Natália
1 °C
7 °C

Óriási felháborodás a Goldman Sachs gigantikus bónuszai miatt

2009.11.20. 20:13
Tiltakoznak az amerikai Goldman Sachs bankcsoport meghatározó részvényesei az ellen, hogy a társaság az idén minden eddiginél több prémiumot tervez kiosztani munkatársai között – írta a The Wall Street Journal. A New York-i lap szerint a tiltakozók azt kívánják elérni, hogy a menedzsment kurtítsa meg a jutalmakat, és inkább a részvényeseknek fizessen több osztalékot.

A pénzintézetek prémiumpolitikája miatti felháborodás nem új jelenség, a válsághoz vezető túlzott kockázatvállalás egyik mozgatórugójának tartott bónuszok körül egymás után robbannak ki a botrányok világszerte, most azonban nagy, meghatározó részvényesek a siker esélyével igyekeznek rákényszeríteni egy vezető bank menedzsmentjét, hogy ne osztogasson csillagászati jutalmakat – írta a The Wall Street Journal.

A társaság harmadik negyedévi adózott eredménye közel négyszerese volt az egy évvel korábbinak, az év egészét tekintve pedig rekord nagyságú profitra számítanak. A részvényenkénti nyereség azonban akár 20 százalékkal is elmaradhat a 2007. évitől, mert tavaly 100 millió új részvényt bocsátott ki a társaság, közben a munkatársak minden korábbinál több pénzt, a prémiummal együtt fejenként átlagosan csaknem egymillió dollárt, egészen pontosan 904624 dollárt keresnek az idén a szakértői számítások szerint. A befolyásos részvényesek ezen a helyzeten próbálnak változtatni, az osztalékot kívánják növelni az alkalmazottak javadalmazásának visszafogásával.

A megugró nyereség révén a társaság jóval a határidő előtt vissza tudta fizetni a 10 milliárd dollárt kitevő állami segítséget, így a politika nemigen tud beavatkozni a bankcsoport ügyeibe. A recesszió és a 26 éves csúcsra felszökött munkanélküliség közepette kiosztani tervezett rekord jutalmak miatt várható közfelháborodást pedig azzal igyekszik megelőzni a menedzsment, hogy életre hívott egy alapítványt, amelyen keresztül 10 ezer nehéz helyzetbe került amerikai kisvállalkozást támogat összesen 500 millió dollárral.

Nem árt felidézni: nyáron több európai ország, köztük Németország, Franciaország keményen megregulázta, korlátozta volna a bankári prémiumokat, azonban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ellenállásán megbukott a terv. A németek gyakorlatilag azzal az indokkal tartották fontosnak a bankárok ismét hihetetlen, a válság előtti szinteket már most, a válság kellős közepén is felülmúló bónuszainak korlátozását, hogy az adófizetők pénzéből mentették meg a bankokat, a szolidaritásból így ők is vegyék ki a részüket.

Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs elnök-vezérigazgatója ugyanakkor november elején egy lapinterjúban kifejtette: szerinte nem elítélendő, hanem üdvözlendő fejlemény, hogy a nagybankok ismét jelentős haszonnal működnek, és képesek nagy összegű jutalmakat fizetni alkalmazottaiknak, mivel ez azt jelzi, hogy a világgazdaságban megindult a kilábalás. Blankfein elmondta: megérti, hogy az emberek dühösek amiatt, amit a bankárok műveltek, és tudja azt is, hogy ha például ő felvágná csuklóján az ereket, akkor sokan "üdvrivalgásban törnének ki".

Kijelentette ugyanakkor: a bankrendszer nagyon fontos feladatokat lát el, hiszen hozzájárul a vállalatok növekedéséhez, azzal, hogy segít nekik tőkét felhajtani. A növekvő vállalatok vagyont teremtenek, és ez teszi lehetővé, hogy "az embereknek állásuk legyen". Blankfein szerint ezzel a bankok tulajdonképpen "Isten munkáját" vállalják magukra, és társadalmilag hasznos tevékenységet folytatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?