Kétmillió munkahelyet teremtett Obama?

2010.01.14. 07:39
Barack Obama amerikai elnök tavaly februárban aláírt 787 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagja eddig csaknem kétmillió munkahelyet "teremtett vagy mentett meg" - olvasható a Fehér Ház friss jelentésében. A kormányzati számításokat az ellenzék képzelgésnek minősítette.

Az elnök melletti gazdasági tanácsadói testület számítása szerint a gazdasági stimulus működik, jók az esélyek, hogy teljesüljön az eredeti cél, két év alatt 3,5 millió munkahely megteremtése.

Christina Romer, az ösztönző csomagról a kongresszusnak negyedéves értékeléseket készítő elnöki gazdasági tanácsadói csoport vezetője újságíróknak kijelentette: a gyenge munkaerőpiaci adatok, köztük a decemberi 85 ezres álláscsökkenés ellenére meglepően sikeres az ösztönző csomag. Utalt arra, hogy az állami serkentő csomag nélkül sokkal rosszabb lenne a helyzet.

Romer szerint a tartós és a vártnál magasabb munkanélküliség arra példa, hogy milyen rendkívül mély a recesszió. Az elnöki tanácsadó elmondta: a serkentő csomagnak eddig körülbelül a harmadát költötték el, és további mintegy felét már lekötötték. Megítélése szerint ezek a költések a harmadik negyedévben 3-4, az utolsó negyedévben pedig 1,5-3 százalékkal javítottak a gazdaság teljesítményén.

A republikánusok szerint az adminisztráció jelentése hamis, hiszen a munkanélküliség aránya hónapok óta stabilan 10 százalék körüli. John Boehner, a képviselőház ellenzéki frakcióvezetője szerint az új jelentés "inkább képzelgés, semmint valóság".

Boehner úgy értékelte, a kormánynak "fogalma sincs", hány munkahely keletkezett vagy maradt meg. Az viszont tény, hogy az ösztönző csomag bevezetése óta nagyjából 2-3 millió amerikai vesztette el az állását.