Megint bajban a Skoda és a Kia zsolnai gyára

2009.10.02. 08:08

Elérte a nyugat-európai, elsősorban a németországi roncsprémium leállítása miatti keresletcsökkenés a cseh és a szlovák autógyártókat. Az ezeknek köszönhetően fellendült termelés ismét csökken, ezért nem teljesülnek a válság nyomán szerényebbre vágott termelési tervek, sőt a Skoda a tavalyi fékezés után újabb leállásra készül.

A dél-koreai Kia Motors zsolnai leányvállalata valószínűleg nem tudja teljesíteni korábban jelentős mértékben lefaragott idei gyártási tervét. "Ha az elkövetkező időszakban nem nő a kereslet autóink iránt, akkor az év végéig nem tudjuk előállítani a tervben jelzett 170 ezer gépkocsit" - nyilatkozta a sajtónak Dusan Dvorák, a társaság szóvivője. A szlovákiai vállalat 2006-os indulásakor még azzal számoltak, hogy idén 240 ezer autó hagyja el a zsolnai gyárat, a 2008-ban módosított terv pedig 2009-re a válság ellenére még 200 ezer gépkocsi előállítását irányozta elő.

A németországi roncsprémium leállását követően folyamatosan problémákkal küszködik a cseh Skoda Auto is. A társaság arra kényszerül, hogy október végén két napra leállítsa a Mladá Boleslav-i gyárat, mivel a Fabia modellekből már csak napi 1000 darab gyártására van igény a korábbi 1200 helyett - jelentette a Mladá Fronta Dnes gazdasági lap internetes portálja. Így összesen három napra állnak le a gyártósorok, hiszen az október 28-i állami ünnepen sem mennek a futószalagok, majd ezt követően 29-én és 30-án iktatnak be kényszerpihenőt. A gyártás visszafogása miatt elbocsátások nem lesznek, de a szerződéses munkatársak számát csökkentik.

Az autósokat érintő hír, hogy Szlovákiában az elektronikus útdíj bevezetése miatt október 1-jétől már nem érvényesek a 3,5 tonnánál nehezebb gépkocsiknak kiadott kilenc hónapos autópálya-matricák - közölte Marcel Jánosík, a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) szóvivője. Szeptember 30. után a kamionsofőrök már csak egy hónapra, egy hétre vagy egy napra szóló matricát vásárolhatnak. A havi matricákat december 2-áig, az egyheteseket december 25-éig fogják árusítani. Az elektronikus útdíjfizetési rendszert 2010. január 1-jétől vezetik be.