Soros felnégyelné a nagybankokat

2010.01.28. 17:40 Módosítva: 2010.01.28. 17:58
A bankrendszerek átalakítása és a haiti helyzet volt ma a davosi Világgazdasági Fórum két fő témája.

Hosszú időbe telik, mire biztonságossá lehet tenni a bankrendszereket - mondta Soros György a BBC-nek a davosi Világgazdasági Fórumon. A magyar származású amerikai üzletember szerint ezzel nem kell sietni, mivel a 2008-ban világméretűvé vált válság szerinte nem fog megismétlődni 50 éven belül, ezért van idő a korrekciókra.

Soros György egy nappal korábban azt mondta, hogy egyetért Barack Obama amerikai elnök tervezett reformjával, miszerint korlátozni kell a bankok méretét. Soros úgy fogalmazott, hogy radikálisan fel kellene darabolni azokat a bankokat, amelyek méretük miatt túlságosan könnyen kerülhetnek bajba.

Csütörtökön azonban a brit pénzügyminiszter is csatlakozott azokhoz, akik ezzel nem értenek egyet. Alistair Darling szerint ez nem megoldás arra, hogy elkerülhetők legyenek a jövőben a mostanihoz hasonló válságok. A bankrendszerek átalakítása, illetve a pénzvilágnak az amerikai elnök reformjával kapcsolatos aggodalma a fő témája a tanácskozáson megtartott különmegbeszéléseknek is. Erről tárgyalt reggelizés közben a brit kereskedelmi miniszter, Mervyn Davies a Deutsche Bank vezetőjével, Josef Ackermann-nal.

Haitire rámozdul az üzleti világ

A davosi fórumon Bill Clinton elindított egy speciális szekciót Haitiről. A volt amerikai elnök azt mondta, hogy egy hálózatot kell létrehozni az élelem és az ivóvíz hatékony és szervezett elosztása érdekében. "Ha van itt valaki, aki tudja, hogy juthatok hozzá kisebb és nagyobb teherautókhoz, akkor jelentkezzen, mert legalább százra van szükségem már holnap" - jegyezte meg tréfálkozva Clinton. Nagyon komolyan beszélt viszont néhány üzletember a katasztrófa utáni lehetőségekről. "Haiti tágra nyílt az üzlet előtt" - mondta egyikük, Denis O'Brien, akinek cége, a Digicel országos telekommunikációs hálózatok újjáépítésére specializálódott.