A nyugati tőzsdék már nem aggódnak Dubaj miatt

2009.12.01. 13:06 Módosítva: 2009.12.01. 13:27
Folytatták ma lejtmenetüket a közel-keleti részvényindexek, a dubaji részvénypiac közel 6 százalékos csökkenéssel fejezte be a mai kereskedést, Abu Dhabi részvényindexe több mint 3 százalékot esett, a katari részvénypiac pedig 8 százalékkal menetelt lefelé. A nyugati és a távol-keleti tőzsdék viszont emelkednek. A legfrissebb hírek szerint a Dubai World 26 milliárd dollárnyi hitel átstrukturálásáról folytat tárgyalásokat bankokkal.

A legfrissebb hírek alapján a Dubai World 26 milliárd dollárnyi hitel átstrukturálásáról folytat tárgyalásokat bankokkal (amelyből 3,5 milliárd dollárnyi a Nakheel hitele), ugyanakkor a fennmaradó adósság finanszírozása stabil helyzetben van az állami holding közleménye szerint.

Dubaj fennálló, 59 milliárd dolláros hitelállományának kevesebb mint felére kér halasztást, amely valamelyest mérsékelte a pánikot a világ részvénypiacain. Az RBC Capital Markets elemzője szerint a hír pozitív, ugyanis a piacok esését a befektetők félelmeik táplálták, miszerint mind a 60 milliárd dollárnyi hitelt át kell strukturálni.

A közel-keleti részvénypiacokon azonban ma is folytatódik a lejtmenet és miután az Egyesült Arab Emirátusok tőzsdéin a piaci kapitalizáció háromnegyedét bankok és ingatlanpapírok adják, így nincs olyan szektor, ahová a piacokon befektetők menekülhetnének - idézi a Citigroup elemzőjét a Portfolio.hu.

A dubaji tőzsdén az ingatlanszektor indexe több mint 9 százalékot zuhant, a közszolgáltatók 9 százalékot, a pénzügyi szektor cégei pedig 8 százalékot estek. A Dubai Financial Market index 5,6%-kal értékelődött le a mai kereskedés végéig. Abu Dhabi tőzsdeindexe valamivel kisebb mértékű, 3,6%-os csökkenést mutat, a katari index pedig 8,3%-kal menetelt lefelé.

A dubaji részvénypiac holnaptól egész héten zárva tart ünnepnap miatt.

A világ már nem aggódik annyira

Jelentősen enyhült keddre a dubaji adósságproblémák okozta idegesség a magasabb hozamú, vagyis kockázatosabbnak tartott befektetési termékek piacain, s ezt mindenekelőtt a felzárkózó, valamint az ingatagabb euróövezeti gazdaságok törlesztésbiztosítási ügyleteinek meredeken csökkenő árazása mutatta.

A CMA DataVision vezető londoni piaci adatszolgáltató cégnél az MTI kérdésére kedden elmondták: a dubaji szuverén törlesztéskockázat fedezetére szolgáló hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) ára az irányadó ötéves futamidőre az aznapi kereskedésben 512,4 bázispont volt a londoni CDS-piacon az 569,6 bázispontos előző esti zárás után. Dubaji CDS-árazása a múlt héten még jóval 700 bázispont feletti szinteken járt.

Az európai tőzsdék emelkedéssel kezdték a napot, miután európai idő szerint keddre virradó éjjel pluszban zárt a Dow Jones, majd kedd hajnalban az ázsiai piacok is.