Megszakadtak az olajtárgyalások

2010.01.06. 20:44 Módosítva: 2010.01.06. 20:54
Megszakadtak a tárgyalások szerdán Oroszország és Fehéroroszország között, ahol Oroszország idei fehéroroszországi olajexportjának a feltételeiről volt szó - jelentette a BelTA fehérorosz állami hírügynökség a fehérorosz küldöttség egyik név nélkül idézett tagjára hivatkozva. Eközben az orosz energiaügyi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy csütörtökön folytatódnak az egyeztetések.

A fehérorosz kormány képviselői azt szeretnék elérni, hogy Oroszország ne csak a fehérorosz fogyasztásra szánt kőolajat szállítsa vámmentesen, hanem a feldolgozásra, majd továbbexportálásra szánt mennyiséget is.

A hírügynökség által idézett forrás szerint a délelőtti moszkvai megbeszélésen közeledtek a nézetek, majd az orosz küldöttség visszavonult, hogy magasabb szinten egyeztessen. Amikor visszatért, határozott elutasítást kapott a fehérorosz kérés.

A fehérorosz kormány szóvivője a Reutersnak azt mondta, hogy a megszakadt tárgyalások ellenére továbbra is Moszkvában tartózkodik a fehérorosz küldöttség.

Ukrajna előbb fizetett a gázért

Ukrajna a tervezettnél korábban, már szerdán átutalta a decemberi orosz gázszállítás közel 900 millió dolláros ellenértékét - jelentette be az ukrán gázipari cég, a Naftogaz kedden. Ukrajnának minden hónap hetedikén kell átutalnia az előző havi orosz gázimport ellenértékét. Ukrajna 4,3 milliárd köbméter orosz földgázt kapott decemberben, amiért 892 millió dollárt fizetett. Ez volt Ukrajna legmagasabb havi gázszámlája tavaly.

Eközben az orosz energiaügyi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy már a közeljövőben megállapodás születhet a két ország között, a tárgyalások pedig folytatódnak csütörtökön.

Fehéroroszország napi 400 ezer hordó orosz kőolajat kap a Barátság (Druzsba) vezetéken keresztül.

Németország olajfogyasztásának 15 százalékát, míg Lengyelország a háromnegyedét kapja a Fehéroroszországon áthaladó olajvezetéken.