14 év börtön vesztegetésért

2010.03.29. 15:16
Vesztegetés és üzleti kémkedés miatt héttől 14 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta hétfőn egy sanghaji bíróság a Rio Tinto ausztrál-brit bányászati óriásvállalat egy ausztrál és három kínai állampolgárságú volt alkalmazottját.

Az 54 éves Stern Hu, a cég kínai vasércbányászati ágazatért felelős ausztrál állampolgárságú igazgató vesztegetésért hét, üzleti tikok ellopásáért pedig öt év szabadságvesztést kapott, amiből összesen tíz évet kell letöltenie. Ezenkívül még vagyonelkobzásra ítélték, továbbá egymillió jüan (több mint 146 ezer dollár) büntetés megfizetésére kötelezték.

Ausztrália külügyminisztere, Stephen Smith révén nagyon szigorúnak minősítette a Hura kiszabott ítéletet, és kifogásait hangoztatta a per egyes szakaszainak lefolytatását illetően. A tárcavezető ugyanakkor leszögezte, hogy az ítéletek várhatóan nem lesznek kedvezőtlen hatással a két ország kapcsolataira.

A Sanghai Daily című lap internetes oldalán "kínai-ausztrálként" emlegetett Hu az ítélet szerint 6,46 millió jüan, azaz több mint 946 ezer dollár értékű kenőpénzt fogadott el. Társaival együtt pedig összesen 13 millió dollárt kaptak - emlékeztetett rá jelentésében Trebitsch Péter, az MTI pekingi tudósítója.

Az ügyész Hu számára "engedékenységet" kért a bíróság részéről, miután a volt igazgató a bíróságtól és cégétől bocsánatot kért. Ügyvédje tájékoztatása szerint azt mondta, hogy a több mint 900 ezer dollárt bajban lévő gyermekkori barátainak megsegítésére fordította.

A három kínai alkalmazottat 7, 8, illetve 14 évig terjedő szabadságvesztésre és különböző mértékű pénzbüntetésre ítélték. Sajtóbeszámolók szerint egyikük bevallotta az üzleti kémkedést, s a négyből hárman részletesen is beszámoltak a kenőpénzek elfogadásáról.

A kínai média jelentése szerint a háromnapos tárgyaláson egyebek mellett bizonyították, hogy jüanmilliókat adtak át dobozokban és zacskókban a vádlottaknak. Hu a válság időszakában elsősorban azoktól a kis acélvállalatoktól kapott pénzt, amelyek kiszorultak a Rio vásárlói köréből, mivel az ausztrál cég elsősorban az állami nagyvállalatokat részesítette előnyben.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2003 és 2009 között nem megengedett eszközökkel jutottak kínai acélipari vállalatok üzleti titkaihoz, amelyek felhasználásával később az ártárgyalásokon jó pozíciót tudtak elérni. A bíróság megállapítása szerint mindezek következményeként a tavalyi évben több mint húsz kínai vállalat volt kénytelen összességében 1,02 milliárd jüannal többet fizetni az importált vasércért.

Az ausztrál politikusok az elmúlt napokban visszafogottan nyilatkoztak a tárgyalásokról, s leginkább azért tiltakoztak, mert a meghallgatások egyik szakaszában az ország diplomatái nem lehettek jelen a tárgyalóteremben. A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint a meghallgatásoknak azt a részét, ahol az üzleti titkokról esett szó zárt ajtók mögött folytatták. Az ausztrál diplomácia vezetője ezt az eljárási szakaszt bírálta. Kifogásolta, hogy az ausztrál hatóságoknak nem tették lehetővé a betekintést az üggyel kapcsolatos számos anyagba, így nem tanulmányozhatták az üzleti titkok ellopásával Hu terhére felhozott vádiratokat. A korrupciós vádak ismertetésekor, a nyílt tárgyaláson azonban az ausztrál főkonzulátus képviselői is ott lehettek.

A Rio Tinto sanghaji irodájának munkatársai ellen tavaly nyáron léptek fel a kínai hatóságok. Az akkor nyilvánosságra került információk szerint a cég vezetőinek illegális tevékenysége, az ártárgyalások manipulálása miatt a kínai acélipari vállalatokat jelentős veszteség érte. A Rio Tinto annak idején tagadta a vesztegetési vádakat, és azt állította, hogy munkatársai nem tettek semmi elítélendőt.

Az óriásvállalat a közelmúltban új személyt nevezett ki a kínai kapcsolatok felelősének. Ian Bauert folyékonyan beszél kínaiul, és 25 évvel ezelőtt ő nyitotta meg a cég első irodáját Kínában. Bauert Sanghajból irányítja a vállalat három kínai városban működő 160 fős gárdáját. A cég vezére, Tom Albanese korábban kijelentette, hogy elszántan törekszik a Kínához fűződő kapcsolatok fejlesztésére. Az ausztrál-brit cég a világ második legnagyobb vasércszállítója, Kína pedig az ausztrál export második legfontosabb célországa.

Néhány órával az ítéletek kihirdetése után a cég elbocsátotta a négy alkalmazottat. A Rio Tinto egyik vezetője közölte, hogy a vállalat irányelveivel összhangban szerződést bontottak az elítélt dolgozóikkal.