Az EKB is gyorsabb fellendülést vár

Portfolio
2009.09.03. 16:05
Arra utaló jelek vannak az euróövezetben, hogy a gazdasági aktivitás csökkenése a végéhez ért és ezt stabilizálódás, valamint nagyon fokozatos kilábalás követi - jelentette ki Jean-Claude Trichet EKB elnök, azt követően, hogy mai kamatmeghatározó ülésén ismét változatlan szinten hagyta irányadó rátáját. Az EKB elnöke bejelentette, hogy a jegybank szakértői javítottak az eurózóna gazdasági kilátásain, és emelték az inflációra vonatkozó prognózisukat.

Trichet ismét kihangsúlyozta, hogy az irányadó ráta jelenleg megfelelő szinten van és egyhangú döntés született a Kormányzótanács mai ülésén. Az export növekedéséből, a végrehajtott gazdaságélénkítő csomagokból és a pénzügyi rendszerben bekövetkezett javulásából profitálhat az euróövezet gazdasága, de a fellendülés nagyon fokozatos lesz - fejtette ki az EKB elnöke, aki egyúttal figyelmeztetett: óvatosan kell bánni a megjelent adatokkal az egyes intézkedések hatásának átmeneti jellege miatt.

Az EKB elemzőgárdája megemelte a GDP alakulására vonatkozó várakozását: 2009-ben (-4.4%)-(-3.8%) között lehet a visszaesés mértéke (korábbi előrejelzés (-5,1%) és (-4,1%)), jövőre pedig (-0.5%)-0.9% közé eshet a gazdaság növekedése (ez szintén magasabb a korábbi (-1%)-0.4%-os sávnál). "Nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy az euróövezet gazdasága a korábban előrejelzettnél (2010 első féléve) hamarabb tér vissza a pozitív gazdasági növekedéshez (negyedév/negyedév alapon)" - válaszolta újságírói kérdésre Trichet.

Szeptember végén is 1 százalékon fogja ajánlani a bankoknak a hitelt. Korábban felmerültek olyan verziók miszerint több lesz a kamat, ami a jövőbeni kamatemelésekre utalt volna, emlékeztet Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. A tender a hitelezés újra indítását célozza meg.

Az EKB elnöke azt is elmondta, hogy a szakértő stáb minimálisan megemelte az inflációra vonatkozó prognózisát: idén 0.2%-0.6% közé eshet a fogyasztói árindex, jövőre az infláció a 0.8%-1.6%-os sávba emelkedhet. Jean-Claude Trichet úgy véli, hogy még nincs itt az ideje az "exit stratégiát" fontolgatni, de ébernek kell maradni. Az EKB elnöke szerint rengeteg feladatot kell még elvégezni.

A jegybankok jövőbeli együttműködésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Trichet arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ mindegyik gazdasága eltérően reagál a sokkokra. A jegybankok viszont egységesek abban, hogy közép és hosszú távon meg kell őrizni az árstabilitást.