Buffett: Még nincs ok az ünneplésre

2009.06.25. 05:24
Bár a pénzügyi rendszert már nem fenyegeti az összeomlás veszélye, gazdasági élénkülésről még korai lenne beszélni - mondta Warren Buffett, a Berkshire Hathaway elnöke a CNBC televízió riporterének.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy újból Ben Bernanke legyen-e a Fed elnöke Buffett azt válaszolta, hogy nem tudja, hogy a jelenlegi helyzetben, hogyan lehetne jobban eljárni. Tavaly, a válság kellős közepén igen fontos intézkedéseket hozott Bernanke -tette hozzá. Buffett a kérdéssel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a hangsúly nem Bernankén, hanem a Feden van.

A tőzsdeguru szerint 10 évnél hosszabb távon a részvénypiac vonzóbb befektetési lehetőségeket kínál, mint az egyéb piacok, tekintettel arra, hogy az infláció miatt a fix, dollárban denominált befektetési eszközök hosszú távon elértéktelenednek. Az előttünk álló időszakban ugyanis magas inflációval kell számolnunk - tette hozzá.

Bár nem lesz könnyű, a döntéshozóknak meg kell próbálnia megakadályozni azt, hogy a pénzügyi intézetek túl nagy tőkeáttétellel működjenek - mondta Buffett a CNBC riporterének. A milliárdos befektető szerint a nehézségek egy része abból származik, a derivatív termékek miatt a tőkeáttétel nagyságának pontos meghatározása korántsem könnyű.

Buffett egyetért azokkal, akik kritizálják az Apple menedzsmentjét amiatt, hogy nem tett közzé Steve Jobs egészségügyi állapotáról. A milliárdos szerint fontos, hogy kiderüljön az, hogy Jobsnak szüksége van-e a súlyos műtétre.

Buffett szerint a Wells Fargo egy olyan erős pénzintézet, amely a TARP néven ismertté vált pénzügyi mentőcsomagból származó források nélkül is képes jövedelmet termelni. Bár júniusban a bank nem kapott engedélyt arra, hogy visszafizesse az államtól kapott összeget, valószínűleg továbbra is azon van, hogy kiszálljon a programból - mondta Buffett.