Európa segít a görögökön

2010.02.11. 12:08 Módosítva: 2010.02.11. 16:01
Az euróövezet pénzügyminiszterei csütörtökön megállapodtak, hogy "határozott és összehangolt akciót" indítanak Görögország megsegítésére - közölte a Reuters tudósítójával egy magát megnevezni nem kívánó brüsszeli bizottsági forrás.

Az akcióban számítanak a Nemzetközi Valutalapra is, de nem mint pénzforrásra, hanem a nemzetközi pénzügyi szervezet szakmai tapasztalatait kívánják igénybe venni. A munkába bevonják az Európai Központi Bankot is.

Herman Van Rompuy, az Európai Bizottság új elnöke azt jelezte, hogy a görög államháztartási hiáyncsökkentés mértékének idén a GDP 4 százalékát kell kitenni (13 százalék körülről 9 százalék körülre mérséklődő hiány), szükség esetén további kiigazítást is kérhetnek Görögországtól. Összességében tehát a bejelentett hiánycsökkentő intézkedések szigorú végrehajtását várják el, amelyet egyébként az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank szakértői is szoros figyelemmel fognak követni. Az első vizsgálatra már márciusban sor fog kerülni. A megállapodásról további részletek egyelőre nem ismertek, a piaci szereplők mindenesetre fellélegeztek.

Később az is kiszovárgott, hogy a német kormánykoalíció azon gondolkodik, hogy a KfW állami tulajdonban lévő fejlesztési bankon keresztül segítenék a görög állampapírpiac stabilitását - jelezték források a Reuters-nek. Az egyik elgondolás az, hogy a KfW kötvénykibocsátásból szerezne forrást, amit a görög kötvények vásárlására fordítana, a másik elgondolás szerint a KfW állami garanciát adna azon német bankok számára, amelyek görög állampapírokat vásárolnak. A KfW szóvivője úgy fogalmazott: nem tartanak megbeszéléseket a görög segítségnyújtás ügyében.

Az pénzügyminiszterek - az Európai Központi Bank elnökét is bevonva - még szerdán telefonos konferencia keretében vitatták meg a helyzetet, a jövő hét elején pedig hivatalos havi ülésükön is foglalkoznak a témával. A csütörtöki brüsszeli csúcsértekezleten elvben az EU következő tízéves versenyképességi foglalkoztatási stratégiája a téma, emellett a tavalyi koppenhágai klímacsúcs tanulságairól, valamint a múlt havi haiti földrengés következményeiről ejtenek szót Herman Van Rompuy EU-elnök kezdeményezésére.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei a mai tanácskozáson arról már megállapodtak, hogy a görögök megsegítését további költségvetési megszorításokhoz kötik, bár a görög kormány tegnap jelentette be a középtávú terv adócsomagjának részleteit, úgy látszik ez nem lesz elég. A többi üzenet még nagyobb homályba burkolózik, mindössze az látszik bizonyosnak, az IMF-et csak szakértői szinten kívánják bevonni, és hogy valamilyen formában lesz görög "mentőakció".

Lassan mindenki megszólal a görög ügyben. A lengyel miniszterelnök a hasonló pénzügyi krízisekre egy általános, bármely tagállamra alkalmazható kisegítési mechanizmus kidolgozását javasolja. Ugyanakkor a lengyel kormányfő szerint a mai csúcsot követően napvilágra kerül az EU támogatási állásfoglalása. A görögök mostani megsegítésének hitelalapúnak kell lennie, amibe a Nemzetközi Valutaalapot is be kellene vonni - véli a lengyel kormányfő. Ha pedig a közös kötvénykibocsátás opció lenne, akkor annak nem eurózóna kötvénynek, hanem uniós kötvénynek kellene lennie.

George Papandreou ma elmondta, Görögországnak pszichológiai és politikai segítségre is szüksége van - talán itt gondolt a február 24-ére meghirdetett nemzeti sztrájkra. Mindazonáltal az IMF-et továbbra sem szándékoznak bevonni. A görög kormányfő szerint az új költségvetésük hiteles, ám ha a piac további támadásának kereszttüzében maradnak, akkor ez előbb-utóbb egész Európára veszélyt fog jelenteni. Az EU-csúcs döntése előtt Papandreou személyesen fog találkozni Angela Merkellel és Nicalas Sarkozyvel.

A litván kormányfő is megszólalt az ügyben, mielőbbi megegyezést sürgetve, mivel a bizonytalanság miatt a többi tagállam számára is megdrágultak a pénzügyi források. Ezzel együtt a litván kormányfő azt is bejelentette, a kormány 2014-et tűzi ki Litvánia euróövezet-csatlakozásának céldátumaként. Az új konvergencia programban már ez is szerepelni fog.

A görög kormány részletesen ismertette az új adótörvény részleteit, amelytől idén 800 millió euró megtakarítást remél. Úgy néz ki, még ennyi sem lesz elég ahhoz, hogy Görögország megkapja az EU támogatását. Eközben a köz- és versenyszféra is sztrájkkal tiltakozik Athénban a megszorítások ellen.