Japánban vége a recessziónak

2009.08.17. 09:37
Az elmúlt öt negyedév során először tudott növekedést felmutatni a japán gazdaság az április-júniusi időszakban. A szigetország gazdasága tehát - köszönhetően az erős exportjának - kilábalt a több évtizede nem látott súlyos recesszióból.

A japán gazdaság éves szinten 3,7 százalékkal növekedett a második negyedévben, ami ugyan elmarad a Bloomberg által készített elemzői konszenzustól (3,9 százalék volt a medián), viszont jelzi, hogy gazdaságélénkítésnek és az erőre kapó exportnak köszönhetően Japán kilábalt a recesszióból. Az első negyedévhez képest 0,9 százalékkal nőtt a japán gazdaság teljesítménye, ami szintén rosszabb a piaci várakozásoknál (1 százalék).

A gazdaság növekedését a kormány gazdaságélénkítő csomagja és az erőteljes export támogatta, de nehéz azt hinni, hogy ez a két tényező képes ezen a szinten tartani a növekedési ütemet - nyilatkozta a hírügynökségnek Takahide Kiuchi, a Nomura Securities Co. tokiói vezető közgazdásza. A szakértő szerint a japán gazdaság túl van a nehezén, de még közel sem állíthatjuk azt, hogy úton van a fenntartható növekedési pályán.

A ma megjelent növekedési adatot egyértelműen a hazai és nemzetközi fiskális csomagok alapozták meg, nem beszélhetünk még "önfenntartó növekedésről" - kommentálta az adatokat a Reutersnek Kyohei Morita, a Barclays vezető elemzője.

A növekedés motorját az export adta: negyedév/negyedév alapon 6,3 százalékkal ugrott meg a kivitel, a nettó export 1,6 százalékponttal járult hozzá a negyedéves alapú növekedéssel. Ezzel szemben az üzleti befektetések (amelyek a gazdaság teljesítményének 15 százalékát adják) 4,3 százalékkal zsugorodtak az előző negyedévben.

Az elemzők óvatosan fogalmaznak a japán gazdaság kilátásaival kapcsolatban, ugyanis kétséges, hogy fennmarad-e az export második negyedéves lendülete miután lecseng a többi gazdaság gazdaságélénkítő csomagjainak hatása. Az előző negyedévben évesített negyedéves alapon 15,2 százalékkal zsugorodott a gazdaság.

A japán jegybank illetékesei múlt heti kamatdöntésük alkalmával úgy fogalmaztak, hogy a válság előreláthatólag nem mélyül tovább. A vállalatok alacsony profitabilitása miatt a beruházási hajlandóság jelentősen visszaesett ugyan, de az export és a termelés növekszik - írták a közleményben.

A japán GDP-adatok beleillenek abba a képbe, amely a múlt héten megjelent francia és német gazdasági növekedési adatok vetítettek előre: a fejlett gazdaságokban véget ért a recesszió és a növekedés útjára léptek.

A kilátás továbbra sem fényes, de úgy gondoljuk, hogy a gazdaság a fellendülés útjára állt - nyilatkozta Yoshimasa Hayashi gazdasági miniszter a Bloomberg tudósítása szerint.