Albert, Lipót
2 °C
12 °C

943 ezermilliárd forint tűnhet el a világ bankjaitól

2009.04.22. 07:18
Közel 4100 milliárd dollárra rúghat a világ pénzügyi szektorának bedőlt hiteleken és értékvesztett papírokon elszenvedett vesztesége 2010 végéig - olvasható a Nemzetközi Valutaalap legújabb jelentésében. A szervezet egyes esetekben az időleges bankállamosítást is helyesli, a fiskális beavatkozásra pedig egyenesen a válság átvészelésének zálogaként tekint.

A válság folyamán bankok fogják viselni a pénzügyi szektor leírási veszteségeinek 61 százalékát, a biztosítók, nyugdíjalapok, és más pénzügyi szolgáltatók pedig a maradékot – áll az IMF legfrissebb, a világ pénzügyi rendszerének helyzetéről szóló elemzésében. A 4100 milliárd dollár nagyjából 35 évnyi magyar GDP értékének felel meg.

A tetemes összeg nagyobbik hányada, mintegy 2700 milliárd dollár veszteség érintheti az amerikai pénzügyi intézményeket. A Bloomberg emlékeztet: januárban még csupán 2200 milliárd, októberben pedig mindössze 1400 milliárd dollárról szólt ugyanez a becslés.

A pénzügyi szektoron belül a bankok hitelezési vesztesége 2,800 milliárd dollár lehet összesen 2007 és 2010 között. Az IMF szerint eddig 1,000 milliárd leírására került sor a bankok mérlegében. Az amerikai bankok hitelezési veszteségei év végén 510 milliárd dollárra rúgtak, s 2010-ig további 550 milliárd leírásra fog várhatóan sor kerülni a tisztán magánkézben lévő szervezetek körében.

Az eurózónában a tavaly év végi 154 milliárd dollárról 750 milliárd dollárra kúszhatnak fel 2010 végére a banki veszteségek, a teljes pénzügyi szektort tekintve pedig összesen 1,200 milliárd dollár lehet az összeg.

Az IMF szerint lehetséges, hogy idén már negatívba fordul az USA-ban, Nagy-Britanniában és az eurózónában a hitelállomány változása, és csak évek múltán állhat helyre a hitelezési tevékenység. Szerintük a hitelezés visszafogása az európai bankok esetében még nagyobb lehet a kelet-európai kockázati kitettségük miatt.

Fiskális beavatkozás és más kormányzati intézkedés hiányában valószínűleg már a következő hónapokban visszaesik a világban a hitelezési tevékenység, tovább súlyosbítva az elmúlt hat évtized legdrasztikusabb világméretű visszaesését - írja az IMF. Hozzáteszi: még hathatós kormányzati gazdaságpolitikák esetén is lassú és fájdalmas lesz a talpraállás.

"A pénzügyi rendszer megerősítésének feladata továbbra is elsőrendű szempont, s bár ez folyamatban van, további politikai erőfeszítések szükségeltetnek majd" - olvasható a jelentésben. A bankok mérlegének mélyreható megtisztítása nélkül - amelyet szerkezetátalakítással és ahol szükséges, feltőkésítéssel kell párosítani - a problémák további lefelé irányuló nyomás alatt fogják tartani a gazdasági teljesítményt." - fogalmaztak az IMF elemzői.

Az IMF szerint a bankok időleges államosítására is szükség lehet a tőkevonzó képesség növelése érdekében, de csak olyan céllal, hogy egy szerkezet-átalakítást követően minél előbb visszaadják őket magántulajdonba.

Az USA kormánya 700 milliárd dollár tőkét adott a bankoknak, a pénzügyminisztérium múlt havi becslése szerint ebből 134,5 milliárd dollár nem lett eddig felhasználva. Az Obama-kormány egyes tisztségviselői a héten úgy nyilatkoztak, talán nem lesz szükség arra, hogy további bankmentő forrásokért folyamodjanak a kongresszushoz, sőt, több bank azt tervezi, visszautalja az adófizetők pénzét, a többiek pedig elsősorban a piacokra támaszkodnának.

Az IMF szerint a világszerte eddig mintegy 900 milliárdos tőkeemelés mellett további tőkeösszegekkel lehetne növelni a befektetők bizalmát, és mérsékelni a további veszteségeket. A jelentés szerint ennek nem feltétlenül kellene új tőke formájában érkeznie, a szerkezetátalakítással is csökkenteni lehetne a tőkeáttételt, sokat javítva a helyzeten.

"A nemzetközi pénzügyi rendszerbe vetett bizalom továbbra is romokban, a rendszerkockázatok pedig magasak" - írja a jelentés. Az IMF szerint ezért szükség van a fejlett gazdaságokban a költségvetési élénkítés alkalmazására, utalva ezzel többek között Barack Obama amerikai elnök februárban aláírt 787 milliárd dolláros programjára és Taro Aso japán miniszterelnök 153 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjára. A G-20-ak gazdaságélénkítő csomagjai ezekkel együtt már meghaladják a 2,000 milliárd dollárt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?