Sokba kerül a csomagok elvesztése

2010.03.26. 07:23 Módosítva: 2010.03.26. 07:23

Amikor a légitársaságok által elszenvedett rettenetes veszteségekről hallunk, szinte automatikusan beugrik az üzemanyagárak alakulása és a kiemelkedő színvonalú és szaktudású repülőszemélyzet magas fizetése. Általában ezeken a tételeken igyekeznek takarékoskodni a vállalatok is.

Pedig lenne még egy komoly lehetőségük: a csomagkezelés megbízhatóbbá tétele. A légitársaságok tavaly 7,8 millió csomagot vesztettek el, ami mintegy 2,5 milliárd dollárjukba került - ez több mint a negyede az IATA által megadott teljes, 9,4 milliárd dolláros veszteségüknek - írja a Napi.

Ráadásul ez az adat még kedvezőnek is minősíthető, hiszen 23,8 százalékkal kisebb a 2008-asnál, ami 460 millió dollár megtakarítást jelentett a légitársaságoknak - áll a SITA tegnap nyilvánosságra hozott 2010-es csomagjelentésében. A jobb eredmény azonban sokak szerint nem a figyelmesebb munkának, hanem elsősorban annak köszönhető, hogy tavaly az előző évinél kevesebben utaztak, és a csomagdíjak emelkedése miatt kevesebb holmit is adtak fel.

Francesco Violante, a SITA vezérigazgatója viszont úgy látja, hogy az utasok számának 2,9 százalékos mérséklődése nem magyarázná az eltűnések közel negyedével való csökkenését, vagyis igenis jelentősen javult a csomagkezelés színvonala. Amit egyébként el is várhatnak az utasok, miután - az AirlineForecasts jelentése szerint - közel 2,5 milliárd dollár volt a légitársaságoknak a csomagok utáni nyeresége 2008 szeptembere és 2009 szeptembere között.