Kína már most növekedésbe válthat

2009.05.04. 19:40 Módosítva: 2009.05.04. 20:43
Világszerte több, a gazdasági kilátásokat vizsgáló prognózis is napvilágot látott hétfőn: az Európai Bizottság előrejelzése szerint megállhat a gazdasági visszaesés ez év végére az Európai Unióban, az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) elnöke pedig úgy vélekedett, hogy Ázsiában 2010-ben már 6 százalékos gazdasági növekedés várható. A kínai kormány gazdasági tanácsadó szervezete azt jelentette: 7 százalékos GDP-növekedést vár a második negyedévben az első negyedév szerény, 6,1 százalékos növekedése után.

Az Európai Bizottság hétfőn kiadott gazdasági előrejelzése szerint 2009-ben az összesített európai uniós GDP még várhatóan 4 százalékkal csökken, jövőre azonban növekvőbe fordulhat a gazdaság. Ennek ellenére éves szinten Brüsszel még 2010-ben is 0,1 százalékos csökkenést vár. Joaquín Almunia pénzügyi biztos úgy fogalmazott, hogy Európa gazdasága a második világháború utáni időszak legmélyebb és legkiterjedtebb visszaesését szenvedi el. A kormányzatok és központi bankok "ambiciózus" intézkedései azonban várhatóan megállítják a visszaesést.

A recesszió fő oka Almunia szerint a globális pénzügyi válság súlyosbodása, a világkereskedelem gyors szűkülése, valamint az egyes országok gazdaságában zajló lakáspiaci korrekció. Kuroda Haruhiko, az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) elnöke hétfőn a bank Bali-szigetén zajló közgyűlésén úgy vélekedett, hogy Ázsia feltörekvő országaiban az idei évi gazdasági visszaesést követően 2010-ben újra erőteljes lehet a gazdasági növekedés.

A vártnál magasabb, de régiós összevetésben jó a magyar hiány

Az elnök szerint az idei évi 3,4-9,5 százalék közötti visszaesés után jövőre 6 százalékos lehet a növekedési ütem. Kínában már most fellendülésről beszélnek: a kínai sajtó szerint az ország visszatért a gyorsuló gazdasági fellendüléshez. A kormány gazdasági tanácsadó szervezete jelentette, hogy 7 százalékos GDP-növekedést vár a második negyedévben az első negyedév szerény, 6,1 százalékos növekedése után, rendre éves összehasonlításban. Magyar szempontból fontos hír, hogy az Európai Bizottság hétfői gazdasági jelentése szerint a tavalyi szinten, vagyis a bruttó hazai termék 3,4 százalékán marad az államháztartás hiánya. Az uniós testület hozzátette: prognózisa azért magasabb, mint a 2,9 százalékos hivatalos magyar célkitűzés, mert az új kormány április 19-én bejelentett intézkedéseit nem találták kellően részletezettnek ahhoz, hogy beépítsék az előrejelzésbe.

Londoni elemzők ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy a kelet-európai EU-államok várhatóan jóval magasabb államháztartási hiányokat halmoznak fel az idén, mint Magyarország. A kelet-európai piacra szakosodott Wood & Co. befektetési társaság az EU-bizottság térségi előrejelzéséhez kapcsolódó prognózisában azt írta: számítása szerint Lengyelország, Csehország és Románia is a hazai össztermék (GDP) 4 százalékát jelentősen meghaladó központi deficitekkel zárja 2009-et. A ház Lengyelországban és Romániában egyaránt 4,6 százalékos, Csehországban 4,8 százalékos költségvetési hiányt vár az idén, Magyarországra ugyanakkor 3,0 százalékos deficitet jósol, vagyis jobbat a brüsszeli bizottság által valószínűsített 3,4 százaléknál.

Az Európai Bizottság hétfői gazdasági előrejelzése arra is rámutatott, hogy a nemzetközi gazdasági válság fokozottan sújtja a kelet-európai országokat, és jóllehet a Bizottság az unió mind a 27 tagországában jelentős nehézségeket és gazdasági visszaesést vár az idén, a három legnagyobb mértékű hanyatlással kelet-európai országoknak, egészen pontosan a balti államoknak kell szembenézniük. Németországban az előzetes várakozással szemben 1 százalékkal zuhant a kiskereskedelmi forgalom márciusban - tette közzé a német szövetségi statisztikai hivatal hétfőn.

Reálértékben a visszaesés tavaly márciusához képest másfél százalék volt. Az idei első negyedévi kiskereskedelmi eladások volumene az egy évvel korábbitól 3,2 százalékkal maradt el. Az elemzők 0,2 százalékos romlásra számítottak előzetesen februárról márciusra, közgazdászok szerint a következő havi kiskereskedelmi forgalmi adatok még rosszabbak lehetnek majd.

Gondok az USA-ban

A vártnál nagyobb mértékben, az elemzők jósolta 1 százalék helyett 3,2 százalékkal gyarapodott márciusban az Egyesült Államokban a használt ingatlanok vásárlására vonatkozó, még nem véglegesített adásvételi szerződések állománya, közölték az amerikai ingatlanügynökségek szövetségében (NAR) hétfőn.

Éves összehasonlításban 1,1 százalékos volt az emelkedés. A NAR vezető közgazdásza, Lawrence Yun szerint azonban csak több hónapig tartó, folyamatos és jelentős emelkedés után lehet majd azt állítani, hogy megindult a konszolidáció a lakáspiacon, ami kulcsfontosságú az amerikai gazdaság újraindításához. A bankok helyzete azonban nem javul az Egyesült Államokban: szakértők szerint az amerikai bankoknak együttesen további 150 milliárd dolláros tőkepótlásra van szükségük.