Tovább töpörödnek az amerikai légitársaságok

2009.06.15. 07:34

Az American Airlines, az Egyesült Államok második legnagyobb légitársasága megszüntet újabb 1600 munkahelyet, miután 2008-ban már elbocsátotta 6840 alkalmazottját, 67 ezer fős létszáma több mint 10 százalékát.

Hasonló lépésre készül a Delta Air Lines, az ország legnagyobb légitársasága, amely egyelőre nem közölte, hány emberét küldi el. A Delta tavaly 6000 fővel, idén pedig további 2100-zal csökkentette létszámát. Az előbbi kettőnél kisebb US Airways 400 légikísérőjét küldi el és hasonló lépések várhatók a regionális társaságoktól is.

A gazdasági válság miatt visszaeső utaslétszám arra kényszeríti a cégeket, hogy csökkentsék jegyáraikat, ami viszont elporlasztja árbevételüket. Ennek ellenére nem sikerült utazásra bírniuk legjobban fizető ügyfeleiket, a tengerentúli járatok első osztályú üléseit elfoglaló üzletembereket.

Az American nemrégiben jelentette be, hogy a korábban tervezettnél egy százalékponttal nagyobb mértékben, 7,5 százalékkal mérsékli a repülőgépei által megtett távolságot. A Delta a tervezettnél négy százalékkal nagyobb mértékben csökkenti utasülései számát. Szakértők az ágazat további zsugorodását várják, hacsak nem ugranak meg az üzleti utazások.