Érik a nemzetközi fellépés a bankári prémiumokkal szemben

2009.09.01. 15:19 Módosítva: 2009.09.01. 15:24
Kemény intézkedéseket ígért a túlzott bankári javadalmazások kiigazítása érdekében Gordon Brown brit miniszterelnök a Financial Timesnak adott interjújában. Hangsúlyozta, a probléma túlmutat az Egyesült Királyság kormányának hatáskörén, így nemzetközi fellépésre van szükség.

A szigetország miniszterelnöke két fő ponton lát kívánatosnak mihamarabbi változtatásokat. Az egyik, hogy a bankárok fizetése és prémiuma ne a rövid távú profitkilátásoktól függjön. Szükségesnek látja, hogy a bankok tartsák vissza a munkavállalóik pénzét arra az esetre, ha az általuk kezelt portfoliót az elkövetkező években esetleges veszteségek érnék. Szerinte szükséges továbbá az újabb válságok elkerülése érdekében, hogy a szabályozó hatóságok magasabb tőkekövetelményeket állítsanak a finanszírozó intézmények számára.

A brit miniszterelnök ugyanakkor nem lelkesedett azért a francia javaslatért, miszerint a bankári prémiumok korlátozására lenne szükség. Szerinte egy ilyen intézkedés végrehajtásának kikényszeríthetősége erősen kérdéses lenne, és nem feltétlenül járna pozitív hatással a piac számára.

Kifejtette azon álláspontját is, hogy jelenleg még korai lépés lenne a fejlett országok kormányaitól a gazdaságélénkítő csomagok alkalmazásának beszüntetése. Ezzel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy az e hónapban Pittsburghben esedékes G20 csúcson megállapodás születik azokról az összehangolt lépésekről, melyek segítségével a világot tartós növekedési pályára lehet állítani. A találkozón foglalkozni kell az egyre aggasztóbb méreteket öltő globális egyensúlytalanságok kérdésével is – vélte, kifejtve, hogy mindez alatt az egyes országokban felhalmozódó külső finanszírozási többletet, és a máshol egyidejűleg jelentkező hiányt érti.

Hasonló kérdésekkel más országok vezetői is kiemelten foglalkoznak. Az FT tudósítása szerint Merkel német kancellárasszony a Sarkozy francia elnökkel folytatott hétfői találkozója után kijelentette, "egyetlen banknak sem szabad olyan hatalmassá válnia, hogy ezzel kormányokat zsarolhasson".