Nincs megállapodás az orosz-fehérorosz olajvitában

2010.01.08. 12:27

Két napig tartó tárgyalássorozaton sem sikerült megállapodásra jutni az orosz-fehérorosz olajszállítási vitában: az álláspontok nem közeledtek - jelentette pénteken a Belta fehérorosz hírügynökség a minszki delegáció tagjaira hivatkozva. A tárgyalások azonban már pénteken folytatódhatnak - idézte a moszkvai küldöttség tagjait az Interfax orosz hírügynökség.

A felek tavaly év végéig nem tudtak megállapodni Oroszország 2010-es fehéroroszországi olajexportjának feltételeiben. Az év első napjaiban aztán elterjedtek hírek, amelyek szerint a vita miatt Oroszország felfüggesztette a szállításokat két finomítóba a Barátság (Druzsba) vezetéken, mire a kőolaj több mint két havi csúcsra drágult a világpiacon.

Az orosz és fehérorosz illetékesek január 2-án kezdték újra a tárgyalásokat az idei szállítások feltételeiről, és több, maratoni hosszúságú forduló után sem sikerült megállapodniuk. A fehérorosz kormány képviselő azt kívánják elérni, hogy Oroszország ne csak a fehérorosz fogyasztásra szánt kőolajat szállítsa vámmentesen, hanem a feldolgozásra, majd kivitelre szánt mennyiséget is. Moszkva viszont exportvámot vetne ki azokra az orosz olajból finomított termékekre, amelyeket a fehéroroszok Európába exportálnak.

Fehéroroszország évente húszmillió tonna körüli nyersolajat vásárol Oroszországtól, ennek azonban csak nagyjából egynegyedét fogyasztja el, a többit feldolgozott formában továbbítja Európába. Ez a kivitel adja Fehéroroszország exportbevételeinek egyharmadát, viszont a vám fehérorosz számítások szerint legalább ötmilliárd dollárral, a hazai össztermék (GDP) 10 százalékával terhelné meg a kasszát.

Legutóbb 2007. januárban pattant ki gáz- és olajvita Moszkva és Minszk között, és akkor időlegesen le is állt az olajszállítás a Barátság vezetéken.