Obama: Hazudtak a bankok a kisembereknek

2009.06.18. 05:40
Obama elnök nem okozott "csalódást", a felügyeleti rendszer reformját érintő bejelentések ugyanis már a napokban kiszivárgott információkat erősítették meg. Az elnök beszédében kiállt a szabadpiac eszméje mellett, azonban leszögezte, hogy változásra van szükség annak érdekében, hogy egy, a mostanihoz hasonló válság ne alakulhasson ki a jövőben. Az intézkedések között többek között a Fed hatáskörének a kiszélesítése is szerepel, ami ezzel egy felügyeleti csúcsszervvé válhat. A pénzügyi rendszer szereplőinek a jövőben nagyobb pénzbeli felelősséget kell majd vállalniuk a magasabb kockázatokért, miközben a fogyasztók jobb informáltsága érdekében egy új intézmény is felállításra kerül.

Nem okozott csalódást az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama, hiszen a Fehér Házban tartott tájékoztatón elhangzottak gyakorlatilag nem tartalmaztak túl sok újdonságot az elmúlt napokban kiszivárgott hírekhez képest (érdekessége az ügynek, hogy a beszéd szövege már a hivatalos bejelentés előtt kiszivárgott, és például a Marketwatch oldalára fel is került).

Az elnöki beszéd bevezető részében a válság kialakulásáról, és annak mibenlétéről esett szó, miközben többször is megjegyezte Obama, hogy elkötelezett híve a szabadpiacnak, és hogy a tervezett változások nem akarják ellehetetleníteni a pénzügyi rendszert, egyszerűen a jobban átlátható és elszámoltatható rendszert kell kialakítani, hiszen a válság rámutatott a korábbi években kialakult innovatív termékfejlesztés buktatóira.

Első, és legfontosabb lépésként Obama a pénzügyi rendszer egészének a felügyeletét tartja, hiszen a rendszer felett őrködőknek nem csak az egyes intézményekre kell figyelemmel lenniük, hanem azoknak az egész rendszerben betöltött szerepére. Egy találó hasonlattal élve Obama azt mondta, hogy eddig a felügyelet helytelenül az erdő helyett a fákkal voltak elfoglalva, ez viszont mostantól megváltozik.

A Fed jogkörét ennek megfelelően úgy bővítik majd ki, hogy az minden szereplőt ellenőrizni tudjon, nagy figyelmet fordítva a kiemelt szereplőkre. Ezen felül egy felügyeleti bizottságot is létre kívánnak hozni, aminek a feladata a szabályozókkal és a piaccal való együttműködés lesz, a legfontosabb pedig a hatékonyabb információáramlás lesz. Ehhez kapcsolódóan a szereplőket arra fogják kötelezni, hogy a magasabb kockázatvállaláshoz magasabb felelősség is társuljon, ez vélhetően az esetleges veszteségekre felhasználható tőkeszükséglet emelkedését jelenti majd.

Az elnök kiemelte, hogy a szükséges intézkedéseket azért kell meghozni, mivel mindent el akarnak követni annak érdekében, hogy a mostani válság a jövőben ne ismétlődhessen meg. A több intézkedést is tartalmazó csomag alapvetően arra irányul, hogy a következő évtizedekben ne kelljen attól tartani, hogy egyetlen szereplő bedőlése (például az AIG) az egész gazdaságot destabilizálja. Éppen ezért egy olyan hatóságot is létrehoznak, ami hasonlóan például a Szövetségi Betétbiztosítóhoz (FDIC) valamilyen megoldást tudna találni arra, hogy ha egy nagyobb szereplő bajba kerül, akkor a pánik ne indíthasson be egy megállíthatatlan folyamatot.

Az átlagos fogyasztók védelme is nagyon fontos Obama szerint, egy újonnan felállított intézmény pedig kifejezetten erre a területre koncentrálna. Az intézmény feladata az lenne, hogy az átlagos fogyasztók informáltságát javítsa például olyan termékek esetében, mint a hitelkártyák vagy az ingatlanhitelek.

A bankok ugyanis a korábbi években nagyon sok olyan háztartásnak is adtak hitelt, akiről lehetett tudni, hogy nem megfelelő a hitelképessége. Az elnök pedig azt is szóvá tette, hogy több esetben sem voltak korrektek a szereplők, hiszen nem mondták el a teljes igazságot a hitelről.

Harmadik témakörként Obama a jelenlegi pénzügyi rendszer joghézagjainak a megszüntetését hozta fel. Ide tartoznak például a sokat emlegetett fedezeti alapok, amiknek mostantól kötelezően regisztráltatniuk kell majd magukat a SEC-nél.