Évtizedes tőzsdei visszaesés jöhet a világban

2009.08.14. 07:49
A technikai elemzések sztárja, aki február utolsó hetében a részvényárfolyamok gyengülésére alapozó, úgynevezett shortpozíciók lezárását javasolta, most az erősödésre játszó longpozíciók kerülésére hívja fel a figyelmet. Robert Prechter egyben a márciusi tőzsdei mélypontok közeli elestével riogat.

A hosszú távú trendek elemzésére szakosodott Robert Prechter február végén, a nagy összeomlás előtt egy várható, igen agresszív emelkedésre hivatkozva a shortpozíciók lezárását javasolta, 1000-1100 pont közé várva az S&P-500 indexet. A mutató ezt a 666 pontos márciusi alj után mostanra teljesítette, ezért most a longolás kerülését és a shortpozíciók nyitásának megfontolását ajánlja a befektetőknek az Elliott Wave International feje .

Nagy húzásai voltak

Az Elliott-hullámok technikai elemzésre való alkalmazásában úttörő szerepet betöltő Prechternek van már egy-két emlékezetes befektetési tipp a listáján. Az 1987-es összeomlás előtt két héttel azt tanácsolta ügyfeleinek, szálljanak ki a részvényekből. Gyakorlatilag ez a tippje volt az, amely után az Elliot-hullámok tőzsdei folyamatokra történő alkalmazása elindult diadalútjára a technikai elemzők körében. A jelzálogpiaci válság eszkalálódását megelőzően, 2007 júliusában Prechter mindenkit a részvénypiacok tetőzésére figyelmeztetett.

A nagy kérdés szerinte az, végéhez közeledik-e egy rally - vagyis egy emelkedési trend -, belátva azt, hogy a trenddel szembemenő mozgások eltalálása elég trükkös feladat. A veterán elemző viszont egészen biztos abban, hogy a következő visszaesési hullám jóval túltesz majd az eddig tapasztaltakon, és szerinte ennek során a vezető indexek esetében elesnek majd a márciusi mélypontok is.

Prechter álláspontja az, hogy a 2007 végétől idén év elejéig tartó összeomlás csak az előszele volt a szerinte még mindig tartó medvepiac fő attrakciójának.

Még sokáig nyögni fogunk

Ebben a tekintetben a jelenlegi, a 2000 környéki techlufi idején kezdődött ciklus sokkal inkább a harmincas évek vagy a Déltengeri-buborék kipukkadása utáni, 1720-as évekbeli Anglia helyzetére rímel majd. A szakember szerint a 2000-es csúcsok hozták el a lényegi trendfordulót és az évtized közepén indult vásárlási rohamok következményeit még évtizedekig nyögjük majd.

Hozzá kell tenni azonban, hogy az Elliot-hullámok szakértője is hibázik néha. Tavaly 70 dolláros olajárfolyamnál például eladást javasolt, s közben a kurzus 147 dolláros csúcsra szaladt. Kritikusai szerint a hullámelmélet fő vonzereje az, hogy bármire rá lehet húzni, viszont olyan szabadságot ad alkalmazójának, hogy utólag mindig az elméletbe illőnek tarthatja a bekövetkezett eseményeket

Ázsiában sem tartanának nagybevásárlást

Nem vásárolna be a tőzsdéken az ázsiai Supermanként emlegetett milliárdos üzletember, Li Ka-shing sem. A sztárbefektető úgy véli, a világgazdaság még nem lép a növekedés útjára idén, a legrosszabbon azonban már túl van a világ - mondta egy csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyet két tőzsdei cége, a Hutchinson Wampoa és a Cheung Kong Ltd vártnál jobb negyedéves eredményének közlése után tartott.

Azt azonban szerinte még korai állítani, hogy a pozitív fordulat elérkezett volna. Óva intett mindenkit a részvényvásárlástól a jelenlegi szinteken, különösen a tőkeáttételes, hitelből finanszírozott pozíciók esetében. Arra figyelmeztetett, hogy Hongkongban jelenleg buborék van a részvénypiacon. A szakember jóslatait érdemes lehet figyelembe venni, mivel sikeresen jelezte előre az ázsiai tőzsdelufi 2007-es leeresztését is. Ugyanakkor már májusban újabb lufifújást látott Hongkongban; a Hang-Seng tőzsdeindex akkor 18 ezer pont alatt állt, mostanra a 20 ezer pontot is meghaladja értéke.