Már csak 1 százalékos az amerikai recesszió

2009.07.31. 15:34

Az előzetes várakozásoknál (-1,5 százalék) kisebb mértékben esett az USA második negyedéves gazdasági teljesítménye, a recesszió már csak egyszázalékos. A részvénypiacok először emelkedéssel reagáltak, azonban az adat publikálásával párhuzamosan a USA kereskedelmi minisztériuma azt is bejelentette, hogy az első negyedéves GDP nem a korábban bejelentett 5,50 százalékos mértékben csökkent, hanem ettől nagyobb, 6,4 százalékos volt a lassulás mértéke.

A mai GDP adatot valamennyi befektető visszafogott lélegzettel várta, mivel sokak véleménye szerint kritikus fontosságú volt, hogy a világ legnagyobb gazdasága hogyan teljesített a 2009-es első negyedévben regisztrált kiábrándító teljesítmény után - áll az Equlior gyorselemzésében. Az első negyedévben mért, a korrekció értelmében 6,4%-os lassulás után ugyanis az volt a központi kérdés, hogy a januárban hivatalba lépő Obama adminisztráció gazdaságösztönző intézkedései, illetve a Fed által követett, a hitelpiaci körülmények javítására összpontosító monetáris politika milyen puffert jelentett az amerikai gazdaság számára. Másképpen: mennyire volt képes a fiskális és a monetáris politika kirángatni az amerikai gazdaságot a recesszióból?

Nos, a -1 százalékos adat mindenképpen arra utal, hogy a mélyben pozitív folyamatok indultak meg. A hitelpiac ”felengedése” nyomán a reálgazdaságban és az ingatlanpiacon is megfordultak a trendek. A kiskereskedelmi eladások volumene havi szinten a május-júniusi időszakban már növekedést mutatott, míg az ingatlanszektorban megállt az árak földcsuszamlásszerű esése. Létezik azonban egy másik, ciklikusságra építő elmélet is. E szerint a második negyedévben azért is óhatatlan a korábbinál jóval magasabb gazdasági teljesítmény az USA-ban, mert az első negyedévben a vállalati szektor még a készletek leépítésére fókuszált, majd a második negyedévben a hitelpiacok felengedésével és a fogyasztás magához térésével ismét elkezdték feltölteni a készleteket. Mindez egyébként már tükröződni látszott az eddig, gyorsjelentésüket publikáló vállalatok beszámolóiban is.

Összességében tehát mindenképpen biztató a GDP csökkenés mértékének visszaesése a 2009. első negyedévi -6,4%-os értékről, azonban az Equilor óvatosság int: a harmadik negyedév még rejtegethet negatív meglepetéseket (lásd a mai korrekciót), amit a fokozatosan növekvő munkanélküliség, az ezen keresztül jelentkező visszaeső fogyasztás és a nem teljesítő hitelek arányának növekedése okozhat elsősorban.