Fordulópontnál az USA gazdasága?

2009.08.10. 16:41
Fordulóponthoz érkezett az amerikai gazdaság - nyilatkozta Laura Tyson. Obama gazdasági tanácsadója szerint ugyanis a friss makrogazdasági adatok egyértelműen arra utalnak, hogy a gazdaság jelenleg sokkal stabilabb lábakon áll, mint néhány hónappal korábban, és hamarosan jöhet az élénkülés. Paul Krugman hasonlóan vélekedik, a Nobel-díjas közgazdász szerint a válság legmélyebb pontján már túl van az amerikai gazdaság.

Nem biztos, de könnyen elképzelhető, hogy a recesszió már a nyár utolsó két hónapjának valamelyikében vagy szeptemberben véget ér - nyilatkozta Paul Krugman Kuala Lumpurban, Malajzia fővárosában. Krugman szerint fordulópontjához augusztusban érkezett el az amerikai gazdaság. Ennek kapcsán utalt a pénteki átfogó munkaerőpiaci jelentésre és, a munkaügyi tárca adatai szerint az elbocsátási hullám tovább enyhült az USA-ban, aminek köszönhetően a munkanélküliségi ráta 15 hónap után először csökkenni tudott (9,5 százalékról 9,4 százalékra).

A kedvező munkaerőpiaci adatok ellenére élénkülésről beszélni egyelőre korai, az ingatlanárak ugyanis továbbra is csökkennek, az eladatlanak lakások állománya pedig még mindig igen nagy - véli Laura Tyson, Obama gazdasági tanácsadója. Szerinte egyetlen adat alapján nem mondhatunk véleményt és nem szabad szem elöl tévesztenünk azt, hogy minden előrejelzés szerint a munkanélküliség további emelkedése várható.

Annak ellenére, hogy a munkaerőpiaci kilátások borúsak, nincs szükség újabb gazdaságélénkítő intézkedésekre, a friss adatok ugyanis azt igazolják, hogy az első csomag meghozta a kívánt eredményeket (a második negyedévben a vártnál alacsonyabb, 1 százalékos volt a visszaesés). Az viszont nem kizárt, hogy a munkaerőpiaci problémák enyhítése érdekében újabb lépéseket tesz a Kongresszus - tette hozzá Tyson. Könnyen elképzelhető, hogy munkanélküli segélyekre további összegeket különítenek el a törvényhozók.

Krugman szerint már maga a gazdaságélénkítő csomag is igen sokat tett a munkavállalók érdekében, a különböző intézkedéseknek köszönhetően 1 millióan menekülhettek meg attól, hogy elveszítsék állásukat. Ennek ellenére Krugman úgy látja, hogy igenis szükség van az újabb gazdaságélénkítő csomagra, elsősorban a tagállamok és a helyi önkormányzatok szintjén.