Bernanke újrázhat az amerikai jegybankelnöki poszton

2009.07.13. 14:45 Módosítva: 2009.07.13. 14:49
Ben Bernanke további négy évig lehet az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke – írja a MarketWatch a kormány és jegybank-közeli információkra hivatkozva. Valószínűleg ősszel hoznak majd döntést arról, hogy Bernanke vagy valaki más töltse be 2010 januárjától a jegybankelnöki pozíciót az Egyesült Államokban.

A Fehér Ház néhány hónapon belül bejelentheti, hogy januártól ki tölti be az amerikai jegybankelnöki posztot. A várakozások szerint Ben Bernanke marad az elnöki székben.

Bernankéről azt mondják, hogy ő az a jegybankelnök, aki megpróbálta demokratikusabb alapokra helyezni a jegybank működését: minden egyes kulcsfontosságú döntést követően csak akkor nyilatkozott, amikor a többi jegybankelnök már kifejtette adott kérdéssel kapcsolatos véleményét. Alan Greenspan előző jegybankelnök idején ez pont fordítva volt, mindig Greenspan beszélt először.

Annak ellenére, hogy Bernankét több oldalról érik a kritikák, január óta egyre több szakértő mondja azt, hogy ő lesz a következő jegybankelnök. Kritizálják azért, mert a Fed nem elég transzparens és azért, mert túl szoros kapcsolatban van a pénzügyminisztériummal. Arra viszont kevés esélyt látnak a szakértők, hogy négy év múlva ismét őt nevezzék ki, Washington ugyanis (Greenspan után) nem akar még egy olyan jegybankelnököt, aki 18 évig van hivatalban.