Felfüggesztik a sztrájkot a Lufthansa pilótái

2010.02.22. 21:05
A német Lufthansa pilótái hétfő éjféltől felfüggesztik a munkabeszüntetésüket. A német légitársaság vezetői és a pilótákat tömörítő Cockpit szakszervezet megállapodása értelmében keddre ismét a menetrend szerint indítják a légi járatokat.

Az egyezség értelmében a Lufthansa pilótái március 8-ig függesztették fel a négynaposra tervezett, és hétfőn reggel kezdett munkabeszüntetésüket.

A légitársaság történetének legnagyobb sztrájkját a munkabeszüntetés törvényi vitája miatt indított per bírájának javaslatára függesztették fel, hogy folytathassák a bértárgyalásokat.

Hétfő délelőttig több száz Lufthansa-járatot töröltek a legnagyobb németországi repülőtereken. Egyedül a frankfurti nemzetközi repülőtéren csaknem 150 járat maradt ki, a munkabeszüntetés eddig több ezer utast érintett.

A sztrájk azért kezdődött, mert a pilóták Cockpit nevű szakszervezete 6,4 százalékos fizetésemelést szeretne elérni, valamint garanciát arra, hogy nem lesznek elbocsájtások. A Lufthansa vezetése azonban azt állítja, hogy a szakszervezet nagyobb beleszólást követel a légitársaság irányításába, ami a cég számára "elfogadhatatlan".