Jolán
2 °C
4 °C

Dubaj nem áll állami holdingja mögé

2009.11.30. 15:24 Módosítva: 2009-11-30 15:26:25
A dubaji kormány visszautasította azokat az állításokat, miszerint állami garancia állna a Dubai World állami holding hitelei mögött - tudósít a Reuters. A pénzügyminiszter egy hétfői televíziós interjú során többször is hangsúlyozta ugyanis, hogy az állami holding hiteleit nem garantálja az állam.

A hitelezők azt gondolják, hogy a Dubai World része a kormánynak. Ám ez nem helyes - jelentette ki Abdulrahman al-Saleh, Dubaj pénzügyi tárcájának vezetője a hírügynökség szerint. Véleménye szerint a hitelezőknek részben vállalniuk kell a felelősséget a vállalatnak nyújtott hitelek kapcsán.

A cég tulajdonosa az állam, de megalapítása óta az állam nem garantálja a vállalat hiteleit - magyarázta a Dubaj Televíziónak Abdulrahman al-Saleh, aki a Dubai World szerdai bejelentése által kiváltott piaci reakciókat túlzottnak nevezte.

A pénzügyminiszter azután kényszerült a helyzet tisztázására, hogy a piaci szereplők azt feltételezték, hogy az arab emirátus garantálja állami holdingja hiteleit.

A hírügynökség beszámolója megemlíti azt is, hogy a Dubai World egyike a három nagy állami vállalatnak a Dubai Holding és az Investment Corporation of Dubai mellett.

Előzmények

A mintegy 59 milliárd dollárt kitevő adósság közeljövőben esedékes részleteinek az elhalasztását kezdeményezte a dubai állami felügyelet alatt álló holding, a Dubai World, amely hír rendkívül nagy mértékben megemelte a dubai állam esetleges csődje elleni biztosítás piaci árát. A Moodys Investors Service és a Standard and Poors több dubai állami vállalat hitelminősítését rontotta a hír hatására és jelezték: elképzelhető, hogy csődnek minősítik a Dubai World fizetési kötelezettség halasztását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?