végén az IMF-hez; a Valutaalap 16,4 milliárd dolláros hitelkeretet különítette el a volt szovjet tagköztársaság számára, amelynek első részletét, 4,5 milliárd dollárt még tavaly novemberben rendelkezésre is bocsátott. A második részletet februárra ígérték, ám az akkor elfogadott központi költségvetés számainak tükrében visszafogták. Az IMF azt várja Ukrajnától, hogy 5 százalék alá csökkentse a költségvetés idei hiánycélját. A megegyezést a kormányfő és az államfő közötti politikai csatározás nehezíti.

Ki nevet a végén?

Az ukrán parlament mai döntése alapján két hónappal az eredeti időpont előtt, október 25-én tarthatják az elnökválasztást Ukrajnában. Viktor Juscsekno elnök szerint a parlament döntő többsége által elfogadott, ráadásul az elnököt támogató parlamenti frakción belüli kezdeményezésre született döntése illegális és alkotmányellenes. A narancsos forradalom egyik kulcsfigurája szándéka szerint decemberig maradna posztján.

A gazdasági válságot csak súlyosbító politikai válság Timosenko kormányfő és Juscsenko államfő között azt követően csúcsosodott ki, hogy utóbbi tavaly év végén előrehozott választásokat hirdetett meg 2009 decemberére, amelyet azóta visszavont. (A kormány korábban többször is kísérletet tett az államelnöki hatalom korlátozására.) Külföldi elemzők szerint a most elfogadott képviselői kezdeményezés célja nem kevesebb, mint az előrehozott választás lehetőségének megakadályozása, a kormány mandátumában bebiztosítása.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértők úgy vélik, az előre hozott elnökválasztás csak növeli a gazdasági bizonytalanságot, ráadásul az ország IMF-fel szembeni tárgyalási pozícióit is rontja. Elemzők szerint amennyiben Juscsenkót tényleg menesztik posztjáról, nehezebbé válhat a költségvetés módosítása, egyúttal az IMF-program újraindítása is.

A kétes orosz kapcsolat

Dimitrij Medvegyev orosz államfő szerdán úgy nyilatkozott: bár Ukrajna korábban hitelért fordult Oroszországhoz, azt addig nem kaphatja meg, míg a két ország között január eleje óta húzódó legújabb gázvita meg nem oldódik. Medvegyev szerint az ukránok által igényelt 5 milliárd dolláros hitel - amelyet a költségvetés hiányának finanszírozására fordítana a kormány - folyósítására csak azt követően kerülhet sor, hogy a "kulcsfontosságú" energiakérdés megoldódik.